Vorig jaar zomer startte ik met koolhydraten minderen. Eerst richting koolhydraat beperkt waarmee ik al flink wat kilo’s kwijtraakte. Helaas kwamen die er allemaal weer aan toen ik tijdens de winter met een longontsteking thuis kwam te zitten. Toen besloot ik, het moet anders. Ik wil blijvend op een gezonde manier afvallen en gezond blijven eten.

Inlezen en kennis verzamelen

Ik ben me gaan inlezen. Koolhydraatarm eten leek me interessant. Koolhydraat beperkt eten was goed te doen dus koolhydraatarm, een stapje verder zou ook moeten lukken.

Mijn moeder bracht ketogeen eten onder mijn aandacht, wat een vorm is van koolhydraatarm eten. Dat maakte dat ik helemaal enthousiast werd. Want mijn probleem met mijn gewicht is dat ik extreem veel aankom van koolhydraten en ze opsla als vetten maar niet verbrand. Sinds ik koolhydraat beperkt ging eten zag ik langzaam in dat ik koolhydraten niet goed kan verwerken en lichamelijk achteruit ga zolang ik ze eet.

Mijn lichaam gaat volop insuline produceren (het vetopslaghormoon) en ik kan onvoldoende bewegen gedurende mijn dagen door fibromyalgie om dat te compenseren. Ook krijg je dan de befaamde bloedsuikerpieken en mega dips waar ik gek van werd. Want ik voelde me nooit verzadigd. Met ketose verbrand je ook je eigen lichaamsvet en dat maakt dat ik ketose er interessant vond en me in ging lezen. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Sinds ik ketose toe ben gaan passen zit ik na mijn maaltijden echt vol.

Wat kan ik allemaal eten?

Na een week lezen en informatieve filmpjes kijken startte ik. Etiketten en voedingswaarden lezen ben ik al jaren aan gewend door alle allergieën dus voor mij was de grootste omschakeling: wat kan ik allemaal eten en wat kan ik daarvan maken.

Ik dacht eerst dat koolhydraatarm eten heel beperkt was maar in de praktijk weet ik vaak niet wat ik moet kiezen omdat er zoveel mag. Wanneer ik tijd heb kook ik uitgebreid en prep ik maaltijden wat enorm helpt, maar eigenlijk ben ik met koolhydraatarm eten in ketose simpeler gaan eten. Soms eerder hapjes style haha. Heerlijk! Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets mis omdat ik zo lekker eet.

Hoeveel ben ik afgevallen na 6 maanden?

De eerste kilo’s gingen heel hard. Ik val nog steeds af alleen wat langzamer. Ik ben nu bijna 14 kilo kwijt en wil graag nog minimaal 6 kilo kwijt zodat ik ruim onder de 70 kilo kom met mijn 1.65m. Je ziet het verschil ook overduidelijk tussen de foto van mij in de keuken bovenaan waar ik bijna 90 kg weeg en de rest van de foto’s in deze blog. Ik ben letterlijk in de breedte gekrompen hihi.

Wat ik belangrijker vind dan de kilo’s kwijtraken zijn de centimeters. Het ging mij vooral om het buikvet en vet wat je tussen je organen verzameld wat echt ongezond voor je is.

Koolhydraatarm eten in ketose laat me mijn eigen overschot aan vetten verbranden en dat is duidelijk te merken. Ik hou alleen mijn buik en heupen bij in centimeters en daar ben ik nu samen meer dan 50 cm kwijt. Dat betekent dat ik van maat 46/48 naar maat 38/40 ben gegaan en dat ook maat 40 me nu los begint te zitten. 38 is een perfect fit zeg maar.

Ik heb weer echt een middel gekregen en een serieuze kaaklijn. Eigenlijk heb ik altijd een fluffy koppie gehad, dus die kaaklijn is echt nieuw.

Er zit nog steeds genoeg wat eraf kan (en moet haha) dus ik ben benieuwd wat de komende maanden gaan brengen. Want onder de 70 kilo komen en blijven is wel mijn streven.

Bron: Sewcream via Shutterstock

Geen crashdieet

Veel mensen vragen me of je door zo te eten niet je curves volledig kwijtraakt net zoals vaak gebeurd als je streng op dieet gaat. Het antwoord is nee. Zowel de voor- als achtergevel zijn nog volledig aanwezig, alleen in een stuk kleinere wijdtemaat haha.

Het verschil wordt gemaakt doordat ik geen crashdieet doe waarbij je makkelijk spierweefsel verliest door voedingstekorten en dus ook je curves. Ik eet 1500-1800 kcal op een dag wat betekent dat ik afval door mijn lichaam letterlijk te voeden. 500 gram groenten op een dag, 3 liter drinken, heel veel gezonde vetten, vezels, eiwitten en een beetje koolhydraten. Dit is een gezonde lifestyle voor mij en geen manier om even snel de kilo’s te lozen want dat is geen oplossing.

Koolhydraatarme lifestyle

Ik lees veel mensen die koolhydraatarm eten als dieet zien. Ik zie het als lifestyle. Je kan er veel (en vaak snel) mee afvallen daarom vinden mensen het interessant. Die kilo’s blijven er alleen niet af als je je eetpatroon niet blijvend bewust veranderd.

In mijn zoektocht naar informatie kwam ik er achter dat er een aantal Nederlandse koolhydraatarme Facebookgroepen zijn die niet zo multi culti of halal vriendelijk zijn. Ik begreep niet dat mensen op de lange termijn echt saai blijven eten, geen kruiden gebruiken of andere smaakmakers. Dat ik uit een groep werd gezet omdat er op mijn profiel staat dat ik foodblogger ben was een beetje de druppel. Ik vond het zo kinderachtig.  Helemaal omdat ik toen nog in de ‘ik snap het koolhydraatarm eten nog niet helemaal fase’ zat en ook vragen wilde stellen. Uiteindelijk ben ik er wel uitgekomen maar dat was wel even een botte teleurstelling.

Mede daarom heb ik de Facebook supportgroep ‘Lekker halal eten koolhydraatarm en keto‘ opgericht. In mijn zoektocht naar informatie kwam ik er achter dat er helemaal geen halal Facebookgroep voor koolhydraatarm eten was. En aan de keiharde groei van mijn groep te zien is het overduidelijk dat er behoefte naar is. De sfeer in de groep is heel warm en opbouwend waar ik heel blij mee ben, mede dankzij mijn medebeheerders Rachel en Sarra.

Mijn groep is alleen voor vrouwen maar hier op Waymadi.nl deel ik al mijn koolhydraatarme recepten en ook de uitleg hoe je bijvoorbeeld kan starten met koolhydraatarm eten.

Bewust eten kan zo lekker zijn, je moet er alleen wel zelf een feestje van maken. Nog iemand die dat goed begrijpt is Oahn’s Kitchen. Tipje om ook te volgen!

Welke veranderingen heb ik nog meer gemerkt?

Mijn gezondheid heeft wat meer balans gevonden in de afgelopen maanden.

  • Ik heb minder last van mijn fibromyalgie tenzij ik mezelf teveel belast. Dat blijft haha. Maar de dagen dat ik mijn bed bijna niet uit kan komen omdat ik wakker wordt met zo veel pijn zijn zeldzaam geworden en daar ben ik echt dankbaar voor.
  • Mijn ASS is minder heftig aanwezig.
  • Ik ben minder vermoeid en kan makkelijker opstaan in de ochtend.
  • Ik heb minder last van migraine aanvallen.
  • Mijn opgeblazen buik is volledig weg. Ik heb ook geen buikpijn meer en geen last meer van buikkrampaanvallen.
  • Mijn verteringsstelsel werkt normaal en regelmatig.
  • Mijn atopisch eczeem is volledig weg.
  • Ik heb geen allergie aanvallen meer gehad en ook geen last gehad van hooikoorts dit jaar.
  • Mijn wenkbrauwen begonnen uit te vallen de afgelopen jaren en groeien nu langzaam terug.

Voor mij dus een groot verschil met hoe het eerst was. Al met al besef ik me heel goed dat ik nu waarschijnlijk een plateau heb bereikt waar mijn lichamelijke klachten niet volledig weg zijn maar wel verminderd. Heel fijn dus ga ik gewoon door met koolhydraatarm eten. Ergens hoop ik dat het nog wel beter gaat worden dan dit maar ik ben hier al heel tevreden mee. Ik hoop dat ik die laatste kilo’s en cm ook nog kwijt kan raken met een paar maanden tijd.