De afgelopen week ben ik weer aan het experimenteren geweest met keto brood bakken. Dit koolhydraatarm zadenbrood is de beste versie geworden en hij is heerlijk!

Er staat al een heel goed psyllium (stok)brood online, maar ik vind zadenbrood zo lekker dat ik mijn eigen versie wilde maken. Ik koos ervoor om een kruising te maken van het psylliumbrood en noors platbrood.

Ik zie in veel keto broodrecepten kokosolie of (gras)boter als vetbron. Ik koos bewust voor notenpasta en extra ei omdat dat ook extra eiwitten toevoegt naast vetten. Het recept is simpel te maken, het kost alleen even tijd de zaadjes tot meel te malen.

Ik haalde 14 plakjes uit het koolhydraatarme zadenbrood met een broodbakvorm van 20cm lang en 10cm breed.

De totale voedingswaarde van dit broodje is dan per plak 162 kcal 2,8 gram koolhydraten, 13,9 gram vet, en 7 gram eiwit. Bereken de voedingswaarde vooral zelf met de producten die je gebruikt want de voedingswaarden van de zaadjes en pure notenpasta kunnen per merk verschillen.

Wat heb je nodig

 • 50 gram pompoenpitten
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 50 gram blond lijnzaad
 • 20 gram psyllium
 • 2 volle tl bakpoeder
 • 200 gram roomkaas Lidl
 • 50 gram pure notenpasta of tahin
 • 4 large eieren

Tips

 • Voor de notenpasta gebruik je het liefst amandelpasta, ben je fatadapted na een week of 8 goed in ketose te zijn dan kun je ook pure pindakaas als afwisseling gebruiken.
 • Laat je niet verleiden te gaan spelen met de verhoudingen, dan krijg je een ander resultaat. Deze combinatie geeft het ‘bijna echt brood’ effect wat je op de foto’s ziet.
 • Strooi wat pompoen en/of zonnebloempitten bovenop het zadenbrood voor het de oven in gaat. Druk ze lichtjes in de bovenkant en doe je zadenbrood in de oven.
 • Wil je het zadenbrood zuivelvrij klaarmaken? Vervang de roomkaas door 200 gram geraspte courgette.
 • Mag je geen noten? De notenpasta kun je vervangen door (gras)boter.

Bereiding

Begin door meel te maken van het blonde lijnzaad, de pompoenpitten en de zonnebloempitten. Kleine stukjes in het koolhydraatarme zadenbrood zijn niet erg maar probeer ze zo fijn mogelijk te malen. Ik doe dit in de hakmachine van mijn Kenwood.

Daarna is het een kwestie van alle ingrediënten mengen en goed doorroeren in een mengkom. Je krijgt dan een lobbig beslag.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Neem je bakblik en zet daar een vel bakpapier in. Stort je beslag in het bakblik en druk het even aan met een vochtige spatel.

Bak het zadenbrood in het midden van de oven voor 45-50 minuten gaar. Wanneer je er een satéprikker in kan steken tot de bodem die droog eruit komt is je koolhydraatarm zadenbrood klaar.

Eet smakelijk!

54 Comments
 1. Wow dit ziet er lekker uit.ik denk dat ik u een beetje moet gaan volgen.hihi.ma ben nog niet echt bezig,begrijp alles ook niet zo goed en vind hier in Belgie ook niet al de ingrediënten die er nodig zijn en via webshops vind ik alles ook wel extreem duur ook.verder nog heeeeeeel veel bakplezier en wie weet,ik ook

 2. Slm
  Het ziet er heel lekker uit! Kan dit ook gemaakt worden in een broodmachine? Of Heb je een recept voor me die je kan gebruiken ́in een broodmachine?
  Alvast bedankt
  Wslm

 3. Lieve Madelon,

  Kan ik ook Turkse yoghurt gebruiken IPV roomkaas …? En is er ook een alternatief voor de bakpoeder ?

  Bedankt …

  Khadija.

 4. Ik heb op dit moment een brood in de oven, zit er al 50 minuten in maar met de prikker bleek het nog nat te zijn. Ik heb de baktijd nu verlengt met 5 minuten en op de heteluchtoven stand gezet. Mijn vraag is, wat voor oven heeft u gebruikt, hete lucht of de “gewone”oven?

 5. Al paar x gebakken en smaakt heerlijk. Alleen stort het brood in als ik hem laat afkoelen op het rooster.
  Is dit normaal of kan ik daar iets aan veranderen?

 6. Hoi Madelon, waar kan ik het bestellen?? ziet er top uit, alleen mijn oven heeft het begeven… nog even geduld dus tot ik het kan proberen. Groetjes Corien

 7. Beste Madelon, dit lijkt me een super recept. Ik heb alleen pas een stuk gelezen over het malen van lijnzaad, dat dat niet aan te raden is ivm de cyanogenen die er in zitten. Ik ben hier nog over aan het denken, vooral ook omdat ik lijnzaad maal voor bij mijn ontbijt. En het vaak tegenkom in recepten. Hoe denk jij daar over? Groetjes,

  1. Wat goed dat je daar over nadenkt! Het is juist de bedoeling om de voedingsstoffen uit het lijnzaad te krijgen omdat wij mensen heel lijnzaad niet kunnen verteren. Het moet dus eerst gemalen worden, uiteraard ook voor de structuur van het zadenbrood. Blond lijnzaad bevat ten eerste minder cyanogenen dan donker lijnzaad. Ten tweede blijf je met dit zadenbrood ver onder de dagelijkse max aan lijnzaad per dag. Die ligt op ongeveer 50 gram. Zou je 2 plakken zadenbrood eten dan zit je op 7 gram lijnzaad. Dat is dus te verwaarlozen vind ik zelf :)

   Groetjes Madelon

 8. Dank je wel voor je snelle reactie ! Goed om te horen, ik wist eerlijk gezegd niet van het bestaan van blond lijnzaad af. Is donker lijnzaad 1 op 1 te vervangen in recepten voor blond lijnzaad dat jij weet? Eens kijken waar ik dat kan kopen :)

 9. Goededag ,
  Ik heb het brood een aantal malen gemaakt en is een favoriet bij ons. Alleen se laatste keer kwam hij zo mooi uit de oven, maar de binnenkant is groen. Het ruikt prima, maar het nodigt niet uit om te eten. Enig idee welke chemische reactie hier heeft plaatsgevonden. Alvast bedankt voor de reactie en bedankt boor de heerlijke recepten.

 10. Beste Madelon, Ik reageer super slecht op zuivel (ziek, koorts, stoelgang problemen, drie dagen out) – heb je een idee waar ik de roomkaas mee kan vervangen? Bedankt voor je antwoord Grt Stef

 11. Ik heb net je brood gebakken. En wat is tie heerlijk!!! Al meerdere koolhydraatarme broden gebakken, maar deze komt het dichtst bij het gewone brood. Dank voor het delen van je recept!

 12. Hallo Madelon, had een een hele tijd dit brood op mijn verlanglijstje staan om te maken. Hoe kan ik het brood het beste bewaren? (buiten de vriezer bedoel ik dan) in blik? buiten de koelkast of niet?
  Alvast bedankt voor je reactie

 13. Ik heb dit brood net gemaakt en natuurlijk direct geproefd. Zoooo lekker!! Ook mijn kinderen vinden het zalig,
  Het tweede brood gaat dus zo de oven in :)

 14. Goede avond
  Kan je de blonde lijnzaad vervangen
  Door de donkere lijnzaad,,want die gebruik
  Ik altijd, en daar heb ik nog genoeg van

  Gr corrinna de wit

  1. Hallo Adrie, Je kan een cakebakblik gebruiken. Op de foto zie je een cakebakblik met een lengte van ongeveer 20 cm. Gebruik je een standaard cakebakblik wat langer is dan wordt je zadenbrood iets minder hoog maar nog steeds erg lekker.
   Groetjes Madelon

 15. Hoi Madelon,

  Ik heb dit brood nu voor de tweede keer gemaakt en het is veruit het beste recept die we geproefd hebben.
  Het smaakt gewoon naar brood.!!! We zijn er zo blij mee.
  Mijn man neemt het mee naar werk en ik eet het af en toe als traktatie, want ik kom aan als ik baksels eet.
  Dank je wel voor het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.