borstvoeding gekolfde melk

Het nieuwsbericht van het VUmc is volop in de aandacht. Vanaf gisteren krijgen alle baby’s op de afdeling neonatologie moedermelk in plaats van kunstvoeding.

Donormoedermelk

Wanneer de biologische moeder dat niet kan geven of niet volledig is er donormoedermelk beschikbaar. Het VUmc is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland die dit aan alle baby’tjes aanbiedt. Natuurlijk moeten de ouders wel toestemming geven.

Waarom heeft het VUmc hiervoor gekozen? Vier jaar geleden werd de moedermelkbank in het VUmc opgezet. Deze wordt door ongeveer 25 wisselende vrouwen bevoorraad die meer melk hebben dan hun eigen kindje drinkt.

Betere ontwikkeling

Uit onderzoek is gebleken dat te vroeg geboren kindjes zeer goed gedijen op moedermelk. Hun ontwikkeling verloopt beter dan die van de kindjes die kunstvoeding krijgen. Daarnaast hebben ze minder infecties of darmklachten.

In Europa zijn er meer dan 200 moedermelkbanken. In Nederland wordt de selectie en screening gedaan in samenwerking met Sanquin die ook verantwoordlijk is voor de bloedvoorziening. De donormoedermelk wordt uitvoerig getest en gepasteuriseerd voor het naar een (te vroeg geboren) baby gaat.

borstvoeding afgekolfde melk

Donormoedermelk hot item

De reacties op dit nieuws zijn zeer uitlopend. Van zeer afwijzend tot zeer enthousiast. Ook denk ik dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de donors. En of een voorkeur aangeven mogelijk is. Vooral omdat wat je eet ook in de moedermelk terecht komt.

Het besluit van het ziekenhuis vind ik erg goed. En eigenlijk erg logisch. Als moedermelk de biologische norm is voor de mens dan is het beter deze als voeding te geven dan bewerkte melk van een koe. Het zet me ook wel aan het denken wat voor opties dit zou geven voor alle baby’s die geboren worden en waarbij er (opstart)problemen zijn met de borstvoeding.

Het geven van donormoedermelk wordt toch vaak gezien als ‘raar’ maar wordt al jaren gedaan. Maar nu een ziekenhuis dit besluit neemt op basis van gedegen onderzoek is het nieuws. Van mij mag elk ziekenhuis dit overnemen zodat ouders de keuze hebben om voor donormoedermelk te kiezen of voor kunstvoeding.

Hoe kijk jij tegen donormoedermelk aan?

14 Comments
 1. Jaaaaaa! Ik vind het supergoed! Om eerlijk te zijn vind ik het bij een kindje dat gewoon ‘op tijd’ geboren is een beetje gek om donormelk te geven, maar voor deze kleintjes is het natuurlijk supergoed! Wel fijn dat ouders eerst toestemming moeten geven idd.

 2. Ja, super gewoon. Ik denk dat de meeste mensen wel redelijk normaal eten maar stel je voor, je kindje krijgt melk van iemand die varkensvlees eet en alcohol drinkt… natuurlijk is bv altijd beter maar ik zou er dan toch nog even over nadenken, denk ik. Of misschien zelf een moeder zoeken.

 3. Nee bah, echt niet. Misschien als het noodzakelijk zou zijn in het geval van een prematuurtje, maar ik voel er niks voor om mijn kind iets te geven uit het lichaam van een ander.

 4. Ik ben helemaal pro, zowel voor prematuren, als voor volgroeide babys. Enigste bedenking is wat als er dan ook een ondergronds circuit ontstaat? Zoiets als zwarte markt met donormelk (dus ook niet gescreend).
  Vanuit islamitisch oogpunt zou ik enkel donormelk accepteren als beide kindjes hetzelfde geslacht hebben (dus als de donormama een jongen heeft en ik ook een jongen of als de donormama een meisje heeft en ik ook een meisje).

 5. Ik zelf denk nog lang niet aan kinderen maar ik vind dit een super initiatief.
  Je drinkt zelf ook melk van een koe en waarom is dat van een andere moeder dan raar?
  Tof dat dit zo gedaan wordt voor deze kindjes die alle voedingstoffen uit moeder melk extra goed kunnen gebruiken. De moeders worden vast goed in de gaten gehouden en nagekeken dus over wat de donor moeder eet of drinkt zou ik mij verder niet druk om gaan maken.

 6. Islamitisch gezien hangen er nog wel wat haken en ogen aan aangezien je naar het drinken van een x aantal keer (ik dacht 5 keer voor het tweede levensjaar) volgens de sharia wetgeving familie van elkaar bent. De kinderen van die moeder die doneert zijn dus broertjes/zusjes en die moeder is als jouw moeder en je dient je leven lang contact met hen te houden alsof het je eigen familie is. Ik weet dat in de buurt hier dus een stel was die getrouwd waren en kinderen hadden en er toen pas achter kwamen dat ze van dezelfde moeder hadden gedronken en dus eigenlijk niet eens met elkaar hadden mogen trouwen. Dus nee ik zou dit zelf niet zo doen. In het geval dat het nodig zou zijn zou ik denk ik zelf een moeder zoeken hier voor zodat ik ook zelf weet aan wie mijn kind dan “gekoppeld” is. Maar het initiatief an sich vind ik wel heel goed.

 7. Van de ene kant denk ik super idealistisch en denk ik “natuurlijk kies je de beste optie”. En het is ook stom hoe wij tegen mensenmelk kijken en koeienmelk is zo geaccepteerd. Beetje maf. Maar van de andere kant heb ik ook die gevoelens dat ik het wat bah vind. Ook al zou ik er geen moeite mee hebben als iemand anders die ik ken Eon zou aanleggen in nood ofzo. Want melk is melk. Ik zou ook geen moeite hebben met een andere baby en zou zo gaan kolven voor een ander als het gevraagd wordt. Dus een beetje dubbel. Ik zou denk ik ook willen weten van wie het komt.

 8. Ik vind het prachtig. Ben zelf ook gevoed door mijn tante. Alleen het probleem dat men islamitisch gezien dus melkbroeder/zuster wordt is wat moeilijker.

  Maar aan de andere kant is mij nog niet duidelijk of je dan als baby standaard het melk krijgt van 1 donor moeder of van meerdere moeders?

  Ik zou zelf meteen doneren als het mogelijk is/was.

 9. Borstvoeding redt levens. Donormoedermelk had allang ingevoerd moeten worden. Het bewijst alleen maar hoe níet geschikt ander soort voeding is voor de kwetsbare organen van een baby en dit komt bijzonder tot uiting bij prematuren, waarvan velen overleven dankzij de bijzonder beschermende werking van borstvoeding. Anders gezegd, kunstmatige zuigelingenvoeding kan gewoon fataal zijn voor een prematuur kindje omdat het too much is voor een baby om op te nemen en te verwerken. Het lichaampje heeft moedermelk nodig.

  Wel vind ik dat je het recht moet hebben van wie de donormelk afkomstig is, en zeker dat je zélf je donor mag regelen! Please! Dit valt gewoon onder het zelfbeschikkingsrecht.

  Als ik als moslim mama in zo’n situatie zou zijn met een prematuur kindje en zelf niet in staat zou zijn om te voeden om wat voor reden dan ook, dan zou ik willen dat mijn kind voeding krijgt van steeds dezelfde moeder (het liefst LIVE) die ook moslim is of in ieder geval vegetarisch (vanwege specifieke voedingsvoorschriften in de islam) en absoluut niet rookt of alcohol binnenkrijgt. Verder zou de moeder een kind moeten hebben van hetzelfde geslacht, aangezien er vanuit de islam gezien verwantschap ontstaat als kinderen door dezelfde moeder gezoogd zijn en het risico voor in de toekomst (hoe klein de kans ook is) dat er dan niet getrouwd mag worden tussen jongen en meisje die door dezelfde moeder gezoogd zijn.

  Een islamitische moedermelkbank zou ideaal zijn, waar er rekening gehouden zou worden met zulke factoren. Uiteindelijk kan het zelfs families vergroten en zusterschap doen versterken. Uiteindelijk gaat het om het waarborgen van het geboorterecht van onze kinderen. We’re all together in this one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.