Dit keto gist brood was een flinke uitdaging. Ik had een keto brood in gedachte wat heel dicht bij de smaak van volkoren brood moest komen en luchtiger qua structuur moest zijn dan het zadenbrood.
Een paar maanden verder is het me gelukt. Dit is weer een veelzijdig basisrecept, ik heb het al op meerdere manieren gemaakt en alle varianten smaken heerlijk.
Activeer je gist ketoproof
Uitdaging 1 was een ketoproof oplossing vinden voor het activeren van de gedroogde gist in het keto gist brood. In veel recepten wordt inuline gebruikt. Inuline is alleen niet budgetproof omdat je er flink wat van nodig hebt in recepten. Dus ging ik op zoek naar een alternatief, wat achteraf gezien gewoon al in mijn kast stond, ahum.
Gist heeft koolhydraten nodig om zich mee te voeden. De truc is om vezels te gebruiken. En die zitten in de Greensweet Stevia Syrup.
Zijn tarwegluten in het keto gist brood ketoproof?
Tarwegluten passen in een koolhydraatarme tot ketogene eetstijl met 7gram koolhydraten per 100 gram. Met de opmerking erbij dat als je gluten moet vermijden je ze natuurlijk weg moet laten, zie de tip onder het volgende kopje.
Kan ik het recept aanpassen?
Het is mogelijk dit basisrecept op meerdere manieren te variëren.
- Gebruik een keukenmachine om het beslag te kneden met de K-klopper voor 5-10 minuten om de gluten nog beter te activeren. Dit maakt het brood nog luchtiger.
- Laat de tarwegluten weg en vervang door 10 gram eiwitpoeder om dit brood glutenvrij te maken.
- Nog niet fatadapted? Maak het brood dan volledig notenmeel vrij. Op de foto’s zie je de versie met 100% blond lijnzaad in plaats van het amandelmeel.
- De gist activeren is een must, ook voor de smaak. Heb je de Greensweet Syrup Gold niet in huis? Bestellen kan bij Greensweet Stevia, met de 20% kortingscode ‘Waymadi’.
- Kan ik het eiwitpoeder of xanthaangom weglaten? Nee beiden functioneren als broodverbetermiddel. Het eiwitpoeder geeft een betere structuur en de xanthaangom helpt het tekort aan gluten te compenseren.
Heb je een andere vraag? Laat dan even een reactie achter onder dit recept dan help ik je verder.
Keto gist brood
Equipment
- Koffiemolen (lijnzaad fijnmalen)
- Mengkom en spatel
- Oven
- Bakblik 18x10x10 cm + bakpapier
Ingrediënten
Gist activeren
- 30 gram Greensweet Stevia Syrup Gold
- 7 gram Gedroogde gist
- 120 gram Water handwarm
Droge ingrediënten
- 125 gram (Blond) Lijnzaad maal tot meel in de koffiemolen
- 125 gram Fijn amandelmeel (of fijngemalen zaden naar keuze)
- 20 gram Eiwitpoeder (100% ei-eiwit)
- 25 gram Tarwegluten (Konzelmann)
- 1/2 theelepel keltisch zeezout
- 10 gram xanthaangom
- 10 gram bakpoeder
Natte ingrediënten
- 200 gram Eiwitten (eiwit van eieren)
- 75 gram grasboter gesmolten
Instructies
Gist activeren
- Begin met het wakker maken van de gist. De Greensweet Syrup is een must, je kan namelijk geen suiker gebruiken.
- Doe de Greensweet Syrup Gold met het gist en water in een groot glas. Zet op een warme plek. Het gistwater zal in ongeveer een kwartier verdubbelen. Maak ondertussen de rest van het beslag.
Beslag maken
- Smelt de boter en zet aan de kant om af te koelen.
- Maal het (blonde) lijnzaad fijn in de koffiemolen.
- Meng alle droge ingrediënten in een mengkom en roer door elkaar waarbij je alle klontjes eruit haalt.
- Voeg alle natte ingrediënten en het gistmengsel toe en roer tot een glad beslag.
- Verkreukel het bakpapier en doe dit in de bakvorm. Stort het beslag erin en strijk af met een spatel.
Rijzen
- Zet je oven op 40-50 graden en plaats het gevulde bakblik een richel onder het midden in de oven.
- Laat het keto gist brood voor 45 minuten rijzen, het zal bijna verdubbelen in hoogte.
Bakken
- Laat het gerezen keto gist brood in de oven staan en zet de temperatuur op 180 graden.
- Laat het brood nu circa 60 minuten bakken vanaf het moment dat je oven de 180 graden heeft bereikt.
- Na 20 minuten op 180 graden leg je een stuk bakpapier over het brood om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
- Na het bakken haal je het keto gist brood uit het bakpapier en laat het volledig afkoelen op een rooster voor je het aan gaat snijden met een scherp gekarteld mes.
Hoi,
De temperaturen die je opgeeft wat voor soort oven is dat? Want een gasoven is moeilijk te gebruiken denk ik voor het rijzen. Kan ik het ook op een andere manier laten rijzen, mijn combimagnetron kan ik op zijn koudst instellen tot 100 graden :(
Hoi Thecla! Ik gebruik een elektrische oven. Als je een gasoven hebt dan kun je ook op een andere manier laten rijzen. Neem bijvoorbeeld een grote gietijzeren pan als je die hebt. Warm die op. Zet het vuur uit en zet daarna het bakblik erin met het deksel dicht en laat dit staan. Bij mij was de rijs in een half uur al klaar haha. Een andere manier is in een hooimadam. Of het blik even op of naast de kachel zetten en afdekken met een ingevet stukje bakpapier. Kun je hier wat mee? Groetjes Madelon
Hoi Madlon, je geeft aan dat je tarwegluten kan vervangen met eiwitpoeder, bedoel je de ei-eiwitpoeder die je in het recept verder ook nodig hebt of een andere eiwitpoeder?
Bijvoorbaat dank.
Hoi Mary, je voegt dan extra eiwitpoeder toe om de tarwegluten te vervangen. Gewoon 1 op 1 :)
Dat heb ik begrepen jaa. Wat mij nog steeds niet duidelijk is; welke eiwit je bedoelt..
Dus eiwittenpoeder (whey dus)? of de ei-eiwitpoeder? Dat is mij nog steeds niet duidelijk.
Ik wil dus weten met wat voor eiwit vervang ik die tarwe gluten?
Dat staat erbij :) het eiwitpoeder wat je al gebruikt. Het eiwit poeder van eieren.
Hee, ten eerste echt lekker brood. Maar helaas al voor de 3e keer wel omhoog gekomen tijdens het rijzen, maar uiteindelijk is de bovenkant een groot gat. Ik heb precies gedaan zoals het in het recept en met de producten die je noemt. Enig idee waar het fout gaat? Smaak is overigens goed:) Groetjes Elke
Hoi Elke, dat klinkt voor mij als overrijs. Je zou kunnen proberen om korter te laten rijzen en gebruik te maken van alleen de ovenrijs tijdens het bakken.
Hoi, bedankt voor je snelle reactie! Dat ga ik zeker eens proberen!
Ik heb het brood gisteren gebakken, het is smakelijk, vooral omdat er geen amandelmeel wordt gebruikt.
Dit keto brood met gist, heb ik nu al 3x gemaakt. Ik eet al ruim 5 jaar kha en dit is het 1ste brood wat de toets met echt brood kan doorstaan! Tosti’s en ook roosteren gaat prima, dus een heel veelzijdig broodje! Dankjewel voor dit geweldige recept!
Hoi, ik zou dit brood graag proberen, maar om de tarwegluten te vervangen is de tip om extra ei-eiwitpoeder toe te voegen, u gebruikt 25 gr tarwegluten, tegen Mary zegt u 1 op 1 vervangen maar in uw recept schrijft u als vervanging ipv tarwegluten 10 gram ei-eiwit poeder?? “Laat de tarwegluten weg en vervang door 10 gram eiwitpoeder om dit brood glutenvrij te maken.“ Met hoe veel gram kan ik de tarwegluten t beste vervangen? Groetjes Priskilla
Hoi Priskilla, het hangt er even vanaf welk effect je wil. 1 op 1 vervangen geeft een luchtiger en hoger brood. Om hetzelfde effect aan te houden zoals op de foto’s gebruik je 10 gram.
Lekker brood, dat ik na het bakken en afkoelen in plakken snij en vervolgens invries.
Hoi dit is het beste keto brood ooit. Ik heb geen vloeibaar eiwit meer in huis.. Waarmee kan ik de 200gr vloeibaar eiwit vervangen? Dank.
Je kan eieren met hetzelfde gewicht even klutsen en gebruiken.
Kun je ook minder xantaangom gebruiken?
Het lijkt wel of ik het proef?
Xanthaangom is erg neutraal van smaak, ik denk niet dat je die proeft om eerlijk te zijn. Het is voor de structuur fijn om te gebruiken, maar weglaten kan altijd.
Lekkere smaak, vond ‘t zadenbrood al goed maar ditvis echt een toprecept!!!
Hoi,
Mag ik vragen waar jij je blonde lijnzaad vandaan haalt?
Dank je wel
Groetjes Bianca
Hoi Bianca, bij De Notenshop kun je die bestellen. Groetjes Madelon
Dankjewel