Sudanese Henna

Dit gaat een lange post over natuurlijke henna worden, so prepare yourself  haha. Onderstaande informatie is door mij verzameld in de afgelopen jaren door veel te lezen en uit eigen ervaring.

Henna

Ik lees zelf heel veel onjuiste informatie over henna op het internet. Natuurlijk kent iedereen wel de verhalen over de ‘black henna’ die gevaarlijk is door de ppd die erin zit. Maar ook de commerciële versie van henna die verkocht word als pakjes haarverf heeft veel negativiteit over zich heen gekregen. Vind je het gek door alle troep die de commercie bij de henna stopt om het in hun ogen te ‘verbeteren’, Nee ik wil het hebben over de echte henna, natuurlijk zonder toevoegingen. Want die heeft echte henna helemaal niet nodig ;) Henna is een plant. Om precies te zijn de Lawsonia Inermis. De hennaplant groeit alleen in droge, hete klimaten. Je vind de plant terug in heel Afrika, India, de Arabische landen en zelfs in Indonesië.

Hoe maak je het hennamengsel om je haar mee te verven?

De bladeren van de hennaplant worden geoogst, gedroogd en daarna fijngemalen. Dat is dus het hennapoeder wat je wilt gebruiken om je haar te verven. Het hennapoeder moet gemengd worden met een zuur bestanddeel om de kleur goed naar buiten te laten komen. Je moet dus altijd de henna mengen met het sap van citroen of limoenen en minimaal 1 of 2 uur laten staan voordat je het gebruikt. Het liefst 12 uur!

Hou 1 citroen of 2 limoenen per 50 gram henna aan. Hennapoeder is groen en wanneer je het mengt met het zure sap zal het donkerbruin van kleur worden. Dit is helemaal goed, dus niet weggooien omdat je denk dat het fout is gegaan ;) . Na de toevoeging van het zure sap ga je beetje voor beetje de henna mengen met (rozen)water tot het de dikte heeft van hele dikke yoghurt. Daarna laat je het een aantal uren staan met een stukje folie erover. Sommige mensen maken voor ze gaan slapen het mengsel alvast klaar en laten het een nacht staan. Dit is een prima methode want zo komen alle kleurmoleculen in de henna goed vrij. Wacht dus echt een paar uur met het aanbrengen van de henna na het maken van het mengsel.

Wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt kun je het sap van een sinaasappel gebruiken.

Hoe doe ik henna in mijn haar?

Nadat je een aantal uren hebt gewacht ga je het mengsel in je haren smeren. Ik doe het bij mezelf maar als je het nog nooit gedaan hebt, vraag iemand anders om het voor je te doen want het is wel een werkje.

Je hebt handschoenen nodig voor degene die de hennamix aan gaat brengen, want anders heb je rode handen. Daarnaast een kam die vies mag worden, een handdoek die vies mag worden, huishoudfolie, wat vaseline of een andere vettige crème en eventueel wat haarklemmen. En ga ergens in huis staan waar de grond vies mag worden of leg kranten op de vloer voor je begint.

Je kunt de vaseline gebruiken om de stukken huid in de smeren waar niet per ongeluk henna mag komen. Let op dat je je haargrens niet insmeert met vaseline. Ik zelf veeg de henna altijd snel weg als het op een stukje huid komt waar het niet moet. Kijk wat je zelf fijner vindt.

Je gaat beginnen bij je nek. Leg de handdoek over je schouders en je nek. Kam je haar goed door en smeer het hennamengsel met je handen (vergeet de handschoenen niet) in je haar pluk voor pluk. Begin bij je haarwortels en breng het daarna over je pluk haar aan. Zo ga je door totdat je hele haar bedekt is met de henna. Je moet je haar zo bedekken dat je bijna geen haar meer ziet, smeer het hennamengsel er dus dik in. Zet je haar als het lang is eventueel vast met een paar haarklemmen na het insmeren en bedek je haar daarna met huishoudfolie. Je gaat dus even een paar uur rondlopen met een tulband van huishoudfolie. Heel charmant, maar zo knoei je niet. Laat de henna minimaal 5/6 uur zitten, langer kan als je een nog intensere kleur wilt. Ik ga zelf vaak voor 8 uur.

Hou vooral in gedachten dat de echte kleur die je haar zal hebben pas na twee dagen zichtbaar is.

Wat zijn de voordelen van henna vergeleken met normale haarverf?

Henna dringt door tot in in alle bovenste lagen van je haarschacht. De Lawsonia moleculen (die voor de kleur zorgen) vermengen zich met de keratine in je haar daarom is dit een permanente verfmethode. Gewone haarverf laat een laagje achter op je haarschacht

Daarnaast heeft het doordringen van de hennamoleculen in de bovenste lagen van je haarschacht een paar leuke effecten. Je haar wordt voller, gladder en zacht als zijde. Daarnaast verdwijnt roos bij regelmatig gebruik en is het goed om je haar sterker te maken want het dringt ook tot je haarwortels door als je de henna goed op je hoofdhuid weet te krijgen.

Ik wil geen knalrood of roodoranje haar hebben maar meer bruin tot roodbruin?

Als je blond, lichtbruin of bruin haar hebt moet je oppassen dat de henna niet te rood wordt. In plaats van water te gebruiken in het hennamengsel kun je ook supersterke koffie gebruiken. Je haar wordt dan wat bruiner rood. Let op: het toevoegen van koffie is geen garantie dat je haar echt bruin wordt. Henna zal altijd rood blijven, hetzij in verschillende tinten. De koffie maakt het alleen donkerder en wat meer richting bruinrood.

Wat voor kleur kan ik verwachten?

Het is nooit helemaal zeker hoe de kleur van je haar wordt. Dit hangt namelijk af van de kleur van je eigen haar, waar de henna vandaan komt, de kwaliteit van de henna, hoe lang je de henna in je haar laat zitten en of je het wel op de juiste manier klaarmaakt. Verwacht bij blond haar oranje/rood tot knalrood haar, heb je lichtbruin haar verwacht dan oranje/rood tot lichtrood haar, heb je bruin haar verwacht dan oranje/rood tot rood haar, heb je donkerbruin haar verwacht dan een oranje/rode tot donkerrode gloed over je haar en gaat je haar richting zwart (zoals het mijne) of heb je zwart haar verwacht dan een rood/oranje gloed over je haar. Dit hangt dus allemaal af van de hiervoor genoemde punten.

Wanneer kun je henna niet gebruiken?

Wanneer je je haar al geverfd hebt met normale chemische haarverf moet je geen onzuivere henna gebruiken. De henna pakt dan niet goed of kan zelfs je haar een hele fout kleur geven omdat het zich gaat mengen met het chemische laagje wat de gewone haarverf heeft achtergelaten. Niet doen dus! Laat je haar eerst uitgroeien tot de chemische haarverf eruit is. Verven met 100% natuurlijke henna kan wel over chemisch geverfd haar. Zelf gebruik ik 100% zuivere Sudanese henna.

Hoeveel henna heb je nodig om je haar te verven?

100 gram henna is voldoende voor kort haar. 200 gram henna is voldoende voor haar wat tot de schouder komt. 300 gram henna is voldoende voor haar wat over de schouders hangt. En je hebt 500 gram henna nodig voor haar wat tot de middel komt.

Waar kan ik henna kopen?

Wat je moet hebben is 100% henna. Geen henna met toevoegingen. Henna die je maar een half uurtje of uurtje in je haar hoeft te hebben is geen 100% echte henna. Henna is op internet te koop maar ook in Indische, Arabische en Indiase toko’s. De prijzen zijn wel heel verschillend. Ik raad zelf henna uit Sudan aan, maar dat komt omdat ik daar goede ervaringen mee heb en zelf een dieprode kleur erg mooi vind en ik dit effect krijg met deze henna.

Dit is dus henna in een notedop en het is een best lange post geworden al zeg ik het zelf haha.

Heb je vragen of wil je meer weten? Laat het dan even achter in een comment :D .

Volg Sudanese Henna ook op Facebook!

136 Comments
 1. Wat een goede post! Handige informatie. Ik heb zelf vaak mijn haren geverfd met henna, ook omdat mijn haar altijd zo droog is, en ik dacht dat het een verzorgende werking had. Maar mijn haar bleef droog, dus nu gebruik ik maar weer een gewone spoeling.

  Maar ik heb het dus ook niet goed gedaan, lees ik nu. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je de henna een tijd moet laten staan.

  1. Ik hoop dat je hier dan wat aan hebt! Mocht je haar toch nog droog aanvoelen na een behandeling met henna dan zou je een behandeling met de Amla olie kunnen doen, daar heb ik gisteren een post over geschreven die je hier kunt lezen.

 2. Erg mooi, die kleur bij jou. Ik kan het dus niet gebruiken, want mijn haar is geverfd door de kapper, en dan loop ik dus ik weet niet hoe lang voor gek als ik het moet laten uitgroeien :S

  1. Dat had ik dus ook de eerste keren dat ik henna in mijn haar deed. Nu weet ik dat het komt omdat ik de henna niet eerst een aantal uren liet staan voor ik het in mijn haar smeerde. De henna pakte dus niet goed. Misschien was dat ook bij jou aan de hand ;)
   .-= Madelon´s last blog ..Networking =-.

 3. Heel behulpzaam deze post! :)
  maar ik heb nog wel een vraagje want ik heb mijn haar met bruine henna (op blond haar) geverfd maar vind het resultaat toch nog wat te rood. Als ik de bruine henna met koffie meng en dan over verf wordt het dan nog bruiner (minder rood) of heeft dat geen zin? want anders ga ik het er uit laten groeien denk ik, het rode past niet zo goed bij mij.

  1. Het klinkt misschien raar, maar bruine henna bestaat niet. Alle henna is rood maar varieert in de roodtinten. Dat het bruine henna wordt genoemd komt omdat er andere bestanddelen aan zijn toegevoegd die niet altijd natuurlijk zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat als je je haar nog een keer met die henna zou verven koffie niet zal helpen, maar dat het nog roder zal worden en ik denk niet dat je dat wilt ;). Je schrijft dat je blond haar hebt en dan wordt henna altijd feller van kleur. Blond haar heeft niet zoveel melanine als donker haar dus is de henna veel meer zichtbaar ;)
   Een trucje wat je zou kunnen proberen is je haar flink insmeren met olijfolie en dit droogföhnen. De felle rode kleur zal dan wat afzwakken…Soms moet je dit wel een aantal keren herhalen.

   1. Oke, jammer. Dat met die olijfolie had ik al 1 keer geprobeert maar toen heb ik het eruigepoeld ipv gefohnt en dat hielp volgensmij niet veel. ik ga het nog wel een keer met de fohn proberen. Als dat niet helpt zit er denk ik niet veel anders op dan het eruit te laten groeien. Zou ik dan niet na een tijdje m’n haar toch met chemische verf kunnen verven als de henna al heel erg vervaagd is?
    iig bedankt!

    1. Je kunt het proberen met chemische verf, maar ik raad het altijd af. Je weet namelijk niet wat het chemische spul doet wanneer het zich aan je haar hecht waar nog henna op zit…Soms werkt het perfect, maar het kan ook flink tegenvallen.

 4. wow superhandig!! komt net op tijd deze post, vanavond gaan we verven! maar dat blok van lush bevat dus al citroensap. en ze zeggen hoe heter aanbrengen hoe beter. dan kan ik dus beter niet nu al dat blok oplossen toch? wat denk je?

  1. Heet aanbrengen? Dan denk ik gelijk auw haha. Dat hoeft helemaal niet hoor, maar jouw blok bevat niet alleen henna, misschien werd je daarom aangeraden het zo warm mogelijk aan te brengen. Ik zou wel wat extra citroensap aanbrengen en het liefst alleen de henna oplossen met citroensap.
   Je kunt het blok nu al oplossen met het citroensap zodat de kleur in de henna goed naar buiten komt. Daarna gewoon laten staan met een stukje folie eroverheen. Als je het straks aanbrengt dan werkt het al gelijk :D

 5. Handige post zeg! Ik ben van plan binnenkort mijn haar met henna te kleuren dus alle tips zijn welkom. Ik vind het wel een beetje spannend :blush:

 6. Handig! Ga namelijk vanavond mijn haar verven met caca rouge van Lush weet jij toevallig of je het op schoon gewassen haar moet aan brengen? :)

  1. Hoi Yasmin, het beste is op schoon haar, maar dan had je je haar gisteren of eergisteren al moeten wassen als je het vandaag wilt gaan verven met henna ;) Als je haar niet vettig aanvoelt dan kun je het ook gewoon zo aanbrengen hoor :D

 7. Hoi!
  Dank je wel voor je antwoord! :)
  Het zit er net in en ga er mee slapen, is wel een kliederboel geworden :P
  hoop dat het wat mooi wordt!

 8. Heeey ik heb zelf vorige week kleurloze henna gekocht , omdat ik hoorde dat het heel goed was voor je haar
  Geldt het ook voor kleurloze henna het inbrengen en de uren ?
  Kan je daarbij ook citroen bij doen voor een lichtere kleur?

  Alvast bedankt!

  1. Hey! Kleurloze henna bestaat niet. Dan zit er allerlei chemische troep in om het kleurloos te krijgen en ik betwijfel of het dan nog de goede eigenschappen bevat voor je haar. Echte henna zoals die ik heb gebruikt en die ik omschrijf in mijn post bevat alle goede eigenschappen voor je haar. Ik zou dus niet weten hoe je kleurloze henna moet aanbrengen en laten zitten en of je er citroen voor nodig hebt. Misschien even vragen in de winkel waar je het hebt gekocht? Succes :D

   1. Ja ik zou het ook niet weten want ik heb er ook niet zoveel verstand van want dit is de eerste keer dat ik het gebruik…
    Maar ik had aan dat vrouwtje gevraagd hoelang ik het erin moest laten zitten en ze zei 2 uurtjes maar dat vond ik ook best kort want dacht dat je dat er langer in moest doen maar ja..
    Ken je een merk of merken Henna hier in Nederland die ik kan gebruiken waarvan zeker is dat er geen chemische troep in zit?

    1. 2 uurtjes maar is wel erg kort ja. Met echte henna loop je toch minimaal een uur of 6 rond. Hoe langer hoe roder je haar wordt haha. Ik vind het lastig je een goed merk henna aan te raden omdat ik zelf mijn henna uit het buitenland haal. Wat je wel kan doen is in Arabische of Indische toko’s vragen om 100% natuurlijke henna. Vooral in grote steden kun je die wel krijgen. Je moet dus zoeken naar henna die er uit ziet als groen poeder. Soms fijn en soms grof gemalen. Dit is het beste voor je haar. Je haar gaat hier dus wel van verkleuren. Ik weet niet wat voor haarkleur je hebt? De citroen zorgt ervoor dat de kleurstoffen uit de henna goed vrijkomen. Als je daar geen behoefte aan hebt dan kun je de citroen best weglaten en de henna alleen mengen met lauw water. Mocht je blond of lichtbruin haar hebben hou er dan rekening mee dan je rood haar krijgt van henna ook zonder het gebruik van citroen ;)
     Mocht je henna via internet willen bestellen dan heb ik wel een tip voor je. Ik hoor het wel…
     Kijk ook naar de ingrediënten op de verpakking van pakjes henna. Er staat vaak ook bij of het alleen uit hennapoeder bestaat.

     1. Ik heb zwart haar dan heeft het zeker niet zo heel veel effect?
      Maar ik wil geen rode gloed ofzo want denk niet dat dat bij me staat bruin zou wel beter zijn
      Ja dat zou wel makkelijk zijn om het via internet te bestellen ik zou daar wel meer over willen weten :)

      1. Ik heb haar dat tegen het zwarte aanzit. Je krijg dan gewoon een dieprode tot oranjebruine gloed. Ik denk dat als je bruin wilt je beter gewone verf kan gebruiken, met echte henna krijg je altijd een dieproodbruine tot oranjebruine gloed over je haar als je donker haar hebt zoals wij, dat hangt er van af waar de henna vandaan komt, indiase en marokkaanse henna bijvoorbeeld geeft een oranje gloed, terwijl de sudanese henna die ik gebruik echt een donkerrode gloed geeft. Ik stuur je even een emailtje met een webshop waar ze ook henna verkopen.

       1. Maar ik heb echt zwart haar met veel krullen ben echt bang dat het echt te rood word ofzo Whaha

        Maar is goed dan zie ik je email wel !

        Echt heel erg bedankt voor je moeite !

        x.

 9. Hoi!

  Ik ben een roodharig meisje (ik heb geen oranje-rood haar, maar meer kastanjebruin/rood haar..) en ik zou mijn haar graag eens willen behandelen met henna. Heb jij enig idee hoe dat eruit komt te zien? Ik verf mijn haar meestal in een iets donkerder bruintint om het geheel iets donkerder te maken, maar ik raak zo enthousiast over al die henna-verhalen dat ik dat graag een keer zou willen proberen. Ik heb mijn haar nu overigens al meer dan een half jaar niet meer geverfd, dus dat zou volgens mij geen probleem moeten zijn…
  Waar kan ik ook goede, betrouwbare henna krijgen? Ik merkte al dat je niet zo positief bent over de Tuinen en Lush henna, dus ik vroeg me af wat je dan aan zou raden…

  Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn (vele) vragen!

  Brenda

  1. Hoi Brenda!
   Ik denk dat jouw haar een nog diepere roodbruine kleur zal krijgen door henna, met een mooie glans. Ik heb vroeger wel eens henna van The Body Shop gekocht, ik weet niet of ze dat nog verkopen, daar was ik wel tevreden over. Wat je moet zoeken is 100% pure henna, dan heb je goede henna te pakken. Koop je henna met toevoegingen dan vertrouw ik de henna al niet zo meer ;) Vaak zitten er dan chemische toevoegingen in, wat naar mijn mening het goede natuurlijke van de henna weer teniet doet. Je schrijft dat je je haar al een half jaar niet meer hebt geverfd, betekent dat dat het geverfde haar nu volledig is uitgegroeid en je geen geverfd haar meer hebt? Ik raad het doen van henna over geverfd haar, hoe lang geleden ook altijd af. Henna kan een chemische reactie met de verfmoleculen aangaan en dat resultaat is niet te voorspellen ;) Als je nog meer vragen hebt hoor ik het wel :D

   Madelon

 10. HAI,
  IK WIL HEEL GRAAG MIJN HAAR MET DE ECHTE HENNA VERVEN.
  MAAR HOE KOM IK AAN ECHTE HENNA?
  KAN IK DAT HIER BESTELLEN ? EN WAT KOST DAT DAN ?
  HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK ?
  HOPELIJK KAN JE MIJ HIERBIJ HELPEN.

  GROETJES YVONNE

 11. hoi allemaal ik heb henna gekocht van henne color in koper kleur nu leesik hier boven dat dat dan geen echte henna is,die vrouw in de natuurwinkel zei van wel,zij weet t gewoon niet goed.
  maar oke ik heb half lang haar heb ik aan 1 pakje genoeg?
  en kan ik t ook alleen mengen met water?ik hoef namelijk niet een intense kleur eerst maar ff kijken hoe t uitpakt.
  en als ik t meng moet ik er folie overheen doen en hoe lang laten staan?
  en hoe lang in me haar laten zitten?
  ik las dat je niet vee lervaring hebt met dat merk henna maar hoop dat je me toch kan adviseren
  in de bijsluiter staat niks over mengsel laten staan alleen 30 min tot 2 uur inwerken
  vond dat nameijk al vreemd omdat ik hier dus hele andere dingen las

 12. Ik heb op vakantie een paar zakjes henna gekocht uit pakistan maar die is al gemengd, dus dat is al een papje zegmaar. Kan ik dit nu wel in mijn haar doen? Normaal doen ze dat daar op de handen.

 13. Hoi, ik gebruik af en toe henna,maar ik heb een vraag,
  hoeveel tijd moet er tussen zitten voor dat je weer henna gebruikt?
  Vriendelijke groeten Regina.

 14. Hoi,
  Ik zou graag willen weten waar u uw henna uit sudan koopt?
  Of verkoopt u datzelf?

  Graag hoor ik van u

  Alvast hartelijk bedankt

  Gr. Maryam

 15. Hallo

  Ik heb al Henna gehaald in de winkel merk “Henne color”. Is deze ook met toevoegingen? Waar kan ik de henna verkrijgen die jij gebruikt uit Sudan? Ben benieuwd!

  Groetjes Rebecca

 16. Hallo ik heb een vraagje. Ik verf mijn haar al jaren met henna van t merk spirital sky, volgens mij indische, in de kleur koper met een beetje acejou. Maar hij valt steeds donkerder uit. Ik heb mijn haar gebleekt en daarna weer met henna gevergd. Dit werd super mooi oranje rood. Maar nu, een tijd later, wordt het weer donkerder. Nu las ik dat marokkaanse henna erg oranje word, en dit wil ik juist heel graag. yMaar waar haal ik die, want die wat je hier bij de lokale marokkaanse winkeltjes krijgt is niet écht fel. En nu hoorde ik van een marokkaanse dame dat ik pure henna moet hebben en niet die uit een pakje, maar wat moet ik dan hebben en waar haal ik die en hoe heet de kleur? Ik wil dus écht fel oranje, rood haar. Alvast bedankt anita

 17. Hallo , ik wil het haar van mijn dochter met Henna verven maar wil zekerheid hebben dat ik goede Henna bestel ( 100 % echte )
  Zeker na het verhaal van Gerard Joling ben ik wel geschokken
  Me dochter wil het heel graag , ze heeft wel een half jaar geleden een paar kleine blonde plukjes laten verven , kan dit kwaad ? het zijn maar hele kleine kleine plukjes ( vald bijna niet op, zit ook niet over het hele hoofd)
  Nu zag ik hier een link http://waymadi.nl/winkel is dit 100% echte Henna ?
  Hoop erg op een reactie zodat ik met een veilig gevoel kan bestellen
  Groeten, Kim

 18. Hoi Madelon

  Ik heb geprobeerd om de henna op je site te kopen maar het lukt me niet om het in het winkelwagentje te krijgen :-((
  Heb je ook nog een mailtje gestuurd maar niets terug gehoord
  Wil het zo graag kopen voor me dochter

  Groetjes, Kim

  1. Beste Kim,

   Zoals ik je nu al meerdere malen heb gemaild is de voorraad henna op dit moment op, ontvang je mijn mails wel?
   Ik wacht zelf op voorraad en weet nog niet wanneer dit binnenkomt. Ik kan je op de lijst zetten van mensen die belangstelling hebben voor de Sudanese henna, dan ontvang je van mij een mail wanneer er weer voorraad is.

   Groetjes,

   Madelon

   1. Hoi Madelon

    Bedankt voor je reactie , wat jammer dat de voorraad op is
    Nee heb nooit een mailtje van je ontvangen :-(
    Zou graag op de lijst gezet worden , alleen weet ik niet of ik die mail dan wel ontvang ?
    Zal ik voor de zekerheid mijn emailadres doorgeven ?
    Sorry voor last
    Groetjes, Kim

    1. Hoi Kim,

     Geen probleem hoor. Ik heb de laatste tijd wel meer gehoord dat mijn mails niet altijd aankomen. Ik heb je op de lijst gezet, binnenkort switch ik naar een gmailadres voor mijn blog, ik ga er van uit dat je mijn mail dan wel krijgt ;)

     Groetjes Madelon

 19. Hallo, mijn haar is blond geverfd en van me zelf ben ik donkerblond/lichtbruin. En ik wil het heel graag donkerbruin/zwart hebben. Als ik me donkerblonde haar uitlaat groeien zou ik het dan donkerbruin/zwart kunnen krijgen? bedankt alvast

 20. hoi, ik vraag me af hoelang ik de henna in mijn haar moet laten zitten als ik mijn haar een beetje bruin met een dieprode gloed erover heen wil. ik heb van mezelf bruin haar, het zit een beetje tegen zwart aan. ik heb van mensen gehoord dat als ik mijn haar van de henna zo donker mogelijk wil krijgen dat k heter dan 8 tot 10 uur in moet laten zitten. klopt dat of moet het langer of korter? alvast bedankt! groetjes aicha

 21. hoi, mijn haar is licht bruin en ik zou het graag wat donkerder bruin willen hebben, waar moet ik het dan mee mengen en hoe lang moet ik het dan laten intrekken?

  1. Hoi Dewi,

   Zover ik weet is de henna van Jacob Hooy 100% puur met een oranjerode kleur. Wil je het zeker weten of de henna van Jacob Hooy pure lawsonia is dan zou je even met het merk kunnen mailen :). Je kan ook eens kijken op het Raponsje haarforum voor meer informatie.

   Groetjes Madelon

 22. Hallo!! Weet je misschien ook hoe je grijs haar met henna zwart kan maken?? Ik heb zwart haar en best veel zeker wel 100 grijze haren en met henna worden ze oranje. Ik heb een vreselijke ppd allergie en kan alleen tegen natuurlijke henna. Ik weet niet wat ik moet doen, zwarte henna bij marokkaanse winkels is nergens meer te koop.
  Alvast bedankt, Gr Senna

  1. Hallo Senna! Je moet dan normale henna mengen met indigo. Dat is natuurlijk blauw. Indigo en henna gecombineerd geeft zwart haar een boost. De verhouding is alleen oefenen. Bijvoorbeeld 70 % indigo en 30 % henna. Het is alleen jammer dat indigo hier in Nederland heel moeilijk te krijgen is of belachelijk duur is. Ik ben er zelf ook nog naar op zoek :)

 23. Hi, ik heb donkerblond haar, maar zou toch graag bruin haar hebben. Kan ik dan beter Henna gebruiken of gewoon kleurshampoo?

  Gr Charlotte

 24. Maar is het ook mogelijk om van blond naar bruin met een beetje rode gloed te gaan? Want dat zou ik niet zo erg vinden. Maar ik wil nu geen rood of oranje haar. Ik zou het liefst wel henna gebruiken omdat henna veel gezonder is dan kleurshampoo en van henna krijg je ook wat meer volume niet waar?(:

  1. Nee helaas niet. In ieder geval niet met pure henna. Wil je echt naar bruin dan kun je haarverf kopen waar henna in zit verwerkt. Maar dat zal je niet hetzelfde goede effect op je haar geven wat echte pure henna wel doet…Van pure henna krijg je inderdaad iets meer volume en het is gezond voor je haar :D

 25. heey, echt leuk al deze berichtjes over henna zelf gebruik ik ook altijd henna uit Marokko. Maar ik wou dus hierop reageren.. henna hoorje niet te gebruiken met huishoudfolie. want echte pure henna kan daarniet tegen je haar kan er door verkleuren!

  1. Ik denk dat je huishoudfolie en aluminiumfolie dan door elkaar haalt…Pure henna gaat inderdaad niet samen met aluminiumfolie omdat er dan een chemische reactie optreed die de kleur kan veranderen. Huishoudfolie is gewoon plastic en heeft geen invloed op pure henna.

 26. Hoi hoi,
  Wat een leuk site, zeg!! Ik gebruik zelf al meer dan 15 jaar Henna, en ik moet zeggen dat ik toch weer wat nieuws heb geleerd. Dank je, ik ga t meteen uitproberen. Ik gebruik zelf altijd de Henna uit de turkse winkeltjes, maar ik ben naarstig opzoek naar de indiaase henna. Van nature ben ik nu al helemaal grijs, en ja hoor, door de henna dus oranje. Door een haarverf allergie is henna voor mij de perfecte uitkomst. Maar de indiaase henna is zo mooi van kleur, en ik vind m helaas niet in Nederland. Heeft er iemand een tip voor mij???
  Zou super zijn!

   1. Bedankt Hennalokje voor de link en reuze bedankt Madelon!

    Ik ben zojuist henna aan het ontdekken. Door jou blog, Madelon, ben ik een stuk wijzer geworden, dan een hoop wirwar wat ik elders op het internet over henna lees. Ik wil het mixen met indigo voor een bruine tint.., de rest moet ik zelf verder ontdekken.

    henna, indigo, een beetje koffie misschien… even kijken wat ik bereiden kan :)

 27. Hallo Madelon!

  Ik kleur sinds een Jaar met henna en wil nooit meer terug,
  na het lezen van jouw leuke site heb ik besloten een paar van je tips uit te proberen.
  Citroenen en zuivere henna,

  het zit er inmiddels in.
  Bedankt voor je tips.

  Eliza.

 28. Hallo madelon,

  Ik kocht mijn henna eerst altijd bij islamproducten. Een kilo zak van extreem fijne en goedkope henna waardoor je ook niet drie uur onder de douch hoeft te staan. Hoefde zelfs bijna geen conditioner te gebuiken om het eruit te halen. Helaas zijn ze daar gestopt met het verkopen van de groene stoffen zakken henna. Ik kan sindsdien niet meer zulke fijna henna vinden. Ik zou graag ook een email ontvangen van jouw henna adressen.

  Groeten van Iris

  1. Hallo Iris,

   Ik haal mijn henna altijd zelf uit Sudan. Dat is dieprode henna. Echt dieprood tot roodbruin, niet de oranje henna die je hier vaak ziet. Ik vind het zelf fijnere kwaliteit dan die islamproducten verkocht. Maar ik heb donker haar en heb dan liever een roodbruine gloed dan oranjebruin hehe.
   Mocht je belangstelling hebben in een zak dan kun je me mailen op waymadinl[at]gmail.com. Mail me dan even wat voor hoeveelheid je zoekt. Momenteel heb ik zakjes liggen van 70 gram per stuk. Verder reken ik gewoon de tarieven van Postnl.

   Groetjes Madelon

 29. Ik heb nu fel rood haar, met loreal geverfd, maar ik vind het erg duur.. Ik heb nu een pakje henné in de kleur auburn. Ik wil eigenlijk een beetje naar bruin toe maar wel met de rode gloed. Ik wil het zeker niet te donker bruin. Wat raad je aan? Ik doe zoiezo eerst een klein plukje. Ik heb veel haar maar niet dik.. En tot de onderkant van me borsten. Ik heb een pakje van 90 gram en die mevrouw bij de Turk zei dat dat genoeg was. Hoop dat je me kan helpen.

 30. Hallo,
  Ik zit denk ik met een probleem………al een aantal jaren verf ik mijn haar rood (ben blond van mezelf, nu ook veel grijs).
  De laatste keren heb ik HENNA PLUS gebruikt en dat ging aardig, de kleur was mooi. Toen kocht ik een product van Guhl, maar bedacht ineens dat het wel eens zo kon zijn dat ik dit NIET over de henna mag gebruiken. (vroeger vaak henna gebruikt). Weet JIJ of ik dit mag doen……….ondertussen WEL een kilo henna besteld en heb ook die Guhl producten in huis. (ik koop graag in aanbiedingen maar kom tot de ontdekking dat ik deze manier veel meer kwijt ben)
  Alvast bedankt!

 31. P.S.
  De hennaplus heb ik wel over een product van lóreal gebruikt en dat ging goed (stond ook in de verpakking dat dit okay was).

 32. Hoi Madelon,

  Heb je nog henna op voorraad? Waar komt jou henna vandaan en is het 100% natuurlijk?

  Graag zou ik het willen bestellen? Wat kost het ongeveer?

  Ik hoor graag van je.

  Mvg,

  Cindy

 33. Hoi Madelon,

  Is het mogelijk dat je mij informatie stuurt over jou henna, ik heb zelf namelijk zwart haar van mijzelf met veel grijs ertussen. Ik hou ook wel van een rode gloed. Ik weet alleen niet of ik jou henna kan gebruiken want verf mijn haar ook en ik krijg om de 4 maanden een keratine behandeling. Zou je mij aub willen laten weten of ik de henna wel kan gebruiken en hoeveel het kost.
  Alvast bedankt,

  Naoual

 34. Ik ben inmiddels flink grijs en kleur mijn haar al bijna 30 jaar met henna. Ik doe er koffie, olie, ei en een beetje kaneel in. Kaneel neutraliseert de geur van de henna (een beetje).Na het opbrengen doe ik er aluminiumfolie omheen en laat het twee uur zitten. Het resultaat is altijd mooi donkerrood, bovenop iets lichter, omdat het grijze haar daar voor het eerst met henna gedaan is. Ik vind het juist mooi dat het zo verloopt van kleur, heel natuurlijk. Met verf krijg je een egale kleur, dat lijkt meer op een helm, dan op natuurlijk haar.

 35. Hay Madelon!

  vandaag mijn haar geverfd met olia haarkleuring en was de bedoeling rood te worden. Nou is het bovenop mooi alleen minder in m’n staart. Haast niet rood, alleen een gloed. Nu lees ik dat het niet de bedoeling is dat je dan kleurt met henna. Maar wil het toch roder. Wat is jou advies?
  Groetjes Priscilla

  1. Hoi Priscilla,
   Ik zou het voorlopig niet kleuren met henna. Geef het een week of 2 minimaal voor je er met pure henna overheen zou gaan. Er kunnen chemische stoffen zitten in de haarkleuring die je hebt gebruikt die ervoor kunnen zorgen dat je henna mislukt.
   Ik heb zelf in het verleden rustig over chemische haarkleuringen met henna geverfd, ik deed het gewoon haha. Maar hield er altijd een week of 2 tussen. Wat belangrijk is dat je 100% zeker weet dat je 100% pure henna hebt en dat je er genoeg tijd tussen hebt. Maar het kan wel ;)

   Groetjes!

   1. Heey madelon.

    Ik heb een vraag. Ik ben hoogblond van mezelf en heb t nu een aantal keer met loreal knal rood geverft. En dat heeft goed gepakt. Mijn haat is alleen dun en poreus nu wil ik heel graaf henna maar wel echt rood. Mijn punten pakken niet mooi meer en blijven een beetje flauw. Dus kan ik mijn haar met jouw henna kleuren en word het dan echt rood. En geen bruin erbij he. En hoeveel kost het.
    En heb haar tot boven mijn bh bandje.
    Groetjes jacqueline.

    Heeelll graaggg reactie . Begin ongelukkig te worden met mn haar.

    1. Hai Jacqueline,

     Je bericht is zeker aangekomen. Sorry voor mijn late reactie, door mijn gezondheid heeft mijn blog even geen prioriteit kunnen krijgen.

     Als je een lichte haarkleur hebt dan zal de henna echt felrood uitpakken zeker als je de methode gebruikt die ik in het artikel uitleg. Wat ik je wel aan zou raden is om je haar te punten bij de kapper voor je verft. Verven met henna geeft namelijk geen garantie dat je punten deze natuurlijke verf wel goed pakt.

     Helaas ben ik al maanden uitverkocht dus kan ik je niet helpen aan henna momenteel.

   2. Hee madelon,

    Ik heb op een site gelezen dat henna wel dergelijk of chemisch geverft haar kan na minimaal zes weken is dat waar? Ik heb het namelijk zelf ook gedaan en het is mooi geworden vind ik zelf ;)

    1. Het kan ook, ik doe het zelf ook ;) Alleen op het moment dat je geen 100% pure henna gebruikt kan er een chemische reactie ontstaan die je liever niet wilt hèhè. Het wordt mooi he als je over henna heen verft :D

 36. Dag Madelon,

  Ik heb een vraag. Ik wil heel graag mijn haar met Henna verven maar weet niet of dit zin heeft. Ik heb namelijk donkerbruin/ zwart haar van mezelf. Ik heb wel eens gehoord dat het toevoegen van citroen of thee zorgt dat het beter pakt, klopt dit? Heb je nog andere tips?

  1. Hoi Madelief,
   Ik heb jouw haarkleur en het kan prima. Zoals ik in het artikel uitleg kun je het beste een zuur toevoegen zoals limoen of citroen zodat de rode kleur beter uit de henna komt. Wij hebben donker haar dus dan moet je dat zeker doen. Ik verf vaak kort achter elkaar, denk aan herhalen na een dag of 3/4, de kleur wordt dan prachtig diep en feller. Je kan dit zo vaak herhalen als je wil.

 37. Hoi,ik heb auburn van spritual sky herhaaldelijk geverfd op van nature donkerblond haar met enkele grijze haren erdoor.
  Ik zou het meer burgundy paarsrood willen het is nu rood met een oranje ondertoon.
  Het oranje wil ik liever niet hoe kan ik mengen of is er kant en klare henna in burgundy kleur?
  Van spiritual sky zijn er wel kleuren beschikbaar zoals bruin en zwart om mee te mengen maar dat is geen pure henna.
  Heb jij een advies?
  Wij hebben een paar toko’s in town.
  Grtjs
  Morticia

 38. Pure henna kan WEL over chemisch geverfd haar. Je moet je wel goed inlezen ;)
  Het is zelfs erg goed voor je beschadigde haar. Je moet alleen oppassen met de NIET pure henna waar metaal en andere slechte toevoegingen bijzitten, want dat reageert wel met je chemisch geverfde haar
  Dus altijd goed kijken achterop de verpakking of er alleen Lawsonia Inermis opstaat, want dan is het puur.
  *link verwijderd. Geen spam graag*

 39. Hoi,
  Zelf ben ik al zeker drie jaar chemisch rood en wil overstappen naar henna. Nu woon ik in amsterdam en heb werkelijk waar geen idee waar ik pure henna kan kopen.
  Moet ik gewoon bij buurtsupers zijn of zijn er speciale winkels die henna verkopen?

  Alvast bedankt

 40. Hey ik heb zwarte henna gehaald. Kan ik dit gewoon zo in mijn haar doen of is het beter dat ik dat meng met iets? Want wat ik gehoord heb is dat zwarte henna niet goed is voor je haar.

  1. Hey shaima,
   Zwarte henna bestaat niet. Er is dan verf of andere bestanddelen toegevoegd aan normale rode henna om het zwart te krijgen. Ik zou de aanwijzingen volgen op de verpakking van het product. Het is niet puur dus ik heb helaas geen tips voor je vanuit eigen ervaring :)

 41. Hoi ik las ergens dat citroen je haar uitdroogt. Kan ik dan ook sinaasappel of iets anders gebruiken? Ik heb wel last van hardnekkig roos en een snel geïrriteerd hoofdhuid. Ik verfde me haren eerst en daardoor ging me haren dood. En ben toen overgestapt naar henna. En sinds dien is het super gezond geworden. Wel lekker rood maar dat vind ik wel mooi. Ook als ik nu vaak een stijltang gebruik is het nog steeds gezond. Maar mijn vraag is hoe vaak in 1 jaar gebruik jij henna ? En heb jij zelf het met sinaasappelsap gebruikt?

  1. Sinasappelsap kan ook :) ik gebruik maandelijks henna maar soms zit er ook een paar maanden tussen. Een goede natuurlijke conditioner/haarmasker/arganolie gebruiken na een henna sessie doet vaak al wonderen tegen het droge effect. Roos en een geïrriteerde hoofdhuid kan ook veroorzaakt worden door een interne factor bijvoorbeeld door wat je eet. (Veel) suiker eten zorgt bij mij voor roos en jeukende hoofdhuid.

   1. Dankjewel ik ga het volgende keer met sinaasappelsap mengen. Wij kopen henna poeder altijd uit Turkije.
    jaja de suiker is ook veelste lekker! Maar ik zal er op letten en kijken of het effect heeft! Bedankt!

 42. Ik heb gehoord dat je henna kan Mengen met indigo voor mensen met lichtbruin haar die bruin/rood haar willen dat meer neigt naar bruin. Kan je hier iets over vertellen? Welke verhouding moet je dan aanhouden en waar kan je indigo kopen? Moet je nog ergens anders op letten?

 43. Hallo Waymadi

  Graag wil U vragen over de oliebe plantenkleuring is deze zuiver?
  De plantenkleuring kapster zegt dat de ingredienten geheim zijn.
  Ik ben dan toch bang dat er chemische toevoegingen in zitten.
  De plantenkleuring blijft hooguit 3 kwartier in mijn haar en heeft
  dan wel gepakt.
  Met behulp van een droogkap of stoomkap.
  graag uw advies

  Bij voorbaat dank

  Saskia huijberts

 44. Hallo,

  Ik ben echt heel erg allergisch voor haarverf sinds ik een henna tattoo heb laten zetten, nu is het zo dat ik nu 10 jaar geen haren verven heb en ik het zo graag wil. Kan ik deze henna gebruiken wat jij voorstelt? want ik loop liever geen risico.

  Groetje corina

  1. Hoi Corina,

   Wanneer je 100% zuivere henna gebruikt hoef je niet bang te zijn voor een allergische reactie. Bij henna tattoos wordt vaak gebruik gemaakt van de stof ppd die (zware) allergische reacties kan veroorzaken. Daar heb je geen last van wanneer je 100% zuivere henna gebruikt.
   Groetjes Madelon

 45. Hey, een vraagje : henna poeder
  Dat ze in de marokkaanse winkeltjes verkopen voor body art en 100% natuurlijk is, is dat de gene die ik moet hebben? Waar niet specifiek opstaat dat het voor de haren is?

 46. goede middag ik gebruik henna al meer als 40 haar nu mijn vraag kan ik ook waterstof peroxcide erbij doen om de henna in he garen te laten trekken. mvg Ria

 47. Hallo,
  Ik heb je werkwijze gevolgd en ook gebruikt en nu ben ik benieuwd naar de Sudanese henna. Ik zou graag een diepere rode kleur willen krijgen ( ben een brunette). Heb je tips over waar ik dit het beste kan helen/bestellen? ik heb geen toko hier in de buurt :)
  Alvast dank,
  Groetjes

 48. Hallo Waymadi

  Het klopt niet wat je informeert over de kleur van Henna.
  Henna is niet groen maar in droge vorm bruin!!
  Dan heb je de pure Henna!
  Mijn vriendin haar moeder koopt de blaadjes in Marokko en laat ze fijnmalen
  door een kruidenier.
  Deze man doet dit met de hand!
  De poeder die hieruit komt is bruin.
  Dit is dus de pure henna zonder chemische toevoegingen.
  Groene poeder vertrouw ik helemaal niet!

  Groetjes Nora

  1. Hallo Nora, Wat je zegt klopt niet helemaal. Ik heb vaker Marrokkaanse henna gezien en die kan zowel groenig, groenbruin als bruin zijn. Henna uit Sudan is veel groener van kleur dan Marrokkaanse. Toch verschilt de groene tint per streek in Sudan. Dat ligt simpelweg aan de grond en groeiomstandigheden. Henna uit India en Pakistan hebben ook weer een andere tint. Toch is uit al deze landen 100% pure henna verkrijgbaar. De kleur van henna als poeder is geen graadmeter voor het bepalen of henna zuiver is of niet. Groetjes Madelon

 49. BESTE,
  iK HEB AL EEN PAAR KEER DE HENNA VAN DE GEZONDHEIDSWINKEL GEBRUIKT VAN G&w EN NU NA EEN AANTAL KEREN GEVERFD TE HEBBEN, HEB IK ENORME HAARUITVAL. IK HEB HET ALTIJD EEN 3 UUR LATEN INTREKKEN. HEB HIERVOOR MIJN HAAR MET CHEMISCHE HAARVERF GEVERFD MAAR DAT IS INMIDDELS VOORDAT IK MET HENNA BEGON ZEKER NADERHALF JAAR GELEDEN VOOR DE EERSTE HENNA VERF BEURT. OP DE VERPAKKING VAN DEZE HENNA STAAT LAWSONA ENERMIS ROOD EN JE MAG HET MAAR 1 UUR LATEN INTREKKEN.
  CONCLUSIE DENK IK DAT DIT GEEN ECHT NATUURLIJKE HENNA IS, HAD OOK EEN BRANDENDE HOOFHUID , NU MINDER MAAR ZO VEEL HAARUITVAL. OOK HEB IK EEN PPD ALLERGIE AL HEEL LANG DUS WEET WAT IK MAG GEBRUIKEN MAAR VINDT HET WEL ERG SNEU DAT DIT NU OOK GEBEURT TERWIJL JE DENKT DAT DIT PUUR NATUUR IS.

 50. Ik gebruik hennapoeder al meer dan 40 jaar om mijn haar te verven. Ik voeg er behalve heet water ook 4 of 5 eetlepels fijngemalen koffie aan toe.ik voeg GEEN zuur bestanddeel toe en wacht misschien een half uur of drie kwartier voor ik het in mijn haar doe. Ik laat het altijd 3 uur intrekken. Ik ben altijd heel tevreden geweest over de mooie bruin – rode kleur. Ik ben van nature gewoon doorsnee donkerblond. Nu heb ik ook grijze haren, maar de kleur blijft mooi. De grijze haren blijven ietwat lichter rood, maar dat geeft ook wel een levendig effect. En mijn haar blijft er glanzend en gezond uitzien. Ik kan het iedereen aanbevelen. Veel beter voor je haar. Vooral op de lange termijn.

 51. Super leuk om te lezen! Ik zit al lang te twijfelen of ik mijn haar met henna ga verven! Ik vroeg me af hoe zorg je dat je hoofdhuid (schedel) niet rood wordt? Als je het tot aan je haargrens smeert trekt het toch ook in je hoofdhuid of zie ik dat verkeerd? Alvast bedankt! :)

 52. Hoi Madelon, ik kom vandaag op je blog terecht. Hele duidelijke uitleg. Zou je mij ook de link kunnen doorsturen van de webshop waar je de henna koopt. Ik heb altijd marokkaanse henna gebruikt maar zoals je zei is die meer oranje. En aangezien ik al wat grijze haartjes heb wil ik liever niet dat ze knaloranje worden. Alvast bedankt

 53. Ik heb mijn lang zwart haar met henna rood poeder geverfd. 400gr henna, 8 citroenen en warmwater, alles gemengd en 12 uren laten zitten, daarna insmeren op mijn net gewassen haar en gedroogd. Mijn hoofd met plastic folie en handdoek gewikkeld daarna 4 uren gewacht en gewassen. Het resultaat, NIKS. Mijn haren zaten vol met klitten en moeilijk te kammen, daarna mijn haar met haarmasker 1 uur gewacht en gewassen, en het resultaat nog steeds hetzelfde. Ik wil zo graag mijn zwart haar rood verven (mahonie rood). Wat moet ik doen? Moet ik opnieuw doen omdat het misschien een neppe henna product is? Ik heb het bij de online drogist gekocht. Of moet ik in plaats van citroenen koffie gebruiken? Help me aub. mvg Laura

 54. Ik ben voor 80% grijs heb voor heen met gewone verf de haren blond geverfd. Ik kreeg dun haar daardoor ik ben nu 56 jaar en wil nog niet grijs erbij lopen. Ben dus gaan kijken of ik iets met henna kon doen maar geen donkere kleur en ook niet rood. Omdat ik dan oranje word. Ik ben gaan verven met de henna van Esther Tol en heb gekozen voor henna blond niet neutraal ik wist niet dat je henna moest laten trekken. Ik weet ook niet of dat nodig is als je met henna blond verft. Ik doe water koken de poeder in een kom een flinke spriets Citroën sap een flinke schuut amandel olie en als laatste een ei er in. Het ei moet je voorzichtig doen anders gaat het ei stollen. De massa is dan goed te verwerken en is zo dik als Vanille vla. Omdat ik achter midden blond ben moet ik eerst achter in zetten dat doet een vriendin voor mij. Ik doe achter 30 minuten en voren 20 minuten omdat ik anders oranje word. Het eind resultaat is mooi licht blond van voren en gaat achter over naar iets lichter dan middenblond. En de grijzen lijnen die ik daar heb worden licht blond daar door ziet het heel natuurlijk uit. Ik doe alleen de uitgroei omdat het anders kleur op kleur word en dan pakt dat oranje uit. Mijn haar is dikker geworden en glanst mooi. Ik heb wel moeten oefenen om de massa zo te krijgen dat het goed te verwerken was nu draai ik mijn hand er niet meer voor om en lukt het prima. Maar misschien heb je nog wat tips voor mij.

  Groetjes Esther Ramaakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.