De afgelopen week ben ik weer aan het experimenteren geweest met keto brood bakken. Dit koolhydraatarm zadenbrood is de beste versie geworden en hij is heerlijk!
Er staat al een heel goed psyllium keto stokbrood online, maar ik vind koolhydraatarm zadenbrood zo lekker dat ik mijn eigen versie wilde maken. Ik koos ervoor om een kruising te maken van het psylliumbrood en noors platbrood wat resulteerde in dit smaakvolle glutenvrije zadenbrood.
Ik zie in veel keto broodrecepten kokosolie of (gras)boter als vetbron. Ik koos bewust voor notenpasta en extra ei omdat dat ook extra eiwitten toevoegt naast vetten. Het recept is simpel te maken, het kost alleen even tijd de zaadjes tot meel te malen. Daar heb je echt een koffiemolen voor nodig, helemaal voor het lijnzaad. De meeste keukenmachines hebben namelijk niet de power of de grip om het lijnzaad echt tot meel of poeder te malen. Koop je lijnzaad al gemalen dan zijn de voedingsstoffen helaas niet meer aanwezig of is het lijnzaad al geoxideerd.
Ik haalde 14 plakjes uit het koolhydraatarm zadenbrood met een broodbakvorm van 20cm lang en 10cm breed. Je kan het recept eventueel verdubbelen en een cake bakvorm gebruiken. De baktijd verleng je dan en check het koolhydraatarme zadenbrood door met een satéprikker in het hoogste gedeelte prikken of het gaar is. De baktijd zal ongeveer 10-15 minuten verlengd moeten worden, dat hangt even af van je oven.
Voedingswaarden koolhydraatarm zadenbrood
De totale voedingswaarde van dit broodje kun je onderaan het recept zien. Zie dit als een gemiddelde omdat per merk de voedingswaarden nog wel eens verschillen. Werk je met een voedingsapp dan kun je hierin het recept toevoegen en de voedingswaarden per portie laten berekenen. Een portie staat dan gelijk aan een plak koolhydraatarm zadenbrood.
Vergeet niet dat je binnen een koolhydraatarme of ketogene lifestyle beleg met je baksel eet. Leef je dus uit met beleg zoals eiersalade, kerrie eiersalade, zalmsalade of guacamole.
Koolhydraatarm zadenbrood
Equipment
- Oven
- Mengkom
- Bakpapier
- Weegschaal
- Hakmachine
- Bakblik
- Spatel
Ingrediënten
- 50 gram pompoenpitten
- 100 gram zonnebloempitten
- 50 gram blond lijnzaad
- 20 gram psyllium
- 2 tl bakpoeder
- 200 gram roomkaas van de Lidl
- 50 gram pure notenpasta of tahin
- 4 large eieren
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 graden
- Begin door meel te maken van het blonde lijnzaad, de pompoenpitten en de zonnebloempitten. Kleine stukjes in het koolhydraatarme zadenbrood zijn niet erg maar probeer ze zo fijn mogelijk te malen. Ik doe dit in de hakmachine van mijn Kenwood.
- Daarna is het een kwestie van alle ingrediënten mengen en goed doorroeren in een mengkom. Je krijgt dan een lobbig beslag.
- Neem je bakblik en zet daar een vel bakpapier in. Stort je beslag in het bakblik en druk het even aan met een vochtige spatel.
- Bak het zadenbrood in het midden van de oven voor 45-50 minuten gaar. Wanneer je er een satéprikker in kan steken tot de bodem die droog eruit komt is je koolhydraatarm zadenbrood klaar.
Notities
- Voor de notenpasta gebruik je het liefst amandelpasta, ben je fatadapted na een week of 8 goed in ketose te zijn dan kun je ook pure pindakaas als afwisseling gebruiken.
- Laat je niet verleiden te gaan spelen met de verhoudingen, dan krijg je een ander resultaat. Deze combinatie geeft het ‘bijna echt brood’ effect wat je op de foto’s ziet.
- Strooi wat pompoen en/of zonnebloempitten bovenop het zadenbrood voor het de oven in gaat. Druk ze lichtjes in de bovenkant en doe je zadenbrood in de oven.
- Wil je het zadenbrood zuivelvrij klaarmaken? Vervang de roomkaas door 200 gram geraspte courgette.
- Mag je geen noten? De notenpasta kun je vervangen door (gras)boter.
Wow dit ziet er lekker uit.ik denk dat ik u een beetje moet gaan volgen.hihi.ma ben nog niet echt bezig,begrijp alles ook niet zo goed en vind hier in Belgie ook niet al de ingrediënten die er nodig zijn en via webshops vind ik alles ook wel extreem duur ook.verder nog heeeeeeel veel bakplezier en wie weet,ik ook
Welkom Anita!
Brood gelukt heerlijk
Een vraagje Kan ik psyllium ook weglaten
Psyllium is noodzakelijk voor de structuur van het zadenbrood :)
Waar koop je psyllium en pitjes zonder schil ?
Kijk eens bij Pit Pit of Denotenshop :)
Super recept. Het brood is goed En erg lekker.
Dank voor het recept.
Kan je ook blonde lijnzaad vervangen voor de normale lijnzaad en welke psyllium gebruik je, vezel of gemalen?
Het lijnzaad kun je vervangen maar normaal donker lijnzaad smaakt een stuk sterker. Blond lijnzaad smaakt verfijnder. Ik gebruik psyllium husk.
Slm
Het ziet er heel lekker uit! Kan dit ook gemaakt worden in een broodmachine? Of Heb je een recept voor me die je kan gebruiken ́in een broodmachine?
Alvast bedankt
Wslm
Lieve Madelon,
Kan ik ook Turkse yoghurt gebruiken IPV roomkaas …? En is er ook een alternatief voor de bakpoeder ?
Bedankt …
Khadija.
Goedemorgen Khadija, als je het recept wijzigt dan krijg je een heel ander resultaat. Het beste is om de ingrediënten te gebruiken die ik aangeef, anders krijg je niet het gewenste resultaat :)
Ik vind dit een heel mooi recept! Gebruik je gebroken of hele lijnzaad?
Altijd heel lijnzaad. Gebroken lijnzaad heeft al flink wat voedingswaarde verloren.
Ik heb op dit moment een brood in de oven, zit er al 50 minuten in maar met de prikker bleek het nog nat te zijn. Ik heb de baktijd nu verlengt met 5 minuten en op de heteluchtoven stand gezet. Mijn vraag is, wat voor oven heeft u gebruikt, hete lucht of de “gewone”oven?
Hoi Ingrid. De baktijd kan per oven variëren. Ik gebruik altijd onder- en bovenwarmte.
Al paar x gebakken en smaakt heerlijk. Alleen stort het brood in als ik hem laat afkoelen op het rooster.
Is dit normaal of kan ik daar iets aan veranderen?
Hoi Roos, dat klinkt voor mij alsof het brood nog niet helemaal gaar is. Het hoort echt stevig te zijn. Elke oven is anders. Probeer de volgende keer eens een paar minuten langer te bakken
Kan je de notenpasta door iets vervangen ? VB. Kokosolie ?
Je kan het alleen vervangen door een noten of zadenpasta. Of weglaten. Het brood wordt dan wel iets droger.
Brood gelukt heerlijk
Hoi Madelon, waar kan ik het bestellen?? ziet er top uit, alleen mijn oven heeft het begeven… nog even geduld dus tot ik het kan proberen. Groetjes Corien
Hoi ,
Dat ziet er lekker uit die gaan ik maar eens proberen.
Groetjes Margriet
Hoi, kan ik roomkaas weglaten ivm lactose intolerantie? Of waarmee te vervangen?
Geweldig recept. Erg lekker brood en het lijkt op echt brood. Het oog wilt ook wat.
Ziet er goed ut. Waar koop ik notenpasta?
Een geweldig recept. DE BESTE broodvervanger die ik tot nu toe heb gegeten
Fijn dat te horen Ada!
Beste Madelon, dit lijkt me een super recept. Ik heb alleen pas een stuk gelezen over het malen van lijnzaad, dat dat niet aan te raden is ivm de cyanogenen die er in zitten. Ik ben hier nog over aan het denken, vooral ook omdat ik lijnzaad maal voor bij mijn ontbijt. En het vaak tegenkom in recepten. Hoe denk jij daar over? Groetjes,
Wat goed dat je daar over nadenkt! Het is juist de bedoeling om de voedingsstoffen uit het lijnzaad te krijgen omdat wij mensen heel lijnzaad niet kunnen verteren. Het moet dus eerst gemalen worden, uiteraard ook voor de structuur van het zadenbrood. Blond lijnzaad bevat ten eerste minder cyanogenen dan donker lijnzaad. Ten tweede blijf je met dit zadenbrood ver onder de dagelijkse max aan lijnzaad per dag. Die ligt op ongeveer 50 gram. Zou je 2 plakken zadenbrood eten dan zit je op 7 gram lijnzaad. Dat is dus te verwaarlozen vind ik zelf :)
Groetjes Madelon
Dank je wel voor je snelle reactie ! Goed om te horen, ik wist eerlijk gezegd niet van het bestaan van blond lijnzaad af. Is donker lijnzaad 1 op 1 te vervangen in recepten voor blond lijnzaad dat jij weet? Eens kijken waar ik dat kan kopen :)
Ja 1 op 1 kun je het vervangen. De kleur is een stuk lichter en de smaak zachter. Persoonlijk gaat daar mijn voorkeur naar uit :) Ik koop het zelf in bulk bij De Notenshop. Groetjes Madelon
Oh dank je wel Madelon, dat komt goed uit, daar bestel ik regelmatig. Bedankt voor je reactie, en alle inspiratie !
Goededag ,
Ik heb het brood een aantal malen gemaakt en is een favoriet bij ons. Alleen se laatste keer kwam hij zo mooi uit de oven, maar de binnenkant is groen. Het ruikt prima, maar het nodigt niet uit om te eten. Enig idee welke chemische reactie hier heeft plaatsgevonden. Alvast bedankt voor de reactie en bedankt boor de heerlijke recepten.
Dat klinkt gek Claudia. Ik heb wel eens paarse gezien door de soort psyllium maar groen is ook nieuw voor mij. Heb je geen nieuw merk van iets gebruikt?
Beste Madelon, Ik reageer super slecht op zuivel (ziek, koorts, stoelgang problemen, drie dagen out) – heb je een idee waar ik de roomkaas mee kan vervangen? Bedankt voor je antwoord Grt Stef
Hoi Stef, dat vind je onder het kopje ‘Tips’. Geraspte courgette
Kan je de notenpasta ook weglaten of vervangen of zelf maken? Danku voor de reactie!
Ik heb net je brood gebakken. En wat is tie heerlijk!!! Al meerdere koolhydraatarme broden gebakken, maar deze komt het dichtst bij het gewone brood. Dank voor het delen van je recept!
Hallo Madelon, had een een hele tijd dit brood op mijn verlanglijstje staan om te maken. Hoe kan ik het brood het beste bewaren? (buiten de vriezer bedoel ik dan) in blik? buiten de koelkast of niet?
Alvast bedankt voor je reactie
Het beste vries je het in in porties. Dan blijft het zo vers alsof je het net hebt gebakken. Anders een paar dagen in de koelkast. Buiten de koelkast zal het snel achteruit gaan.
Ik heb dit brood net gemaakt en natuurlijk direct geproefd. Zoooo lekker!! Ook mijn kinderen vinden het zalig,
Het tweede brood gaat dus zo de oven in :)
Goede avond
Kan je de blonde lijnzaad vervangen
Door de donkere lijnzaad,,want die gebruik
Ik altijd, en daar heb ik nog genoeg van
Gr corrinna de wit
Hallo Corrinna, dat kan zeker! Veel eetplezier!
Kan deze ook in de broodbakmachine?
Dit brood heeft geen rijstijd zoals normaal brood wel heeft. Een broodbakmachine heeft dan niet echt meerwaarde.
Heerlijk dit brood!
Dag Madelon,
Hoe groot moet je bakblik zijn???
Hallo Adrie, Je kan een cakebakblik gebruiken. Op de foto zie je een cakebakblik met een lengte van ongeveer 20 cm. Gebruik je een standaard cakebakblik wat langer is dan wordt je zadenbrood iets minder hoog maar nog steeds erg lekker.
Groetjes Madelon
Misschien wat laat maar, moet er geen zout bij?
Hallo Jan, is niet nodig in dit recept. Naar smaak toevoegen kan altijd. De roomkaas geeft al een beetje zout. Ik beleg de plakken zadenbrood met producten die al royaal in het zout zitten. Groetjes Madelon
Heerlijk dit brood!!
Hoi Madelon,
Ik heb dit brood nu voor de tweede keer gemaakt en het is veruit het beste recept die we geproefd hebben.
Het smaakt gewoon naar brood.!!! We zijn er zo blij mee.
Mijn man neemt het mee naar werk en ik eet het af en toe als traktatie, want ik kom aan als ik baksels eet.
Dank je wel voor het recept.
Wat ontzettend leuk dat te horen Esther! Dank je wel voor je reactie! Groetjes Madelon
Salam, kan ik ook bruine lijnzaadpitten gebruiken, ik vind de blonde nergens
Wa ‘alaykoum salaam Jamila, dat kan zeker! De smaak wordt iets sterker en de kleur iets donkerder dan maar de structuur blijft hetzelfde.
Heerlijk recept!
Ingevroren per 2 sneetjes
Ontdooit en daarna 2 min in airfryer
Heerlijke krokante korst
Dank je voor het recept, ik ben het aan het uitproberen, dus heel benieuwd wat er zo uit de oven komt.
Wat ik mijnafvraag, ik heb een gewone cakevorm, dus het blijft nogal laag. Kan ik het recept ook gewoon verdubbelen? Of wordt het dan te zwaar?
Hoi Madelon,
Dank je wel voor dit heerlijke recept. Ik heb hem net voor de 2e keer gemaakt. Gisteren zakte hij toch een soort van uit, ondanks dat de sateprikker er schoon uitkwam en ik hem daarna nog even in de oven heb gelaten. Moet je dit brood soms in het bakblik af laten koelen? Heb nu het recept voor 1,5 keer gedaan en er is een mooi hoog brood uitgekomen maar durf hem nog niet uit het bakblik te halen ;-).
Groetjes Michaela
Hallo Madelon,
Als ik gewone lijnzaad gebruik, moet ik hier dan minder van gebruiken omdat deze sterker is dan blonde lijnzaad?
yazakallahoe ghairan
Touria
De hoeveelheid lijnzaad blijft dan hetzelfde :) Het lijnzaad verschilt alleen in kleur en niet in sterkte.
Het brood was heel lekker! Het mijne kwam wel niet zo mooi omhoog als het brood hier op de foto. Ik denk wel dat ik er de volgende keer een beetje zout ga aan toevoegen maar heel lekker !
Vandaag uitgeprobeerd hartelijk dank voor het recept!
Ik mis enkel beetje zout.. of hoort het gewoon zo..
Kun je naar smaak aanpassen :)
Helaas ben ik allergisch voor psyllium vezels, tot benauwdheid toe. Heb je tips voor andere vezels?
Ik gebruik geitenkaas roomkaas (Lidl) in plaats van de gewone. Werkt prima
Helaas ben ik allergische voor lijnzaad, krijg ik kolieken van.
Kan ik dit weglaten of vervangen voor iets anders?
kan je blond lijnzaad vervagen zo ja met wat wil je proberen om te maken blond lijnzaad is duur
Dat is helaas niet mogelijk.
Kun je er ook gist bij toevoegen?
Bij dit recept is dat niet handig, had je mijn keto gistbrood al gezien?
Ja dat heb ik gemaakt, alleen vind ik de xantaangom erg aanwezig ( denk ik dat ik die proef)
Zou dat ook minder kunnen?
Xanthaangom is erg neutraal van smaak, ik denk niet dat je die proeft om eerlijk te zijn. Het is voor de structuur fijn om te gebruiken, maar weglaten kan altijd.
Heb al veel soorten koolhydraatarm brood gebakken, maar dit is toch wel het beste. Met een echt lekkere korst aan.