Een paar jaar geleden schreef ik geregeld over verzorgingsproducten. Daarna werd bij mij een erg zware huisstofmijtallergie en een atopische gedehydrateerde eczeemhuid vastgesteld.

Huisstofmijtallergie

De huisstofmijtallergie zorgt ervoor dat ik eigenlijk niet kan verblijven in ruimten met tapijt of waar niet goed is schoongemaakt. Kom ik in contact met huisstofmijt, dan heb ik binnen een paar minuten een reactie. Ik krijg last van mijn longen, zware nies- en of hoestaanvallen, mijn oogleden zwellen op en ik krijg uitslag of galbulten op elk stukje huid dat in aanraking met huisstof(mijt) is gekomen. Thuis hebben wij een strak schoonmaakschema en is de inrichting ook zo dat er makkelijk stof verwijderd kan worden.


Atopische gedehydrateerde eczeemhuid

Wat heeft mijn allergie voor huisstofmijt nou met atopische eczeemhuid te maken? Heel veel! Een atopische huid is chronisch ontstoken en heel erg gevoelig. Eigenlijk heb ik altijd last van eczeem, ook in mijn gezicht. Zonder de juiste verzorging zie ik er dus uit als een rood gevlekte, schilferende oma met breuklijnen in de huid. Natuurlijk is de juiste huidverzorging niet het enige wat ik doe om het eczeem onder controle te houden. De belangrijkste triggers komen van binnenuit. Daarom let ik op ook mijn voeding omdat ik weet dat bepaalde voedingsmiddelen garantie zijn voor het opkomen van eczeem.

Wanneer de natuurlijke beschermlaag van je huid niet goed werkt, is je huid ontzettend gevoelig voor invloeden van buitenaf. Kom ik in contact met huisstofmijt, dan heb ik binnen een paar minuten een reactie.

Huidverzorging voor de veeleisende huid

Waar wil ik heen met dit artikel? Ik wil je vertellen wat voor mij werkt. Want ondanks dat ik een atopische eczeemhuid heb, ik ben een vrouw en ik wil mijn babyhuidje. Dus ik ga nu uitleggen hoe ik dat doe. Want, tenzij je weet hoe moeilijk mijn huid is of ik zit midden in een allergie aanval, je ziet het vrijwel niet door mijn strakke en uitgebreide regime voor huidverzorging en voedingspatroon. In dit artikel laat ik je producten zien waar ik erg tevreden over ben.

La Roche Posay Hydraphase Intense

Sinds ik geïntroduceerd werd met La Roche Posay door mijn dermatoloog heb ik er een flinke collectie van in huis staan. Het product waar ik echt nooit zonder zal kunnen is de Hydraphase Intense UV Riche. De pluspunten zijn de diepe hydratatie, rode vlekken worden gereduceerd en er zit werkelijk niets in waar mijn atopische eczeemhuid op kan reageren. Deze fijne dagcreme kost rond de €20,- bij de apotheek, maar ik bestel online en betaal meestal rond de 16 euro bijvoorbeeld bij Mijnhuidonline.

Een dikke tien. Of niet?

Zelfs deze superhydraterende extra rijke crème is net niet genoeg. Daarom gebruik ik voor ik hem opbreng àltijd rozenwater wat ik op mijn gezicht spray. Dan kan mijn huid er tot de avond weer tegenaan. Na goed reinigen herhaal ik dan dit ritueel weer voor de nacht. Rozenwater geeft naast hydratatie ook een hele mooie glow aan je huid en maakt poriën kleiner. Rozenwater kun je in de meeste Arabische toko’s kopen. Let er wel op dat je echt rozenextract in het flesje hebt en geen chemische vervanger.

Dit werkt afdoende voor mij, tot de koudere maanden of maanden met veel pollen in de lucht arriveren. Elk jaar probeer ik wat nieuws. En elk jaar is het het nèt niet. De lijst is ellenlang wat ik allemaal al geprobeerd heb. Honderden euro’s gewoon de prullenbak in.

Aloë vera gelly

Aloë gel gebruik ik al vanaf mijn tienerjaren. Zeg maar doei tegen puistjes. Ik ben er mee gestopt omdat ik geen merk meer kon vinden waar ik tegen kon. Aloë kan niet 100% puur verkocht worden omdat het anders te snel bederft. De bestanddelen die dan worden toegevoegd zijn mijn probleem en helemaal wanneer er een alcoholsoort in zit, dan sta ik te gillen voor de spiegel omdat het enorm brand.

Aloë is echt een natuurlijk wondermiddel voor het hydrateren van de bovenste huidlagen. Daarom baalde ik als een stekker dat ik het niet meer kon gebruiken. Voor ik deze tubes kocht heb ik manager Firdaouss Tajjiou ook de oren van het hoofd gevraagd want ik was behoorlijk sceptisch haha. Ik kon niks geks ontdekken in de ingrediëntenlijsten dus heb het er maar op gewaagd.

De Aloë Vera Gelly van Forever werkt voor mij. Ik breng hem aan op de plekken waar het nodig is voor ik ga slapen en de volgende ochtend was ik het er af. Het is een gel dus geeft een laagje op de huid. Aloë hydrateert en verzacht de bovenste huidlagen en helpt de huid herstellen. Een tube van 118 ml kost €19,36.

Aloë propolis crème

Aloë propolis creme heeft afgelopen winter het grootste verschil gemaakt. Op een normale huid zou deze crème een wat vettig effect geven. Mijn huid zuigt alles op. Echt àlles. Ik smeer al mijn crèmes echt royaal. Met een erwtje crème kom ik er niet haha. Deze crème geeft de extra voeding en bescherming die ik nodig heb.

Propolis staat bekend om haar antibiotische eigenschappen. Het bestaat uit meer dan 300 geanalyseerde stofjes en door de antibacteriële werking beschermd het de bijen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Voor mijn huid is deze crème dus echt een uitkomst, het geeft me net even dat extra beschermlaagje wat mijn eigen huid niet in stand kan houden. Hij is ook heel fijn als handcrème.

Deze crème is een mengsel van aloë, propolis en andere (verzachtende) ingrediënten. De tubes van Forever zijn groot, ik doe dus ongeveer 2 maanden minimaal met een tube Propolis. Hou in gedachte, ik ben een grootverbruiker. Bij normaal verbruik doe je maanden met een tube. Een tube met 113 gram kost €25,41.

Verzorgingsritueel

Na mijn ochtend- en avondritueel van reinigen, sprayen met rozenwater, insmeren met Hydraphase volgt dus nu de Propolis crème. In de avond wat meer dan in de ochtend omdat ik dan ook make-up aanbreng. Ook gebruik ik regelmatig Arganolie als extra boost voor mijn huid en scrub ik regelmatig.

Voor mij is deze combinatie van producten ook de perfecte basis voor make-up, het geeft me de natuurlijke glow die ik graag zie helemaal in combinatie met mijn minerale poeder van Everyday Minerals.

Shutterstock: eczeemhuid, rozenwater.