Er zijn in de winkels veel producten te vinden gelabeld met ‘koolhydraatarm’. Zijn die ook echt koolhydraatarm? Vaak zijn dit bekende ‘dieet’ merken of worden broden gelabeld met ‘koolhydraatarm’ terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

De term ‘koolhydraatarm’ is niet beschermd

Een product mag namelijk al koolhydraatarm worden gelabeld bij een vermindering van zoveel procent koolhydraten. Er is namelijk geen officiele regelgeving vastgelegd die definieert wat koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt is. 

De verwarring wordt vaak nog leuker als je bedenkt dat in de VS ‘low carb’ ook wordt gebruikt voor koolhydraatbeperkt. En dat is eigenlijk precies wat je het beste kan onthouden. Alle kant en klare producten die gelabeld zijn als ‘koolhydraatarm’ zijn als je naar de ingrediënten kijkt in werkelijkheid ‘koolhydraat beperkt’.

De producten bevatten namelijk ingrediënten die niet binnen een koolhydraatarme of ketogene eetstijl passen zoals granen, peulvruchten of zoetstoffen die je bloedsuikerspiegel net zo hard boosten als gewone suikers of zwaar geraffineerde ongezonde vetten.

Hoe zat het ook alweer?

Keto = 0-circa 30 kh per dag

Koolhydraatarm = tot 50 kh per dag

Koolhydraat beperkt = 50-125 kh per dag

Koolhydraatrijk = 125 en meer kh per dag

Zowel voor keto als koolhydraatarm geld dat je je kh voornamelijk uit groenten haalt. Bij kha heb je dus meer ruimte om ook groenten te pakken die rond de 5 kh/100 gram zitten. Helemaal als je zoals ik regelmatig minimaal 500 gram groenten per dag eet.

De ingrediënten geven de doorslag

Bij elk product geldt eigenlijk, de ingrediënten geven de doorslag. Iets wat heel laag in kh is betekent niet dat je lichaam er niet op reageert. Alle granen boosten de bloedsuikerspiegel, hoe klein de hoeveelheid ook is. 

Met ketogeen/kha eten wil je juist je bloedsuikerspiegel laag en stabiel houden zodat je niet die insulinerespons krijgt waardoor je vet op gaat slaan ipv verbranden. Daarom maken we alle baksels eigenlijk zelf en kies je het liefst voor whole foods (zo min mogelijk bewerkte voeding).

Helaas is hier nog zeer weinig op de markt (of idioot duur) wat echt kha of keto is. Wie weet kunnen wij daar nog eens verandering in brengen…!