Zelf leren Eten | Rapley, Baby-led Weaning en de Kleintjesmethode

rapley

Rapley? Wat is dat? Die vraag hebben we al heel vaak gekregen. Kort gezegd is het een methode dat je kindje zelf leert eten met stukjes eten in plaats van gepureerde hapjes. Rapley is eigenlijk het ‘logische’ vervolg op voeden op verzoek. Het staat ook wel bekend als Baby-led Weaning. Daarnaast is er nog de methode van Stefan Kleintjes die uitgebreider is dan rapley.

Vanaf ongeveer 6 maanden zijn de darmen van baby’s er klaar voor om vast voedsel te gaan verteren. Niet eerder? Nee, Groene Vrouw heeft er het artikel ‘Die zes maanden‘ over geschreven en legt tot in de details duidelijk uit waarom die 6 maanden grens zo belangrijk is. Ik raad het je aan als leesvoer ;)

Vaak zie je rond die leeftijd ook dat wanneer je kindje je ziet eten ze het bijna uit je mond proberen te pakken en in hun eigen mond willen steken. Z. begon met 5 maanden al belangstelling in eten te krijgen. We hebben uiteindelijk gewacht tot bijna 6 maanden voor we hem lieten proeven en stukjes eten aan begonnen te bieden. 

Bijvoeding

Vast eten is tot baby’s een jaar oud zijn BIJvoeding. Dat moest even met hoofdletters ja. Het consternatiebureau stimuleert al vanaf 4 maanden dat kindjes vast eten krijgen. Daar is de darmflora niet alleen nog niet klaar voor, ook is dit een borstvoedingsondermijnend advies waar bij mij de oren van gaan klapperen.

Dat een baby die met 3 of 4 maanden alles wat hij te pakken krijgt in zijn mond stopt betekent niet dat hij honger heeft. Het betekent wel dat hij zich ontwikkelt en alles test met de zintuigen die hij al gewend is te gebruiken. Zijn smaak, ogen en na het ontdekken van de vingertjes wordt dat gewoon gecombineerd.

Ook adviezen om limonade en thee te geven vanaf 6 maanden gaan hier het ene oor in en het andere oor weer uit. Suiker geven aan een baby? En vocht zonder calorieën? Dikke doei zeg. Tot een jaar hoeft een baby die borstvoeding krijgt geen ander drinken dan borstvoeding. Ook als het warm is. Je snapt vast waarom het consultatiebureau bij ons dus consternatiebureau heet.

rapley

Wij laten Z. wel proeven. Slokjes puur sap, slokjes kruidenthee, slokjes homemade bouillon zonder zout, soep. Alles op het gebied van eten en drinken mag geproefd worden. Maar we gaan er geen voeding mee vervangen.

Een betere verhouding tot de leeftijd een jaar is minimaal 75% borstvoeding en 25% bijvoeding. Die verhouding ligt hier iets anders. Eerder 100% borstvoeding plus 25% bijvoeding.

Z. was dysmatuur bij de geboorte en is nog steeds vrij licht. Z. beweegt erg veel en ligt voor met zijn motoriek waardoor hij al een paar maanden kruipt, loopt met ondersteuning en het liefst het hele huis doorzoeft op onderzoek uit. Z. mag dus flink wat calorieën binnenkrijgen en is niet minder borstvoeding gaan drinken sinds we zijn begonnen met bijvoeding geven.

Ook aan mijn melk heb ik gemerkt dat deze zich heeft aangepast aan zijn behoeften. Wanneer ik kolf bestaat 30% uit vet. Hij heeft het dus nodig.

Voorwaarden zelf leren eten

Je kan beginnen met je baby stukjes vast voedsel aan te bieden wanneer:

 • Baby ongeveer 6 maanden oud is, kijk naar je kindje of die er aan toe is
 • Baby zelfstandig kan zitten
 • Je niet bang bent voor een beetje troep

Ook het zelfstandig kunnen zitten is belangrijk. De kokhalsreflex werkt namelijk alleen als een baby rechtop zit. Vooral niet doen dus in een ligstoeltje of babywipper!

En troep tja. Er zal gegarandeerd wat eten op de grond belanden en op baby zelf en de stoel haha. Wij gebruiken de Stokke Tripp Trapp met een Playtray.

Is dat niet gevaarlijk stukjes eten?

De kokhalsreflex van baby’s zit verder voorin de mond. Wij volwassenen beginnen pas te kokhalzen wanneer er iets in onze keel zit. Wanneer een baby een stukje eten niet weg kan krijgen zal de kokhalsreflex ervoor zorgen dat het relatief makkelijk naar buiten komt.

Het ziet er wel creapy uit zo’n kokhalzende baby die kokkende geluiden maakt. Een beetje helpen door op zijn rug te tikken kan altijd. Zelf hebben we gemerkt dat Z. zich sneller verslikte in gepureerd eten dan in de stukjes.

Combineren met borstvoeding

Omdat borstvoeding wel het hoofdeten blijft geef je eerst de borst en kan baby zich daarna uitleven met rapley en zelf proberen te eten. Doe je andersom dan heb je de kans dat baby minder moedermelk gaat drinken.

rapley

Rapley combineren met hapjes

Wij kozen er uiteindelijk voor om rapley te combineren met gepureerde en geprakte hapjes. En dat gaat prima.

Baby Z. is net zo’n ongeduldige sjaak als z’n moeder en dat geknaag op eten en stukjes in je mond proppen ging hem niet altijd snel genoeg. Dus deden we beide.

Zowel voor rapley als de hapjes koos ik voor groenten en fruit met veel voedingswaarde. Fruit zoals avocado, mango, kersen, banaan, ananas en druiven. En groenten zoals zoete aardappel, pompoen, mais en wortel.

Wat welk belangrijk is om op te letten met de hapjes is dat je snel kan overvoeren. Het maagje van een baby is in ruststand net zo groot als een gesloten vuistje. Een volle maag is twee keer een gesloten vuistje. Een overvloedig kerstmaal is vier keer een gesloten vuistje. Wanneer je potjes koop zul je die vooral in het laatste formaat aantreffen.

Ik maakte de meeste hapjes zelf maar kocht ook wel eens biologische merken zonder onnodige toevoegingen zoals Hipp Organic en Goodies. Een potje van 100gr was tot 8 maanden genoeg voor 4 keer een portie (tussendoortje). Z. is nu 10,5 maanden en at van de week voor het eerst een portie gemixt fruit van 100 gr weg als tussendoortje.

Welk eten wanneer?

Als leidraad wanneer je met welk voedsel kan beginnen heb ik het handige schema van Stefan Kleintjes genomen. Ik heb het boek ‘Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar zelf leren eten‘ als E-book op mijn iPad staan. Aanrader!

Bron: borstvoeding.com

Het voedselintroductieschema is overigens ook op borstvoeding.com te vinden en natuurlijk ook te gebruiken wanneer je geen borstvoeding geeft. En let wel, het is een leidraad, je kan er best een beetje soepeltjes mee omgaan.

Met  6 maanden waren broccoli, banaan en mango favoriet bij Z. Inmiddels zijn we 4,5 maanden verder en eet hij alles wat je hem geeft. De huidige favorieten zijn gerookte zalm, stukjes roerei, pasta, rijst en gekookte maïskorrels. Het verschilt een beetje per week haha.

Wat zijn de voordelen van leren eten met stukjes

Voor het overzicht maken we er maar even een mooi lijstje van. Ik hou van lijstjes.

 • Baby went aan het eten wat jullie eten
 • Baby leert goed kauwen en traint de mondspieren
 • Baby leert eten kennen qua structuur, gevoel en hoe het eruit ziet
 • Baby eet met de pot mee, echt van je bord mee zelfs
 • Baby leert al het eten in zijn eigen tempo kennen
 • Baby leert zelfstandig eten
 • Baby leert zelf te reguleren wanneer hij genoeg heeft gegeten

Hebben jullie deze methode van zelf leren eten ook toegepast bij de kleintje of wil je het ook zo gaan toepassen? 

Love Madelon

20 Comments
 1. Ik heb het bij allemaal anders gedaan. Net wat mij het beste uit kwam. Met 1 kind puinhoop Ia anders dan als je er nog een paar heb rondlopen. Maar aan de andere kant doordat je er nog een paar heb rondlopen, hebben ze weer eerder de kans om dingen te eten die de oudere kids laten slingeren ergens.

 2. Hier doen we het half half. Veel voeding in stukjes maar wel vaak gegeven door ons of neergelegd op haar blad. Soms krijgt ze wel een hapje maar dan de biologische van ella’s kitchen. Op vakantie werden we maar raar aan gekeken dat ze dus al zo makkelijk is met voeding en het zelf stukjes eten. Binnenkort ook een artikel op mijn blog over onze manier :-)

 3. Wow, wat een uitgebreid volledig stukje heb je ervan gemaakt. Hier staat volgens mij echt alles in wat je zou moeten weten als het gaat om bijvoeding. Zo mooi dat je dat statement maakt. Je krijgt inderdaad zo vaak te horen dat ouders ‘opscheppen’ over dat hun kind nog maar …. flesjes krijgt of bij het consultatiebureau dat het allemaal minder moet. Baby’s hebben die behoefte gewoon. De rest komt vanzelf wel. En limonade aan een baby; mij niet gezien.

  1. Dank je wel Linda! De artikelen die ik schrijf zijn eigenlijk de stukken die ik graag had willen lezen als informatie hihi. Fijn dat dat gewaardeerd wordt :D
   Ik hoop dat het anderen ook aanzet om zelf meer te gaan lezen en op onderzoek uit te gaan in plaats van de (meestal) voorgekauwde onzin van het CB te volgen.

 4. SubhanaAllah, wij zitten echt zooo op 1 lijn! Die voedingslijstjes die ik laatst kreeg van het cb gelijk weggegooid, er stond zoveel onzin in en t valt me op dat je eten uit potjes erg aan t ophemelen zijn. Heel vaag allemaal.
  Mij werd in t laatste consult gevraagd hoevaak ik bv geef per dag (dochter is nu 9 mnd). Ik gaf aan dat ik ongeveer 5 keer bv geef, groente, fruit en brood (zowel rapley als gepureerd). Dat vonden ze veel te veel, bv zou ik moeten afbouwen naar max 3 momenten per dag en ook zeker de laatste bv-moment van de dag voor t lange slaapje zsm afbouwen. Daarnaast moest ik een toetje in haar menu toevoegen.
  Hmmm, dat nemen we maar met een korrel zout. Altijd hele vage adviezen. Mijn man en ik hebben daarom besloten om gewoon lekker te doen wat wij zelf wilden, toevallig ga ik zo ook bellen met la leage, ook hele fijne ervaring mee. Fijne artikelen, ga zo door.

 5. Ik ben deze week begonnen met rapley. Alle adviezen van cb heb ik genegeerd, moest vanaf 6 maanden 1 borstvoeding moment schrappen en dochter een hele maaltij geven, vlees groenten rijst pasta. Dacht het niet. Borstvoeding blijft het belangrijkst en tussendoor geef ik haar stukjes groenten. Tomaat en komkommer zijn goedgekeurd door mn dochter haha. Zo leuk om te zien hoeveel ze al zelf kunnen wat betreft eten ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.