Mijn man houdt van hartig beleg op brood, helemaal naar werk. Eiersalade vinden we allebei erg lekker. Ik word alleen niet zo vrolijk van alle onnodige toevoegingen als je een bakje eiersalade in de winkel koopt.

Ik trok voor de grap eens een niet nader te noemen A-merk uit het schap in de supermarkt. Meer dan 32 ingrediënten! In een eiersalade. Waaronder glutamaat (MSG/Ve-tsin), suiker en glucosestroop, allerlei aroma’s en smaakversterkers, kleurstoffen, maltodextrine als zoetstof, sojabonenpoeder en tarwemeel, melkeiwit. O ja, en 62% scharreleieren. € 1,72 voor een bakje van 175 gram ei salade of wat daarvoor moet doorgaan. Ik moest lachen om de tekst erbij ‘royaal gevuld met vrije uitloop ei’.

Toedeledokies. Ik maak zelf wel eiersalade voor hetzelfde geld vol smaak en zonder troep.

Wat heb je nodig

 • 6 large eieren (liefst bio en/of scharrel eieren)
 • 10 gram verse bieslook
 • 3 volle eetlepels mayonaise of yoghurt
 • 1 volle theelepel mosterd
 • 2 augurken (Kesbeke)
 • 1/4 rode ui
 • mespunt gerookte paprikapoeder
 • zwarte peper
 • zeezout
 • Glazen bewaarschaaltje met luchtdicht deksel

Bereiding

Kook de eieren hard. Vanaf het moment dat je water kookt duurt dat een minuut of 8.

Ondertussen hak je je bieslook fijn en snipper je de rode ui. De augurken snijd je in kleine stukjes. Doe alles in een mengkom of als je een ruime bewaarschaal hebt zoals ik gebruik je die. Scheelt weer afwas. Doe ook de rest van de ingrediënten erbij en roer alles goed door elkaar.

Bestrooi dit royaal met zwarte peper (uit de pepermolen).

Je eieren zijn nu hardgekookt. Zet ze in koud water en pel ze daarna. Ze moeten handwarm of kouder zijn voor je ze bij de rest van de ingrediënten doet. Hak de eieren in stukjes en roer ze voorzichtig door het sausje heen. Nu breng je alles op smaak met zeezout.

Laat je eiersalade minimaal een half uur staan zodat de smaken lekker in kunnen trekken.

Tip: Lekker op vers spelt platbrood met rucola!


Egg salad

My husband likes his bread toppings savoury. Especially for work. Egg salad is one of our favourites. I’m just not so happy when I want to buy a little box of egg salad in the local stores.

Just to be curious I took a not to be mentioned well known Dutch brand egg salad from the shelf in a local supermarket. It contained over 32 ingredients! It’s an egg salad people.

My eye fell on the glutamate (MSG), sugar and glucose syrup, all sorts of flavourings and taste enhancers, food dyes, maltodextrine as extra sweetner, soy bean powder and wheat flour, milk proteins. And let’s not forget the 62% of free range eggs. €1,72 for a 175 grams little box of egg salad, or something which has to be egg salad. I really had to laugh when reading the text on the box: ‘Generously filled with free range eggs”.

So. That was bye bye ‘egg salad’. I went home with ingredients to make some real egg salad. Without added junk.

What do you need

 • 6 large eggs (I prefer organic or free range)
 • 10 grams fresh chives
 • 3 heaped tablespoons mayonaise or yoghurt
 • 1 heaped teaspoon mustard
 • 2 pickles (for Dutchies use Kesbeke)
 • 1/4 red onion
 • a dash of smoked paprika powder
 • black peper (pepper mill)
 • sea salt
 • (glass) storage container with air tight lid

Preparation

Boil the eggs hard. From the moment my water cooks it takes about 8 minutes.

Meanwhile, start by making the egg salad sauce. Chop the chives and red onion finely. Chop the pickles in to little dices. Take a mixing bowl or like me, use a spacious storage container for the mixing. It saves some dishes. Add the rest from the ingredients and stir to mix everything properly.

Take the pepper mill and make a good spin above your bowl. Black pepper is a must so yeah, be generous.

Your eggs should be hard boiled now. Place them in cold water and peel them. They should be hand warm or colder before you add them to the sauce. Chop the eggs in pieces and stir them gently through the egg salad sauce. Season to tast with the sea salt.

Let the egg salad stand for at least half an hour to let the flavours set.

Tip: This egg salad is delicious on fresh bread. Try my home baked spelt flat bread with this egg salad and rucola.