Het lekkerste basisrecept voor keto brood maak je met gist. Glutenvrij, koolhydraatarm en geschikt voor diabetici.
Gang Brood
Keuken Ketogeen & Koolhydraatarm
Trefwoord Keto, keto brood, Koolhydraatarm
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur30 minutenminuten
Servings 12plakken
Calories 184kcal
Author Madelon
Equipment
Koffiemolen (lijnzaad fijnmalen)
Mengkom en spatel
Oven
Bakblik 18x10x10 cm + bakpapier
Ingrediënten
Gist activeren
30gramGreensweet Stevia Syrup Gold
7gramGedroogde gist
120gramWaterhandwarm
Droge ingrediënten
125gram(Blond) Lijnzaadmaal tot meel in de koffiemolen
125gramFijn amandelmeel(of fijngemalen zaden naar keuze)
20gramEiwitpoeder(100% ei-eiwit)
25gramTarwegluten(Konzelmann)
1/2theelepelkeltisch zeezout
10gramxanthaangom
10grambakpoeder
Natte ingrediënten
200gramEiwitten(eiwit van eieren)
75gramgrasbotergesmolten
Instructies
Gist activeren
Begin met het wakker maken van de gist. De Greensweet Syrup is een must, je kan namelijk geen suiker gebruiken.
Doe de Greensweet Syrup Gold met het gist en water in een groot glas. Zet op een warme plek. Het gistwater zal in ongeveer een kwartier verdubbelen. Maak ondertussen de rest van het beslag.
Beslag maken
Smelt de boter en zet aan de kant om af te koelen.
Maal het (blonde) lijnzaad fijn in de koffiemolen.
Meng alle droge ingrediënten in een mengkom en roer door elkaar waarbij je alle klontjes eruit haalt.
Voeg alle natte ingrediënten en het gistmengsel toe en roer tot een glad beslag.
Verkreukel het bakpapier en doe dit in de bakvorm. Stort het beslag erin en strijk af met een spatel.
Rijzen
Zet je oven op 40-50 graden en plaats het gevulde bakblik een richel onder het midden in de oven.
Laat het keto gist brood voor 45 minuten rijzen, het zal bijna verdubbelen in hoogte.
Bakken
Laat het gerezen keto gist brood in de oven staan en zet de temperatuur op 180 graden.
Laat het brood nu circa 60 minuten bakken vanaf het moment dat je oven de 180 graden heeft bereikt.
Na 20 minuten op 180 graden leg je een stuk bakpapier over het brood om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
Na het bakken haal je het keto gist brood uit het bakpapier en laat het volledig afkoelen op een rooster voor je het aan gaat snijden met een scherp gekarteld mes.