Vakantie Sudan-0527

Ik wil een enkele reis terug. Een maand lang biologisch en alleen maar vers eten. Weinig tot geen geraffineerde producten. Gewoon vers van het land, klaarmaken en het ligt op je bord. Ik begrijp heel goed waarom we hier in de westerse landen al die gekke klachten, allergieën en chronische welvaartsziekten hebben zoals diabetes en obesitas. In Sudan heb ik geen last van mijn allergieën en besef ik me altijd weer hoe het is om als ‘normaal’ mens rond te lopen zonder al die gekke en soms vage klachten. En dat is fijn. Heel fijn.

Je snapt vast dat er een lading foodposts aan zit te komen met al het heerlijke eten wat mijn schoonmoeder klaarmaakte of wat we buiten de deur aten. Mevrouw paparazzi hier heeft zelfs wat vliegtuigeten kunnen vastleggen voor het smakelijk werd verorberd haha.

Bovenaan deze post heb ik mijn favoriete snack geplaatst. Vers falafel, in vers brood, met kaas, een beetje komijn en heerlijke tomaat. Gru-we-lijk lekker!

Ik roep elke keer dat het eten veel lekkerder smaakt in Sudan. Natuurlijk krijgen gewassen daar veel meer zon dan bij ons in Nederland, veel wordt ook verbouwd op het rijke slib van de Nijl en dat maakt dat het eten ook anders smaakt. Mijn grote liefde brood moet ik hier in Nederland mee oppassen. In Sudan krijgt brood nog de tijd om te rijzen en worden er geen stapel additieven in gepropt. Brood wordt gedurende de dag meerdere malen gebakken en kun je nog warm bij de bakker afhalen.

Fruit en groenten kun je op de souk (markt) of doukan (wijkwinkeltjes) halen maar worden ook dagelijks door de wijken gebracht door karro (houten wagentjes met ezels of muilezels als trekdier). En de prijzen daar moet je hard om lachen als je de supermarktprijzen van hier gewend bent. 1 kilo tomaten kostte 4 Sudanese pond. Omgerekend is dat nog geen 40 cent.

Vakantie Sudan-0436

Mijn favoriete ontbijt in Sudan. Vers brood, wat gesneden tomaat, plakjes pastirma, geitenkaas die ik uit Nederland had meegenomen en verse guaves. Delish!

Het Sudanese ritme is anders dan de dagen in Nederland. Wat we hier ontbijt noemen is in Sudan een glas koffie of sterke rode thee met melk en suiker en eventueel koekjes. Pas rond een uur of 10/11 komt wat ik het echte ontbijt noem en dat is dan al gewoon een gekookte maaltijd. We aten dus 2 of 3 keer warm op een dag. Ontbijt, middageten na een paar uur rust en meestal ‘s avonds nog een keer een lichtere maaltijd. Een ritme wat mij erg goed bevalt maar het is veel werk zoveel maaltijden klaar te maken elke dag!

Kijk je al uit naar de volgende foodposts? 

Love Madelon