28 augustus. Heel veel drinken. Ik ben een echte lurker. 2 tot 3 liter gaat er hier wel in per dag. Meer dan dat schijnt ook niet helemaal gezond te zijn haha. Ik ben het hele jaar door echt een theelurker. Het liefst rooibosthee, maar ook groene thee is favoriet. Daarnaast drink ik de laatste tijd ook regelmatig whey eiwitten shakes als vervanging van mijn tussendoortjes. De chocolade milkshakesmaak is zeer goed weg te drinken ;)

 

29 augustus. Halfzacht gekookte eitjes zijn echt liefde. Wel met mijn zelfgebakken speltbrood natuurlijk ;) Ik had beloofd het recept nog te plaatsen. Let op dat ik een broodbakmachine gebruik en dit dus niet met de hand doe…!

Voor een klein brood van ongeveer 10 plakken:

  • 375 gram  volkoren speltmeel (of 250 gram speltmeel en 125 ander meel voor een wat lichter brood)
  • 200 ml water
  • 80 ml melk
  • 1,5 theelepel rietsuiker of ander zoetmiddel (7 gram)
  • 1 theelepel zeezout (5 gram)
  • 1 theelepel gistkorrels (5 gram)
  • 20 gram (zachte) roomboter
  • eventueel 1 of 2 eetlepels lijnzaad

Een weegschaal die in grammen kan meten is hierbij erg handig, ik zet mijn broodmachinebakblik hier op en meet dan de ingrediënten af terwijl ik na elk ingrediënt de weegschaal weer terug zet op ‘0’. Hoe nauwkeuriger de ingrediënten op elkaar afgestemd worden hoe mooier je brood wordt. Dit is een brood met een beetje een grovere structuur omdat je volkoren speltmeel gebruik. De broodbakmachine stel ik met de timer zo in dat hij klaar is als ik ‘s ochtends mijn bed uit kom rollen zodat ik dan een vers brood heb. Dit laat ik afkoelen in de tijd dat ik mezelf klaarmaak om weg te gaan en snijd ik daarna pas aan. Dit om de structuur van het brood niet te verpesten.

1. Begin met de vloeistoffen. Water en melk in het bakblik. Daarover strooi ik met een lepel het meel. In het midden van de berg meel maak ik een deukje met mijn lepel en leg daar het gist neer. Zo voorkom ik vroegtijdig contact met de suiker en het zout. Suiker maakt de gist actief, zout stopt die werking. Let op dat je niet te diep steekt met de lepel, het gist mag nog niet in aanraking komen met het water.

2. Voeg dan het zout, rietsuiker en de roomboter elk in een andere hoek van het bakblik toe. Ik strooi voor de afwisseling soms wat lijnzaad in de laatste hoek. Nog meer vezels en het smaak heerlijk ;)

3. Zet de broodmachine op de langste stand. Ik gebruik altijd de stand voor meergranen/volkoren brood. Dat duurt ongeveer 3 en een half uur. De korst stel ik in op de lichtste stand. Aanzetten, eventueel met timer en eruit halen wanneer de machine aangeeft klaar te zijn. Aansnijden met een broodmes of scherp gekarteld mes en smullen maar!