copycat

De laatste weken ontvingen we regelmatig berichtjes dat iemand bezig onze blogs na te apen. We waren niet de enige want ook Jorien van Tresadorable en Yudeska van Oumfeerozah hadden hetzelfde gemerkt. Jorien schreef al eerder een blog over creativiteit als blogger.

Ik besloot een blog te schrijven over de blogger do’s & don’ts. De copycat online met naam en toenaam bashen vinden zowel Tracy als ik nogal kinderachtig en is niet onze stijl.

De oplettende lezer had vast al gezien dat deze blog gisteren plots al online stond, WordPress hickup. *Mept WordPress*. Anyway. Aangezien we het over een copycat hebben, bijpassende foto’s van mister Fahad :D

Copyright

Als allereerste copyright. Dat mag je gewoon niet schenden. Punt. Copyright en het auteursrecht zijn wettelijk vastgelegd. Heb je daar even schijt aan en loop je tegen de verkeerde aan dan kan het zelfs op een rechtszaak uitdraaien.

Op Waymadi.nl gebruiken we de volgende tekst:

Alle tekst, foto’s en filmpjes op Waymadi.nl zijn, tenzij anders vermeld, gemaakt door en eigendom van Waymadi.nl.

Enige inhoud overnemen of verspreiden anders dan via de aangeboden social media is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is toegestaan voor eigen huiselijk gebruik.

Wat is niet toegestaan? Je mag gewoon niks overnemen zonder mijn schriftelijke toestemming, de blog en alle content zijn mijn eigendom, daar zit dus mijn auteursrecht en copyright op.

Dear Miss Modern The Internet is a small world bitches

Bron: Dear Miss Modern Christine Tafoya

Vroeger brandmerkte ik mijn foto’s niet met mijn copyright. Tot ik mijn foto’s plots op websites als Tumblr en Pinterest tegenkwam. Zonder bronvermelding natuurlijk. Dat is dus gewoon diefstal. *Zwaait met koekenpan*.

Wil je als blogger weten hoe het met de wettelijke regels omtrent copyright zit? Lees dan de artikelen van Charlotte’s Law eens.

Kort gezegd. Altijd de originele (!) bron vermelden met naamsvermelding inclusief een verwijzende link wanneer beschikbaar. Je hoort altijd de toestemming van de maker te hebben tenzij het een citaat is of je het kan embedden. Verzamelwebsites zoals Pinterest vermelden als bron is geen correcte bronvermelding.

Originaliteit

Heb je geen inspiratie? Weet je niet waar je over moet schrijven? Schrijf dan niet. Zo simpel is het. En plaats ook geen artikel met excuses dat je niet schrijft. Kimberley schreef daar een heel pakkend artikel over.

Het nadoen of kopiëren van blogs wordt niet op prijs gesteld. Er is geen blacklist voor bloggers, maar wanneer je je schuldig maakt aan copycatpraktijken gaat je naam als lopend vuurtje door de bloggerswerld.

Zie je nou een artikel op een blog en denk je ja leuk, daar wil ik ook over schrijven. Neem dan een hele andere invalshoek over het onderwerp en geef er je eigen draai aan. Een artikel linken waar jij je inspiratie vandaan hebt gehaald wordt altijd gewaardeerd. Doe dit ook vooral wanneer je een artikel schrijft dat niet veel afwijkt van het artikel waar je je inspiratie vandaan hebt gehaald.

Bedenk je ook eens dat het zowat letterlijk kopiëren van persberichten de kwaliteit van je blog niet verhoogd, integendeel zelfs. Er zijn honderden andere bloggers die het bericht ook hebben ontvangen. Die zullen je tekst gelijk herkennen en niet meer als ‘nieuws’ zien.

Ontwikkel je eigen schrijfstijl. Maak een opzet voor jezelf waar je over wilt schrijven en ‘specialiseer’ je daarin. Hoe origineler jij bent, hoe meer lezers zullen blijven plakken omdat ze je artikelen fijn vinden om te lezen.

Maak je eigen foto’s. Foto’s geven een extra dimensie aan je artikelen. Wanneer je moeite doet deze zelf te produceren geef je een persoonlijke touch aan je artikelen.

Wees lief voor je medeblogger

Elke blog heeft een contactmogelijkheid. Gebruik die ook! Het wordt niet alleen zeer gewaardeerd door de blogger die je benaderd, je geeft daarmee ook aan dat je het werk en de tijd die door die blogger in het artikel zijn geïnvesteerd respecteert.

Heb je een artikel van een andere blog gebruikt als inspiratie dan is het wel zo netjes om even terug te linken. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je net een artikel schrijf en een andere blogger publiceert ongeveer hetzelfde artikel. Maar wanneer meerdere van je blogs zo te herleiden zijn is het geen toeval meer.

copycat-2

Wat te doen met een copycat?

Op de brandstapel ermee.

Just kidding. Al kijk ik net zo fel als Fahad in aanvalshouding wanneer ik met een copycat te maken heb. Iedere serieuze blogger weet dat de meeste goede artikelen een paar uur werk zijn. Om dan te ontdekken dat iemand dat eventjes klakkeloos overneemt of na-aapt is nogal een ‘slap in the face’ actie.

Natuurlijk is het eerste wat je doet na zo’n ontdekking de andere blogger erop aanspreken. Soms heeft dat weinig effect omdat iemand gewoon niet snapt dat het ‘not done’ is. Gelukkig komt de boodschap meestal wel over en wordt de blog verwijderd of zo aangepast dat de copycat stempel verdwijnt.

Ik kies er ook wel eens voor om er niets mee te doen. Simpelweg omdat ik zie dat de blog waarom het gaat weinig bezoekers trekt of dat het overduidelijk is dat mijn artikel niet alleen van veel betere kwaliteit is maar ook eerder is geplaatst. Dan kost het me meer negatieve energie dan het oplevert.

Ben je als blogger bewust van de regels omtrent auteursrecht en copyright? Heb je wel eens te maken gehad met een copycat?

Love Madelon

ps. Het is zondag dus er komt vandaag ook een What Did We Eat online. Vanavond ;)