Het heeft even geduurd, maar deze bijzonder ogende zeep is uitgebreid getest en geprobeerd voor deze review. Normaal gesproken test ik alleen of samen met Wayelz producten, maar deze keer heb ik ook mijn moeder gevraagd om haar mening eens te geven. En dat heeft een hele simpele reden. Ikzelf heb een droge tot normale, (over)gevoelige huid en vaak last van eczeem en break-outs dankzij allergiën. Wayelz heeft een normale huid die door zware baardgroei vaak last heeft van puistjes en irritaties door het scheren. Moeders (hierna Marisol genoemd) huid telt al wat jaartjes, is overgevoelig zoals de mijne, snel droog en reageert slecht op veel verzorgingsproducten. Alledrie geven we de voorkeur aan zo natuurlijk mogelijke verzorgingsproducten dus waren we zeer benieuwd naar deze zeep. Dus lees snel verder om te weten hoe wij de Aleppo Olijf- Laurieroliezeep beoordelen.

What’s in it?

Het ingrediëntenlijstje van deze zeep is erg kort. Olijfolie en laurierolie. De zeep is afkomstig uit de stad Aleppo (Syrië) waar de productie hiervan al meer dan 1000 jaar gaande is. Aleppo zeep is een zuiver natuurproduct, 100% plantaardig en vrij van dierlijke of chemische toevoegingen. Het wordt ook wel eens bestempeld als medicinale zeep gezien de herstellende en ondersteunende effecten die het op huid en haar heeft en het hoge vitamine E-gehalte. Hij is geschikt voor alle huidtypen en wordt aangeraden bij klachten als:

 • eczeem,  psoriaris, acne
 • droge huid, kloven, jeukende huid
 • roos of vet haar
 • wondjes
 • haaruitval

Ik heb al eens een artikel geschreven over de goede eigenschappen die olijfolie heeft. Klik hier om dat te lezen. Laurierolie heeft onder andere een zuiverende werking. Let wel op. Laurierolie kan bij sommige mensen een allergische reactie geven. Let bij gebruik van deze zeep hierop, kies bij twijfel voor de olijfoliezeep zonder laurierolie.

How it’s made?

1 productieproces brengt ongeveer 5 ton zeep op. Olijfolie wordt in grote ketels met water en opgeloste soda-as gemengd, verwarmd en geroerd tot de olijfolie volledig is opgelost. Daarna wordt er laurierolie toegevoegd en het sodasop uit de ketel verwijderd. Wat nu over is, het zeepmengsel, wordt gewassen met schoon water om het te zuiveren van loog. Er is nu alleen een lichtgroene pasta over die gelijkmatig op een voorbereide vloer wordt uitgespreid om een paar uur te rusten en hard te worden. Dankzij een handsnijmachine krijgen de blokken hun vorm en krijgen ze hun stempel van de producent. Daarna krijgen de blokken zeep minimaal 6 maanden de tijd om te rijpen, hierdoor worden ze volledig droog. Tussen elk stuk zeep moet voldoende ruimte blijven voor het ontstaan van de gele korst. De zeep zelf is olijfgroen van binnen, maar tijdens het rijpen oxideert de buitenkant van de zeep die daardoor okergeel wordt. Op onderstaande foto is dit goed te zien.

Wat kost het?

Aleppo Olijfoliezeep is verkrijgbaar in verschillende varianten die allemaal verkrijgbaar zijn bij www.olijfoliezeep.nl.

 • Aleppo 100% pure Olijfoliezeep kost € 4,50
 • Aleppo Olijfoliezeep met 15 % laurierolie (die door ons is getest) kost  €5,25
 • Aleppo Olijfoliezeep met 32% laurierolie kost € 5,95

Nu kun je denken, prijzige zeep. Maar, je krijgt blokken van 250 tot 260 gram. Normaal gesproken koop ik handgemaakte zeep voor dezelfde prijzen, maar dan krijg ik 50 tot 100 gram. Dit maakt in mijn ogen deze zeep heel goedkoop, zeker gezien de zuinigheid. Wayelz en ik samen kunnen met 1 blok zeep makkelijk 4 tot 5 maanden doen bij dagelijks gebruik.

Gebruik

Wanneer je de zeep vochtig maakt en over huid of haar wrijft krijg je een romig schuim. Bij het gebruik van een puff (aanrader) krijg je een enorme hoeveelheid schuim. Een paar keer over de zeep wrijven geeft je genoeg schuim om je hele lichaam mee te wassen. Het heeft een lekker schoon gevoel en laat bij gebruik geen laagje op de huid achter maar trekt lekker in de huid.

Ik heb het blok zeep van 250 gram doormidden gesneden wat me behoorlijk wat kracht kostte aangezien die een massief stuk zeep is, vrij hard, tot het in aanraking komt met water. Marisol kreeg de helft en Wayelz en ik gebruikten de andere helft. Inmiddels zijn we 2 maanden verder en heeft Marisol nog een flink stuk over en is het stuk van Wayelz en mij ook nog niet op. Wayelz gebruikt geen puff (das voor vrouwen :P) en ragt letterlijk de zeep over zijn huid tijdens gebruik. Ik was dus best verbaasd dat de zeep nu nog leeft aangezien hij dit dagelijks doet.

Multifunctioneel is de beste omschrijving voor deze zeep. En om geen ellenlang onleesbaar verhaal te krijgen vatten we het even samen:

 • Lichaamszeep.

De zeep maakt goed schoon, zonder de huid uit te drogen en geeft een lichtvoedend gevoel na gebruik. Het laat geen laagje op de huid, maar lijkt in de huid te trekken.

 • Scheerzeep.

Deze zeep is perfect om mee te scheren. Alledrie gebruikten we hem als scheerzeep met scheermesjes en ladyshave. Het resultaat was makkelijker scheren dankzij het romige schuim, minder huidirritatie en geen jeukende huid na het scheren. Bij Wayelz merkten we de afgelopen weken een duidelijke verbetering in het aantal puistjes, ingegroeide haren en irritaties door zijn vele scheren (zware baardgroei). Zijn huid ziet er beter uit en hersteld sneller en zonder littekentjes wanneer er toch puistjes of irritaties verschijnen.

 • Haarzeep.

Marisol merkte bij gebruik meer volume in het haar en beter vallend haar. Marisol heeft dun en droog haar met een flinke slag erin, wat vaak de neiging heeft futloos te zijn. Deze zeep gaf het een flinke oppepper en het haar werd er minder droog van. Wel raad Marisol een conditioner aan, alleen de zeep voor het haar is niet voldoende.  Madelon heeft dik steil indisch haar en vond de zeep minder prettig voor haar haar voor voortdurend gebruik. Het leek te voedend waardoor mijn haar sneller vet leek te worden. Wel gaf het een prachtige glans aan mijn haar en waren de pluizige plukjes plots getemd. Afwisselend gebruikt met Yes to Carrots shampoo en conditioner lijkt het wel een welkome aanvulling te zijn.

 • Gezichtszeep.

Puistjes, onzuiverheden en droge plekjes op het gezicht zijn vooral bij Madelon en af en toe bij Marisol aanwezig. Wayelz heeft regelmatig droge plekken op zijn gezicht. Alledrie hebben we een vooruitgang gemerkt van de conditie van onze gezichtshuid. Bij Madelon zijn door het dagelijks gebruiken van deze zeep voor het gezicht de droge plekken volledig verdwenen. Ook onzuiverheden op mijn gezicht zijn weg zonder littekentjes en lijken veel minder op te komen. Mijn gezichtshuid voelt veel minder trekkerig en droog aan en heeft minder behoefte aan flink voedende crèmes. Marisol ervaarde hetzelfde. En ook Wayelz heeft minder onzuiverheden in zijn gezicht en nauwelijks meer last van droge huid in zijn baard.

Geur

Deze zeep bevat geen parfum. Je ruikt de olijfolie en laurier, maar dit is niet storend. Voor overgevoelige mensen die ook op parfums vaak slecht reageren (zoals Marisol en Madelon) is dit een aanrader. De geur van de zeep is lekker aards, basic en blijft na gebruik niet lang hangen. Wanneer de zeep gebruikt wordt om het haar te wassen ruik je het wel in het haar, maar ook dit is geen storende geur, maar een zachte en vluchtige olijfgeur.

Bewaren

Een van de grote pluspunten is dat de zeep ook heel snel weer droogt. Hij wordt hier bewaard in een rekje in de douche. Na gebruik krijg je geen slijmerige massa, maar houd je gewoon een stevig stuk zeep. Dit maakt de zeep tot een van zuinigste die ik tot nu toe heb gebruikt.

Yay or Nay?

Zou ik deze zeep kopen wanneer hij op is? Word dit een standaard item in onze douche? 2 keer een volmondig ja!

Alledrie hebben we verbeteringen in de conditie van onze huid gemerkt. Minder tot geen droge huid meer, eczeem wat veel rustiger is geworden en op sommige plekken bijna verdwenen. Gezichtshuid die gekalmeerd was na een rampwinter en veel minder onzuiverheden heeft. Ik denk dat deze review een duidelijk beeld heeft gegeven wat wij vinden van deze zeep. Een zuinige zeep, met fijne effecten op de huid.

Voor mij was het al duidelijk dat dit een blijvertje zou worden toen Wayelz begin maart met de vraag kwam of ik niet eens een voorraadje van deze zeep ging bestellen. Hij bleek hem al sinds we de zeep hebben te gebruiken en hem fijn te vinden.

Marisol en Madelon raden deze zeep ook expliciet aan voor overgevoelige mensen. Ben je allergisch en reageer je op veel ingrediënten in normale producten, probeer deze zeep eens. De prijs- en kwaliteitsverhouding is top, je krijgt een flink blok zeep, die zuinig is in gebruik.

Dankjewel Theo van Olijfoliezeep.nl voor het mogen uitproberen van deze heerlijke zeep.

Aleppo Olijfolie- laurierzeep en andere variaties zijn allemaal te bestellen bij de webshop van Olijfoliezeep.