lodge kipdrums met oregano

Een tijd terug kreeg ik een heel leuk cadeau. In mijn keuken verlanglijst heb je het al kunnen lezen. Mijn ouders gaven mij een grote Lodge koekenpan cadeau.

Lodge

Het merk Lodge is in Amerika een van de grondleggers van gietijzeren kookproducten. Sinds 1896 produceert Lodge de befaamde gietijzeren pannen. Inmiddels kun je voor allerlei kookgerei van gietijzer bij meerdere merken terecht, maar wil je betaalbaar dan is Lodge een zeer goede optie.

https://instagram.com/p/57Cfr_rbp0/?taken-by=thewaymadicrew

Waarom gietijzer?

Dat is vast het eerste wat je je afvraagt. Waarom is een gietijzeren pan een must have? Simpelweg vanwege de duurzaamheid. Zorg je goed voor je gietijzeren pan dan gaat deze een heel leven mee. Daarnaast zie ik deze voordelen bij een gietijzeren pan:

  • het gewicht | Gietijzeren pannen zijn zwaar en glijden niet makkelijk heen en weer tijdens het koken.
  • accumulerende werking | Gietijzer neemt warmte op en geeft het door wanneer er genoeg warmte is opgenomen. De doorgegeven warmte blijft langzaam toenemen in intensie.
  • warmteverdeling | Omdat gietijzer warmte goed opneemt is de gehele pan echt goed heet.
  • Geschikt voor oven, open vuur en gasfornuis.

lodge brood

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen aan gietijzer:

  • het gewicht | Gietijzer is voor mij niet met 1 hand op te tillen inclusief inhoud bij grotere formaten.
  • oxidatie | Gietijzer roest snel dus goed onderhoud is vereist.
  • kwetsbaar | Bij sterke temperatuurwisselingen
  • afwassen met de hand | Gietijzer mag niet in de vaatwasmachine omdat deze de ‘seasoning’ aantast.

Gietijzer gebruik je iets anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Je verhit gietijzer op matig vuur als je begint met koken. Omdat gietijzer warmte zeer goed vasthoudt zal je eten gelijk verbranden wanneer je met gelijk hoog vuur begint. Tijdens het koken je vuur lager zetten merk je dus ook niet gelijk.

lodge kalfsbiefstuk

Zelf wilde ik heel graag een gietijzeren pan om vooral vlees goed dicht te kunnen schroeien. Dat wil gewoon niet goed in een normale pan. Inmiddels heb ik er al brood in gebakken, vlees en vis erin bereid, hem gebruikt als frituurpan. Ik gebruik hem echt dagelijks waardoor mijn andere pannen ongebruikt in de kast liggen.

Ik denk dat als ik nog een kleinere versie aanschaf ik de perfecte pannenset heb voor dagelijks gebruik.

Natuurlijke anti-aanbaklaag

Ik verwees al naar het artikel over mijn keuken verlanglijst. Pannen en kookgerei met anti-aanbaklaag, ik wil er van af. Het idee dat je eigenlijk langzaam die chemische laag zit te eten bevalt me voor geen meter.

Wanneer je een gietijzeren pan gebruikt ontstaat na verloop van tijd een natuurlijke anti-aanbaklaag. Deze vergt wel iets ander onderhoud dan je gewend bent van pannen met een chemische anti-aanbaklaag.

Zure voedingsmiddelen bereiden in de Lodge kan, maar ik heb gemerkt dat je ze daarna niet in de pan moet laten in de koelkast maar echt in een bakje moet zetten. Gietijzer reageert op zuur (denk aan azijn of bijvoorbeeld tomaten) en dan krijg je eten een ijzersmaak. Bij gewoon er in koken heb je hier absoluut geen last van maar na een paar uur je vergeten afgekoelde eten in de pan gelaten te hebben zat er echt een flinke ijzersmaak aan. Niet lekker.

lodge bolo do caco

Onderhoud

Gietijzeren pannen hebben een dun laagje vet nodig als bescherming. Een gietijzeren pan was je af met heet water en wrijf je direct droog. Daarna vet je hem in met een heel dun laagje olie. Dit noemen ze de pan voorzien van een ‘seasoning’.

De Lodge koekenpan is al ‘pre-seasoned’. Lodge maakt gebruik van lijnzaadolie om de pan zijn eerste laagje te geven. Dit kun je zelf ook doen door de pan in te vetten met een laagje olie en hem daarna op de kop in de oven te zetten op 200 graden voor 1 tot 2 uur. Dit herhaal je 2 of 3 keer en je pan is weer als nieuw.

Er zijn mensen die gietijzeren pannen na aankoop volledig strippen en zelf voorzien van een ‘seasoning’. Dit is mij echt teveel werk, mijn Lodge krijgt een keer per maand even een extra ‘seasoning’ in de oven en omdat ik hem dagelijks gebruik elke dag na het wassen even een nieuw laagje olie. Zelf gebruik ik daar biologische kokosolie voor.

Een Lodge kun je beter niet wassen met sterk ontvettend afwasmiddel of een (schuur)spons. Hiermee schuur je letterlijk de natuurlijke anti-aanbaklaag weg en dat is zonde. Zelf heb ik gemerkt dat met heet water en een siliconen spatelkop om aangebakken eten weg te schrapen je de pan al goed schoon krijgt. Er bestaan speciale pan schrapers maar die vind ik zelf nog niet nodig. Ik las dat als de pan echt flink aangekoekt eten bevat je er heet water in kan koken en dat het dan makkelijk los moet komen, dit klinkt mij erg logisch in de oren.

lodge gehaktbal librije

Waar koop ik Lodge in Nederland?

Gietijzeren pannen worden alleen niet in elke winkel met kookspullen verkocht. Bij de Blokker of Marskramer hoef je al niet te zijn. Online heb je wel flink wat keus. Mijn ouders kochten bij Kookpunt.nl twee Lodge koekenpannen en twee siliconen handvaten. De Lodge die je in dit artikel ziet is een Lodge Logic Koekenpan met een diameter van 30,5 cm en kost € 55,- bij Kookpunt.

Ben jij op zoek naar meer musthaves voor in je keuken? Je kan hier mijn gouden tips voor het kiezen van keukenapparatuur lezen.