De meeste van de artikelen die ik schrijf over borstvoeding zijn naar aanleiding van vragen die ik regelmatig krijg.

Wat eet je nou als je borstvoeding geeft? Eet je nog speciale dingen? Let je op je eten? Heeft wat je eet invloed op je borstvoeding? Borstvoeding en eten is een enorm breed onderwerp dus hou ik het voor dit artikel bij deze vragen.

Wat eet je nou als je borstvoeding geeft?

Bijna niets anders dan wat ik voor ik borstvoeding gaf ook at. Ik eet (heel) pittig, gekruid, alles wat ik lekker vind en laat eigenlijk niets bewust staan. Wat ik wel anders doe is dat ik meer let op voldoende gezonde vetten binnenkrijgen en minimal 2,5 tot 3 liter water per dag. Ik heb veel dorst dus drink ook veel.

Ik ben totaal niet gefocused op het verliezen van gewicht en eet alles waar ik zin en behoefte aan heb. Waarom? Ik val af door de borstvoeding. Niet extreem veel en ook niet heel hard, denk aan een halve kilo tot kilo per maand.

Eet je nog speciale dingen?

Vrij weinig. Ik vind het belangrijker om afwisselend en gevarieerd te eten. Moedermelk wordt uit mijn bloed gemaakt. Wat ik eet heeft ook invloed op de smaak van de melk. Dit is weer goed voor de smaakontwikkeling van Z naast dat hij natuurlijk zelf allerlei eten aangeboden krijgt.

Een aantal powerfoods die ik wel regelmatig eet voor meer energie zijn: havermout, banaan en smoothies.

Sinds ik mama ben merk ik dat moe ben. Geen wereldnieuws, elke mama is moe. Maar om goed te functioneren en niet oververmoeid te raken wat helaas regelmatig gebeurd is het voor mij niet verstandig om op de dieettoer te gaan. Gezonde vetten houden me op de been en geven me de energie die ik nodig heb om de dag door te komen. Daarnaast eet ik graag gezonde energieboosters. Smoothies van fruit en dadels hebben mij echt de eerste maanden doorgeholpen.

Ik schrijf gezonde vetten, ik ga ze natuurlijk ook even specificeren ;). Een theelepeltje kokosolie in mijn smoothie, een extra scheutje olijfolie of ongebrande sesamolie over mijn eten, regelmatig avocado eten en roomboter op brood.

Let je op je eten?

Soms lees ik dat andere mama’s niet meer zijn gaan eten sinds ze borstvoeding geven. Nou dat gaat hier echt niet op. Ik eet bijna net zoveel als hubby haha.

Zodra Z drinkt heb ik gelijk trek en drink ik zo een halve liter water weg. Ik heb meer dan genoeg melk door overproductie (zie ook mijn artikel over hyperlactatie) maar merk wel gelijk aan de productie wanneer ik te weinig heb gegeten of gedronken. Dan is er gewoon minder melk en zit er minder tijd tussen de drinkmomenten.

Mijn lichaam heeft de extra voedingsstoffen dus nodig. Ik let dus wel op mijn eten, maar meer in de zin van dat ik voldoende binnenkrijg. Ik heb anders de neiging te weinig te eten en wanneer je borstvoeding geeft schijn je tot 500 tot 800 calorieen per dag meer te verbruiken. Ik eet veel groenten en salades bij onze maaltijden voor voldoende vezels en hou van havermout wat ook weer goed is voor de melkproductie.

Waar ik wel op moet letten is dat ik geen allergenen eet waar Mister Z op reageert. Omdat ik weet welke dat zijn vermijd ik die zoveel mogelijk.

Heeft wat je eet invloed op de borstvoeding?

Moedermelk past zich aan op de behoeften van het kind. Wat ik eet heeft geen invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen in de moedermelk.

Wat ik eet heeft wel invloed op de smaak van de moedermelk en de kleur. Eet je bijvoorbeeld rode bietjes dan kan de melk echt wel rozig worden. Het heeft geen effect op de kwaliteit.

Ik heb wel gemerkt dat er voedingsmiddelen zijn die effect hebben op de hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt. Drink ik veel thee van verse munt dan merk ik dat de overproductie minder is.

Drink ik thee van fenegriek (helba) dan mag ik rekening houden met spuitende borsten. Letterlijk haha. Fenegriek is ook het enige voedingsmiddel waarvan middels onderzoek is bewezen dat het een stimulerende invloed heeft op de aanmaak van moedermelk.

Dit was deel 9 van ‘Borstvoeding | Kijk in de wereld van een voedende mama’. De vorige delen vind je rechts in de sidebar.

8 Comments
  1. Ben je ook al begonnen met het kolven van je melk? Als je zo’n enorme productie hebt lijkt het me als BV’ende moeder juist enorm handig om daar (voor in de verdere toekomst) wat van op voorraad te hebben liggen :)

    1. Wel gedaan maar toen kwamen we erachter dat meneer een flesweigeraar is. Ingevroren moedermelk blijft een half jaar goed. Ik heb nu de overproductie onder controle. Als ik extra ga kolven kan ik die weer triggeren. Wanneer Z meer vast eten gaat eten en voeden gaat laten vallen wil ik die gaan afkolven en in de vriezer zetten.

  2. Sinds jouw en Marike’s tip om ook vaker zalm te eten merk ik dat ik minder moe ben. Eigenlijk pas met de laatste voeding voel ik mn energie door mijn borsten weglopen. Enige opvallende bij ons is dat ik dus echt geen chocolade kan eten. Zodra ik dat doe heb ik een gillend kind daarna, het kan wel na de laatste voeding gek genoeg.

      1. Ja, tussen de laatste en de eerste zit zo’n 7 uur. Dus ik denk dat het net zo werkt als met alcohol, dat het stofje wat bij hem pijn veroorzaakt vervliegt na 3 uur ofzo. Het is wel vervelend want als je geen chocola mag dan lonkt het des te harder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.