Als je een konijn als huisdier wilt nemen, overweeg je of je het dier binnen of buiten laat leven. Beide opties zijn mogelijk. Waar kun je nu het beste voor kiezen? Hoewel er geen goed of fout is, zijn er per situatie specifieke voordelen te benoemen. In dit artikel delen we de voordelen van een konijn buiten houden: lees snel verder.

Natuurlijke leefsituatie

Een eerste reden om een konijn buiten te houden? Het dier blijft op deze manier dichter bij de natuurlijke leefsituatie. In het wild leven konijnen immers ook in de buitenlucht. Het dier is hier dan ook goed tegen bestand. Zo kunnen konijnen tegen kou en warmte, tot op zekere hoogte. Houd het dier natuurlijk wel goed in de gaten bij extremer weer, en zorg bijvoorbeeld voor beschutting bij regen of juist schaduw bij zonneschijn. Een mooi kunststof konijnenhok biedt je konijn comfort, waar je het dier in kunt laten leven. Kies een slim plekje uit voor het hok, onder een overkapping bijvoorbeeld, of op een andere beschutte plek. Het konijn leeft lekker in de buitenlucht en kan genieten van de natuur om zich heen: het maakt veel konijnen gelukkig.

Voldoende bewegingsruimte

Konijnen hebben buiten over het algemeen meer bewegingsruimte dan binnen. Je hebt hier immers genoeg ruimte voor een groot konijnenhok, waar het dier lekker in kan rondlopen en languit in kan liggen. Dat niet alleen, gebruik ook de tuin als leefruimte voor je konijn. Een konijn los laten lopen in de tuin is misschien niet zo verstandig, maar plaats een ren en laat het dier hierin spelen. Je kunt zelfs voor extra plezier zorgen, met speelgoed zoals een knaagmat, wilgenbal of speeltunnel. Lichaamsbeweging is gezond voor een konijn, waar het dier al snel aan toekomt buiten. Dat is mooi!

Konijn in de tuin kan energie kwijt

Konijnen hebben behoorlijk veel energie! Een bijkomend voordeel van meer bewegingsruimte hebben, is dat het dier de energie beter kwijt kan. Laat je konijn lekker rondrennen in de ren, het liefst iedere dag wel een keertje. Doe dit trouwens niet op het heetste moment van de dag in de zomermaanden, maar liever vroeg op de ochtend of juist later op de avond. Zet de ren dan ook in de schaduw neer, onder een boom bijvoorbeeld. Zo kan het dier lekker actief blijven. Konijnen die hun energie niet kwijt kunnen, raken gefrustreerd: dit wil je uiteraard voorkomen. En om die reden valt er absoluut iets voor te zeggen om je konijn buiten te laten leven.

Net wat praktischer

Een konijn buiten houden, is doorgaans net wat praktischer dan een konijn binnen houden. Binnen heb je immers veel omkijken naar je konijn. Je wilt het dier hier ook af en toe uit het hok laten, waarbij het door je woning loopt. Konijnen kunnen gaan knagen aan meubels of kabels, waar buiten geen sprake van is. Dit kan het houden van een konijn weer wat eenvoudiger maken. Je komt zo bijvoorbeeld ook geen konijnenkeutels tegen in je woning, om nog maar iets te noemen. Voorkom wel dat je konijn vereenzaamd, want daar zijn konijnen erg gevoelig voor. Breng je konijn meerdere keren per dag een bezoekje buiten. Nog beter: neem meerdere konijnen, die samenleven. Dit raden we sterk aan. Vaak kunnen konijnen gewoon samen in een hok zitten, als er maar genoeg bewegingsruimte is. Het zijn namelijk erg sociale dieren. En door een maatje voor je konijn te hebben, leeft je konijn al snel een lang en gelukkig leven!

Foto door Lars Nissen from Pixabay