Afschaffen die zomer- en wintertijd!

herfst

Elk jaar is het weer hetzelfde riedeltje met de overgang naar wintertijd. Mijn lichaam is erg van de structuur en raakt totaal van slag wanneer de tijd een uur verschuift. Vooruit is geen probleem. Gaan we naar Sudan dan heb ik daar geen aanpassingsproblemen. Maar terug? Verschrikkelijk.

Zelf vermoed ik dat mijn interne klok het niet eens is met de economische (on)zin van de tijdverschuiving. De dagindeling verschuift ook een uur wat betekent dat ik later in bed beland en ook later opsta. Gaarheid ten top. Zie je die mamawallen? Te weinig rust is hier echt een no go. Dat voel ik gelijk aan m’n rug en m’n weerstand is ook gelijk minder.

Veel buitenlucht en licht helpen om dat nare vermoeide gevoel wat te minderen. Met deze donkere dagen ben ik daar erg gevoelig voor.

Vorig jaar merkten we weinig verschil bij de dreumes, dit jaar is ook hij van de leg. Pas heel laat slapen en heel vroeg wakker worden. En dan overdag echt moe zijn. Heel gezellig, not. Het werkt ook niet mee dat hij in de overgang zit van wel of niet slapen in de middag. Zijn wispelturige slapen betekent ook dat ik minder rust krijg dan normaal.

Zomertijd afschaffen

Van mij mag het fenomeen zomertijd afgeschaft worden. Dan hoeft de tijd ook niet meer terug gezet te worden naar wintertijd. Dat het economische voordelen heeft, dat wil zeggen energiebesparing, het zal mijn gezondheid eerlijk gezegd worst wezen. En het schijnt het daadwerkelijke besparingsvoordeel nooit echt is aangetoond. Vorige eeuw is het wisselen van zomer- naar wintertijd zelfs 30 jaar afgeschaft geweest.

Het effect voor de interne klok van de mens is in mijn ogen nadeliger. Kijk maar eens naar het aantal mensen dat nu ziek is. Dat ligt echt niet alleen aan alle virussen maar ook aan de verminderde weerstand van mensen door een ander tijdspatroon. Tegen de tijd dat ik echt helemaal gewend ben aan de wintertijd zijn er meestal al een paar maanden voorbij. En dan komt de zomertijd weer. Diepe zucht.

Heb jij ook last van de omschakeling naar de wintertijd?

10 Comments
  1. Het veranderen van de tijd was toch alleen vroeger handig, toen er geen elektriciteit was om arbeid bij te verrichten. Daar doet nu amper nog iemand wat mee.. stom.

  2. Ja, ik vind het zelf niet zo irritant en wen er snel genoeg aan. Wellicht omdat ik ook een ochtendmens ben. Maar mijn man heeft er ook echt last van en wordt er ook behoorlijk depri van. Ons heertje is in zijn eerste levensjaar ook compleet van de leg net als jouw kleintje. Hopelijk wennen ze er snel aan….!

  3. Ik heb überhaupt last van de winter. Ben elke ochtend moe en kan met moeite mijn bed uit komen. Emigreren naar een warmer land is voor mij denk ik een betere optie XD

  4. Ja vreselijk vind ik het. Het klopt ook gewoon niet. Het is nu half 5 en ik heb gierende honger terwijl ik normaal nooit om half 6 eet. Mijn lijf is gewoon echt van slag. Het enige wat ik wil is in bed liggen met mijn hoofd onder de dekens en heel hard roepen dat ik er niet ben. Maar ja, dat is ook weer zo wat!

  5. helemaal mee eens om het af te schaffen!! hier nog een die in een dip raakt met die klok verzettingen bah, en het duurt bij mij altijd wel een tijdje en dan ben ik een beetje gewend en dan mag die klok weer terug of voorruit

  6. Vroeger had ik er geen last van, maar dit jaar was mijn systeem helemaal ontregeld. Ik sliep voordien al slecht, maar nu was ik helemaal slapeloos… Ik ben van pure miserie vitamines beginnen bijnemen. Dat ze dat maar snel afschaffen !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.