Mama bekijk je zorgverzekering

Toen Tracy en ik nog zwanger waren hebben we ons flink moeten verdiepen in de financiële kanten van het moederschap. Ik heb een tijdje in de verzekeringen gewerkt en weet aardig mijn weg. Maar ik sprak ook regelmatig mama’s die niet wisten waar ze op moesten letten en daar schrok ik toch wel van. Ik werd gevraagd om eens te schrijven over het belang van een goede zorgverzekering.

Alle zorg in Nederland kost geld. De overheid heeft gelukkig wel gedacht aan ons mama’s en de meeste noodzakelijke zorg zit al verwerkt in de basiszorgverzekering. Denk aan een medisch noodzakelijke ziekenhuisbevalling, een verloskundige die je bijstaat bij een thuisbevalling, kraamzorg en laten we de controles tijdens je zwangerschap niet vergeten. 

Mama bekijk je zorgverzekering!

Om even een beeld te geven. Ik heb de gehele zwangerschap medicatie moeten slikken wegens zwangerschapshypertensie. Ik kreeg extra controles gedurende de gehele zwangerschap om de groei van mister Z. op de voet te volgen. Mister Z. besloot in onvolkomen stuit te gaan liggen dus na een mislukte versie (draaipoging) werd het een keizersnee. Ik lag 5 dagen in het ziekenhuis met mister Z. Daarna had ik nog 5 dagen kraamzorg, waar twee extra dagen in zaten omdat de borstvoeding moeilijk op gang kwam na de keizersnee in combinatie met een dysmature baby.

Ik heb geen cent extra hoeven te betalen naast het wettelijk eigen risico wat iedereen in Nederland betaald. En waarom? Omdat ik goed verzekerd ben. Laten we eens kijken naar het kostenplaatje zonder een zorgverzekering. Voor het gemak heb ik de bedragen uit mijn vergoedingenoverzicht afgerond naar beneden ;)

 • Controles door verloskundigenpraktijk € 450,-
 • Kraampakket € 30,- (gratis in mijn aanvullende zorgverzekering)
 • Controles door gynaecoloog en (bloed)onderzoeken tijdens en na zwangerschap € 2.150,-
 • Medicatie zwangerschapshypertensie € 600,-
 • Keizersnee inclusief ruggeprik en € 3.500,-
 • 5 dagen verblijf in ziekenhuis met baby € 1.500,-
 • 5 dagen kraamzorg € 1.300,- (geen eigen urenbijdrage dankzij aanvullende zorgverzekering)
 • Totaal: € 9.530,-.

Stel je toch eens voor dat ik dat (gedeeltelijk) zelf had moeten betalen!

Mijn tips om nog eens naar te kijken tijdens je zwangerschap of je aanvullende zorgverzekering dit vergoed:

 1. Als je geen medische indicatie hebt moet je vaak een eigen bijdrage betalen als je in het ziekenhuis wilt bevallen.
 2. Voor kraamzorg betaal je vaak een eigen bijdrage per uur.
 3. Krijg je een kraampakket (voor thuisbevalling)?
 4. Hoe en wanneer moet je je kindje bijschrijven bij je zorgverzekering?
 5. De meeste echo’s vallen binnen de basisverzekering. De combinatietest niet altijd!
 6. Wordt lactatiekundige hulp en/of een cursus voor borstvoeding vergoed?
 7. Wordt de huur van een borstkolf vergoed of krijg ik een (gedeelte) declareren wanneer ik een aanschaf?
 8. Wordt een zwangerschapscursus vergoed?
 9. Wordt een cursus babymassage vergoed?
 10. Vergeet de zwangerschapskwaaltjes niet. Mocht je bijvoorbeeld fysiotherapie nodig hebben wordt dit vergoed?

Hebben jullie je ook verdiept in je zorgverzekering tijdens je zwangerschap?

Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.
24 Comments
 1. Ik ben blij met mijn extra verzekering op dit moment. Een hoop dingen zijn nu gratis of goedkoper waarbij ik anders eigen bijdrage zou moeten betalen. Ik ben ook blij met mijn medische noodzaak, dat ik zonder problemen en zonder extra bijdrage in het ziekenhuis mag bevallen. Het enige dat ik nog moet uitzoeken is hoe ik de kleine straks bij moet schrijven, maar dat zal in deze tijd wel niet meer zo moeilijk zijn.

  1. Ja fijn he!
   Bijschrijven moest hier nog echt schriftelijk haha. Ik dacht dat kan vast wel via mijn online account. Niet dus. Na t aangeven bij de gemeente krijg je gelijk bsn nummer mee dan kun je ook bij de zorgverzekering bijschrijven. Ik moest alleen daarna nog het ziekenhuis bellen om het verzekeringsnummer van Z. door te geven voor de declaratie.

 2. Ja heb het alleen de 1e 2 keer uitgezocht.
  Bijschrijven kon hier Alhamdulillah wel makkelijk via internet gewoon.

  Maar is idd zeker verstandig om te checken. Want kraamzorg zeker als je veel uur idd heb kan aardig oplopen.

   1. Voor mijn basisverzekering betaal ik 46€ voor 6 maanden. Hierbij komt wel dat we voor ons doktersbezoek telkens een eigen bijdrage van 6 à 7€ betalen. Voor onze hospitalisatieverzekering (komt volgens mij overeen met jullie aanvullende) betalen wij voor ons 3’en 300€ voor 6 maanden. Dit is dan ook een plus verzekering zeg maar waarbij we geen jaarlijks plafond hebben voor gemaakte kosten.
    Ik zou gek worden moest ik een NL verzekering hebben, je betaald je gewoon blauw :O .

 3. Ik heb me laatst verdiept in de dingen die het Duitse Ziekenfonds biedt en op het gebied van zorg en zwangerschap ben ik zo onwijs blij met Duitsland! Sowieso ben ik gratis verzekerd door mijn man (die studeert). 80€ voor hem, 0€ voor mij. En in de hele zwangerschap niks bij hoeven te betalen. Heel veel curcussen en extra’s (zoals accupunctuur, zwangerschapszwemmen etc) worden volledig vergoed. Zag laatst dat je zelfs gratis draagconsulten had in het zh. Nee, wat zorgverzekeringen betreft is Nederland echt een moeilijk land waarbij geld helaas een grote rol speelt. Vind het wel jammer want ik vind dat veel dingen makkelijker en beter geregeld zijn in Nederland. Maar door het geld wat je nodig hebt om bepaalde zorg te kunnen krijgen is het helaas niet voor iedereen even makkelijk gemaakt.

 4. Ik heb een aanvullend verzekering ‘juist voor jou pakket’ waar ik toch wel het een en ander zelf moet bijdragen. Voorbeeld eigenbijdrage kraamzorg 4.10 euro pero uur. Poliklinisch bevalling zonder medische indicatie wordt deels vergoed. Als zwangere heb ik haast geen voordelen met ‘juist voor jou pakket’ ten opzichte van basispakket. Ik was vorig jaar best naïve en dacht dat als is een aanvullend pakket zou nemen ik wel gecoverd zou zijn. Niet dus! Er zijn verschillende soorten aanvullende verzekeringen voorbeeld normaal aanvullend, aanvullend plus en aanvullend premium. Hier zit ik dus bijna 30 weken zwanger en niet goed verzekerd. Direct toen ik hoorde dat ik zwanger was heb ik verzekeringsmaatschappij gebeld om te informeren hoe en wat aangezien het om mn eerste zwangerschap gaat en dan weet je ook niks. Toen merkte ik dat ik slecht gecoverd ben en ben toen gaan sparen, maar ja wat ik heb gespaard is geen bakken met geld dus dit is inderdaad een super belangrijk artikel. Ik wil wel poliklinisch bevallen daar heb ik ook voor gespaard. Mocht er toch een medische indicatie ontstaan dan wordt dat wel volledig gecoverd at least. Dit jaar zal ik zeker overstappen en zal ik zeker opletten dat ik goed verzekerd ben.

  1. Als ik dit zo leest, vind ik het haast schrijnend. In BE heb je sowieso recht op in een ziekenhuis te bevallen medisch of niet. Als je een basisverzekering hebt (ziekenfonds eigenlijk) en je kiest voor een 2 persoonskamer dan betaal je voor een verblijf van 5 dagen rond de €250 aan eigen bijdrage. Hier heb je dan wel geen kraamzorg. Kies je voor een éénpersoonskamer dan kunnen de kosten hoog oplopen als je geen aanvullende verzekering hebt omdat de dokters dan hun erelonen gewoon mogen doorrekenen. In een tweepersoonskamer mogen ze dat niet doen.

 5. ik had mij ook verdiept in de verzekeringen. Toen al met tamer 8 jaar geleden. Ik wil niet te veel betalen dus heb ik gekeken wat ik vergoed kan krijgen met een aanvullende verzekering. Ik heb nu zilveren kruis met 4 sterren. En ik blijf dat ook houden, alles is al duur genoeg

 6. Zo, als je alles zo bij elkaar optelt, is het wel een flink bedrag. Ik had mij van te voren eigenlijk niet verdiept maar dacht dat het wel goed zat aangezien ik aanvullend verzekerd was. Tijdens mijn zwangerschap kwam ik er pas achter dat dit niet zo was. Hoogzwanger kon ik door het nieuwe jaar mijzelf gelukkig toch nog beter verzekeren. Handig artikel!

 7. Ja ik ben ook enorm blij dat ik aanvullend en goed verzekerd was. Heb een nota gezien anderhalf jaar geleden en schrok van de bedragen.. Ook nu ben ik nog aanvullend verzekerd en dat is maar goed ook met al de ziekenhuis bezoekjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.