Hebben jullie het nieuws meegekregen over de aanvullende eisen die aan mensen met autisme worden gesteld wanneer je je rijbewijs wil halen of verlengen? Het zette me wel aan het denken want binnen 2 jaar moet ik mijn rijbewijs ook gaan verlengen. En om nou 200 euro neer te moeten leggen voor een kwartiertje tijd van het CBR komt voor mij ook erg over als zorgfraude

Medische keuring

De herkeuring voor mensen met autisme is in 2013 al afgeschaft maar ik had nog geen diagnose toen ik mijn rijbewijs haalde. Dus verwacht ik eigenlijk wel dat ik nog door een medische keuring moet. Wat eigenlijk heel gek voelt want ik kan goed rijden en heb destijds mijn rijbewijs en theorie-examen in een keer gehaald met vrijwel geen fouten met 18 praktijklessen. Rijden vind ik heel ontspannend gek genoeg, maar ik ben er heel eerlijk in dat rijden met een automaat met 180 pk onder je voet wel heel erg fijn is. 

Ik krijg wel eens vragen hoe het nou is om na je diagnose terug te kijken op zaken als je studietijd en andere grotere gebeurtenissen zoals het halen van je rijbewijs. Kwam ik hobbels tegen die ik kan linken aan het autisme? Ja en nee. Mijn studietijd zal ik in een andere blog bespreken. Mijn rijbewijs was een ander verhaal. 

Het rijbewijs halen

Toen ik ging werken in de schuldhulpverlening besloot ik dat ik mijn salaris ook wilde gebruiken voor een stukje zelfstandigheid: mijn rijbewijs. Via een lieve vriendin met top rijschool in Assen ging ik aan de slag. Ik heb echt fijne ervaringen aan haar lessen. Ze waren zowel gezellig als zeer leerzaam en vol voor mij duidelijke en concrete uitleg zonder nonsens. De feitelijke uitleg die ik kreeg heeft zeker bijgedragen aan het vlot kunnen afrijden. 

Theorie-examen

Het theorie-examen vond ik eerlijk gezegd lastiger. Omdat ik heel letterlijk lees waren sommige vragen niet concreet genoeg. En dan moet je dus een antwoord kiezen in een paar seconden terwijl ik eigenlijk nog aan het nadenken was wat ze met de vraag bedoelden. Een autistisch voorbeeld van in de praktijk kan ik het zeer goed, theoretisch kan ik je alle regels uitleggen maar op een schermpje is het anders dan de praktijk. Ik ben het type dat de fouten uit de theorieboekjes haalt haha. 

Gelukkig haalde ik het theorie-examen wel in 1 keer met 2 fouten. Eerlijk gezegd had ik niet het idee dat ik geslaagd was en dacht ik dat het echt op het randje zou zitten. Met de kennis die ik nu heb had ik een mondeling examen veel fijner gevonden, maar ja toen wist ik nog niet dat ik autisme had.

Theorie-examen oefenen

Tegenwoordig heb je slimmere opties om te oefenen voor het theorie-examen. In mijn tijd (wat klinkt dat oud) was het een cd-rom met oefenvragen. Nu kun je dat online gratis oefenen voor je auto rijbewijs. Daar had ik graag toentertijd gebruik van gemaakt. Ik zou het dus ook echt aanraden als je autisme hebt om gebruik te maken van deze oefenmethode om je theorie online te leren

Hoe kan het makkelijker?

Als jurist ben ik al van mening dat er al veel te veel onzinnige werkverschaffing regeltjes zijn. Natuurlijk ben ik van mening dat als je prikkelgevoeligheid of prikkelverwerking zo extreem is dat autorijden eigenlijk niet meer veilig is dat je uiteraard niet je rijbewijs behoudt.

Of wanneer je medicatie neemt het goed is dat er even extra gecheckt wordt of je nog veilig kan rijden. Maar dat hoor je al te weten op het moment dat je de medicatie gaat nemen en wat je heel makkelijk kan checken. Ik weet ook heel goed dat in perioden dat ik medicatie neem ik op moet passen met sommige soorten omdat het dan een misdrijf is als ik ga rijden. Maar dat geldt voor iedereen en niet alleen voor mensen met autisme.

Ik ben van mening dat het CBR veel efficiënter kan werken om de overload aan prikkels te voorkomen die je nu moet verwerken bij contact of afspraken. Daarnaast is het natuurlijk absurd dat je voor een medische keuring bij een psychiater zoveel geld neer moet leggen. Er zijn namelijk zat mensen met autisme die van een uitkering rond moeten komen omdat ze gedeeltelijk of geheel zijn afgekeurd. En dan is dat een rib uit je lijf terwijl het rijbewijs juist een handig middel is om sociale vereenzaming te beperken. Voor mij zou het onmogelijk zijn om alle (medische) afspraken en therapie die ik krijg te volgen zonder rijbewijs. Het OV is namelijk dramatisch en geeft me voor een enkele reis extra reistijd van een uur en dus ook meer prikkels.

Wellicht zou het wat zijn om de eindbeslissers over dit soort regeltjes eens te laten ervaren hoe het dagelijks leven is voor iemand met autisme binnen het enorm brede spectrum.