copycat

De laatste weken ontvingen we regelmatig berichtjes dat iemand bezig onze blogs na te apen. We waren niet de enige want ook Jorien van Tresadorable en Yudeska van Oumfeerozah hadden hetzelfde gemerkt. Jorien schreef al eerder een blog over creativiteit als blogger.

Ik besloot een blog te schrijven over de blogger do’s & don’ts. De copycat online met naam en toenaam bashen vinden zowel Tracy als ik nogal kinderachtig en is niet onze stijl.

De oplettende lezer had vast al gezien dat deze blog gisteren plots al online stond, WordPress hickup. *Mept WordPress*. Anyway. Aangezien we het over een copycat hebben, bijpassende foto’s van mister Fahad :D

Copyright

Als allereerste copyright. Dat mag je gewoon niet schenden. Punt. Copyright en het auteursrecht zijn wettelijk vastgelegd. Heb je daar even schijt aan en loop je tegen de verkeerde aan dan kan het zelfs op een rechtszaak uitdraaien.

Op Waymadi.nl gebruiken we de volgende tekst:

Alle tekst, foto’s en filmpjes op Waymadi.nl zijn, tenzij anders vermeld, gemaakt door en eigendom van Waymadi.nl.

Enige inhoud overnemen of verspreiden anders dan via de aangeboden social media is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is toegestaan voor eigen huiselijk gebruik.

Wat is niet toegestaan? Je mag gewoon niks overnemen zonder mijn schriftelijke toestemming, de blog en alle content zijn mijn eigendom, daar zit dus mijn auteursrecht en copyright op.

Dear Miss Modern The Internet is a small world bitches

Bron: Dear Miss Modern Christine Tafoya

Vroeger brandmerkte ik mijn foto’s niet met mijn copyright. Tot ik mijn foto’s plots op websites als Tumblr en Pinterest tegenkwam. Zonder bronvermelding natuurlijk. Dat is dus gewoon diefstal. *Zwaait met koekenpan*.

Wil je als blogger weten hoe het met de wettelijke regels omtrent copyright zit? Lees dan de artikelen van Charlotte’s Law eens.

Kort gezegd. Altijd de originele (!) bron vermelden met naamsvermelding inclusief een verwijzende link wanneer beschikbaar. Je hoort altijd de toestemming van de maker te hebben tenzij het een citaat is of je het kan embedden. Verzamelwebsites zoals Pinterest vermelden als bron is geen correcte bronvermelding.

Originaliteit

Heb je geen inspiratie? Weet je niet waar je over moet schrijven? Schrijf dan niet. Zo simpel is het. En plaats ook geen artikel met excuses dat je niet schrijft. Kimberley schreef daar een heel pakkend artikel over.

Het nadoen of kopiëren van blogs wordt niet op prijs gesteld. Er is geen blacklist voor bloggers, maar wanneer je je schuldig maakt aan copycatpraktijken gaat je naam als lopend vuurtje door de bloggerswerld.

Zie je nou een artikel op een blog en denk je ja leuk, daar wil ik ook over schrijven. Neem dan een hele andere invalshoek over het onderwerp en geef er je eigen draai aan. Een artikel linken waar jij je inspiratie vandaan hebt gehaald wordt altijd gewaardeerd. Doe dit ook vooral wanneer je een artikel schrijft dat niet veel afwijkt van het artikel waar je je inspiratie vandaan hebt gehaald.

Bedenk je ook eens dat het zowat letterlijk kopiëren van persberichten de kwaliteit van je blog niet verhoogd, integendeel zelfs. Er zijn honderden andere bloggers die het bericht ook hebben ontvangen. Die zullen je tekst gelijk herkennen en niet meer als ‘nieuws’ zien.

Ontwikkel je eigen schrijfstijl. Maak een opzet voor jezelf waar je over wilt schrijven en ‘specialiseer’ je daarin. Hoe origineler jij bent, hoe meer lezers zullen blijven plakken omdat ze je artikelen fijn vinden om te lezen.

Maak je eigen foto’s. Foto’s geven een extra dimensie aan je artikelen. Wanneer je moeite doet deze zelf te produceren geef je een persoonlijke touch aan je artikelen.

Wees lief voor je medeblogger

Elke blog heeft een contactmogelijkheid. Gebruik die ook! Het wordt niet alleen zeer gewaardeerd door de blogger die je benaderd, je geeft daarmee ook aan dat je het werk en de tijd die door die blogger in het artikel zijn geïnvesteerd respecteert.

Heb je een artikel van een andere blog gebruikt als inspiratie dan is het wel zo netjes om even terug te linken. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je net een artikel schrijf en een andere blogger publiceert ongeveer hetzelfde artikel. Maar wanneer meerdere van je blogs zo te herleiden zijn is het geen toeval meer.

copycat-2

Wat te doen met een copycat?

Op de brandstapel ermee.

Just kidding. Al kijk ik net zo fel als Fahad in aanvalshouding wanneer ik met een copycat te maken heb. Iedere serieuze blogger weet dat de meeste goede artikelen een paar uur werk zijn. Om dan te ontdekken dat iemand dat eventjes klakkeloos overneemt of na-aapt is nogal een ‘slap in the face’ actie.

Natuurlijk is het eerste wat je doet na zo’n ontdekking de andere blogger erop aanspreken. Soms heeft dat weinig effect omdat iemand gewoon niet snapt dat het ‘not done’ is. Gelukkig komt de boodschap meestal wel over en wordt de blog verwijderd of zo aangepast dat de copycat stempel verdwijnt.

Ik kies er ook wel eens voor om er niets mee te doen. Simpelweg omdat ik zie dat de blog waarom het gaat weinig bezoekers trekt of dat het overduidelijk is dat mijn artikel niet alleen van veel betere kwaliteit is maar ook eerder is geplaatst. Dan kost het me meer negatieve energie dan het oplevert.

Ben je als blogger bewust van de regels omtrent auteursrecht en copyright? Heb je wel eens te maken gehad met een copycat?

Love Madelon

ps. Het is zondag dus er komt vandaag ook een What Did We Eat online. Vanavond ;)

31 Comments
 1. Sommige bloggers gaan veel verder dan dat die gaan dezelfde samenwerkingen aan als ik doe, en nemen letterlijk alles over. Ik heb er voor mezelf voor gekozen om afstand te houden van die persoon. Ik trek het gewoon niet, je doet ergens zoveel moeite voor. En iemand denkt dat maar eens herhaaldelijk over te doen.
  Madelon ik ben blij dat je er een stukje over geschreven hebt. Lijkt me ook fijn om er me eens wat beter in te gaan verdiepen. Petje af voor het schrijfwerk!

 2. Helemaal mee eens. Haat aan de copycats die zelf niets beters kunnen bedenken. Ik krijg regelmatig opmerkingen als ‘maar het staat op internet, dus iedereen mag het gebruiken!’. Ja dahaag, mooi niet. Helaas helpt reageren niet altijd. Sommigen passen het aan, anderen doen alsof ze gek zijn en wéér anderen doen alsof ík gek ben. Tsja.

 3. Ik blijf het ongelofelijk vinden dat iemand dat doet. Ik heb er zelf niet mee te maken gehad, Of ik moet het niet weten. Ik ga er maar vanuit dat zo’n iemand zelf nog wel tegen de lamp aanloopt.

 4. Goed geschreven. Ik vind het als lezer altijd ontzettend belangrijk dat iemand origineel is. Als copycat ben je dat dus totaal niet.
  Ik denk (en hoop) dat het voor de persoon in kwestie duidelijk is nu.

 5. Amen sister. Ik heb toen ook een aantal copycats gehad. Wat baalde ik daarvan. Ik ben dan ook nog eens iemand die er niet snel iets van zal zeggen. Denk altijd: Gaat wel weer over. Maar soms blijven ze doorgaan en daar kan ik enorm van balen. Ook teksten die gewoon letterlijk van me over werden genomen. Zucht. Wat ik nog het ergste vond, was dat ik ooit met iets kwam dat niemand nog had gedaan. Paar dagen later stond het op het blog van een grote blogger. Ja, ga daar maar eens tegenin. Mijn conclusie: Op de brandstapel ;) Haha. En lief dat je me noemde!

 6. Er is iemand die mijn afvalverhalen overneemt, dus echt mijn persoonlijke verhalen. Echt te bizar voor woorden vind ik dat. Ik geef me bloot en stel me kwetsbaar op en iemand anders doet net alsof zij dat is. Heel stom!

   1. Ja, volgens diegene lieg ik en is ze dat wel en jat ik het van haar :’)

    Te sneu voor woorden, ik ga er verder geen aandacht meer aan besteden, karma regelt het wel :)

 7. Haha en nu beginnen de kriebels terug bij mij om te bloggen. Gwn mijn leefwereld van mij afschrijven,maar eerst eens in een goede camera investeren.

  En nu ben ik ook wel benieuwd maar die copycat

 8. Wat vervelend! Ik zou er ook flink van balen als iemand al je tekst kopieert en nog de credit ervoor krijgt. Hopelijk is dit een duidelijk seintje!

 9. Leuk artikel!

  Ik kom er na tips door lezeressen van dit artikel namelijk achter dat Oumfeerozah letterlijk enkele zinnen van mijn blog heeft overgenomen. Dus blijkbaar heb ik ook te maken met een copycat :-) Maar imitatie is de mooiste vorm van vleierij toch? Ik bekijk het positief en denk gewoon: leuk om iemand te inspireren.

  PS: Ondertussen zie ik dat jij veel post over bv, wat dan weer handig is voor mij als aanstaande moeder. Zie je, alles gebeurt met een reden :-), anders was ik hier nooit terecht gekomen!

   1. Ja, ik heb haar al een reactie verstuurd dat ik het een groot compliment vind en me erg gevleid voel :-) en dat ze vooral lekker moet blijven bloggen! All the best :-)

    Ik ben al je blogs een beetje aan het doorlezen, heb gelukkig nog een paar maanden de tijd ;-). Je schrijft heel helder en duidelijk, zelfs voor mij als (nu nog) leek in de wereld van moederschap en bv. Thanks for sharing!

 10. Ik zie heeeel vaak dezelfde soort blogposts van verschillende bloggers
  en dezelfde reviews.
  Maar van sommigen weet ik dat ze elkaar kennen, dus dan weet ik niet of ze het erg
  vinden van elkaar.
  Maar interessant om te lezen is het dan niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.