huid op huid contact

Huid op huid contact wordt juist zeer aangeraden vanaf de geboorte van je baby! Moet je je eens voorstellen. Je geur, je ademhaling, je kloppende hart. Ze hoorden al bij het dagelijks leven van je kindje in de tijd dat het in je buik doorbracht. Nu dat baby geboren is, is dat allemaal weg en haar gehele omgeving is nieuw voor haar. Dan is het toch het allerfijnste om die nieuwe omgeving vanaf je veilige papa of mama te leren kennen?

Als nieuwe mama wordt je overal overrompeld met advies, tips en verhalen van andere mama’s. Niet te vergeten die van je eigen moeder, schoonmoeder en oma.
Een van de adviezen die ik vaak hoorde is het te vaak optillen en vasthouden van je baby, dan wennen ze nooit aan alleen liggen. Persoonlijk denk ik niet dat dat de manier is om je kind zelfstandiger te maken. Een baby verwennen kan niet en gewennen begint pas vanaf een maand of 6.

Huid op huid contact, vertel eens meer?

Het wordt zeer aangeraden om meteen na de geboorte baby bij mama op de blote borst te leggen voor minimaal een uur (of papa als mama niet beschikbaar is). Als mama en baby niet gestoord worden tijdens deze fijne ervaring zal baby binnen een half uur zoekende naar de borst gaan bewegen en binnen een uur aanleggen en haar eerste slokjes nemen. Mama kan uiteraard een beetje helpen zo nodig. Het natuurlijke instinct van baby is op zoek te gaan naar melk en dat zal ze ook doen. Dit heb ik gedaan bij mijn beide kindjes en wat vond ik dit fijn! Ik wilde mijn baby’s zowieso niet los laten, alleen bewonderen en aaien.

huid op huid contact

Waarom is huidcontact zo belangrijk?

Onderzoeken wijzen uit dat baby’s die net na de geboorte huidcontact krijgen een stabiele temperatuur, bloedsuikerspiegel, ademhaling en hartslag hebben. Baby krijgt daarnaast ook de huidflora van mama mee en begint haar eigen darmflora op te bouwen. Het schijnt zelfs dat deze overdracht van bacteriën helpt bij de preventie van allergieën.

Huidcontact is ook belangrijk voor de borstvoeding. Tijdens huidcontact wordt zowel bij baby als bij mama het hormoon oxytocine aangemaakt. Oxytocine stimuleert de aanmaak van moedermelk, laat de baarmoeder samentrekken en geeft een rustig gevoel. Geef je partner maar eens een dikke knuffel en blijf zo een paar minuten staan. Oxytocine wordt ook wel het knuffel- of liefdeshormoon genoemd want ook tijdens andere leuke bezigheden komt het hormoon vrij ;).

Daarnaast leer je de communicatie van je baby het beste kennen wanneer baby dicht bij je is.

Wanneer baby aan de borst drinkt wordt er ook oxytocine aangemaakt. Voedende mama’s herkennen vaak dat rustige en ontspannen gevoel wat ze krijgen. Dat is de oxytocine aan het werk! Ik ga niet verder op het stukje borstvoeding in nu. Madelon en ik zijn bezig met een uitgebreide serie artikelen over borstvoeding en onze ervaringen.

Direct na de geboorte wordt in ziekenhuizen vaak standaard een oxytocineprikje gegeven zodat de placenta makkelijk naar buiten komt. Dit is in principe niet nodig als mama en baby de tijd krijgen voor huidcontact.

Huidcontact na de kraamtijd

Huidcontact kun je na de kraamtijd natuurlijk gewoon voortzetten. Je kan elke dag een of meerdere keren met je baby je moment pakken. Dit doe je door jouw bovenlichaam (of dat van papa) te ontbloten en baby geheel te ontbloten (of alleen luier aan). Lekker baby op je borst leggen en samen gaan liggen. Je kan een laken over jullie heen leggen. Wat ik fijn vond was om de eerste paar dagen mijn baby in mijn jurk te stoppen. Ja dat lees je goed haha en dan samen liggen, heerlijk!!

Baby’s die veel huidcontact krijgen zijn over het algemeen ook rustiger en huilen minder tot helemaal niet! Dragen in een draagdoek is ook een optie. Bij mister E. had ik die nog niet. Nu ik mama ben van miss A. heb ik een geweven draagdoek en wat is dat handig! Madelon schreef daar al een artikel over wat je hier kan lezen.

Hechten

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die geen direct huid op huid contact hebben gehad, zich minder goed hechten. Ook de moeder kan zich dan minder makkelijk hechten aan de baby door een tekort aan oxytocine. Het is dan ook van belang dat huidcontact zowel bij mama als papa plaats vindt. De band die je ermee opbouwt is zo bijzonder.

Denk maar eens aan baby’s die in een couveuse liggen. Zodra het mogelijk is worden ze bij mama of papa op de borst gelegd!

Mocht het niet lukken om te borstvoeding of kies je voor flesvoeding, maak toch even tijd voor je huid op huidcontact. Tijdens borstvoeding geven wordt ook een band opgebouwd, die anders is als je de fles geeft. Huid op huid contact is altijd mogelijk en niet afhankelijk van welke voeding baby krijgt. Jullie band samen zal er alleen maar beter van worden!

huid op huid contact

Huidcontact na sectio (keizersnee)

Een bevalling kun je nooit volledig plannen, er kan van alles anders lopen dan je dacht. Natuurlijk is een bevallingsplan altijd fijn om als richtlijn te gebruiken. Madelon en ik hebben daar beide gebruik van gemaakt.

Ik ben op natuurlijke manier twee keer bevallen. Madelon heeft een keizersnede gehad en dan is huidcontact niet altijd vanzelfsprekend. Tegenwoordig zijn de natuurlijke keizersnedes steeds meer in opkomst en een van de belangrijkste punten is dat je baby (na een snelle checkup en apgarscore) gelijk op de borst gelegd krijgt.

Madelon heeft voor haar keizersnede uitgebreid gesproken met de uitvoerende gyneacoloog en vast laten leggen in haar geboorteplan dat mister Z. direct op haar borst kwam te liggen. In de verkoeverruimte heeft ze geprobeerd hem aan de borst te leggen. Hoe dat verder liep zal ze zelf wel vertellen in een ander artikel. De weken erna heeft mister Z. bijna hele dagen op Madelon of haar hubby doorgebracht en het is een van de redenen geweest dat de borstvoeding bij Madelon na een maand goed op gang kwam.

Ik denk dat ik voor nu genoeg heb verteld. Aanstaande mama’s, nieuwe mama’s probeer huid op huid contact te doen met je baby. Het geeft je band samen een enorme boost als geen ander. Natuurlijk heb ik manlief ook mee laten doen, lekker thuis zijn moment met onze nieuwe prinses laten hebben.

Het zijn momenten die ik aan elke vrouw toe wens om te mogen ervaren. Nu ik dit artikel heb afgerond mis ik de kleine ook al, dus ik ga straks even lekker kroelen met madame.

Hebben jullie ook huid- op huidcontact gedaan? Wat vond je ervan? Je eerste uurtjes met je kleine wondertje?

Bronvermelding: borstvoeding.com | kiind.nl | richtlijnborstvoeding.nl