Eigenlijk had ik vandaag een hele leuke review en winactie willen publiceren. Maar gisteren gebeurde er iets waardoor ik daar helemaal niet aan toe ben gekomen.

Onrechtmatig gebruik van mijn fotomateriaal

In het verleden schreef ik al meerdere artikelen over copyright en copycats. Het is me in het verleden meerdere keren overkomen dat een andere blogger of persoon een van mijn foto’s online gebruikte zonder mijn toestemming.

Gisteren werd een van mijn foto’s gebruikt door een bedrijf. Voor commerciële doeleinden. Promotie van hun smakelijke product. Ik had namelijk een mooie foto gemaakt en in een van mijn artikelen vermeld omdat ik het zelf graag koop. Gewoon lekker online jatten. Big fail. Ik vermeld de foto niet in dit artikel, het geeft geen meerwaarde aan mijn boodschap.

Meerdere dingen schoten door mijn hoofd toen ik de foto in mijn tijdlijn zag verschijnen. Dit bedrijf had mij geen toestemming gevraagd voor het gebruik van mijn foto. En al helemaal geen toestemming gevraagd voor het gebruiken van mijn foto voor commerciële promotie. Daar zou normaal een flink prijskaartje aan hangen.

Rectificatie

Nu ben ik niet de moeilijkste en heb ik gevraagd om ten minste mijn naam als fotograaf te vermelden met een linkje naar mijn account op het betreffende social medium. Met daarbij de mededeling dat mijn foto’s niet zomaar gebruikt mogen worden zonder mijn toestemming. Mijn foto had nota bene mijn copyright pontificaal in het midden staan. Die was gewoon niet te missen.
Tot drie keer toe werden mijn berichten verwijderd. Pas toen ik aangaf dat ik ook een factuur kon sturen kwam er een privébericht.

Verontwaardigd en pissig over de onrespectvolle en zeer onprofessionele manier van handelen was ik nog verbaasder over de reactie van het bedrijf.

Ik werd even getagged in de door hun geplaatste foto en ze vonden het fijn dat het zo opgelost kon worden. De foto was geplaatst door een stagiair dus excuses voor het ongemak. Opgelost? Verre daarvan.

Wat ging er mis?

Het bedrijf leek niet te begrijpen dat er drie punten mis gingen:

  1. Er was geen toestemming gevraagd voor het gebruik van mijn foto. (onrechtmatig gebruik fotomateriaal)
  2. De foto werd online gepubliceerd zonder naamsvermelding. (schending auteursrecht/copyright)
  3. De foto werd zonder toestemming gebruikt voor commerciële promotie. (schending auteursrecht/copyright)

Omdat mijn drie verzoeken werden verwijderd zonder antwoord kreeg ik het idee dat ze heel goed wisten dat dit niet toegestaan is. En het maar onder de pet wilden schuiven door mij te negeren.

Door deze onbeschofte behandeling heb ik ze gevraagd mijn foto te verwijderen. Gelukkig werd dit vrij vlot gedaan. Helaas zonder verder inhoudelijke reactie.

En nu?

Dat het bedrijf zich verschuilt achter de actie van een stagiair vind ik al zeer onprofessioneel. De eindverantwoording ligt niet bij de stagiair maar bij het bedrijf zelf. En wanneer je een foto gebruikt van een blogger die nota bene in een artikel heeft aangegeven zeer tevreden te zijn over een zelf aangeschaft product ben je gewoon onbeschoft bezig. Respectloos.

Daarnaast laat het me twijfelen aan de kwaliteit van het product. Wanneer je promoot met een zeer specifiek product, waarvan je klanten maar aan moeten nemen dat je er eerlijk over bent, is het heel dubbel wanneer een bedrijf het niet zo nauw neemt met de Nederlandse wetgeving. Of heel simpel, geen respect heeft voor hun klant.

Schadevergoeding?

De rest van de dag zat ik in dubio. Gezien de korte tijdsduur dat het online heeft gestaan, omdat ik het zelf spotte, vond ik het de moeite niet waard een schadevergoeding te eisen. Ik kreeg wel de tip om een waarschuwingsfactuur (proforma) te sturen naast de keiharde e-mail die ik nu aan het opstellen ben. Mocht het weer gebeuren dan volgt er geen waarschuwing meer en stuur ik gelijk een factuur met schadevergoedingseis wegens onrechtmatig gebruik van mijn fotomateriaal en schending van mijn copyright. Dit bedrijf verdient zeker een tik op de vingers.

Ik ben erg benieuwd naar het antwoord van het bedrijf. Misschien ben je hard op zoek naar een naam in dit artikel, maar online shaming is niet mijn ding.

Respecteer mijn copyright en auteursrecht!

Waarom schrijf er dan over? Omdat ik wilde delen dat ik onrechtmatig gebruik van door mij gemaakte content absoluut niet accepteer. Mijn gehele website valt onder mijn copyright. En wie een foto van mij misbruikt, met pontificaal mijn copyrightvermelding er op vermeld, is gewoon oerdom bezig.