Sudanese Henna

Dit gaat een lange post over natuurlijke henna worden, so prepare yourself  haha. Onderstaande informatie is door mij verzameld in de afgelopen jaren door veel te lezen en uit eigen ervaring.

Henna

Ik lees zelf heel veel onjuiste informatie over henna op het internet. Natuurlijk kent iedereen wel de verhalen over de ‘black henna’ die gevaarlijk is door de ppd die erin zit. Maar ook de commerciële versie van henna die verkocht word als pakjes haarverf heeft veel negativiteit over zich heen gekregen. Vind je het gek door alle troep die de commercie bij de henna stopt om het in hun ogen te ‘verbeteren’, Nee ik wil het hebben over de echte henna, natuurlijk zonder toevoegingen. Want die heeft echte henna helemaal niet nodig ;) Henna is een plant. Om precies te zijn de Lawsonia Inermis. De hennaplant groeit alleen in droge, hete klimaten. Je vind de plant terug in heel Afrika, India, de Arabische landen en zelfs in Indonesië.

Hoe maak je het hennamengsel om je haar mee te verven?

De bladeren van de hennaplant worden geoogst, gedroogd en daarna fijngemalen. Dat is dus het hennapoeder wat je wilt gebruiken om je haar te verven. Het hennapoeder moet gemengd worden met een zuur bestanddeel om de kleur goed naar buiten te laten komen. Je moet dus altijd de henna mengen met het sap van citroen of limoenen en minimaal 1 of 2 uur laten staan voordat je het gebruikt. Het liefst 12 uur!

Hou 1 citroen of 2 limoenen per 50 gram henna aan. Hennapoeder is groen en wanneer je het mengt met het zure sap zal het donkerbruin van kleur worden. Dit is helemaal goed, dus niet weggooien omdat je denk dat het fout is gegaan ;) . Na de toevoeging van het zure sap ga je beetje voor beetje de henna mengen met (rozen)water tot het de dikte heeft van hele dikke yoghurt. Daarna laat je het een aantal uren staan met een stukje folie erover. Sommige mensen maken voor ze gaan slapen het mengsel alvast klaar en laten het een nacht staan. Dit is een prima methode want zo komen alle kleurmoleculen in de henna goed vrij. Wacht dus echt een paar uur met het aanbrengen van de henna na het maken van het mengsel.

Wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt kun je het sap van een sinaasappel gebruiken.

Hoe doe ik henna in mijn haar?

Nadat je een aantal uren hebt gewacht ga je het mengsel in je haren smeren. Ik doe het bij mezelf maar als je het nog nooit gedaan hebt, vraag iemand anders om het voor je te doen want het is wel een werkje.

Je hebt handschoenen nodig voor degene die de hennamix aan gaat brengen, want anders heb je rode handen. Daarnaast een kam die vies mag worden, een handdoek die vies mag worden, huishoudfolie, wat vaseline of een andere vettige crème en eventueel wat haarklemmen. En ga ergens in huis staan waar de grond vies mag worden of leg kranten op de vloer voor je begint.

Je kunt de vaseline gebruiken om de stukken huid in de smeren waar niet per ongeluk henna mag komen. Let op dat je je haargrens niet insmeert met vaseline. Ik zelf veeg de henna altijd snel weg als het op een stukje huid komt waar het niet moet. Kijk wat je zelf fijner vindt.

Je gaat beginnen bij je nek. Leg de handdoek over je schouders en je nek. Kam je haar goed door en smeer het hennamengsel met je handen (vergeet de handschoenen niet) in je haar pluk voor pluk. Begin bij je haarwortels en breng het daarna over je pluk haar aan. Zo ga je door totdat je hele haar bedekt is met de henna. Je moet je haar zo bedekken dat je bijna geen haar meer ziet, smeer het hennamengsel er dus dik in. Zet je haar als het lang is eventueel vast met een paar haarklemmen na het insmeren en bedek je haar daarna met huishoudfolie. Je gaat dus even een paar uur rondlopen met een tulband van huishoudfolie. Heel charmant, maar zo knoei je niet. Laat de henna minimaal 5/6 uur zitten, langer kan als je een nog intensere kleur wilt. Ik ga zelf vaak voor 8 uur.

Hou vooral in gedachten dat de echte kleur die je haar zal hebben pas na twee dagen zichtbaar is.

Wat zijn de voordelen van henna vergeleken met normale haarverf?

Henna dringt door tot in in alle bovenste lagen van je haarschacht. De Lawsonia moleculen (die voor de kleur zorgen) vermengen zich met de keratine in je haar daarom is dit een permanente verfmethode. Gewone haarverf laat een laagje achter op je haarschacht

Daarnaast heeft het doordringen van de hennamoleculen in de bovenste lagen van je haarschacht een paar leuke effecten. Je haar wordt voller, gladder en zacht als zijde. Daarnaast verdwijnt roos bij regelmatig gebruik en is het goed om je haar sterker te maken want het dringt ook tot je haarwortels door als je de henna goed op je hoofdhuid weet te krijgen.

Ik wil geen knalrood of roodoranje haar hebben maar meer bruin tot roodbruin?

Als je blond, lichtbruin of bruin haar hebt moet je oppassen dat de henna niet te rood wordt. In plaats van water te gebruiken in het hennamengsel kun je ook supersterke koffie gebruiken. Je haar wordt dan wat bruiner rood. Let op: het toevoegen van koffie is geen garantie dat je haar echt bruin wordt. Henna zal altijd rood blijven, hetzij in verschillende tinten. De koffie maakt het alleen donkerder en wat meer richting bruinrood.

Wat voor kleur kan ik verwachten?

Het is nooit helemaal zeker hoe de kleur van je haar wordt. Dit hangt namelijk af van de kleur van je eigen haar, waar de henna vandaan komt, de kwaliteit van de henna, hoe lang je de henna in je haar laat zitten en of je het wel op de juiste manier klaarmaakt. Verwacht bij blond haar oranje/rood tot knalrood haar, heb je lichtbruin haar verwacht dan oranje/rood tot lichtrood haar, heb je bruin haar verwacht dan oranje/rood tot rood haar, heb je donkerbruin haar verwacht dan een oranje/rode tot donkerrode gloed over je haar en gaat je haar richting zwart (zoals het mijne) of heb je zwart haar verwacht dan een rood/oranje gloed over je haar. Dit hangt dus allemaal af van de hiervoor genoemde punten.

Wanneer kun je henna niet gebruiken?

Wanneer je je haar al geverfd hebt met normale chemische haarverf moet je geen onzuivere henna gebruiken. De henna pakt dan niet goed of kan zelfs je haar een hele fout kleur geven omdat het zich gaat mengen met het chemische laagje wat de gewone haarverf heeft achtergelaten. Niet doen dus! Laat je haar eerst uitgroeien tot de chemische haarverf eruit is. Verven met 100% natuurlijke henna kan wel over chemisch geverfd haar. Zelf gebruik ik 100% zuivere Sudanese henna.

Hoeveel henna heb je nodig om je haar te verven?

100 gram henna is voldoende voor kort haar. 200 gram henna is voldoende voor haar wat tot de schouder komt. 300 gram henna is voldoende voor haar wat over de schouders hangt. En je hebt 500 gram henna nodig voor haar wat tot de middel komt.

Waar kan ik henna kopen?

Wat je moet hebben is 100% henna. Geen henna met toevoegingen. Henna die je maar een half uurtje of uurtje in je haar hoeft te hebben is geen 100% echte henna. Henna is op internet te koop maar ook in Indische, Arabische en Indiase toko’s. De prijzen zijn wel heel verschillend. Ik raad zelf henna uit Sudan aan, maar dat komt omdat ik daar goede ervaringen mee heb en zelf een dieprode kleur erg mooi vind en ik dit effect krijg met deze henna.

Dit is dus henna in een notedop en het is een best lange post geworden al zeg ik het zelf haha.

Heb je vragen of wil je meer weten? Laat het dan even achter in een comment :D .

Volg Sudanese Henna ook op Facebook!