Sinds Z. er is zijn wij hem al vrij snel gaan dragen. En dan heb ik het niet over armhangen, maar over ergonomisch dragen met een doek of andere ergonomische drager.

Toen Z. twee maanden was kocht ik een mooie Little Frog in de kleur Marine Topaz die nog steeds vrijwel dagelijks gebruikt wordt.

maya rs

De ringsling die ik tijdens mijn zwangerschap kocht is inmiddels weg en daarvoor is een prachtige Tula in de plaats gekomen. Mijn rugklachten en de ringsling gingen helaas niet samen.

En waarom draag je dan? Er zijn zoveel redenen. We hebben ook een kinderwagen/buggy, hey Quinny Zapp Xtra2! Maar dragen is gewoon zo fijn! Hier wat feitjes waarom wij dragen:

  • Baby’s hebben behoefte aan lichaamscontact en willen dicht bij je zijn. Huidhonger!
  • Dicht tegen mama of papa (of oma hihi) aan gedragen worden geeft baby een veilig gevoel, rust en geborgenheid.
  • Dragen is goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Kindjes die gedragen worden ontwikkelen zich beter, huilen minder en hebben meer zelfvertrouwen. Je kindje krijgt van dichtbij mee hoe jij de wereld ervaart en erop reageert.
  • Baby kan zich makkelijk afsluiten van prikkels door het hoofdje neer te leggen en bijvoorbeeld een dutje te doen.
  • Dragen is goed voor de hechting en band met de drager.
  • Dragen is praktisch. Je hebt je handen vrij.
  • Dragen is gezellig!

Nu hoor ik vast al een paar van jullie denken, een doek? Is dat niet moeilijk en lastig met knopen? Nou nee. Als je de veters van je schoenen hebt leren knopen dan kun je ook doek leren knopen. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen.

Er verscheen al een interview met mij op Desdraagt en de lieve Des heeft mij ook de fijne kneepjes van het rugdragen geleerd in een consult. Z. draag ik in de doek het liefst in Double Hammock op mijn rug nu, zo voel ik zijn gewicht (7,5kg) nauwelijks.

Wat is ergonomisch dragen?

Een ergonomische drager respecteert zowel de anatomie van de drager als dat van het kindje in de drager. Hoe weet je of je ergonomisch draagt?

  • Kindje heeft van knieholte tot knieholte ondersteuning.
  • Kindje zit in de ‘kikkerhouding’. Knietjes zitten hoger dan de billen en de rug.
  • Kindje kijkt naar jou en niet naar voren.

2b161_3d70

Meer lezen over ergonomisch dragen? Bekijk deze links eens:

Waarom ergonomisch dragen

Dragen en heupontwikkeling

Ergonomisch dragen

Kieswijzer draagzakken NL

Soft Structured Baby & Toddler Carrier Comparison Chart Engels

BabyBjörn misleidt en medici kijken toe

Op Facebook kun je je aanmelden bij:

Draagpraat (onafhankelijk advies en gekeuvel en geklets over dragen)

Draagdoekenmarkt (soort marktplaats voor alleen ergonomische draagsystemen)

Op Youtube kun je talloze filmpjes vinden met uitleg hoe je een draagdoek knoopt. Een van mijn faves is Wrapyouinlove.

 

tula wael

Hubby W. heeft geen geduld voor het knopen en pakte het liefst de ringsling. Toen ik hem bij de gave winkel Musjes in Groningen een full buckle drager van Kokadi (Diorite stars gewoon te mooi!) liet proberen was hij om. Dat wilde hij om Z. te dragen! En zo kwam er een Tula. The Star, een huidige limited editie.

Meerdere van jullie die ons al hebben zien dragen op de social media hebben al gevraagd om reviews van de dragers die wij hebben. Die komen vanzelfsprekend nog online haha.

Draag jij je kindje ook?