Souk Omdurman-5

Het weer in Nederland is weer om te huilen. Mijn planten hebben het wel naar hun zin door de regen ;)

Ik wil jullie in deze blog meenemen naar Omdurman. Naar Souq Omdurman om precies te zijn. Ik hoop dat jullie mee kunnen genieten van de zon en warme weer op de foto’s :D

Souq Omdurman is een markt maar niet zoals de Nederlandse markten. Het is beter gezegd een kleine stad binnen Omdurman vol met kleine wijken vol winkelstraten. Elk stuk heeft zijn eigen expertise. Kleding, huisproducten, eten, goud, verzorgingsproducten, verzin het maar en je kan het vinden.

De afgelopen keren is het me niet gelukt deze heerlijke plek vast te leggen. Daar rondlopen met een spiegelreflex is geen slim idee. Sudan is geen toeristenland en daarmee trek je ongewenste aandacht. Door mijn lichte huidskleur (schoonheidsideaal daar) trek ik sowieso al aandacht en je wil niet dat de prijzen omhoog vliegen wanneer je wilt onderhandelen ;)

Deze snapshots maakte ik met mijn iPhone 5s. Ideaal want iedereen loopt met mobieltjes te zwaaien daar dus ik kon zo inblenden.

Souk Omdurman

Iemand een dadel? De vrouw op de foto draagt de traditionele klederdracht voor getrouwde Sudanese vrouwen: een thoub. Dit zijn hele lange lappen stof die om het lichaam gedrapeerd worden. Ik vind ze prachtig want ik ben echt een kleurjunkie. Ik heb er zelf ook een paar liggen maar met mister Z vond ik het makkelijker om in een jurk of abaya met ghimaar naar de souq te gaan. Iets met kleine handjes die aan m’n kleding trekken haha.

Souk Omdurman-2
Tuk tuk’s zie je overal in de steden naast de normale taxi’s. Deze bestuurder wacht op een klant.

Souk Omdurman-3

Ik vertelde al eens dat ik het fijn vind te zien dat mensen goed voor hun werkdieren zorgen. Dit paard was lekker aan het eten. Mister Z wilde haar knuffelen haha.

Souk Omdurman-4

Kleur. Sudanezen houden van kleur!!! Ik kocht bij deze vrolijke babbelkous met mijn schoonmoeder een stapel huisjurken.

De souq is zo groot dat ik vermoed nog minstens 80% niet te hebben gezien. De sfeer die de souq uitdraagt is wel op de foto’s goed tot zijn recht gekomen vind ik zelf. Het liefst zou ik nu de deur uit willen lopen met hubby W. en Mister Z. om verse guaves en mango’s te halen.

Souk Omdurman-6

Een heleboel snoepgoed. Dit zijn van die ouderwetse snoepjes. Geen troep erin gewoon fruitsmaakjes en suiker. Te lekker. De oude methoden van snoep maken zijn hier nog hip terwijl in Europa naar ‘ouderwets’ snoep mag zoeken. Dit snoep wordt vaak aan bezoek aangeboden. Je komt nooit met lege handen of een lege maag weg wanneer je iemand bezoekt. Omdat ik geen tot weinig suiker eet waren mijn tassen vaak bezaaid met deze kleine snoepjes haha.

Souk Omdurman-7

De Goudstraat. Ik ken hier een paar vaste winkels waar ik een kijkje neem wanneer we Sudan bezoeken. De goudprijzen zijn hier veel redelijker dan in Nederland en de kwaliteit soms beter. Goud koop je per gram en per winkel verschilt het percentage winst dat ze vragen. Vroeger riep ik dat gouden sieraden en diamanten niets voor mij waren. Dat van de diamanten hou ik nog steeds vol. Ik vertrouw de diamantenindustrie niet en wil niet met bloeddiamanten lopen.

Goud is in Sudan een stabiele manier van investeren voor getrouwde vrouwen. Tenminste dat is hoe ik het zie. Het goud van een getrouwde vrouw is haar bezit en het verliest zijn waarde niet maar wordt vaak juist meer waard. In tijden van nood is het makkelijk te verkopen.

Ik ruilde een ring in terwijl ik 2 setjes oorringen kocht en nieuwe neuspiercings. Bizar als je daarna vergelijkbare (qua gewicht) in Nederland tegenkomt die drie keer zoveel kosten. Het goud in Sudan is vooral 21 of 24 karaat wat in Nederland heel duur is.

Tot zover Souq Omdurman.

The English translation of this article will be available soon. 

Love Madelon