wanneer komt de tweede

Wanneer komt de tweede?

Z was nog geen maand oud toen de eerste vraag kwam. We kwamen nog net niet om in de hectiek van de veeleisende zorg voor een baby die elke 2 uur moest (!) drinken om voldoende aan te komen. Een tweede? Are you freaking kidding me?

De 9 jaar voor de zwangerschap van Z was de vraag altijd wanneer we een kleintje zouden krijgen. Of we geen kinderen wilden. Of ik niet zwanger wilde worden. Waarom ik nog geen baby in mijn buik had. We waren immers al zo lang samen. Dat hubby uit een cultuur komt waar het normaal is snel zwanger te raken na het huwelijk werkte ook niet echt mee 🙈

Na de geboorte van Z leek het net of mensen al klaar stonden voor de aankondiging van een volgende zwangerschap. Ware het niet dat zij die natuurlijk niet mee zouden maken afgezien van de vraag. Veel beseften denk ik ook niet dat een keizersnee gewoon een buikoperatie is en dat snel opnieuw zwanger worden wel degelijk risico’s met zich meebrengt. Naast dat velen niet beseften hoe zwaar deze voldragen zwangerschap was geweest.

Wat ik die mensen graag eens zou vertellen, dat schrijf ik nu. Toen kon ik dat gevoelsmatig niet. En natuurlijk stond ik op het moment suprême met mijn mond vol tanden en lukt het geven van een gevat antwoord niet. Of was het helemaal niet mogelijk door een taalbarrière.

Besef wat je vraag teweeg bracht

Daar gaan we.

Allereerst zou ik je heel graag willen vertellen hoe intens verdrietig ik was. Hoe lang je gevraag door mijn hoofd bleef spoken. Dagen. Soms weken. Dat zal je waarschijnlijk niet beseft hebben. Anders had je niet zo door lopen drammen dat een kindje krijgen echt leuk is. Dat weet ik. Want de kinderwens was al jaren aanwezig.

Er waren zoveel redenen waarom ik nog niet zwanger was. Waarom er nog geen voldragen zwangerschap was geweest. Maar dat ging je als (meestal) vreemde geen ene ruk aan. Mijn gezin is mijn privé en waar een ander je alle details aan je neus zou hangen doen wij dat bewust niet. Lekker puh.

Ik weet dat er achter mijn rug om gepraat werd. Dat die man van mij vanzelf wel een ander zou gaan zoeken. En dat er voldoende kapers op de kust zouden zijn. Ik ben niet doof en zeker niet blind voor personae non gratae die geen respect hebben voor of jaloers zijn op onze relatie.

Nu komen de vragen wanneer er een tweede komt. Is 1 geweldige baby niet voldoende? *Wijst naar schattig brabbelende Z* Ow, we moeten er maar eentje maken. Is leuk voor Z, een broertje of zusje. Voel je me al recalcitrant worden? Met je ‘gemoet’. Bleh. 😤

Bewust ouderschap

Wat? Bewust ouderschap. Gezinsuitbreiding is niet iets waar wij licht over denken. Een bewuste ouder zijn begint al met het maken van de keus of een zwangerschap gewenst zou zijn. Wij hebben de mogelijkheid die keus te maken dus doen dat ook.

Wij zijn van mening dat elk kind de zorg, aandacht en liefde moet krijgen die het verdient. Opvoeden is investeren in je kind. Financiële aspecten en huisvesting even daar gelaten. Momenteel zou een tweede de balans die wij gecreëerd hebben als een zeepbel uiteen laten spatten. No thanks. Daar is deze tijd samen te kostbaar voor na alle heisa van de afgelopen jaren.

De juiste tijd voor een tweede kindje breekt vanzelf aan. Of niet. Je zal het vanzelf merken.

Klinken de ‘kindjesvragen’ je bekend in de oren?

Love Madelon Post Signature