De afgelopen week ben ik weer aan het experimenteren geweest met keto brood bakken. Dit koolhydraatarm zadenbrood is de beste versie geworden en hij is heerlijk!

Er staat al een heel goed psyllium keto stokbrood online, maar ik vind koolhydraatarm zadenbrood zo lekker dat ik mijn eigen versie wilde maken. Ik koos ervoor om een kruising te maken van het psylliumbrood en noors platbrood wat resulteerde in dit smaakvolle glutenvrije zadenbrood.

Ik zie in veel keto broodrecepten kokosolie of (gras)boter als vetbron. Ik koos bewust voor notenpasta en extra ei omdat dat ook extra eiwitten toevoegt naast vetten. Het recept is simpel te maken, het kost alleen even tijd de zaadjes tot meel te malen. Daar heb je echt een koffiemolen voor nodig, helemaal voor het lijnzaad. De meeste keukenmachines hebben namelijk niet de power of de grip om het lijnzaad echt tot meel of poeder te malen. Koop je lijnzaad al gemalen dan zijn de voedingsstoffen helaas niet meer aanwezig of is het lijnzaad al geoxideerd.

Ik haalde 14 plakjes uit het koolhydraatarm zadenbrood met een broodbakvorm van 20cm lang en 10cm breed. Je kan het recept eventueel verdubbelen en een cake bakvorm gebruiken. De baktijd verleng je dan en check het koolhydraatarme zadenbrood door met een satéprikker in het hoogste gedeelte prikken of het gaar is. De baktijd zal ongeveer 10-15 minuten verlengd moeten worden, dat hangt even af van je oven.

Voedingswaarden koolhydraatarm zadenbrood

De totale voedingswaarde van dit broodje kun je onderaan het recept zien. Zie dit als een gemiddelde omdat per merk de voedingswaarden nog wel eens verschillen. Werk je met een voedingsapp dan kun je hierin het recept toevoegen en de voedingswaarden per portie laten berekenen. Een portie staat dan gelijk aan een plak koolhydraatarm zadenbrood.

Vergeet niet dat je binnen een koolhydraatarme of ketogene lifestyle beleg met je baksel eet. Leef je dus uit met beleg zoals eiersalade, kerrie eiersalade, zalmsalade of guacamole.

Koolhydraatarm zadenbrood

Glutenvrij, koolhydraatarm en keto zadenbrood. Geschikt voor diabetici. Volledig vrij van granen en vulmiddelen.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin Laat een reactie achter
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur
Brood
Wereldkeuken
Brood, Koolhydraatarm
14 Plakken
Madelon

Keukentools

  • Oven
  • Mengkom
  • Bakpapier
  • Weegschaal
  • Hakmachine
  • Bakblik
  • Spatel

Ingrediënten

  • 50 gram pompoenpitten
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 50 gram blond lijnzaad
  • 20 gram psyllium
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 gram roomkaas, van de Lidl
  • 50 gram pure notenpasta of tahin
  • 4 large eieren

Tips

  • Voor de notenpasta gebruik je het liefst amandelpasta, ben je fatadapted na een week of 8 goed in ketose te zijn dan kun je ook pure pindakaas als afwisseling gebruiken.
  • Laat je niet verleiden te gaan spelen met de verhoudingen, dan krijg je een ander resultaat. Deze combinatie geeft het ‘bijna echt brood’ effect wat je op de foto’s ziet.
  • Strooi wat pompoen en/of zonnebloempitten bovenop het zadenbrood voor het de oven in gaat. Druk ze lichtjes in de bovenkant en doe je zadenbrood in de oven.
  • Wil je het zadenbrood zuivelvrij klaarmaken? Vervang de roomkaas door 200 gram geraspte courgette.
  • Mag je geen noten? De notenpasta kun je vervangen door (gras)boter.

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Begin door meel te maken van het blonde lijnzaad, de pompoenpitten en de zonnebloempitten. Kleine stukjes in het koolhydraatarme zadenbrood zijn niet erg maar probeer ze zo fijn mogelijk te malen. Ik doe dit in de hakmachine van mijn Kenwood.
  • Daarna is het een kwestie van alle ingrediënten mengen en goed doorroeren in een mengkom. Je krijgt dan een lobbig beslag.
  • Neem je bakblik en zet daar een vel bakpapier in. Stort je beslag in het bakblik en druk het even aan met een vochtige spatel.
  • Bak het zadenbrood in het midden van de oven voor 45-50 minuten gaar. Wanneer je er een satéprikker in kan steken tot de bodem die droog eruit komt is je koolhydraatarm zadenbrood klaar.

Voedingswaarden

Serving: 1 Plak | Kcal: 162 kcal | Koolhydraten: 2.8 g | Eiwitten: 7 g | Vetten: 13.9 g
Share the love! Heb jij dit recept geprobeerd?Tag Waymadi op je social media met @Waymadi of #Waymadifood!