Een paar jaar geleden zou ik er echt niet over gedacht hebben. Wasbaar maandverband? Dat is toch vies? Dat was overigens ook de eerste reactie van hubby, toen ik vertelde het eens te willen proberen.

Inmiddels zijn we een jaar verder en wil ik echt niks anders meer dan wasbaar maandverband. Ook zijn we grotendeels overgegaan op wasbare luiers voor Z. Al bewaar ik die informatie voor een andere blogpost.

Er valt zoveel over dit fijne maandverband te vertellen maar dan wordt dit artikel echt onleesbaar. Daarom heb ik de vragen over wasbaar maandverband die ik zelf had en die ik van vriendinnen en jullie als lezers kreeg allemaal in dit artikel verwerkt.

Heb jij een vraag over wasbaar maandverband die niet in mijn artikel staat? Je kan onder dit artikel een reactie voor mij achterlaten dan beantwoord ik vraag alsnog.

Waarom wasbaar maandverband?

Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende redenen. Het milieu is natuurlijk een reden. Minder wegwerpmaandverbandjes betekent ook minder afval.
Op de lange termijn bespaar je ook veel geld. Voor mezelf heb ik uitgerekend dat na iets meer dan een jaar gebruik ik de aanschafkosten van mijn 20 stuks maandverband, luieremmer en reisetui er uit heb. Vanaf nu heb ik dus alleen de kosten voor de maandelijkse was en bespaar ik per jaar minimaal € 120,- op maandverband.

Gemiddeld gaan wasbare maandverbandjes zo’n 5 jaar mee wanneer je ze netjes behandeld. Of dat bij mij ook zo is kun je me over een jaar of vier vragen haha.

Naast de financiële voordelen is wasbaar maandverband ook heel gezond voor de vaginaflora en zit het heel comfortabel en zacht. Wasbaar maandverband is dus een bewuste keuze omdat het gezond is voor mijn lichaam.

Van de bekende wegwerpmerken zoals Always kreeg ik ontzettend veel irritatie. Van rode uitslag tot gekmakende jeuk en een broeierig gevoel. Dat het ‘nodig’ is om een shitload aan parfum te proppen in een maandverbandje waar al genoeg chemische troep in zit is mij volledig onduidelijk.

Ik ben eerst overgestapt naar wegwerp maandverband zonder troep. Yoni is een heel fijn merk voor meukvrije maandverband wat ik hier nog steeds in de kast heb liggen. Maar aangezien ik een grootverbruiker ben, ging ik me toch eens inlezen in wasbaar maandverband.

Het afgelopen jaar heb ik geen last gehad van nare geurtjes down under, geen jeuk of irritatie of schimmelinfecties. Voor mij is het overduidelijk dat wegwerp maandverband vol chemische troep echt niet vlakbij die vajayjay hoort te komen. Byebye.

Waarom wasbaar maandverband en geen menstruatiecup?

Als je echt geld wil besparen dan is een menstruatiecup de beste keuze. Zelf heb ik hier niet voor gekozen omdat het in- en eruit halen niks voor mij is. Ik heb een gruwelijke hekel aan vieze vingers in combinatie met mijn klunzige zelf. Plus dat de juiste maat en merk vinden wat prettig is nog wel even een dingetje is als ik het zo lees in de FB groepen.

Op deze foto: Imse Vimse maandverband.

Hoe herken je goede kwaliteit wasbaar maandverband?

Ik heb een aantal maanden meegelezen in groepen op Facebook over wasbaar maandverband voor ik ging kopen. Daar kwamen ook regelmatig reviews en ervaringen voorbij waar ik heel veel aan had. Je kan maandverband ook zelf maken als je handig bent met een naaimachine.
Goede kwaliteit wasbaar maandverband is in mijn ogen wasbaar maandverband wat bij je past. Ik heb zelf gekeken naar de pasvorm, materiaal en de absorptie die het aankan.

Voor nachtmaandverband wil ik bijvoorbeeld graag een model met een brede achterkant om lekvrij de nacht door te komen. Daarnaast is het handig rekening te houden dat het maandverband een aantal keren gewassen moet worden voor het de maximale absorptie capaciteit heeft bereikt.

Katoen is ademend en neemt snel veel vocht op en kan tot 90 graden de was in. Bamboe neemt meer op dan katoen, maar wel wat trager en kan niet heel heet gewassen worden. Met fleece en echte wol schijn je een droger gevoel te hebben, maar heb ik zelf niet getest. Fleece en wol kunnen ook veel absorberen.

Op deze foto: Momiji. 2 voor de nacht, in de dichte verpakking 2 voor overdag.

Hoeveel kost wasbaar maandverband?

De prijzen zijn erg afhankelijk van het materiaal. Katoen is natuurlijk het goedkoopste. Daarnaast speelt ook mee of het materiaal biologisch is of niet en het formaat van het maandverband. Mijn maandverbandjes komen van online winkels: Katoen en Ko, Lanaluna en Cute Cotton. Ik heb nog geen stenen winkels ontdekt die wasbaar maandverband verkopen.

Dit zijn de formaten die ik heb liggen:

  • 4 Nachtmaandverband/XL maandverband (30 cm) van katoen per stuk circa €10,-.
  • 10 Dagmaandverband van (flanel) katoen (20-25 cm) per stuk circa € 6,-.
  • 2 Kleiner dagmaandverband/inlegkruisje (15 cm) van bamboe per stuk €8,50

Is deze hoeveelheid maandverband genoeg? Nee, nèt niet. Ik gebruik net zoveel wasbaar maandverband als ik van wegwerp nodig heb. De eerste 2 zware dagen wissel ik elke vier uur overdag plus 1 nachtmaandverband. Daarna heb ik genoeg aan maximaal 4 maandverbandjes per dag. Ik ben mijn (grote) voorraad wegwerp van Yoni nog aan het opmaken. Daardoor kan ik de 6 maandverband die ik voor overdag nog nodig heb opvangen. Je snapt dus vast dat er nog twee 3-packs van Imse Vimse op mijn lijstje staan.

Wil je wasbaar maandverband aanschaffen hou er dan rekening mee dat je tussen de 20 en 25 stuks nodig hebt in verschillende formaten, afhankelijk van het vloeiverloop van je menstruatie.

Hoe gebruik je wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband kun je het beste vergelijken met wegwerp maandverband met vleugels. Op de vleugels zitten drukknopjes. Je legt het maandverbandje in je slip net zoals je met wegwerp zou doen. Dan vouw je de vleugels naar de onderkant van je slip en kies je de strakste drukknop die kan. Slip optrekken en klaar.

Ruik je jezelf met wasbaar maandverband?

Nee. Tenzij je met je neus boven dat maandverbandje gaat hangen als je op de wc zit. Net zoals met wegwerp maandverband dus.

Op deze foto: Ella’s House. 2 nacht maandverband, 2 voor overdag en een rood reisetui waar 3/4 maandverbanden in passen.

Hoe bewaar je gebruikt wasbaar maandverband?

In het begin was het even zoeken wat hier praktisch gezien goed werkte. Ik bewaar mijn schone maandverbandjes opgevouwen in afsluitbare doos. Voor de gebruikte maandverband heb ik een simpele luieremmer met deksel die ik half vul met koud (!) water. Na gebruik leg ik ze hier in tot ze gewassen worden aan het eind van de week. Het water spoel ik max elke 2 dagen door de wc en vul bij met vers koud water.

Waarom koud water? Met warm of lauw water stimuleer je het bloed om te stollen. Dat maakt bloedvlekken heel lastig te verwijderen. De stof is na wassen wel schoon, maar de vlekken blijven. Nog een praktisch puntje van het koude water is dat een heel groot gedeelte van het opgevangen bloed al uit de maandverband weekt. Scheelt je wasmachine weer werk.

Ik heb wel eens gelezen dat sommige vrouwen de gebruikte maandverbandjes droog in een emmer laten. Hier staat de emmer in de douche. Menstruatiebloed ruikt sterk. In koud water en met het deksel op de emmer ruik je niets. In de warme maanden was ik halverwege de week al. In deze koude maanden was ik pas nadat de menstruatieweek voorbij is.

https://www.instagram.com/p/BLlKLucAzT9/?taken-by=waymadifood

Wordt wasbaar maandverband echt goed schoon in de was?

Ja, echt. Brandschoon. Op de Instagramfoto hierboven zie je 2 maandverbandjes hangen die toen al een half jaar zwaar in gebruik waren.

Zowel op 40 als 60 graden wassen ze schoon. Het liefst was ik op 60 graden met Lidl waspoeder (met voorwas) of Ariël pods (zonder voorwas). Ik doe inderdaad niet moeilijk over chemische wasmiddelen. De rest van onze was en ondergoed wordt hier ook mee gedaan. Ik heb een aantal wasmiddelen op natuurlijke basis geprobeerd maar dat was geen succes.

De ultieme test heb ik gedaan door de volle luieremmer pas na 2 weken te wassen. Wel tussendoor het water verschoond uiteraard. Mijn neus was niet happy toen ik de was ging doen haha. Maar de maandverbandjes werden brandschoon en liggen weer klaar voor gebruik.

Na het wassen zijn alle maandverbandjes schoon en fris en zijn ze binnen een dag droog op een wasrek. Terwijl ze nog nat zijn trek je ze in model.

Wasverzachter is een no go. Daarmee verlaag je de absorptie vanwege het laagje wat wasverzachter op de vezels legt.

Op deze foto: Ella’s house reisetui en maandverbanden. Onder: Imse Vimse.

Hoe gebruik ik wasbaar maandverband buitenshuis?

Voor meenemen en wisselen buiten de deur heb ik een speciaal etuitje met 2 vakken. De binnenkant is van PUL (waterdicht). Je ruikt niets aan de buitenkant en er kan niks lekken. Thuis gooi ik de gebruikte maandverbandjes in de luieremmer.
Het gebruikte maandverbandje vouw ik dicht naar het midden en dan sluiten met de zijflapjes en de drukknoopjes. Het bloed zit dan ‘gevangen’ in de binnenkant van je maandverband.

Op deze foto: Myllymuksut bamboe (roze vlinders) en Imse Vimse flanel katoen (wit met blauw)

Welk materiaal is fijn bij wasbaar maandverband?

Net zoals bij wasbare luiers is de keuze in wasbaar maandverband groot. Ik heb de merken Imse Vimse (flanel katoen), Momiji (katoen), Ella’s House (katoen) en Myllymuksut (bamboe: superzacht!) liggen.

Ik heb ook merken gezien die fleece maandverband hebben of een combinatie van fleece en katoen of bamboe. Fleece vind ik persoonlijk niet prettig in de private zone. Katoen en bamboe ademen het meeste en voelen erg zacht aan.
Van de verschillende merken ben ik het meest tevreden over Imse Vimse en Myllymuksut door de pasvorm en vooral de hoge absorptie. Voor de nacht is Momiji het fijnste.

Voel je wasbaar maandverband niet zitten?

Ik voel zowel wegwerp maandverband als wasbaar maandverband zitten. Daarbij wel een heel duidelijk verschil. Wegwerp maandverband kriebelt en voelt broeierig warm.

Wasbaar maandverband vormt zich zoals je kleding licht naar je lichaam en lichaamstemperatuur. Omdat het maandverbandje en het opgevangen bloed op lichaamstemperatuur blijven heb ik niet het gevoel dat ik met een natte doek tussen mijn benen loop. Pas wanneer een maandverbandje erg vol is omdat ik te laat ben met wisselen  voelt het wat ‘klam’. Wat eigenlijk ook wel praktisch is. Bij wegwerp maandverband wat steeds droog aanvoelt lek je makkelijker door omdat je niet voelt dat het maandverband vol is.

Verschuift wasbaar maandverband in je slip?

Nee, niet als je het goed vast maakt. En de beste pasvorm verschilt per merk. Imse Vimse (foto hierboven) zit als een huis, flanel is stroef. Bij Ella’s House (glad katoen, met de hartjes) is een strakke slip echt noodzakelijk. Ik draag katoenen aansluitende slips en heb geen last van verschuivend maandverband.

Ook krult wasbaar maandverband niet zo makkelijk om als wegwerp maandverband doet aan de voor en/of achterkant. Door het drukknoopje kies je de stand die het strakste zit op je eigen onderbroek. Je moet dus wel een (strakke) onderbroek dragen, boxershorts zijn niet handig. En ja, er bestaan ook wasbare maandverbandjes voor strings of tanga’s al heb ik daar zelf geen ervaring mee.

Op deze foto: Momiji maandverbanden.

Kan wasbaar maandverband zware menstruatie aan?

Wasbaar maandverband is zeker geschikt voor je als je zwaar vloeit tijdens je menstruatie of tijdens de kraambloeding. De grote XL en nachtverbanden zijn daarvoor het meeste geschikt. Zelf gebruik ik tijdens de eerste zware nachten nog een hydrofiel washandje wat ik dubbel vouw en op een nachtmaandverband leg. Dat houdt mij gegarandeerd vrij van doorlekken.
Op normale of lichtere dagen kun je dagmaandverband gebruiken. Inlegkruisjes gebruik ik bijna niet.

Hoe denk jij over wasbaar maandverband?

In het volgende artikel over wasbaar maandverband ga ik specifiek in op de merken die ik gebruik en hun plus- en minpunten. To be continued soon!