quote immigrant Nayyirah Waheed

Bron: Nayyirah Waheed

Boten vol vluchtelingen, gekapseisd. Vorige week werden 400 levens opgeslokt in het water van de Middellandse Zee. Deze week kapseisde een boot met (na laatste berichten) 950 vluchtelingen aan boord.

Deze verschrikkelijke taferelen worden toegejuicht. Door individuen die jij en ik op straat tegenkomen. Veilig achter hun beeldschermpjes geven zij hun extreme gedachtenspinsels bloot. We geven ze maar even de naam ‘Mens’.

Een vluchteling staat tegenwoordig niet meer gelijk aan de ‘Mens’. De ‘Mens’ is blijkbaar zo superieur dat bij grootschalig overlijden van vluchtelingen de zielloze lichamen worden bejubeld.

Menselijkheid? Dat is aan de ‘Mens’ niet besteed. De ‘Mens’ is van mening dat een vluchteling niet gewenst is in Europa (Nederland). Daarom is elke dode vluchteling weer een minder. En dat is gunstig, want wie wil nou alle sociale voorzieningen delen waar wij in Nederland op terug kunnen vallen?

Een selectie van reacties op het bericht dat 400 vluchtelingen zijn verdronken. Het gaat hier om een facebookpagina met meer dan 100.000 likes:

MEER MEER MEER! Voor elke dode neem ik een biertje, joepie! Uitgeroeit, opgeruimd! Dat ruimt lekker op!!!

Deze ‘Mensen’ zouden natuurlijk nooit geld betaald hebben aan een mensensmokkelaar voor zo’n overtocht. Het zou niet in hun hoofd opkomen om al je bezittingen bij elkaar te schrapen en te verkopen of geld te lenen om toegang te krijgen tot een boot. Een boot met de wapperende vlag van hoop op een toekomst of veiliger bestaan.

Wat zou er door de vluchtelingen heen gegaan zijn toen het besef kwam dat ze nooit aan zouden komen op de beloofde bestemming?

Kinderen gillend van angst in de armen van hun ouders, angst door paniek om de kapseizende boot. Opvarenden die uit alle macht zichzelf boven water proberen te houden, maar niet kunnen zwemmen.

Stel je eens voor je grip op je kostbaarste bezit te verliezen. Je kind? Je leven? Het gegil en geroep om hulp zal langzaam wegsterven. Niemand die het hoort. De ‘Mens’ wil het niet eens horen.

Vluchteling, je was niet welkom hier in Nederland. Jouw leven was niets waard. Dat is wat de ‘Mens’ je na jouw dood je nog wil laten voelen ondanks je gevoelloze koude lichaam.

Je was immers ‘maar’ een vluchteling.

Artikelen over verharding van de samenleving vliegen door mijn tijdlijn. In 2009 werd nog door het TNS Nipo geconstateerd dat het wel mee valt met de verharding van de Nederlandse samenleving.

‘Mens’ met een gebrek aan menselijkheid. Ik geloof in het volgende: Wens voor een ander, wat je jezelf gunt. Ooit zal jij je in een moeilijke situatie bevinden, levensbedreigend misschien. Hopen doe ik voor jou, dat je dan een mens zal treffen met menselijkheid.

Love Madelon