Dit keto gist brood was een flinke uitdaging. Ik had een keto brood in gedachte wat heel dicht bij de smaak van volkoren brood moest komen en luchtiger qua structuur moest zijn dan het zadenbrood.

Een paar maanden verder is het me gelukt. Dit is weer een veelzijdig basisrecept, ik heb het al op meerdere manieren gemaakt en alle varianten smaken heerlijk.

Activeer je gist ketoproof

Uitdaging 1 was een ketoproof oplossing vinden voor het activeren van de gedroogde gist in het keto gist brood. In veel recepten wordt inuline gebruikt. Inuline is alleen niet budgetproof omdat je er flink wat van nodig hebt in recepten. Dus ging ik op zoek naar een alternatief, wat achteraf gezien gewoon al in mijn kast stond, ahum.

Gist heeft koolhydraten nodig om zich mee te voeden. De truc is om vezels te gebruiken. En die zitten in de Greensweet Stevia Syrup.

Zijn tarwegluten in het keto gist brood ketoproof?

Tarwegluten passen in een koolhydraatarme tot ketogene eetstijl met 7gram koolhydraten per 100 gram. Met de opmerking erbij dat als je gluten moet vermijden je ze natuurlijk weg moet laten, zie de tip onder het volgende kopje.

Kan ik het recept aanpassen?

Het is mogelijk dit basisrecept op meerdere manieren te variëren.

  • Gebruik een keukenmachine om het beslag te kneden met de K-klopper voor 5-10 minuten om de gluten nog beter te activeren. Dit maakt het brood nog luchtiger.
  • Laat de tarwegluten weg en vervang door 10 gram eiwitpoeder om dit brood glutenvrij te maken.
  • Nog niet fatadapted? Maak het brood dan volledig notenmeel vrij. Op de foto’s zie je de versie met 100% blond lijnzaad in plaats van het amandelmeel.
  • De gist activeren is een must, ook voor de smaak. Heb je de Greensweet Syrup Gold niet in huis? Bestellen kan bij Greensweet Stevia, met de 20% kortingscode ‘Waymadi’.
  • Kan ik het eiwitpoeder of xanthaangom weglaten? Nee beiden functioneren als broodverbetermiddel. Het eiwitpoeder geeft een betere structuur en de xanthaangom helpt het tekort aan gluten te compenseren.

Heb je een andere vraag? Laat dan even een reactie achter onder dit recept dan help ik je verder.

Keto gist brood

Madelon
Het lekkerste basisrecept voor keto brood maak je met gist. Glutenvrij, koolhydraatarm en geschikt voor diabetici.
4.60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Brood
Keuken Ketogeen & Koolhydraatarm
Porties 12 plakken
calorieën 184 kcal

Equipment

  • Koffiemolen (lijnzaad fijnmalen)
  • Mengkom en spatel
  • Oven
  • Bakblik 18x10x10 cm + bakpapier

Ingrediënten
  

Gist activeren

  • 30 gram Greensweet Stevia Syrup Gold
  • 7 gram Gedroogde gist
  • 120 gram Water handwarm

Droge ingrediënten

  • 125 gram (Blond) Lijnzaad maal tot meel in de koffiemolen
  • 125 gram Fijn amandelmeel (of fijngemalen zaden naar keuze)
  • 20 gram Eiwitpoeder (100% ei-eiwit)
  • 25 gram Tarwegluten (Konzelmann)
  • 1/2 theelepel keltisch zeezout
  • 10 gram xanthaangom
  • 10 gram bakpoeder

Natte ingrediënten

  • 200 gram Eiwitten (eiwit van eieren)
  • 75 gram grasboter gesmolten

Instructies
 

Gist activeren

  • Begin met het wakker maken van de gist. De Greensweet Syrup is een must, je kan namelijk geen suiker gebruiken.
  • Doe de Greensweet Syrup Gold met het gist en water in een groot glas. Zet op een warme plek. Het gistwater zal in ongeveer een kwartier verdubbelen. Maak ondertussen de rest van het beslag.

Beslag maken

  • Smelt de boter en zet aan de kant om af te koelen.
  • Maal het (blonde) lijnzaad fijn in de koffiemolen.
  • Meng alle droge ingrediënten in een mengkom en roer door elkaar waarbij je alle klontjes eruit haalt.
  • Voeg alle natte ingrediënten en het gistmengsel toe en roer tot een glad beslag.
  • Verkreukel het bakpapier en doe dit in de bakvorm. Stort het beslag erin en strijk af met een spatel.

Rijzen

  • Zet je oven op 40-50 graden en plaats het gevulde bakblik een richel onder het midden in de oven.
  • Laat het keto gist brood voor 45 minuten rijzen, het zal bijna verdubbelen in hoogte.

Bakken

  • Laat het gerezen keto gist brood in de oven staan en zet de temperatuur op 180 graden.
  • Laat het brood nu circa 60 minuten bakken vanaf het moment dat je oven de 180 graden heeft bereikt.
  • Na 20 minuten op 180 graden leg je een stuk bakpapier over het brood om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
  • Na het bakken haal je het keto gist brood uit het bakpapier en laat het volledig afkoelen op een rooster voor je het aan gaat snijden met een scherp gekarteld mes.
Trefwoord Keto, keto brood, Koolhydraatarm