Mijn deken is nog niet af maar velen vragen al hoe ik het maak. Wat is je patroon? Hoe ziet het er tussentijds uit? De meeste van mijn haakwerken maak ik uit de losse hand en pas ik aan terwijl ik het maak. Een deken is alleen zo simpel dat je dat zelfs niet nodig hebt.

Gehaakte deken

Deze deken is ook voor haaknoobs te maken al heb je dan wel wat extra geduld nodig omdat je denk ik nog niet zo snel kan haken. Het is namelijk een hele simpele basissteek die ik gebruik dus je hoeft niet te tellen, alleen maar de steek te kunnen haken.

Mijn deken is gemaakt van lekker fluffy garen wat ik bij de Zeeman vond, ook de haaknaald haal je daar voor een euro. Mijn garen is polyester, je kan ook echte wol gebruiken, dan ben je voor je materiaal alleen iets meer aan kosten kwijt. Ik denk dat ik dat ga doen voor een volgende deken want ik heb merinowol gezien in een prachtige kleur haha. Haken is verslavend weet je!

Je bent bij de Zeeman ongeveer 50 euro aan het materiaal kwijt voor een deken van minimaal 140cm x 200 cm en 40-50 uren aan haken afhankelijk van hoe snel je kan haken.

Mocht je het garen niet bij de Zeeman kunnen vinden dan heb ik hier de specificaties voor je per bol zodat je een vergelijkbare kan vinden, je kan dus ook voor echte wol kiezen: Extra soft breigaren 100 gram, 95 meter, 100% polyester. Het fluffy draad is 3 mm dik. Adviesnaald 6-7mm maar ik gebruik expres een 8mm voor een losser effect. 

Wat heb je nodig

  • 18 bollen Extra soft garen van Zeeman
  • Haaknaald maat 8
  • Een uur of 40 geduld
  • Deze uitleg over alle haaksteken

Uitleg

Zet 100 lossen op als ketting. Daarna haak je de eerste toer vasten. Let op dat je de eerste toer niet te strak haakt maar probeer juist losse steken op te zetten zodat je een soepele gehaakte deken krijgt. Draai na een afgeronde toer je deken om en haak een nieuwe toer vasten.

Wanneer een bol garen op is haak je een nieuwe aan. Zie de uitleg over alle haaksteken voor alle haaktechnieken die je dan nodig hebt.

Zo ga je door tot je al je bollen hebt gebruikt. Ik werk nu alle losse draadjes af op de plekken waar ik een nieuwe bol garen startte. Even een knoopje maken en dan een stukje draad in het haakwerk weven en klaar. Bij deze deken is het niet nodig om de randjes van de nog af te werken. Als je netjes hebt gehaakt dan zit er al een nette rand op.

Je gebruikt expres een grotere haaknaald dan er op de bollen garen staat zodat de gehaakte deken een losser effect krijgt. Vasten haken is een van de basissteken en het is rechttoe rechtaan dus dit is echt een makkelijke deken om te haken. Het garen is zo zacht dat je een soepele lekker warme deken krijgt. Zodra de mijne af is zal ik in deze blog foto’s plaatsen.

Veel haakplezier!