De afgelopen week ben ik weer aan het experimenteren geweest met keto brood bakken. Dit koolhydraatarm zadenbrood is de beste versie geworden en hij is heerlijk!

Er staat al een heel goed psyllium (stok)brood online, maar ik vind zadenbrood zo lekker dat ik mijn eigen versie wilde maken. Ik koos ervoor om een kruising te maken van het psylliumbrood en noors platbrood.

Ik zie in veel keto broodrecepten kokosolie of (gras)boter als vetbron. Ik koos bewust voor notenpasta en extra ei omdat dat ook extra eiwitten toevoegt naast vetten. Het recept is simpel te maken, het kost alleen even tijd de zaadjes tot meel te malen.

Ik haalde 14 plakjes uit het koolhydraatarme zadenbrood met een broodbakvorm van 20cm lang en 10cm breed.

De totale voedingswaarde van dit broodje is dan per plak 162 kcal 2,8 gram koolhydraten, 13,9 gram vet, en 7 gram eiwit. Bereken de voedingswaarde vooral zelf met de producten die je gebruikt want de voedingswaarden van de zaadjes en pure notenpasta kunnen per merk verschillen.

Wat heb je nodig

 • 50 gram pompoenpitten
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 50 gram blond lijnzaad
 • 20 gram psyllium
 • 2 volle tl bakpoeder
 • 200 gram roomkaas Lidl
 • 50 gram pure notenpasta of tahin
 • 4 large eieren

Tips

 • Voor de notenpasta gebruik je het liefst amandelpasta, ben je fatadapted na een week of 8 goed in ketose te zijn dan kun je ook pure pindakaas als afwisseling gebruiken.
 • Laat je niet verleiden te gaan spelen met de verhoudingen, dan krijg je een ander resultaat. Deze combinatie geeft het ‘bijna echt brood’ effect wat je op de foto’s ziet.
 • Strooi wat pompoen en/of zonnebloempitten bovenop het zadenbrood voor het de oven in gaat. Druk ze lichtjes in de bovenkant en doe je zadenbrood in de oven.

Bereiding

Begin door meel te maken van het blonde lijnzaad, de pompoenpitten en de zonnebloempitten. Kleine stukjes in het koolhydraatarme zadenbrood zijn niet erg maar probeer ze zo fijn mogelijk te malen. Ik doe dit in de hakmachine van mijn Kenwood.

Daarna is het een kwestie van alle ingrediënten mengen en goed doorroeren in een mengkom. Je krijgt dan een lobbig beslag.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Neem je bakblik en zet daar een vel bakpapier in. Stort je beslag in het bakblik en druk het even aan met een vochtige spatel.

Bak het zadenbrood in het midden van de oven voor 45-50 minuten gaar. Wanneer je er een satéprikker in kan steken tot de bodem die droog eruit komt is je koolhydraatarm zadenbrood klaar.

Eet smakelijk!

23 Comments
 1. Wow dit ziet er lekker uit.ik denk dat ik u een beetje moet gaan volgen.hihi.ma ben nog niet echt bezig,begrijp alles ook niet zo goed en vind hier in Belgie ook niet al de ingrediënten die er nodig zijn en via webshops vind ik alles ook wel extreem duur ook.verder nog heeeeeeel veel bakplezier en wie weet,ik ook

 2. Slm
  Het ziet er heel lekker uit! Kan dit ook gemaakt worden in een broodmachine? Of Heb je een recept voor me die je kan gebruiken ́in een broodmachine?
  Alvast bedankt
  Wslm

 3. Lieve Madelon,

  Kan ik ook Turkse yoghurt gebruiken IPV roomkaas …? En is er ook een alternatief voor de bakpoeder ?

  Bedankt …

  Khadija.

 4. Ik heb op dit moment een brood in de oven, zit er al 50 minuten in maar met de prikker bleek het nog nat te zijn. Ik heb de baktijd nu verlengt met 5 minuten en op de heteluchtoven stand gezet. Mijn vraag is, wat voor oven heeft u gebruikt, hete lucht of de “gewone”oven?

 5. Al paar x gebakken en smaakt heerlijk. Alleen stort het brood in als ik hem laat afkoelen op het rooster.
  Is dit normaal of kan ik daar iets aan veranderen?

 6. Hoi Madelon, waar kan ik het bestellen?? ziet er top uit, alleen mijn oven heeft het begeven… nog even geduld dus tot ik het kan proberen. Groetjes Corien

Leave a Reply

Your email address will not be published.