mister z 1,5 jaar

Dreumes is 1,5 jaar

’s Avonds ging plots een lichtje aan. 8 mei…er was iets vandaag. Wacht eens even, mister Z is vandaag 1,5 jaar! Tijd voor een nieuwe notitie in de Moleskine Baby Journal en een blogje.

Tanden

Door het tandendrama de afgelopen weken ben ik niet de helderste momenteel. (Over)vermoeid en overprikkeld. Dachten we dat kiezen erg waren, toen kenden we de hoektanden nog niet. Nog 1 die door moet breken en dan is het hopelijk even rustig voor hem wat tandjes betreft. Ik las dat de 4 achterste kiezen nog even kunnen duren, het zal mij benieuwen wanneer deze komen plagen.

Ontwikkeling

Naast de tanden merkten we ook dat er weer een ontwikkelingssprong heeft plaatsgevonden. Het blijft bijzonder om de verschillende fasen in zijn ontwikkeling te mogen volgen. Ook voor ons als ouders gaat er steeds een nieuwe deur open lijkt het. Elke dag is er weer iets ‘nieuws’.

Mister Z is van het ‘plotseling doen’. Sommige kinderen zie je een paar dagen of weken oefenen, mister Z doet daar niet aan en verrast je. Zo klom hij plots op de bank en ging naast vriend Fahad zitten. Ho, wacht. Hij klom zelf op de bank. “Z. doe dat nog eens dan kan mama het filmen!” En hop, daar ging de dreumes ook zelf de bank af en deed het kunstje nog een keer om daarna voor zichzelf lachend te klappen.

Communiceren

Het is fijn om steeds makkelijker te kunnen communiceren met de dreumes. Zijn begrip was al groot, het zelf praten komt plots rap op gang. Hij wist je meestal wel duidelijk te maken wat hij wilde, maar zijn vragen beginnen gecompliceerder te worden en er beginnen echt ‘gesprekken’ op gang te komen. Hij wil je veel vertellen, ik kijk uit naar de tijd dat zijn woordenschat met praten zo ver ontwikkeld is dat er ook daadwerkelijke gesprekken gevoerd kunnen worden. Misschien wel eerder dan we zelf verwachten.

Al maanden vertellen we hem hoe dingen heten. Maar behalve een blik met die grote bruine kijkers leek er geen respons te komen. Ik herken zijn vermogen tot registreren, opslaan en niet gelijk gebruiken. Maar vergeten doet hij het niet. Ik ben ook zo, stiekem ben ik benieuwd of hij ook een fotografisch geheugen heeft. Het mijne is inmiddels wat aangetast door mamadementie. Vorige week fietste ik met hem naar zijn overgrootopa en hoorde ik plots achter me op de fiets ‘boooooom’. En daarna ‘Hai!’ tegen de kat ernaast haha.

Borstvoeding

Dat Mister Z 1,5 jaar is betekent ook 1,5 jaar borstvoeding <3. Een hele mooie mijlpaal waar ik enorm blij mee ben. Ook dragen we nog steeds ;)

Zelf doen

Gisteren liep ik met de dreumes door de stad. De Apple Remote had een onvrijwillige wasbeurt gehad op 1400 toeren dus moest vervangen worden. Hij gebaarde en ‘zei’ dat hij zelf wilde lopen, pakte mijn hand toen ik hem neerzette en daar gingen we. In zijn tempo door de winkelstraat terwijl wildvreemden met een vriendelijk gezwaai en ‘Hai!’ begroet worden. Evenals de etalagepoppen in de winkels overigens haha.

Dat kleine handje dat mijn hand vasthield en mij meenam. Dat moment hoefde van mij niet voorbij te gaan.

16 Comments
 1. Kippenvel, ik zie jullie al samen lopen hand in hand. Het gaat zo snel! 1,5 jaar is persoonlijk mijn favoriete leeftijd! Ze zijn zo snel in hun ontwikkeling en tegelijk zooo schattig en lief en lekkere babyvet nog! Geniet van je mannetje want het gaat zo snel! En niet normaal hoeveel pijn hij heeft gehad de laatste tijd subhanAllah. Mijn kinderen hebben dat alleen als baby gehad verder niet echt. Sterkte x

 2. Jeetje. Anderhalf jaar alweer! En wat goed dat hij al zo lekker aan het kletsen is!
  Ik kan bijna niet wachten tot Luuk dat ook meer gaat doen, dan wat onverstaanbaar gebrabbel

 3. Ja, dat handje. Dat is zo fijn en als hij groter word en soms even alleen loopt en jullie handen elkaar vinden, als vanzelfsprekend, dat is zooo mooi. Die band, daar kan niemand tussen komen.

  Anderhalf jaar bv is zo goed mashaAllah! Gefeliciteerd dat je al zo ver bent gekomen. Geeft een fijn gevoel he.

 4. Geweldig dat je al zolang borstvoeding geeft en je kindje zo natuurlijk mogelijk groot brengt. Petje af voor jou.
  Hier zijn we na bijna één jaar gestopt met de borstvoeding. Ik vind dat héél jammer, maar het is zo vanzelf gegaan.

  Groetjes

  Sandra

 5. <3
  Z. Heeft een prachtige glimlach masha'allah!
  echt keicute.

  Gefeliciteerd met de 1.5 en je laatste zin: Er komen nog vele leuke momenten zo te lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.