borstvoeding gekolfde melk

Het nieuwsbericht van het VUmc is volop in de aandacht. Vanaf gisteren krijgen alle baby’s op de afdeling neonatologie moedermelk in plaats van kunstvoeding.

Donormoedermelk

Wanneer de biologische moeder dat niet kan geven of niet volledig is er donormoedermelk beschikbaar. Het VUmc is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland die dit aan alle baby’tjes aanbiedt. Natuurlijk moeten de ouders wel toestemming geven.

Waarom heeft het VUmc hiervoor gekozen? Vier jaar geleden werd de moedermelkbank in het VUmc opgezet. Deze wordt door ongeveer 25 wisselende vrouwen bevoorraad die meer melk hebben dan hun eigen kindje drinkt.

Betere ontwikkeling

Uit onderzoek is gebleken dat te vroeg geboren kindjes zeer goed gedijen op moedermelk. Hun ontwikkeling verloopt beter dan die van de kindjes die kunstvoeding krijgen. Daarnaast hebben ze minder infecties of darmklachten.

In Europa zijn er meer dan 200 moedermelkbanken. In Nederland wordt de selectie en screening gedaan in samenwerking met Sanquin die ook verantwoordlijk is voor de bloedvoorziening. De donormoedermelk wordt uitvoerig getest en gepasteuriseerd voor het naar een (te vroeg geboren) baby gaat.

borstvoeding afgekolfde melk

Donormoedermelk hot item

De reacties op dit nieuws zijn zeer uitlopend. Van zeer afwijzend tot zeer enthousiast. Ook denk ik dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de donors. En of een voorkeur aangeven mogelijk is. Vooral omdat wat je eet ook in de moedermelk terecht komt.

Het besluit van het ziekenhuis vind ik erg goed. En eigenlijk erg logisch. Als moedermelk de biologische norm is voor de mens dan is het beter deze als voeding te geven dan bewerkte melk van een koe. Het zet me ook wel aan het denken wat voor opties dit zou geven voor alle baby’s die geboren worden en waarbij er (opstart)problemen zijn met de borstvoeding.

Het geven van donormoedermelk wordt toch vaak gezien als ‘raar’ maar wordt al jaren gedaan. Maar nu een ziekenhuis dit besluit neemt op basis van gedegen onderzoek is het nieuws. Van mij mag elk ziekenhuis dit overnemen zodat ouders de keuze hebben om voor donormoedermelk te kiezen of voor kunstvoeding.

Hoe kijk jij tegen donormoedermelk aan?