Rijdend door de straten in Khartoum en Omdurman kun je leuke foto’s maken. Brede straten zijn hier heel normaal. Vooral de autowegen hebben makkelijk 8 banen. Wel zijn de banen niet afgescheiden zoals in Nederland. Het verkeer is wel minder chaotisch dan in Egypte en ik denk zelfs dat wij die gewend zijn aan het Europese geordende verkeer hier kunnen rijden. Mensen rijden niet zo asociaal als we in Egypte veel hebben gezien. We denken zelf dat dit ook met de andere cultuur te maken heeft. Mensen hier zijn beleefd, echt überbeleefd in onze ogen en dat merk je dus ook in het verkeer. In westerse landen overheerst het ‘ik en ik alleen’ motto vaak, hier sta ik vaak verbaasd hoe behulpzaam, beleefd, inlevend, vriendelijk en hartelijk mensen zijn. Ik zou ze het liefst allemaal in mijn koffer gestopt hebben en meegenomen hebben naar hier hehe.

Op een van de bruggen.

Vlakbij de vleesmarkt in Omdurman. Omdurman heeft meer zandwegen, zeker in de wijken zelf.

Tuktuk of Riksja. Dit zijn de taxi’s hier. Belachelijk goedkoop hehe. Je hebt ook kleine witte busjes die goedkoper zijn de normale luxere bussen.

Moskeëen en kerken staan hier geregeld vlakbij elkaar. In tegenstelling tot wat de westerse media vaak verkondigd is het hier heel normaal dat moslims en christenen normaal met elkaar leven. Zowel de ervaring van mij als van Wayelz is dat het hier niet uitmaakt welk geloof je hebt, mensen gaan op een normale hartelijke manier met elkaar om en respecteren elkaar. Dit is een grote koptische kerk. Veel van de christenen die hier komen zijn Egyptenaren. En mocht het je opvallen op de foto’s, inderdaad, veel groen hier!

Een straatverkoopster. Vooral zakdoekjes worden veel aangeboden bij de stoplichten. Hier ook geen overbodige luxe gezien de warmte ;) Wel is opvallend dat straatverkopers niet opdringerig zijn en een weigering rustig accepteren en naar de volgende gaan. Omdat er ook veel kinderen dit doen (armoede :( ) heeft de moeder van Wayelz standaard allemaal kleingeld bij zich omdat ze het liefst elk kind of arm persoon wat toe wil stoppen :hart

Een sapjesbar. Vers fruit wordt voor je neus geperst in de heerlijkste sappen. En fruit in Sudan smaakt niet zo als in Nederland. Hier zijn de smaken heel vol en het fruit is zoet. Ik was zelf helemaal verslaafd aan de mango’s hier. Zelfs de schil kun je eten en als je meer naar het zuiden van Sudan gaat verkopen ze mango’s niet eens aangezien er overal mangobomen groeien en je ze gewoon kan plukken. Wayelz haalde gewoon dozen vol mango’s. Een dozijn mango’s ter grootte van je hand kosten hier een euro of drie en hoe meer je koopt hoe lager de prijs wordt ;)

Spitsuur. Opvallend hier aan de voertuigen is dat ze meestal wit of grijs zijn vanwege de warmte. Auto’s met donkere kleuren zijn hier heel zeldzaam.

Studenten. Ook het zusje van Wayelz loopt met een abaya hier buiten. Makkelijk, want daaronder hebben ze vaak ‘gewonere’ kleren aan zoals rok of broek met bloesje of truitje. Scholen hier zijn gescheiden dus worden de abaya’s vaak uitgedaan in de klaslokalen. Zie het maar als een jas ;)

Langs de wegen heb je overal mensen zitten die lekker wat water, fris of thee aan het drinken zijn.

Ook eettentjes zijn hier goed vertegenwoordigd ;) je hoeft niet ver te zoeken om wat eten te halen hehe. Dit hier is een visrestaurantje.

Er wordt hier ontzettend veel gebouwd. Veel nieuwe gebouwen, huizen (villa’s!), flatten en winkelcentra schieten hier uit de grond, vooral in Khartoum.

Ook luxe hotels heb je hier zat. Langs een Nijl staan ook een paar hele grote zoals het Hilton, maar dit is ook een erg mooie. Je ziet bij deze de arabische bouwstijl gecombineerd met de engelse bouwstijl. Zelfs de twee deurposten in Engelse kledij ontbraken niet (helaas niet op de foto).

Er zijn heus wel drukke plekken in de steden, maar veel wegen zien er zo uit. Dit land is zo groot en uitgestrekt dat je vaak op een rustige weg rijdt :P

Aan het werk in de warmte. Deze mannen maken prachtige kasten van mahoniehout.

19 Comments
 1. Wat een leuk verslag! En mooie foto’s. En in die hitte een abaya aan te hebben, pff. Het zweet breekt me al uit. Is dat verplicht om naar school te dragen?

 2. Er gaat een wereld voor me open, haha. Had er echt een ander beeld van. Ziet er uit als een land met een lieve bevolking.

 3. Leuk om te zien! Ik zou ook echt zo graag willen dat welk je geloof je ook hebt, het hier ook zo geaccepteerd zou worden. Al dat gezeik altijd maar weer, misschien moet ik daar maar heen verhuizen, hahaha. :P

 4. Wat een prachtige foto’s! Sudan lijkt me heerlijk, het landschap en straatbeeld doet me denken aan Gambia (West Afrika) waar ik een aantal x per jaar te vinden ben (mijn man is Gambiaans).

 5. Wat mooi om te zien en te lezen. Wat heb je een geweldige tijd gehad. Goh inderdaad hier geven ze ons het beeld dat je word vermoord als je een christen bent. Niet dus wat mooi om te lezen. Konden ze hier ook maar zo leven als daar. Respect voor elkaar. Hier is het wel kleinschalig kijk maar naar ons, ik – jij – Jor – Lay en meerderen en wij kunnen het prima met elkaar vinden. De blogs die ik het meeste bezoek van mijn online vrienden zijn moslim en ik heb daar echt geen problemen mee. Mijn buurvrouw is ook moslima en zij en ik kunnen het heel goed met elkaar vinden. Waarom alle haat en geen respect. Niet iedereen denkt hetzelfde, maar daarom kunnen we toch gewoon goed met elkaar vinden. Goh ik wist dat echt niet. Goed dat je erover schrijft want zo zie je maar hoe de media veel verdraaid en landen een negatief beeld geven in plaats het niet zo is.

  Ik wil dolgraag ooit naar Egypte staat al jaren op mijn reis lijst. Mijn vader en ik hebben dat jaren geleden ooit gezegd dat we ooit naar Egypte willen. Ik wil heel graag de piramides zien en een kamelen reis maken…al denk ik dat ik kapot ga van de hitte. Maar dat wil ik ooit nog in mijn leven meemaken. Dan zorg ik dat 5 kilo afval en dan kan ik 5 kilo erbij eten…haha grapje.

  Prachtig en het eten ziet er ook zo heerlijk uit. Ik zou zo weer op mijn oude gewicht zitten…hahaha alles proeven. xxx

 6. Super om zo te zien hoe men daar leeft. Op de een of andere manier heb ik toch een heel vertekend beeld bij zulke landen. Foutieve media informatie? Of gewoon nooit verder gekeken dan mijn neus lang is. Maar ik vind het super interessant in ieder geval om het zo te zien met je foto’s en verhalen. :D

  Oh en nog welkom terug! ;)

 7. Wauw, dat is echt fantastisch! Echt een hele andere wereld zeg, maar wel mooi. Ik vind het echt lief dat die moeder van Wayelz standaard kleingeld bij heeft, heel lief!

Leave a Reply

Your email address will not be published.