290815_2072

Jamaican Black Castor Oil

In een plaatselijke Antilliaanse toko vond ik Jamaican Black Castor Oil. Dit specifieke type olie stond al een paar jaar op mijn zoeklijstje maar hier in het noorden ben ik het nog niet tegen gekomen. Natuurlijk nam ik gelijk een grote fles mee. Ik had er zoveel goeds over gelezen en wilde het gelijk uitproberen. Jamaican Black Castor Oil is veelzijdig te gebruiken maar staat vooral bekend om de eigenschap haar te laten groeien en dikker te maken. Ben je benieuwd wat mijn ervaring is? Lees dan snel verder.

290815_2054

Hoe werkt het dan?

Voor de leesbaarheid van het artikel zal ik Jamaican Black Castor Oil afkorten tot ‘JBCO’.

Veel mensen kennen castor olie wel onder de naam ‘wonderolie’. Deze olie wordt geperst uit de vrucht (lijkend op bonen) van de ricinus communis. Deze vruchten wordt geplet en geperst waardoor je castor olie krijgt. Dit is niet de JBCO.

Er is een belangrijk verschil tussen normale castor olie en JBCO. Voor traditionele (biologische) JBCO worden de vruchten geroosterd, vervolgens met de hand fijngemalen en dan gekookt om de donkere olie er goed uit te kunnen persen. Hoe langer de vruchten geroosterd worden hoe donkerder de olie zal zijn en daarmee ook de alkalische waarde.

Je haar heeft een ph-waarde van 5. PH waarden worden op de logaritmische schaal aangeven van 0 tot 14 waarbij 0 het meest zuur is en 14 het meest alkalisch of basisch. Een neutrale waarde is 7. Door het roosteren van de vruchten krijgen ze een hoge alkalische waarde. Zuren zorgen ervoor dat de haarschacht harder wordt en de haarschubben sluiten. Daarom krijg je mooi glanzend haar wanneer je je haar met een mengsel van (appel)azijn en water wast.

Omdat JBCO een hoge alkalische waarde heeft opent deze juist je haarschacht zodat de goede stoffen uit de olie je haar echt kunnen binnendringen. Hallo volume. Hetzelfde gebeurd met de haarzakjes wanneer je JBCO op je hoofdhuid smeert of je wimperaanzet of je wenkbrauwen. Ze zetten uit en je haar zal (harder) groeien en dikker worden. Nat haar is altijd dikker dan droog haar. Hoe komt dat? Omdat je haar het water opneemt. Hetzelfde gebeurt met de JBCO wanneer deze in de haarschacht trekt. Gebruik je consequent regelmatig JBCO dan zul je daar zeker effect van zien.

Jamaican Black Castor Oil: Mijn ervaring

Ik kocht de JBCO vooral voor mijn eigenwijze wimpers en voor mijn haar. Ik gebruik graag oliën om mijn lange haar in goede conditie te houden. Ik gebruik Sudanese henna in mijn haar dat van zichzelf snel droog kan worden. Mijn haar is vrij dik (indisch steil haar) en heeft veel voeding nodig. Daarom gebruik ik consequent altijd na wassen een voedende conditioner en met regelmaat natuurlijke oliën in het hele haar waar ik een nachtje mee slaap anders gaat de conditie van mijn haar achteruit.

Daarnaast heb ik mede dankzij allergieën snel last van een schilferende hoofdhuid. Niet zo charming met donker haar. JBCO werkt zowel als natuurlijke exfoliator als voedend middel. Na een nacht slapen met JBCO is mijn hoofdhuid weer schoon en ziet er gezond uit. Na wassen (shampoo en conditioner van Dr. Organic) glanst mijn haar en voelt enorm zacht en vol aan. Na een aantal keren gebruiken merkte ik al dat mijn haar meer volume had en dat mijn hoofdhuid veel rustiger is geworden. Soms werd ik echt gek van de jeuk door de droogheid, sinds het gebruik van de JBCO is dat veel minder.

Kort gezegd is JBCO uitstekend geschikt voor:

  • een droge hoofdhuid (die schilfert)
  • je haar meer volume geven
  • je haar laten groeien
  • op een zachte manier je hoofdhuid schoonmaken en exfoliëren

Dit geld natuurlijk ook voor je wimpers en je wenkbrauwen. Ik heb filmpjes gezien op Youtube waarbij mensen bij kale plekken door haaruitval JBCO gebruikten en je in een timeloop kan zien dat het haar begon terug te groeien.

Natuurlijk wil ik ook even met jullie delen wat er gebeurd is met mijn wimpers. JBCO is een vast onderdeel geworden van mijn avondritueel. Ik reinig mijn gezicht, moisturize en breng daarna een klein beetje JBCO op mijn wimperrand en de wimpers zelf aan. Net of je mascara aanbrengt.

290815_2050

Ik gebruik een schoongemaakt lipglossflesje met applicator. De lipgloss heb ik eruit gehaald in het kleine potje gedaan. Daarna was het een rotwerkje om de applicator en de huls goed schoon te krijgen maar het lukte wel. Ik koos voor deze lipgloss omdat ik bij een mascarahuls niet goed kan zien of deze van binnen echt schoon is geworden.

290815_2061

In augustus begon ik hiermee. Dit is een foto van mijn eigenwijze wimpers. Recht vooruit staand, wel lengte hebbend maar de puntjes zijn zeer licht van kleur.

080915_0210

Na 1 week had ik het gevoel dat mijn wimpers sterker aanvoelden. Na twee weken merkte ik dat ik de helft aan mascara nodig had van wat ik normaal gebruikte om mijn wimpers ‘zichtbaar’ te maken. Dat laat deze foto hierboven mooi zien.

Na een maand vond mijn moeder al dat mijn wimpers langer leken. Inmiddels gebruik ik het bijna drie maanden en zie ik overduidelijk dat mijn wimpers langer en voller zijn. Ook zie ik dat de kleine haartjes een stuk langer worden dan ze normaal werden. De algehele conditie van mijn wimpers is verbeterd en ik merk dat ze minder snel uitvallen.

IMG_1842

Dit zijn mijn wimpers nu. Ik ben van plan dit artikel elke paar maanden te blijven updaten om te laten zien wat het effect op de lange termijn is bij consequent gebruik van Jamaican Black Castor Oil op wimpers.

Ik kocht mijn fles Sunny Isle Jamaican Black Castor Oil (8 oz) bij een plaatselijke Antilliaanse toko voor ongeveer €15,-.

Gebruik jij JBCO of wil je het gaan gebruiken? Ik ben benieuwd naar jullie reactie!