Wasbare luiers


Het laatste jaar tot hij zindelijk werd heb ik wasbare luiers voor Z. gebruikt. Hij begon steeds erger last te krijgen van wegwerp luiers. Ik ben er nog niet uit of het aan de chemische ingredienten ligt of aan het minder ademende materiaal.  Zelf vermoed ik een combinatie van beiden. De merken die ik gebruikte waren Kruidvat en Pampers luiers. Voor af en toe gaat het wel goed en hebben we geen openliggende billen meer.

Waarom wasbare luiers?

Eigenlijk had ik veel eerder moeten beginnen. Op de lange termijn zijn wasbare luiers mits je goed inkoopt veel goedkoper dan wegwerp. Voor mij was het vooral het materiaal wat de doorslag gaf. Je hebt eerder kunnen lezen dat ik zelf over ben gegaan op wasbaar maandverband. Met de huidirritatie die mister Z. steeds kreeg van wegwerpluiers wilde ik wasbaar proberen om zijn huid wat rust te gunnen. Uiteindelijk ben ik helemaal overgestapt naar wasbare luiers en hebben we het laatste jaar tot zindelijkheid deze fijne luiers gebruikt.

Wasbare luiers heb je in veel varianten. Ik vond het in het begin dan ook moeilijk om een keuze te maken wat voor mij en mijn bankrekening het meest praktische was. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een minimale stash waarmee ik elke twee tot drie dagen een was moest draaien:

 • 2 Anavy bamboe (nacht)luiers
 • 4 Little Lamb pocket luiers
 • 18 Blümchen prefolds en Boingo’s en Snappi’s
 • 9 overbroekjes van de merken Little Lamb en Blümchen
 • Popli inlegdoekjes
 • Hema spuugdoekjes als boosters

Wasbare luiers wisselde ik elke 4 tot 5 uur of eerder bij een grote boodschap. Zo kun je ook uitrekenen hoeveel je nodig hebt.

Soorten wasbare luiers

Er zijn veel verschillende soorten wasbare luiers. Tijdens mijn zoektocht heb ik veel gehad aan de websites Wasbaar Wonderland en The Cloth Diaper Files (NL) en de Facebookgroep Wasbare luiers. Ik heb mijn luiers bij verschillende webshops gekocht maar ben het meest tevreden over de service en kwaliteit van de luiers die ik bij Wasbaar Wonderland heb gekocht. Het grootste gedeelte van de wasbare luiers in dit artikel heb ik bij deze fijne webshop gekocht.

In dit artikel zie je de luiers die ik heb gebruikt van de merken Anavy, Blümchen en Little Lamb.

Prefolds

Ik gebruik het merk Blümchen, die de prefolds van biologisch katoen maakt en tevens de goedkoopste op de luiermarkt is met deze kwaliteit. Prefolds zijn luiers die je zelf vouwt. Je maakt ze vast met een luierklemmetje Zoals een Snappi of Boingo (zie hieronder). Daarna gaat er een waterdicht overbroekje overheen.

Prefolds bestaan uit verschillende lagen katoen. Bij kleine baby’s kun je ook wasbaar luieren met hydrofiele doeken, deze vouw je ook zelf. Er zijn verschillende maten. Prefolds kunnen gebruikt worden vanaf de geboorte tot zindelijkheid.

Prefolds zijn een van de goedkoopste manieren om wasbaar te luieren. Ze kosten iets meer dan 3 euro per stuk. Ik lees wel eens dat mensen denken dat het vouwen lastig is maar dat doe je echt in een paar seconden.

Als je kind een grote plasser is dan kan een prefold alleen niet genoeg zijn aan absorptie. Dan kun je bijboosten. Daarvoor gebruikte ik Hema spuugdoekjes. Leve de babyuitzet. Opgevouwen in drie lagen werkte dit perfect als booster.

Voor het vouwen bestaan hele handige filmpjes zoals deze. Ik vouwde mijn prefolds altijd in een variatie op de Angel Wing Fold.

Overbroekjes

Overbroekjes maken je luier waterdicht. Ze zijn gemaakt van PUL en hebben vaak een dubbel opstaand randje om lekkage nog beter tegen te houden. Ik heb overbroekjes liggen van de merken Blümchen en Little Lamb. Beiden bevallen me goed al vind ik de kwaliteit van Blümchen beter en sterker aanvoelen. De Little Lamb zijn zachter en hebben een smallere pasvorm maar het materiaal is ook gevoeliger.

Ook een verschil is dat de Blümchen overbroekjes verkleind kunnen worden zodat ze al vanaf ongeveer 3,5 kg gebruikt kunnen worden. Rechts op de foto zie je een overbroekje wat ik volledig heb verkleind met de drukknoopjes.

De Little Lamb overbroekjes hebben die optie niet. Deze kun je in drie verschillende maten kopen. Op de lange termijn zijn de Blümchen overbroekjes dus voordeliger. Beide merken kosten rond de 10 euro per overbroekje.

Luierklemmetjes: Snappi en Boingo

Vouwluiers zoals prefolds en hydrofiele doeken werden vroeger vastgemaakt met luierspelden. Tegenwoordig heb je Snappi’s en Boingo’s. Gemaakt van siliconen waar kleine klemmetjes aan vast zitten.

Zelf vond ik de Boingo’s het fijnste. Sterker dan de Snappi’s. En handiger om de gehele periode van wasbaar luieren tot zindelijkheid te gebruiken.

Voor een Snappi betaal je €2,99 en een setje Boingo’s kost ongeveer €8,-.

Pocket luiers (Little Lamb)

Pocket luiers bestaan uit twee delen. Een waterdicht broekje met zachte binnenkant waar je een inlegger inschuift. De buitenkant is van PUL net zoals een overbroekje. De pasvorm verschilt per merk. Passen ze niet goed dan heb je kans op lekkage. Ik koos voor de Little Lamb pocket luiers die een perfecte smalle pasvorm hebben voor mijn smal gebouwde zoontje.

De pocketluiers van Little Lamb bevielen erg goed afgezien van de drukknoopjes. Alle vier de luiers zijn omgewisseld bij de webshop waar ik ze heb gekocht omdat er steeds knoopjes stuk bleven gaan. Nadat ik nieuwe luiers had gekregen is dat nog maar een keer gebeurd. De bevestiging is niet zo stevig als de drukknoopjes van bijvoorbeeld Blümchen.

Ik gebruikte de pocketluiers af en toe ook als nachtluiers. Dit lukt als ze extra geboost worden met een bamboe inlegger.

Deze pocketluiers kosten ongeveer 12 euro per stuk inclusief 1 bamboe inlegger.

Bamboe luiers met overbroekje (Anavy en Little Lamb)

Voor de nachten had ik luiers nodig die heel veel absorbtie hebben. De luiers van Anavy zijn superslurpers en kunnen ongeveer 500 ml per luier vasthouden. Perfect voor grote nachtelijke plassers. De luiers zijn van bamboe wat ze heerlijk zacht maakt. Je hebt een overbroekje nodig om ze waterdicht te maken. Dit is dus een tweedelig luiersysteem.

De Anavy bamboe luiers bestaan uit een bamboe luier en twee bamboe inleggers, een hele grote en een kleinere. Zo kun je zelf bepalen hoeveel absorptie gewenst is. Ook deze luiers zijn verkleinbaar en kunnen gebruikt worden voor hele kleine baby’s tot zindelijkheid. De Little Lamb overbroekjes pasten hier perfect omheen.

Voor een Anavy bamboe luier betaal je ongeveer 18 euro.

Popli inlegdoekjes

Inlegdoekjes zijn een must wanneer je kindje vaste voeding eet. Borstvoedingspoep was je namelijk makkelijk uit. Vaste poep geeft veel sneller vlekken en hoor je in de wc weg te gooien. Dat gaat het makkelijkste wanneer je een inlegdoekje in de luier hebt liggen. Er zijn ook mensen die fleece inleggers hiervoor gebruiken maar dat vond ik te broeierig.

De inlegdoekjes van Popli zijn afbreekbaar en mogen door de wc gespoeld worden. Wanneer er vaste poep op zit kun je dit afschudden boven de wc en het inlegdoekje meewassen met de luiers. De inlegdoekjes van Popli zijn sterk en gaan rustig 6 keer wassen mee. Erg zuinig in gebruik dus. Een doos kost ongeveer 6 euro en bevat 100 inlegdoekjes.

Wasbare zwemluier

Wasbare zwemluiers zijn echt ideaal. Net zoals wegwerp zwemluiers is het de bedoeling dat ze poepjes tegenhouden. Ik heb deze nu een aantal keren getest en mijn peuter geeft zelf aan dat deze een stuk lekkerder zit. De zwemluier is verkleinbaar dus ook vanaf de babytijd al te gebruiken.

Een wasbare zwemluier kost ongeveer 10 tot 12 euro.

Bewaren en wassen van wasbare luiers

Het gedeelte van wasbaar luieren waarvan ik dacht dat het erg bewerkelijk zou zijn. In de praktijk had ik elke week 2 extra wassen. De luiers gingen na gebruik in een grote prullenbak waar ik een heel groot wasnet in had hangen. Zo kon ik alles in een keer de wasmachine in doen zonder mijn eigen handen vies te maken. Het wasnet werd dan ook meegewassen.

De luiers zijn altijd op 60 graden hier gewassen. Soms met een voorwas maar meestal niet. Een programma van drie uur op 60 graden was vrijwel altijd genoeg om de luiers brandschoon te krijgen in combinatie met Ariel pods. Wat belangrijk is om te onthouden is dat je voldoende wasmiddel moet doseren. Dus echt doseren naar de grootte van je trommel en doseren voor zeer bevuilde was.

Extra werk? Ja, maar niet moeilijk of teveel werk. Je went er aan en waar de grijze vuilnisbak eerst elke maand vol was was deze nu leeg! Wasbaar luieren scheelt echt enorm in je portemonnee, zeker wanneer je de luiers voor meerdere kindjes kan gebruiken. Maar helemaal in het afval wat je elke maand weggooit. 2 extra wassen per week zijn qua extra kosten echt weinig. Denk aan een paar euro per maand.

WINACTIE

In samenwerking met de webshop Wasbaar Wonderland mag ik een zwemluier en een wetbag aan een van mijn lezers weggeven! Een leuke manier om eens kennis te maken met wasbare luiers, helemaal met het mooie weer op komst.

Hoe doe je mee?

 1. Laat een reactie achter onder dit artikel met een geldig e-mailadres.
 2. Om extra kans te maken like je de Facebookpagina’s van Waymadi en Wasbaar Wonderland. Bevestig dit even in de reactie die je achterlaat.
De winactie loopt tot en met 31 mei 2017 23.59 uur. Er wordt via e-mail contact opgenomen met de random gekozen winnaar. Reageert deze niet binnen 2 dagen dan wordt er een nieuwe winnaar gekozen en benaderd.

Gefeliciteerd Umm Ibrahim! Je hebt een e-mail van mij gekregen.

Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.
21 Comments
 1. Wat leuk dat je hier een blog over schrijft! Wij gebruiken ook wasbaar, totsbots met overbroekjes, een paar petit lulu’s en een stel pop-ins. En een wasbare zwemluier natuurlijk.

  Ik vind het inderdaad ook echt heel erg meevallen met het werk, mijn wasmachine is niet vol met 2x luiers in de week, dus ik gooi er andere 60-graden-was bij en dat gaat prima. Zo fijn om absurd veel afval te besparen. En ik vind wasbaar ook veel minder ruiken, als ze voor het gemak (weekendje weg ofzo) eens wegwerp aan heeft, heeft ze altijd van die gek chemische stinkbillen ;)

 2. Kei leuke actie! Ik heb beide pg’s geliked en doe graag mee aan deze actie omdat ik zwanger ben v ons eerste en toch de wasbare luiers in overweging aan het nemen ben…. dus dit zou een ideale boost zijn! Zo draag ik mn steentje bij in de natuur en in mn portemonee

 3. Oh, wat leuk! Ik ben al heel lang geïnteresseerd in wasbare luiers.. Ik kies alles heel bewust voor mijn dochtertje, zelfs de kinderwagen is van gerycled materiaal (de Greentom). Wasbare luiers vond ik ingewikkeld en vroeg me altijd af hoe dat ging met reizen of en dagje weg.. en vooral ook met in het buitenland verblijven. De wabare zwemluier test ik dan ook graag uit.. en ik hoop daarmee ook de aandacht te krijgen van andere ouders om te denken aan onze planeet die wij zo schoon mogelijk moeten achter laten voor onze kleintjes, inshaAllah! Ik heb beide pagina’s geliked op FB (Li Na is mijn naam daar).

 4. Hier bijna een jaar geleden gestart met wasbaar. Leuk om zo een blog te lezen met hoe een ander het wasbaar ervaart. Hier zeker geen spijt van de overstap al worden er in hele drukke periodes bog wel eens wegwerpluiers gebruikt. Doe graag mee met de winactie, ben benieuwd hoe wasbare zwemluiers bevallen. Uiteraard ook de fb pagina’s geliked

 5. Leuk geschreven! En hele fijne duidelijke info zo. wij gebruiken nu 9 maanden wasbare luiers van Petit lulu, dit is ons 3e kindje en had ik veel eerder moeten doen! Zo leuk al die printjes, kan niet wachten tot de zomer! Papa doet net zo leuk mee met de luiers, hoe stoer is dat! Word nog steeds door vele met scheve blikken aangekeken als we zeggen dat ze wasbare luiers draagt. Vele vinden het maar vies! Zo jammer dat je ze niet kan laten inzien dat dat echt wel mee valt! Zelfs als je vraagt of ze alle kleding weg gooien zodra hun kind is doorgelekt…dat wasbare luiers niet vies zijn….komt er bij vele helaas niet in!

 6. Ik merk dat het wasbaar luieren een verslaving wordt ;-) Al die leuke overbroekjes en pocketluiers! Deze zwemluier heeft onze kleine waterrat nog niet, dus doen we graag mee met de win actie :-)
  Goed artikel!

 7. Wauw wat een duidelijk artikel en een leuke actie.
  Ik ben nog een beetje zoekende in het wasbaar. Maar wil toch echt wel gaan beginnen met de 2e op komst in Juli.

 8. Jaa leuk! Met een tweede op komst kunnen we wel een extra zwemluier en wetbag gebruiken.. Ik had wasbaar wonderland al gelijmd maar kende waymadi nog niet dus die ook maar even geliked.

 9. Wat een leuke actie. Als fan van wasbaar doe ik graag mee. Het lijkt me geweldig om een nieuw Zwembroekje te winnen, die van vorig jaar helaas te klein.
  (Pagina’s geliked)

 10. Wat een leuk artikel! Er gaat een wereld voor je open, als je je gaat verdiepen in al die soorten wasbare luiers. Ben ook een voorraadje aan het verzamelen, voor als onze 1e kindje er straks is. Een wetbag is zeer welkom voor de gastouder. En een zwemluier zou een heel leuk extraatje zijn! Ik heb de facebookpagina’s geliked hoor!

 11. Net overgestapt op wasbaar maar nog geen zwemluier. Lijkt mij ideaal niet meer kijken of ik genoeg zwemluiers heb en of het qua kilo’s nog klopt.

  Beide pagina’s zijn geliked!

 12. Wat een leuke winactie!
  Ik ben sinds deze week overgestapt op wasbare luiers voor onze 15 maanden oude dochter. Ze is onze 2e en laatste maar we hebben toch nog besloten om over te stappen, voornamelijk op tweedelig en een paar pockets en popins.

  Ik like jullie pagina’s!!

 13. Hoi! Wat een heerlijk overzichtelijk verhaal. Ik zal je verhaal tippen aan vrienden die ook interesse hebben. Ik doe heel graag mee met je actie. Succes met je blog en de luiers! Groet, Hilde

 14. Ik wist dat ze bestonden, maar heb me er nooit in verdiept! Mijn kleine van 9maanden: ik ben al een tijdje bezig met alles zo natuurlijk mogelijk voor hem te doen. Geen shampoos, wasmiddel etc. Maar kokosolie, wasnoten etc. En dit zou ik zeker willen toevoegen! Aangezien we de zomer naar egypte gaan zou dat broekje super leuk en handig zijn! Wij doen mee!!

  Ps: ik heb helaas geen FB maar volg jullie wel op Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.