Als je zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen is het belangrijk om goed voor je gezondheid te blijven zorgen. Maar je woning zelf heeft ook onderhoud nodig. Soms moeten er zelfs bepaalde aanpassingen worden gedaan die ervoor zorgen dat je op latere leeftijd nog steeds kunt genieten van je vrijheid in je eigen huis. Met deze tips kun je ook wanneer je ouder bent nog prima thuis wonen. Bijvoorbeeld door jezelf goed te beveiligen met een alarmsysteem in de woning of door het huis aan te passen met speciale leuningen, voor extra bescherming.

Zorg voor optimale veiligheid

Wanneer je ouder wordt is veiligheid extra belangrijk in huis. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te zorgen dat je huis voldoende beschermd is tegen schade of ongewenste bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld een alarminstallatie in de woning laten plaatsen waarbij indringers direct worden waargenomen en een luid alarm ervoor zorgt dat ze worden afgeschrikt. Ook kun je via een camerasysteem makkelijk zien wie er voor de deur staat zonder dat je eerst open hoeft te doen.

Pas de woning aan

Als je minder goed ter been bent is het slim om bepaalde plekken in en rond het huis aan te passen op je huidige situatie. Zo kun je de woning bijvoorbeeld gelijkvloers laten maken en kunnen speciale leuningen in de badkamer en bij het toilet voor extra ondersteuning en veiligheid zorgen. Of jouw woning aanpassingen nodig heeft kun je het beste na laten kijken door een expert die advies kan geven over wat er allemaal mogelijk is.

Regel zorg aan huis

Wanneer je ouder wordt kan het gebeuren dat je op een bepaald moment vanwege je gezondheid extra zorg nodig hebt. Denk aan hulp bij het toedienen van medicatie en andere medische en hygiënische zorg, maar ook assistentie bij het bijhouden van de administratie en hulp in het huishouden. Dankzij ondersteuning van thuiszorg kun je langer zelfstandig blijven functioneren.

Blijf gezond en fit

Om zelfstandig te kunnen blijven wonen moet je lijf ook gezond en fit blijven, zodat je makkelijk kunt bewegen en de kleine dingen in het huishouden zelf uit kunt blijven voeren. Let daarom op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Juist wanneer je iets minder fit bent is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Krijg je niet genoeg beweging? Maak dan af en toe een wandeling door de buurt en pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. Zo voeg je al snel wat extra uren lichaamsbeweging aan je week toe.