Rijdend door de straten in Khartoum en Omdurman kun je leuke foto’s maken. Brede straten zijn hier heel normaal. Vooral de autowegen hebben makkelijk 8 banen. Wel zijn de banen niet afgescheiden zoals in Nederland. Het verkeer is wel minder chaotisch dan in Egypte en ik denk zelfs dat wij die gewend zijn aan het Europese geordende verkeer hier kunnen rijden. Mensen rijden niet zo asociaal als we in Egypte veel hebben gezien. We denken zelf dat dit ook met de andere cultuur te maken heeft. Mensen hier zijn beleefd, echt überbeleefd in onze ogen en dat merk je dus ook in het verkeer. In westerse landen overheerst het ‘ik en ik alleen’ motto vaak, hier sta ik vaak verbaasd hoe behulpzaam, beleefd, inlevend, vriendelijk en hartelijk mensen zijn. Ik zou ze het liefst allemaal in mijn koffer gestopt hebben en meegenomen hebben naar hier hehe.

Op een van de bruggen.

Vlakbij de vleesmarkt in Omdurman. Omdurman heeft meer zandwegen, zeker in de wijken zelf.

Tuktuk of Riksja. Dit zijn de taxi’s hier. Belachelijk goedkoop hehe. Je hebt ook kleine witte busjes die goedkoper zijn de normale luxere bussen.

Moskeëen en kerken staan hier geregeld vlakbij elkaar. In tegenstelling tot wat de westerse media vaak verkondigd is het hier heel normaal dat moslims en christenen normaal met elkaar leven. Zowel de ervaring van mij als van Wayelz is dat het hier niet uitmaakt welk geloof je hebt, mensen gaan op een normale hartelijke manier met elkaar om en respecteren elkaar. Dit is een grote koptische kerk. Veel van de christenen die hier komen zijn Egyptenaren. En mocht het je opvallen op de foto’s, inderdaad, veel groen hier!

Een straatverkoopster. Vooral zakdoekjes worden veel aangeboden bij de stoplichten. Hier ook geen overbodige luxe gezien de warmte ;) Wel is opvallend dat straatverkopers niet opdringerig zijn en een weigering rustig accepteren en naar de volgende gaan. Omdat er ook veel kinderen dit doen (armoede :( ) heeft de moeder van Wayelz standaard allemaal kleingeld bij zich omdat ze het liefst elk kind of arm persoon wat toe wil stoppen :hart

Een sapjesbar. Vers fruit wordt voor je neus geperst in de heerlijkste sappen. En fruit in Sudan smaakt niet zo als in Nederland. Hier zijn de smaken heel vol en het fruit is zoet. Ik was zelf helemaal verslaafd aan de mango’s hier. Zelfs de schil kun je eten en als je meer naar het zuiden van Sudan gaat verkopen ze mango’s niet eens aangezien er overal mangobomen groeien en je ze gewoon kan plukken. Wayelz haalde gewoon dozen vol mango’s. Een dozijn mango’s ter grootte van je hand kosten hier een euro of drie en hoe meer je koopt hoe lager de prijs wordt ;)

Spitsuur. Opvallend hier aan de voertuigen is dat ze meestal wit of grijs zijn vanwege de warmte. Auto’s met donkere kleuren zijn hier heel zeldzaam.

Studenten. Ook het zusje van Wayelz loopt met een abaya hier buiten. Makkelijk, want daaronder hebben ze vaak ‘gewonere’ kleren aan zoals rok of broek met bloesje of truitje. Scholen hier zijn gescheiden dus worden de abaya’s vaak uitgedaan in de klaslokalen. Zie het maar als een jas ;)

Langs de wegen heb je overal mensen zitten die lekker wat water, fris of thee aan het drinken zijn.

Ook eettentjes zijn hier goed vertegenwoordigd ;) je hoeft niet ver te zoeken om wat eten te halen hehe. Dit hier is een visrestaurantje.

Er wordt hier ontzettend veel gebouwd. Veel nieuwe gebouwen, huizen (villa’s!), flatten en winkelcentra schieten hier uit de grond, vooral in Khartoum.

Ook luxe hotels heb je hier zat. Langs een Nijl staan ook een paar hele grote zoals het Hilton, maar dit is ook een erg mooie. Je ziet bij deze de arabische bouwstijl gecombineerd met de engelse bouwstijl. Zelfs de twee deurposten in Engelse kledij ontbraken niet (helaas niet op de foto).

Er zijn heus wel drukke plekken in de steden, maar veel wegen zien er zo uit. Dit land is zo groot en uitgestrekt dat je vaak op een rustige weg rijdt :P

Aan het werk in de warmte. Deze mannen maken prachtige kasten van mahoniehout.