rapley

Rapley? Wat is dat? Die vraag hebben we al heel vaak gekregen. Kort gezegd is het een methode dat je kindje zelf leert eten met stukjes eten in plaats van gepureerde hapjes. Rapley is eigenlijk het ‘logische’ vervolg op voeden op verzoek. Het staat ook wel bekend als Baby-led Weaning. Daarnaast is er nog de methode van Stefan Kleintjes die uitgebreider is dan rapley.

Vanaf ongeveer 6 maanden zijn de darmen van baby’s er klaar voor om vast voedsel te gaan verteren. Niet eerder? Nee, Groene Vrouw heeft er het artikel ‘Die zes maanden‘ over geschreven en legt tot in de details duidelijk uit waarom die 6 maanden grens zo belangrijk is. Ik raad het je aan als leesvoer ;)

Vaak zie je rond die leeftijd ook dat wanneer je kindje je ziet eten ze het bijna uit je mond proberen te pakken en in hun eigen mond willen steken. Z. begon met 5 maanden al belangstelling in eten te krijgen. We hebben uiteindelijk gewacht tot bijna 6 maanden voor we hem lieten proeven en stukjes eten aan begonnen te bieden. 

Bijvoeding

Vast eten is tot baby’s een jaar oud zijn BIJvoeding. Dat moest even met hoofdletters ja. Het consternatiebureau stimuleert al vanaf 4 maanden dat kindjes vast eten krijgen. Daar is de darmflora niet alleen nog niet klaar voor, ook is dit een borstvoedingsondermijnend advies waar bij mij de oren van gaan klapperen.

Dat een baby die met 3 of 4 maanden alles wat hij te pakken krijgt in zijn mond stopt betekent niet dat hij honger heeft. Het betekent wel dat hij zich ontwikkelt en alles test met de zintuigen die hij al gewend is te gebruiken. Zijn smaak, ogen en na het ontdekken van de vingertjes wordt dat gewoon gecombineerd.

Ook adviezen om limonade en thee te geven vanaf 6 maanden gaan hier het ene oor in en het andere oor weer uit. Suiker geven aan een baby? En vocht zonder calorieën? Dikke doei zeg. Tot een jaar hoeft een baby die borstvoeding krijgt geen ander drinken dan borstvoeding. Ook als het warm is. Je snapt vast waarom het consultatiebureau bij ons dus consternatiebureau heet.

rapley

Wij laten Z. wel proeven. Slokjes puur sap, slokjes kruidenthee, slokjes homemade bouillon zonder zout, soep. Alles op het gebied van eten en drinken mag geproefd worden. Maar we gaan er geen voeding mee vervangen.

Een betere verhouding tot de leeftijd een jaar is minimaal 75% borstvoeding en 25% bijvoeding. Die verhouding ligt hier iets anders. Eerder 100% borstvoeding plus 25% bijvoeding.

Z. was dysmatuur bij de geboorte en is nog steeds vrij licht. Z. beweegt erg veel en ligt voor met zijn motoriek waardoor hij al een paar maanden kruipt, loopt met ondersteuning en het liefst het hele huis doorzoeft op onderzoek uit. Z. mag dus flink wat calorieën binnenkrijgen en is niet minder borstvoeding gaan drinken sinds we zijn begonnen met bijvoeding geven.

Ook aan mijn melk heb ik gemerkt dat deze zich heeft aangepast aan zijn behoeften. Wanneer ik kolf bestaat 30% uit vet. Hij heeft het dus nodig.

Voorwaarden zelf leren eten

Je kan beginnen met je baby stukjes vast voedsel aan te bieden wanneer:

  • Baby ongeveer 6 maanden oud is, kijk naar je kindje of die er aan toe is
  • Baby zelfstandig kan zitten
  • Je niet bang bent voor een beetje troep

Ook het zelfstandig kunnen zitten is belangrijk. De kokhalsreflex werkt namelijk alleen als een baby rechtop zit. Vooral niet doen dus in een ligstoeltje of babywipper!

En troep tja. Er zal gegarandeerd wat eten op de grond belanden en op baby zelf en de stoel haha. Wij gebruiken de Stokke Tripp Trapp met een Playtray.

Is dat niet gevaarlijk stukjes eten?

De kokhalsreflex van baby’s zit verder voorin de mond. Wij volwassenen beginnen pas te kokhalzen wanneer er iets in onze keel zit. Wanneer een baby een stukje eten niet weg kan krijgen zal de kokhalsreflex ervoor zorgen dat het relatief makkelijk naar buiten komt.

Het ziet er wel creapy uit zo’n kokhalzende baby die kokkende geluiden maakt. Een beetje helpen door op zijn rug te tikken kan altijd. Zelf hebben we gemerkt dat Z. zich sneller verslikte in gepureerd eten dan in de stukjes.

Combineren met borstvoeding

Omdat borstvoeding wel het hoofdeten blijft geef je eerst de borst en kan baby zich daarna uitleven met rapley en zelf proberen te eten. Doe je andersom dan heb je de kans dat baby minder moedermelk gaat drinken.

rapley

Rapley combineren met hapjes

Wij kozen er uiteindelijk voor om rapley te combineren met gepureerde en geprakte hapjes. En dat gaat prima.

Baby Z. is net zo’n ongeduldige sjaak als z’n moeder en dat geknaag op eten en stukjes in je mond proppen ging hem niet altijd snel genoeg. Dus deden we beide.

Zowel voor rapley als de hapjes koos ik voor groenten en fruit met veel voedingswaarde. Fruit zoals avocado, mango, kersen, banaan, ananas en druiven. En groenten zoals zoete aardappel, pompoen, mais en wortel.

Wat welk belangrijk is om op te letten met de hapjes is dat je snel kan overvoeren. Het maagje van een baby is in ruststand net zo groot als een gesloten vuistje. Een volle maag is twee keer een gesloten vuistje. Een overvloedig kerstmaal is vier keer een gesloten vuistje. Wanneer je potjes koop zul je die vooral in het laatste formaat aantreffen.

Ik maakte de meeste hapjes zelf maar kocht ook wel eens biologische merken zonder onnodige toevoegingen zoals Hipp Organic en Goodies. Een potje van 100gr was tot 8 maanden genoeg voor 4 keer een portie (tussendoortje). Z. is nu 10,5 maanden en at van de week voor het eerst een portie gemixt fruit van 100 gr weg als tussendoortje.

Welk eten wanneer?

Als leidraad wanneer je met welk voedsel kan beginnen heb ik het handige schema van Stefan Kleintjes genomen. Ik heb het boek ‘Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar zelf leren eten‘ als E-book op mijn iPad staan. Aanrader!

Bron: borstvoeding.com

Het voedselintroductieschema is overigens ook op borstvoeding.com te vinden en natuurlijk ook te gebruiken wanneer je geen borstvoeding geeft. En let wel, het is een leidraad, je kan er best een beetje soepeltjes mee omgaan.

Met  6 maanden waren broccoli, banaan en mango favoriet bij Z. Inmiddels zijn we 4,5 maanden verder en eet hij alles wat je hem geeft. De huidige favorieten zijn gerookte zalm, stukjes roerei, pasta, rijst en gekookte maïskorrels. Het verschilt een beetje per week haha.

Wat zijn de voordelen van leren eten met stukjes

Voor het overzicht maken we er maar even een mooi lijstje van. Ik hou van lijstjes.

  • Baby went aan het eten wat jullie eten
  • Baby leert goed kauwen en traint de mondspieren
  • Baby leert eten kennen qua structuur, gevoel en hoe het eruit ziet
  • Baby eet met de pot mee, echt van je bord mee zelfs
  • Baby leert al het eten in zijn eigen tempo kennen
  • Baby leert zelfstandig eten
  • Baby leert zelf te reguleren wanneer hij genoeg heeft gegeten

Hebben jullie deze methode van zelf leren eten ook toegepast bij de kleintje of wil je het ook zo gaan toepassen? 

Love Madelon