Voor ieder soort raam is een geschikte raamdecoratie. Of je nu een dakraam hebt, een standaard raam of een lichtkoepel: overal past raamdecoratie bij.

Om de keuze voor de juiste raamdecoratie voor ieder type raam wat gemakkelijker te maken, hebben we verschillende raamsoorten voor je op een rijtje gezet met daarbij de raamdecoratie per type raam.

Draai-kiepraam

Een draai-kiep raam open je via de kantel-stand of via de draai-stand. Het is dus belangrijk dat je raamdecoratie kiest die precies op het raam past. De beste keuze voor een draai-kiep raam is een plisségordijn. Deze span je in het raam, zodat het gordijn altijd goed op het raam blijft zitten, ook als het schuin hangt in de kantel-stand. Bij dit soort raamdecoratie is het gebruik van klemsteunen ook mogelijk, zodat je niet in het raam hoeft te boren. Heb je een raam in een vochtige ruimte, zoals een badkamer? Kies dan voor jaloezieën.

Lichtkoepel

Lichtkoepels zijn een ideale manier om wat extra daglicht te krijgen in een ruimte, zoals de keuken of de zolder onder een plat dak. Het is dan ook fijn dat je het daglicht buiten kunt sluiten, bijvoorbeeld op warme dagen, om te voorkomen dat een ruimte te veel opwarmt. Of misschien schijnt de zon wel precies op de keukentafel tijdens de lunch, of op het bureau tijdens het werken.

Voor een lichtkoepel kies je raamdecoratie die zowel verduistert als isoleert; niet alleen houdt dit de hitte buiten op warme dagen, het houdt ook de warmte binnen op koude dagen. Plisségordijnen zijn een goede keuze. Deze gordijnen worden in het raam gespannen met behulp van spandraden, waardoor ze perfect op hun plek blijven hangen. Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende gordijn stoffen, waaronder een verduisterende stof.

Dakraam

Ook een dakraam is een goede manier om extra daglicht binnen te laten. De meeste dakramen zijn schuin geplaatst, dus is het verstandig te kiezen voor raamdecoratie die in het raam gespannen wordt. In het raam gespannen raamdecoratie blijft perfect op het raam zitten en laat, mits je kiest voor de juiste afmetingen, geen kiertje licht door.

Rolgordijnen en plisségordijnen zijn goed op maat te maken en kunnen in het raam gespannen worden. Bovendien zijn deze gordijnen verkrijgbaar in veel verschillende soorten stoffen en kleuren. Zit een dakraam hoger? Kies dan ook voor een bedieningsstok, zodat je niet op een trapje hoeft te staan om de gordijnen te openen en te sluiten.

Deur

Sommige (buiten)deuren hebben een raam langs de rand. Dat zorgt niet alleen voor inkijk, zeker bij een buitendeur kan op koude dagen kou via het glas naar binnen komen op zonnige dagen kan het door het raam opwarmen.

Voor een raam bij de deur zijn verschillende opties. Een klassiek gordijn van een dikkere, isolerende stof is een goede keuze. Deze kun je helemaal openen of sluiten, of een stukje opzij schuiven om te zien wie er voor de deur staat. Ook jaloezieën zijn een goede optie. Door de lamellen in een bepaalde stand vast te zetten bepaal je met jaloezieën zelf de mate van inkijk en lichtinval.

Standaard raam

Op een standaard raam passen (bijna) alle soorten raamdecoratie. Welke je kiest, hangt helemaal al van de eisen (bijvoorbeeld isolerend of decoratief), van de rest van het interieur en van jouw smaak. Heb je bijvoorbeeld een landelijk interieur? Kies dan voor houten shutters voor een warme, stijlvolle uitstraling. Heb je een modern interieur? Daar passen jaloezieën en plisségordijnen in een lichte kleur goed bij. Is het interieur hotel-chique? Kies dan voor velours gordijnen met een dubbele plooi voor een extra luxe uitstraling.