snel-groot-betje-strip

Mama’s heb ik jullie aandacht? Ik vind dat we liever voor onze medemama’s mogen zijn. De (online) community van moeders kan zowel behulpzaam zijn en tevens veel extra vragen en soms frustratie oproepen.

Ik ben zelf actief in meerdere Facebook groepen. Volg flink wat moeders op Twitter en Instagram. Het valt me regelmatig op dat moeders andere moeders proberen te overtuigen van hun gelijk. Of het nu is met opvoeden, het eten van de kleintjes, of het kleden van het kleine spul.

Zelf vind ik het heel interessant en leerzaam om me te verdiepen in zo veel mogelijk opties en methoden die op kinderen betrekking hebben. Dat betekent dat je soms ook tegen ouders aanloopt die van mening zijn dat er maar een juiste weg is. Iedereen die het anders doet, die doet wel zijn best maar doet het net even niet goed genoeg. Wellicht bedoelen ze het niet zo maar krijg je toch dat gevoel wanneer hun adviezen onder ogen krijgt.

De toon waarop, de manier van zeggen of misschien gelijk een verwijt. Veel ‘fouten’ die door ouders worden gemaakt komen omdat zij zich niet verdiepen in het kind. Natuurlijk komt een baby niet met een handleiding. Er is genoeg aan diepgaande en onderbouwde informatie te vinden voor ieder wat wils. Kennis is macht en dat geldt zeker op het gebied van kinderen.

Er zijn zoveel opties dat het raar zou zijn als iedereen hetzelfde zou doen. Door deze verscheidenheid kan het soms zijn dat je botst. Niet prettig. Want, iedereen heeft (daar ga ik dan even van uit) het beste met zijn eigen kind voor. Elke ouder zal vanuit zijn eigen vermogens proberen zijn of haar kind het beste te geven wat hij of zij aan kan bieden.

Net zoals op de basisschool krijg je dan groepjes. Maar als volwassenen zou je toch de basisschool ontgroeid moeten zijn en geen andere volwassenen ‘buiten gaan sluiten’. Hetzij bewust of onbewust.

Het delen van informatie, het delen van ervaringen, het delen van onderbouwde kennis is in mijn ogen het belangrijkste wat je een andere ouder mee kan geven wanneer deze er om vraagt! Uitroepteken ja. Ongevraagd (betweterig) advies is namelijk de grootste no go op communicatiegebied wanneer de materie over je eigen miniversie(s) gaat.

strikje_

In de 17 maanden dat ik nu zelf moeder ben zijn er periodes geweest dat ik dagelijks ongevraagd advies heb gekregen. Door vermoeidheid of stress is het soms moeilijk deze woorden het ene oor in en het andere oor uit te laten gaan en de verzender ook ongevraagd (scherp) van repliek te dienen. Het is een natuurlijke reactie van iemand die een situatie denkt te herkennen om gelijk advies te geven. Maar is het ook gewenst?

Niet altijd. Daarom ben ik zelf voorzichtig met mijn woorden en spui ik mijn ongevraagde advies alleen bij zeer close vriendinnen. Andersom net zo. Omdat we weten dat we het van elkaar kunnen hebben en elkaar niet gelijk in de haren vliegen.

Dat je ook moeder bent betekent niet dat je daarmee het recht mag nemen om een medemoeder te vertellen hoe jij denkt dat het zit. Vaak denk ik mama’s wees wat liever voor elkaar. Biedt elkaar een luisterend oor, biedt opties aan en neem daarna wat afstand zodat de mama die je adviseerde haar eigen keuzes kan maken.

Niet elke moeder zal geneigd zijn zich grondig te verdiepen en zich in te lezen en zoveel mogelijk kennis te willen vergaren voor ze keuzes maakt die betrekking hebben op haar kind. En dat is okee. O-k-e-e, ik spel het maar even voor de zekerheid ;)

Het is immers niet jouw kind waar de andere mama de verantwoordelijkheid over draagt. Dus wees lief voor elkaar. Elke mama kan wel eens een schouderklopje of (virtuele) knuffel gebruiken. Elke mama verdient dat ook. Want van de kids moet je vooral genieten, zeker als ze nog klein zijn.

Bron strip: Betje.com | Je ziet het goed, that’s me! Ik won via Facebook een rol in een van de leuke strips ;)

Love Madelon