Ik lees tussen de aanmeldingen voor mijn Facebookgroep regelmatig ‘Ik wil ketogeen eten om zo snel mogelijk af te vallen’. 

Dan maak ik me al zorgen want mijn groep heeft een no tolerancy beleid voor crashdiëten. Jezelf uithongeren (onder je BMR gaan eten) is nooit de oplossing. Het helpt niet om alleen maar salades te gaan eten, want dan vergeet je compleet dat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft en die zitten in de échte groenten. Je complete macronutriënten moeten in balans zijn om je lichaam te voeden.

Wat ik iedereen vraag die een switch in eetpatroon wil maken is te beginnen met te kijken naar je huidige eetpatroon. Je bent de kilo’s niet in een paar weken aangekomen. Waarom zou je 15 kilo in een maand kwijt willen raken? 

Het starten van de Facebookgroep was een stimulans creëeren voor mezelf om mijn eigen reis naar gezonder worden te kunnen delen. Mijn gezondheid was een ramp en de kilo’s bleven steeds meer plakken. No way dat ik honger ga lijden om af te vallen dus ik kwam uit bij ketogeen eten.

Wanneer je je lichaam gaat voeden met gebalanceerde voedingsstoffen gaat het beter functioneren. Het gevolg is dat je ook gewicht gaat kwijtraken, helemaal wanneer je kiest voor je lichaam activeren als vetverbrander door ketogeen te gaan eten.

Jezelf gezonder eten is dus je hoofddoel en niet de kilo’s lozen, dit is het automatische gevolg van jezelf gezonder gaan eten. Dit is een mindshift waarbij je tegelijk werkt aan het kwijtraken van je koolhydratenverslaving. Ketogeen gaan eten is een lifestyle, daarom is begrijpen wat te eten, wat er in je eten zit en hoeveel je lichamelijke voedingsbehoefte is noodzaak.

Daarom zie je me ook steeds benadrukken dat ‘cheaten niet werkt’, je voedt er alleen je suikerverslaving mee en houdt jezelf gewoon voor de gek. Bewust eten, jezelf gezonder eten, is een lifestyle. Ketogeen eten is niet de zoveelste hype.

Je leert om je lichaam te voeden met whole foods en jezelf gezonder te eten wanneer je beseft dat ketogeen eten geen crashdieet in een dozijn is.

De voedselindustrie tegenwoordig is alleen maar gericht op verkopen. Deze bedrijven zijn niet geïnteresseerd in hoe je de consument zo gezond mogelijk maakt. Mijn gehamer op jezelf gaan voeden in plaats van vullen is de basis voor de balans in je eetpatroon vinden die je ook op de lange termijn vol kan houden. Het besef dat koolhydraatrijk eten je huidige gezondheid zwaar uit balans heeft gebracht moet ook je motivatie zijn om de stap te maken naar jezelf gezonder eten.

Jou leren je lichaam te voeden betekent dat ik je leer om meukvrij te gaan eten, te kiezen voor whole foods in plaats van geraffineerde voeding vol onnodige toevoegingen wat puur maagvulling is. Het kan als een droom klinken om puur te gaan eten wat tegelijk ontzettend lekker is, daarmee af te vallen, op gewicht te kunnen blijven maar ook er mee aan te kunnen komen mocht dat je behoefte zijn. Het is de realiteit dat dit eetpatroon niet moeilijk is om vol te houden en heerlijk te kunnen blijven eten. Maar alleen, als je beseft dat afkicken van die koolhydratenverslaving tijd kost en inzettingsvermogen maar zeker niet onmogelijk is.

De kunst is leren hoe je dit toepast, je smaakpapillen nieuwe sensaties aanleren en vooral doorzetten. Je doet dit voor je gezondheid. Niet om eventjes snel gewicht kwijt te raken. Want wat gebeurt er dan? Je gaat weer normaal eten en hoppa daar zijn je kilo’s weer terug en je kan weer opnieuw beginnen want je bent niet met je koolhydratenverslaving aan de slag gegaan. 

Het voedselsysteem waar we aan gewend zijn promoot voornamelijk geraffineerde voeding als ‘gezond’. Wij zijn de generatie die zelf keuzes maken dus laten we dat ook doen. 
Voed je lichaam met echt eten in plaats van het alleen te vullen. Let’s get healthy