Z Asserbos

Afgelopen maand werd ik getagged door Channah van Body after baby voor de Post Pregnancy Tag. Een best persoonlijke tag waarin ik even terug in de tijd moest gaan voor het invullen.

Hoe oud is je kindje nu?

Z. wordt aanstaande zondag (in sha Allah) 2 jaar.

Hoe voel je je?

Hier moest ik even over nadenken. Ik denk dat ik hier het beste antwoord op kan geven met ‘Wat beter dan het jaar hiervoor’.

Nog last van kwaaltjes?

Ja. Ik heb echt veel moeten aanpassen en leren de afgelopen bijna drie jaar. Fysiek is vooral mijn rug nog steeds een issue. Daarnaast zijn er andere klachten die mij vaak belemmeren in het dagelijkse ritme. Je kan hierbij onder andere denken aan overgevoeligheid voor prikkels, stress en snel opkomende migraine.

Fattah-16

Is je eetlust veranderd?

Dit vond ik een leuke vraag. Na de komst van Z at ik de eerste maanden meer dan mijn man. Hallo borstvoeding. Inmiddels heb ik mijn hele eetpatroon op de kop gegooid. Ik probeer me te houden aan kleine porties door de dag verdeeld. Dit doe ik vooral om mijn bloedsuikers stabiel te houden zodat ik niet steeds inkak gedurende de dag. En ik voorkom dat ik teveel in een keer naar binnen wil werken.

Zwangerschapskilo’s

Die zijn foetsie! Eigenlijk al binnen een week na de keizersnee. Tijdens mijn zwangerschap ben ik heel weinig aangekomen. Ik had al genoeg extra gewicht, dus ben blij dat ik er niet nog veel meer bij kreeg. Wel ben ik in de afgelopen anderhalf jaar 15 kilo afgevallen door alleen mijn eetgewoonten en voedingsmiddelen aan te passen.

Hoe kijk je terug op je zwangerschap

Pfff. Heb je een doos zakdoekjes? Achteraf gezien had ik veel eerder moeten stoppen met werken om mezelf te ontlasten. Medisch gezien heb ik veel voor mijn kiezen gehad voor ik zwanger raakte, maar ik ben nog nooit zo erg en zo lang ziek geweest. Lichamelijk en geestelijk ging het helemaal niet goed met mij. Dit is ook door de artsen die mij toen hebben begeleid erg onderschat.

natuurlijke keizersnede

Liever nog zo’n zwangerschap of nog zo’n bevalling?

De bevalling graag. Binnen een kwartier was Z. op de wereld. Ik heb liggen janken op die operatietafel omdat mijn zwangerschap eindelijk voorbij was en ik eindelijk mijn kindje zag en hoorde.

Zijn er dingen die je anders had gewild?

Genoeg. Ik had graag een babyshower gewild, met mijn toen zieke hoofd moest ik alleen niet denken aan alle heisa die erbij kwam kijken. Verder heb ik veel te veel alleen gezeten. Mijn vriendinnen en de meeste kennissen wonen niet om de hoek helaas.

Ik had ook echt willen genieten van mijn zwangerschap. Van alle kleine momenten waar je anderen zo lyrisch over hoort doen. Ik was aan het aftellen tot het over was, terwijl ik al jaren uitkeek naar het moment dat ik een voldragen zwangerschap mocht hebben.

Hoe is het met jullie kindje?

Goed (alhamdulillah)! Na een pittige start doet Z het helemaal goed. Het is een pienter mannetje met een pittig maar lief karakter.

buik met katrien

Hoe zijn de nachten?

Ik slaap. Zegt dat genoeg haha. Wij co-sleepen nog steeds en dat bevalt enorm goed. Inmiddels slaapt Z het grootste gedeelte van de nachten in zijn eigen bedje. Wanneer hij er behoefte aan heeft komt hij aan de borst drinken of tegen mij (of papa) aankruipen om verder te slapen. Natuurlijk is de hashtag #nachtouders hier ook wel eens van toepassing, dan is er meestal wel iets aan de hand.

Genietmomentje?

Een klein stuiterballetje dat zijn drukke bezigheden onderbreekt met een enthousiast ‘MAMMA!’ en vervolgens een dikke knuffel en kus geeft.

De grootste verandering?

Niet meer alleen zijn.

Aan het werk?

Nee, ik ben voorlopig een bewust thuisblijvende mama. Voor mijn gezondheid vooral. En het is heel fijn om zoveel van Z mee te krijgen.

Jouw tip voor aanstaande moeders?

Just go with the flow. Lees je in op onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Voor mij was dat borstvoeding. Kennis is macht en in dit geval ook de basis voor een goed lopende melkproductie. En wees niet geremd in het vragen om hulp wanneer dat nodig is.

Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden van Sarra en Danielle, Famizo en Lindsay