Omdat ik chronisch ziek ben krijg ik regelmatig de vraag hoe ik verzekerd ben. Want ja, dat mijn medische kosten hoog zijn dat klopt inderdaad. Elk jaar gaan er duizenden euro’s naar medische kosten. Het is voor mij dus cruciaal dat ik een goede zorgverzekering heb.

Ik maak gebruik van geestelijke gezondheidszorg (therapie en begeleiding rondom mijn ASS), ga naar een chiropractor, gebruik meerdere soorten medicatie, draag een bril, ga naar de tandarts en regelmatig naar fysiotherapie.

Mijn eigen risico mag ik elk jaar volledig betalen door alles wat er uit de basisverzekering wordt vergoed. Dat vind ik altijd een dikke smak geld. Mijn maandelijkse premie zit op zo’n €150,- euro per maand en ik vind dat wel redelijk voor alles wat ik vergoed krijg. 

De rekensom

Ik probeer elk jaar te bekijken hoe ik een zo hoog mogelijke vergoeding uit de aanvullende verzekeringen kan krijgen zodat ik zo min mogelijk betaal in combinatie met de maandelijkse premie. Vaak is het een rekensom, hoeveel krijg ik vergoed en hoeveel betaal ik daarvoor meer? Vaak kan het grootste aanvullende pakket niet uit als je de extra vergoedingen vergelijkt met de extra maandelijkse premie die je betaalt is mijn ervaring. 

Het kabinet heeft al aangekondigd dat de premies voor de zorgverzekeringen weer stijgen. Dan is het de kunst om uit te rekenen wat je echt moet verzekeren en wat je eigenlijk niet nodig hebt. 

Hoe voorkom ik dat ik te veel betaal? Zorgverzekeringen vergelijken is het geheim. Natuurlijk kijk je niet alleen naar de maandelijkse premie maar maak je vooral de vergelijking wat ze nou echt vergoeden. Zo ben ik vorig jaar na jaren dezelfde verzekeraar te hebben gehad overgestapt. Het kwam financieel gewoon niet meer uit ondanks dat ik tevreden was over de verzekeraar. Ik moest bijna €30,- meer gaan betalen per maand terwijl de vergoedingen ongewijzigd bleven. 

Tips om op te letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar

Wat is handig om op te letten als je geld wil besparen op je zorgverzekering? Deze tips pas ik elk jaar toe:

  • Kijk eerst of je collectief kan verzekeren. Een collectieve verzekering kan je per maand rustig 20 euro of meer schelen en soms extra vergoedingen opleveren. Wij hebben via de werkgever van W een goed collectief aanbod waarmee we elk jaar samen minstens 440 euro besparen en extra behandelingen aan fysiotherapie krijgen.
  • Kijk of de basisverzekering niet voor een absurd hoog bedrag wordt aangeboden. Deze heb je sowieso nodig maar daar hoef je echt niet de hoofdprijs voor te betalen. 

  • Kijk of je de vergoedingen in de aanvullende verzekeringen echt nodig hebt. Ga je zoals ik bijvoorbeeld bijna wekelijks naar de fysiotherapeut in de koude maanden dan heb je daar een ruime vergoeding voor nodig. Wat voor mij ook noodzakelijk is, is een ruime vergoeding voor alternatieve therapieën. Ik ga nu maandelijks naar de chiropractor en elke afspraak is €60,-. Daar krijg ik nu elke keer €40,- van terug met een maximum van €650,-. Dat scheelt mij dus behoorlijk wat geld op jaarbasis. 

  • Kijk of je tandartsverzekering goed staat. Komen er dure behandelingen aan dan zet ik mijn tandartsverzekering soms een jaar op een hoger bedrag. Verwacht ik geen drama met mijn gebit dan zet ik het bedrag lager en betaal ik dus minder. Wel zorg ik altijd dat ik €500,- aan tandartskosten vergoed kan krijgen zodat als er onverwachts iets gebeurd ik niet flink bij mag betalen. 

Vergelijk jij ook elk jaar je zorgverzekering? 

Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.
Foto’s door metamorworks, studio2sim en Andrej Popov via Shutterstock.