‘Mens’ Zonder Menselijkheid

quote immigrant Nayyirah Waheed

Bron: Nayyirah Waheed

Boten vol vluchtelingen, gekapseisd. Vorige week werden 400 levens opgeslokt in het water van de Middellandse Zee. Deze week kapseisde een boot met (na laatste berichten) 950 vluchtelingen aan boord.

Deze verschrikkelijke taferelen worden toegejuicht. Door individuen die jij en ik op straat tegenkomen. Veilig achter hun beeldschermpjes geven zij hun extreme gedachtenspinsels bloot. We geven ze maar even de naam ‘Mens’.

Een vluchteling staat tegenwoordig niet meer gelijk aan de ‘Mens’. De ‘Mens’ is blijkbaar zo superieur dat bij grootschalig overlijden van vluchtelingen de zielloze lichamen worden bejubeld.

Menselijkheid? Dat is aan de ‘Mens’ niet besteed. De ‘Mens’ is van mening dat een vluchteling niet gewenst is in Europa (Nederland). Daarom is elke dode vluchteling weer een minder. En dat is gunstig, want wie wil nou alle sociale voorzieningen delen waar wij in Nederland op terug kunnen vallen?

Een selectie van reacties op het bericht dat 400 vluchtelingen zijn verdronken. Het gaat hier om een facebookpagina met meer dan 100.000 likes:

MEER MEER MEER! Voor elke dode neem ik een biertje, joepie! Uitgeroeit, opgeruimd! Dat ruimt lekker op!!!

Deze ‘Mensen’ zouden natuurlijk nooit geld betaald hebben aan een mensensmokkelaar voor zo’n overtocht. Het zou niet in hun hoofd opkomen om al je bezittingen bij elkaar te schrapen en te verkopen of geld te lenen om toegang te krijgen tot een boot. Een boot met de wapperende vlag van hoop op een toekomst of veiliger bestaan.

Wat zou er door de vluchtelingen heen gegaan zijn toen het besef kwam dat ze nooit aan zouden komen op de beloofde bestemming?

Kinderen gillend van angst in de armen van hun ouders, angst door paniek om de kapseizende boot. Opvarenden die uit alle macht zichzelf boven water proberen te houden, maar niet kunnen zwemmen.

Stel je eens voor je grip op je kostbaarste bezit te verliezen. Je kind? Je leven? Het gegil en geroep om hulp zal langzaam wegsterven. Niemand die het hoort. De ‘Mens’ wil het niet eens horen.

Vluchteling, je was niet welkom hier in Nederland. Jouw leven was niets waard. Dat is wat de ‘Mens’ je na jouw dood je nog wil laten voelen ondanks je gevoelloze koude lichaam.

Je was immers ‘maar’ een vluchteling.

Artikelen over verharding van de samenleving vliegen door mijn tijdlijn. In 2009 werd nog door het TNS Nipo geconstateerd dat het wel mee valt met de verharding van de Nederlandse samenleving.

‘Mens’ met een gebrek aan menselijkheid. Ik geloof in het volgende: Wens voor een ander, wat je jezelf gunt. Ooit zal jij je in een moeilijke situatie bevinden, levensbedreigend misschien. Hopen doe ik voor jou, dat je dan een mens zal treffen met menselijkheid.

Love Madelon

 

 

 

14 Comments
 1. Net heb ik nog gelezen over deze gebeurtenis en een film gekeken over de mensen die dag en nacht vluchtelingen uit het water (proberen te) redden. Gehuild heb ik, verschrikkelijk hard gehuild. Bij elk levenloze lichaam heb ik huilend gevraagd aan God of hij deze mensen snel binnenlaat in Zijn koninkrijk. Het doet me veel, bijzonder veel, om te zien hoe harteloos er gereageerd wordt op de omstandigheden van deze vluchtelingen. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Even was ik bang dat niemand zou begrijpen waarom ik zo huilde… En toen las ik dit. Weer met tranen in mijn ogen, maar dit keer van opluchting. Er zijn nog mensen met compassie en gevoel! Dankjewel, Madelon. Je hebt het heel mooi verwoord en ik hoop dat veel mensen dit stuk lezen.

 2. Mooi Madelon. En ik kan er met mijn pet niet bij, bij die reacties. Het is zo erg dat je kan juichen over iemand die op deze manier de dood vind, vluchtend voor de dood, vinden ze de dood..

 3. Vreselijk wat er gebeurd is en eigenlijk net zo vreselijk die reacties op het bericht.
  Dit stuk van jou doet me beseffen dat er gelukkig nog wel mensen zijn met menselijkheid, maar ik ben bang dat het er steeds minder worden!

 4. ik ben grof gebekt madelon dat weet je maar ook ik ben geschrokken van dit alles en de comments op facebook vind ik ronduit respectloos!! we hebben het wel over mensen!! zelfs over dieren mag en kan je niet zo spreken, maar er zijn dus echt echt heel racistische mensen op deze aardkloot waarvan ik vind dat ze de buitenlucht niet waar niet zijn

 5. Ik had het al eerder gezegd. Heel mooi verwoord. Ik schaam me zo voor dit soort egoïsten. Niet in staat om verder te kijken dan hun voordeur, maar wel de deur durven openen om heel hard te schreeuwen. Dit is waarom ik me al heel lang geen Nederlander meer voel.

 6. AFSCHUWELIJK! Ik word hier zo verdrietig van.
  En ik schaam mij zo vreselijk voor die achterlijke mensen die blij
  zijn dat zoiets verschrikkelijks gebeurt.
  Als ik zelf een slecht leven had dan zou ik er ook alles aan doen om een beter
  leven proberen te krijgen. Zeker als je ook nog kinderen hebt die je geen toekomst
  kunt geven in je eigen land en waar het vaak ook gevaarlijk is zoals bijvoobeeld Mexico.
  Zulke onbeschofte mensen met zulke onmenselijke meningen wil ik echt niet in mijn buurt.

  Heel goed dat je erover schrijft.

  XX

 7. Wauw Madelon. Prachtig geschreven. Heb geen woorden voor die ‘mensen’ die zo reageren op zulke afschuwelijke berichten. Je hebt het fantastisch mooi verwoord.

 8. Ik kreeg spontaan kippenvel en werd even stil van jouw woorden. Er spreekt zoveel gevoel en kracht uit. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat mensen zo kunnen spreken. Ze zullen zichzelf ongetwijfeld nog eens tegenkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.