Dit is artikel 7 van de serie ‘Borstvoeding | Kijk in de Wereld van een Voedende Mama’.

Medela Kolven

Als je mijn persoonlijke borstvoedingsverhaal hebt gelezen dan weet je dat ik een hele tijd heb moeten kolven. In het ziekenhuis had ik een ziekenhuiskolf van Ameda Lactaline. Die vond ik niet heel prettig en ik zat steeds met de standen te rotzooien want het was te pijnlijk. Ik kreeg geen hulp in het ziekenhuis dus moest zelf uitvogelen wat handig was qua instelling bij het kolven.

borstvoeding medela symphony

Medela Symphony

Toen we naar huis mochten heb ik bij de thuiszorgwinkel een Medela Symphony gehuurd. Ik had er goede verhalen over gelezen en wilde een andere dan in ik het ziekenhuis had. Ik had een sterke kolf nodig om de borstvoeding goed op gang te brengen dus moest wel een ziekenhuiskolf hebben. Wat een verschil was deze. Kolven werd een stuk prettiger want deze was veel ‘zachter’ voor mijn tepels. Omdat ik meer kon ontspannen kreeg ik ook meer melk gekolfd.

2 Phase Expression Technology

De Medela Symphony maakt gebruik van de 2 Phase Expression Technology. Simpel gezegd betekend dit dat hij nabootst hoe je kindje aan de borst drinkt. Een baby wekt een toeschietreflex op door een sneller ritme van onderkaakbewegingen en tong te gebruiken. Wanneer de melk vrij komt (let-down) zal baby’s onderkaak minder snel bewegen tijdens het drinken.

Wanneer je een Symphony kolf huurt moet je er een (dubbele) afkolfset bij kopen. De dubbele afkolfset die ik kocht was zo’n €36,-. Je krijgt dan:

 • 2 borstschilden (voor mij te klein dus ik moest nog een groter maat aanschaffen)
 • 2 Medela flesjes
 • 2 membranen en klephuizen
 • 2 slangetjes
 • 2 ventieltjes

Dit is je persoonlijke afkolfset. De afgekolfde melk gaat niet door de slangetjes maar gelijk in de flesjes.

Ik heb de Symphony een paar weken gebruikt. Huren is vrij prijzig dus toen de borstvoeding goed op gang was kocht ik de Medela Freestyle. De vraag die ik vaak kreeg was als deze ziekenhuiskolf zo goed is waarom ik deze dan niet kocht. Simpelweg omdat ze € 2.000,- kosten.

Ziekenhuiskolven zijn zo duur omdat ze een langere levensduur hebben dan thuiskolven, maar ook omdat ze veel krachtiger zijn en dus gebruikt worden om de borstvoeding op gang te krijgen. Thuiskolven zijn daar niet sterk genoeg voor.

borstvoeding medela freestyle

Medela Freestyle

Ik koos voor de Freestyle vanwege het handzame formaat, omdat hij dubbelzijdig is en omdat de motor geschikt is voor fulltime kolven. Mocht ik weer aan het werk gaan dan zou ik deze makkelijk mee kunnen nemen. Dat is niet aan de orde geweest maar ik heb hem regelmatig ook buitenhuis gebruikt. Na het retour van de Medela Symphony gebruikte ik deze als vervanger.

Wat ik handig vind aan de Freestyle is het handzame formaat, hij past in een hand en weegt maar 340 gram. Je hem kan programmeren het ritme en de stand van kolven te onthouden. Achterop zit een clip om hem op je broek of riem vast te zetten. Daarnaast werkt de Freestyle zowel op de accu en rechtstreeks  aangesloten op het stopcontact. Een volle accu is genoeg voor 3 uur kolven.

Het lcd-scherm licht op en geeft de accustatus, kolfduur en vacuümniveau weer. Het apparaat schakelt zichzelf na 30 minuten uit wanneer je hem niet gebruikt. Alle onderdelen die in contact komen met moedermelk zijn vrij van BPA. Daarnaast heeft de Freestyle een dubbele overloopbescherming waardoor er geen melk in de motor of het slangetje kan komen.

2 Phase Expression Thechnology

De Medela Freestyle heeft ook de 2 Phase Expression Thechnology. Wanneer je de Freestyle aanzet begint hij met de snellere stand om de toeschietreflex op te wekken voor 2 minuten. Daarna schakelt hij uit zichzelf over naar een rustiger tempo. Je kan zelf de sterkte van het vacuüm bepalen in 9 standen en ook tussentijds schakelen van de snellere naar de langzamere stand.

 Wat krijg je bij aankoop van een Medela Freestyle

 • Freestyle kolf met slangetje en 2 opzetstukken voor op de flesjes
 • Zwarte schoudertas
 • Koeltasje met 4 x 150 ml flesjes en voorgevormd koelelement
 • Medela Calma speen
 • 2 borstschilden in de maat Medium (bekijk hier hoe je de juiste maat kiest)
 • 2 flesjeshouders
 • handleiding

borstvoeding gekolfde melk

Inmiddels is Z 1 jaar geworden en gebruik ik hem niet heel vaak meer omdat hij live gewoon goed drinkt. Ik kolf soms nog wel wat af wanneer ik hem iets wil geven met melk erin, wegens koemelkallergie gebruik ik anders sojamelk en ik wil de afwisseling er in houden. Toch verkoop ik hem nog niet want het is een razend handig ding om te hebben al gebruik ik hem nu vaak eenzijdig in plaats van dubbelzijdig.

Ik kocht de Medela Freestyle online nieuw voor € 279,-. Speur goed de webshops bij langs als je op zoek bent naar deze kolf. Er is er altijd wel een die hem in de aanbieding heeft. De adviesprijs is namelijk rond de € 350,-.

Sta jij nou voor de keus om deze kolf te kopen en twijfel je of heb je een vraag? Stel die dan gerust onder dit artikel. Ik heb deze review zelf geschreven omdat ik vond dat er te weinig over te vinden is online aan persoonlijke reviews.

Dit was deel 7 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De vorige delen vind je rechts in de sidebar.