Bloggen als Mama: Time Management!

macbook pro

Schrijven

Een aantal maanden terug deelde ik met jullie dat ik zoekende was. Zoekende naar een manier die voor mij fijn zou zijn om te kunnen schrijven. Om de gedachten die door mijn hoofd dwarrelen een plek te kunnen geven.
Na maanden zoeken denk ik een voor mij prettige manier gevonden te hebben.

Het is nog niet perfect maar het werkt de laatste weken. Een tijdje terug liet ik mijn moeder zien hoe makkelijk het is de dicteerfunctie van je iPhone of iPad te gebruiken in combinatie met het toetsenbord. Soms moet ik wel lachen om wat mijn iPhone denkt te verstaan, maar ik besef me ook goed dat ik soms duidelijker moet articuleren. Als je moe bent ga ga je nou eenmaal wat mummelen.

Time Management

Op andere blogs zie ik regelmatig de term ‘time management’ vallen. Omdat ik erg gebonden ben aan een beperkte tijd die ik per dag achter mijn Macbook kan besteden (iets met teveel prikkels) is time management hier cruciaal. Tijdens de slaapjes van de dreumes is het hier dan ook ‘mama’s schrijftijd’. Het lukt mij al maanden niet meer om overdag te slapen tenzij ik volledig uitgeput ben. En dan belemmert migraine mij vaak om in slaap te vallen helaas.

macbook en iphone

Omdat praten sneller gaat dan schrijven gebruik ik daarom de laatste weken regelmatig de dicteerfunctie gedurende de dag. Deze blog heb ik volledig gedicteerd en hoef ik vervolgens alleen maar te checken op verkeerde woorden of niet lopende zinnen. Dit levert af en toe wel hilarische situaties op. Mijn man denkt namelijk ook regelmatig dat ik tegen hem aan zit te praten. En ook de dreumes zie ik af en toe lachen ‘daar gaat mama weer praten tegen de telefoon’.

Klik zei de camera

Tekst is natuurlijk niet de enige inhoud van de blogs. Zonder foto’s vind ik een blog niet af. Na zoveel jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkelt maar vind ik het nog steeds leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Een van mijn probeersels zie je morgen online ;)

Fotografie blijft een grote hobby maar ik heb wel mijn trucjes gevonden de afgelopen om dit zo snel mogelijk te kunnen doen. Voor een goede fotokwaliteit gebruik ik natuurlijk mijn Canon Eos 500D met een Canon 50mm f1.4 lens.

Ons huis is een ramp qua licht. Het liefst gebruik ik daglicht en ik gebruik een led macro ringflitser. Het liefst zou ik een softbox of goede daglichtlamp hebben maar daar is de ruimte hier te klein voor. Helaas pindakaas, maar dat houdt me creatief. Bewerken doe ik graag in Lightroom waar ik 80% van alle handelingen geautomatiseerd heb en waar ik onder ander mijn copyright mee op een foto plaats. Photoshop CS5 is ook wel een vriendje maar voor de snelheid gebruik ik liever Lightroom.

Wat is jouw tip of truc om als mama tijd te maken om te bloggen? Hoe bespaar jij tijd met blog nevenactiviteiten zodat er meer tijd is om te schrijven?

Love Madelon Post Signature

26 Comments
 1. Ik blog heel luxe als de kindjes naar school zijn. Ik zorg dat het hele huishouden gedaan is en ga dan lekker in de hoek van de bank zitten met mijn laptop. Heerlijk! Wel grappig dat jij het via de telefoon doet, terwijl je praat :-)

 2. Knap dat dat dicteren bij jou zo goed gaat. Ik probeer het af en toe wel eens met Dragon, maar merk dat ik tijdens het schrijven mijn gedachten ook de vrije loop moet laten, ik schuif en schrap al schrijvende nog best veel. Dicteer ik dan ben ik vooral bewust vsn m’n gepraat, komt niveau van m’n blogtips niet ten goede.

  1. Wat ik meestal doe is teksten die in mij opkomen gelijk dicteren in een notitie. Het gebruiksgemak van de iPhone is ook belangrijk. Ik kan stoppen of doorgaan wanneer ik wil maar ook later ergens middenin de tekst een aanvulling dicteren. Een blog als deze schrijf ik niet in een keer natuurlijk ;)

 3. Kijk dat lijkt me ideaal… vooral als ik bijv in de auto zit ofzo dan kan ik natuurlijk niet typen!
  Qua foto’s bewerk ik ook in lightroom, maar eigenlijk alleen mn professionele foto’s en niet die van fay ofzo die ik met mn telefoon heb gemaakt haha…

 4. Ik schrijf tegenwoordig altijd snel een concept op de iPad of mijn telefoon. Ik heb twee vaste dagen waarbij ik sowieso achter de laptop werk, en dan werk ik ze verder uit. Foto’s probeer ik voor meerdere blogs tegelijkertijd te maken en te verwerken. Daar stokt het bij mij nog weleens. Ook omdat ik vaak bij mijn ouders werk, maar natuurlijk thuis woon. Dan vergeet ik mijn camera, of het object dat ik wil fotograferen. Niet handig.

 5. Fulltime baan en drie kinderen, sporten, sociaal leven en veel te veel hobbies waaronder dwangmatig veel schrijven. Ik heb altijd ruzie met de tijd. Die dicteerfunctie is misschien wel iets. Dan kan ik deze ochtend, terwijl ik het kinderfeestje van mijn dochter voorbereid (6 meiden die een prinsessentaart gaan maken, waar ben ik aan begonnen…) werken aan mijn boek, nadat ik voor mijn werk 2 telefoontjes heb gepleegd (met headset zodat ik de botercrème kan maken ;) ).
  Ik word nu al moe als ik eraan denk wat de dag me gaat bieden ;)

 6. Handig artikel! Ook ik heb sinds de kleine er is een heel strak schema als Shae in bed ligt. Ik kruip dan gelijk achter de PC en neem dan geen telefoontjes aan zodat ik echt even door kan knallen voor de site. Fotografie doe ik als ze wakker is, dan zijn we toch gezellig in dezelfde ruimte en voelt het minder alsof ik ‘onze tijd’ inneem met werk. Trouwens, net als jij heb ik voor fotografie ook een snellere manier voor elkaar gekregen door echt meer een bepaalde stijl aan te houden weet je op een gegeven moment wel hoe je producten etc. het snelst het best op de foto krijgt :)

  1. Thanks Desiree! Ik denk dat een strak schema echt een must have is. Wanneer die kleintjes wakker zijn heb je minder focus om te schrijven.
   Ik laat Z mij ook vaak ‘helpen’ tijdens het maken van foto’s, dat vindt hij helemaal geweldig!

 7. Goeie tip die dicteerfunctie! Die ga ik ook eens proberen, nu komt het neer op bloggen in de slaapuurtjes en avonden. En eigenlijk overal en nergens tussendoor. Foto’s maken heb ik zelfs even opgegeven. Maar dat mis ik nog het meeste ja! Ik heb geen gouden tip vooe je, helaas.

  Liefs Camilla

 8. Wat een ontzettend goed idee van de dicteerfunctie! Dit zal zeker veel tijd schelen. Zelf blog ik meestal in de avonden en wanneer mijn kindje naar de peuterspeelzaal is.

 9. Ik heb hier even over moeten nadenken! Wat knap dat je het zo kan… ik denk dat er moeite mee zou hebben. Dat ik toch echt mijn vingers zou willen gebruiken bij het ‘schrijven’. Dat ik de woorden voor me zou moeten zien. Zou wel handig zijn inderdaad!

 10. Dat moet ik ook, vooral met in midden toevoeg functie. Maar dan voor recepten en handig voor boodschappenlijst. Alhoewel hier vaak ruzie heb met de “spreek kort in waarom je belt “

 11. Hihi.. mijn man doet zelfs whatsappen met de dicteerfunctie. Hij zei zelfs misschien is dat ook een idee voor jou en Sarra. Ik blog ‘s nachts. Niemand die mij stoort of die ik kan storen. Overdag moet ik te veel letten op de kinderen en als ik tijd heb zit ik weer gezellig te appen. Xx

 12. Oooh wat leuk Seg die dictafoon! Kga dat ook maar eens downloaden :D heb ook een blog .. Wil je eens kijkje nemen en een reactie achter laten als je wilt
  Bedankt xx ps.Leuke blog en artikels!

 13. Het is wel superhandig ja. Ik heb alleen geen dicteerfunctie! Echt een bummer. Zoals je al merkte had ik van de week dus echt totaal geen tijd met 2 zieke kinderen en ik was zelf ook ziek. Vandaag heb ik gewoon echt tijd gepakt die ik niet had want ik moet nog zo veel doen voor ik wegga om half 5. Maar het is gewoon tijdelijk. Als N. op school zit straks dan heb ik wat meer tijd om te bloggen en om dingen voor mezelf te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.