Ben je niet meer tevreden met die ene muur in je slaapkamer? Of heb je last van een lekkage gehad, waardoor de muren in je woonkamer opnieuw aangepakt moeten worden? Dit zijn twee situaties waarin je de keuze moet maken tussen behangen of schilderen.

Feit is dat zowel behangen als schilderen veel voordelen met zich mee brengen. Wel moet je bij beide opties ook met enkele nadelen rekening houden. In dit artikel vind je de voor- en nadelen van behangen en schilderen op een rijtje.

Sowieso is het belangrijk om goed naar de kosten te kijken. Wat kost een schilder en wat kost een behanger? Over het algemeen kan gesteld worden dat het inhuren van een schilder vrij prijzig is. Maar, als je een goede schilder inschakelt, geniet je wel jarenlang van de fraai geschilderde muur.

Voor- en nadelen van behangen

Een voordeel van behang is dat je de keuze uit heel veel soorten hebt. Je kunt voor effen behang kiezen, maar je kunt ook voor behang met een leuk printje/patroontje kiezen. Ongeacht wat je smaakvoorkeuren zijn, kun je dus een geschikt soort behang vinden.

Een ander voordeel is dat je eventueel zelf kunt behangen. Als je enigszins handig bent en geduld hebt, is het prima mogelijk om zelf te behangen. Het advies is hierbij wel om in de juiste spullen te investeren, zoals een handige behangtafel en goede behanglijm.

Wil je liever een behanger inhuren? Dan ben je voor een relatief zacht prijsje al klaar. Dit komt onder meer doordat het uurtarief van een gemiddelde behanger lager ligt dan dat van een gemiddelde schilder. Uiteraard is dit wel per behanger afhankelijk.

Kun je geen behanger vinden? Dan kun je wellicht contact opnemen met een loodgieter, bijvoorbeeld met een loodgieter in Tilburg. Mogelijk kan een loodgieter je helpen met het behangen van de muur!

Nadeel van behangen is dat het behang na verloop van tijd los kan komen. Dit betekent dat de levensduur van behang niet al te lang is.

Voor- en nadelen van schilderen

Een belangrijk voordeel van schilderen is dat je dit snel doet. Als je een beetje handig bent, heb je in een paar minuten een muurtje geschilderd. Hierbij is het ook een groot voordeel dat je uit veel soorten verf kunt kiezen. Je hebt daarbij ook nog eens de keuze uit tienduizenden soorten kleuren.

Maar, je moet wel rekening houden met het eindresultaat. Als je zelf gaat schilderen, is de kans groot dat je na afloop duidelijke vegen en vlekken ziet. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om toch een professionele schilder in te huren. Bij het zelf schilderen is het ook onwijs belangrijk dat je de juiste producten gebruikt, maar die zijn vrij prijzig.