Veel mensen willen graag gezonder eten, maar weten niet zo goed hoe en schuiven het daarom op de lange baan. Hier 7 tips om toe te passen wanneer je een gezonder voedingspatroon als lifestyle wil toepassen.

1. Het hoeft niet perfect

Rome is niet in één dag gebouwd. Je hoeft dus ook niet van de ene op de andere dag een volledig gezond voedingspatroon te hebben. Dat perfectionisme is juist waardoor veel mensen het snel weer opgeven of er zelfs helemaal niet aan beginnen. Laat het idee los dat het perfect moet. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk gezond probeert te eten, waarbij je stapje voor stapje leert om keuzes te maken waarbij je jezelf gaat voeden in plaats van vullen.

Heb je een dagje even wat minder gezond gegeten, dan heeft het geen zin om je er schuldig over te voelen. Kies de volgende keer eens voor een gezondere optie door bewust te kijken naar je eetpatroon. Veel mensen hanteren de 80/20 regel: 80 procent verantwoord, 20 procent minder gezond. In de praktijk werkt dit alleen niet en kan het je suikerverslaving juist extra triggeren. Start bij je basis en kies voor maaltijden vol voeding in plaats van vulling. Dan heb je namelijk ook minder cravings.

2. Drink geen suikers

Een gezond voedingspatroon heeft niet alleen te maken met wat je eet, maar ook met wat je drinkt. In frisdranken en vruchtensappen zitten veel suikers waardoor je energie krijgt. Maar is het ook voeding en zit je vol na een glas drinken? Zie het als een stukje bewustwording dat suikers drinken alleen pieken in je bloedsuikerspiegel geeft maar je lichaam niet voedt.

Helaas zijn ook de light versies niet gezond, de meeste zoetstoffen zijn namelijk niet gezond voor je. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het goed is om veel water te drinken. De aanbevolen hoeveelheid is minimaal 2 liter per dag. Je kunt eventueel een app downloaden die je eraan herinnert om water te drinken. Daarnaast kan het helpen om het water een beetje op te leuken. Zo telt thee ook. Groene thee is bijvoorbeeld een hele verantwoorde keuze. Daarnaast kun je fruit en kruiden aan water toevoegen om er meer smaak aan te geven. Of denk eens aan de stevia druppels met smaakjes.

3. Boost je groenten!

Iedereen weet dat voldoende groenten eten deel uitmaken van een gezonder voedingspatroon. Wist je dat je rustig 500 gram groenten per dag kan eten of meer?

Het kan echter moeite kosten om hier voldoende van te eten. Zo vinden veel mensen groente niet altijd even lekker, de manier van klaarmaken is wel het geheim om ze lekker te maken.

Groenten zijn de gezondste bron van koolhydraten voor je lichaam. Of je nou ketogeen, koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eet, groenten zijn de basis voor je dagelijkse koolhydraten inname.

Vind je dit nou echt heel erg moeilijk? Wanneer je afkickt van de hoge suikers gaan groenten anders smaken. Zoeter. Voller van smaak. Je smaakpapillen vernieuwen zich namelijk elke twee weken. Dus je hebt tijd nodig om te wennen aan deze bron van voeding en het lekker te gaan vinden. Weet je nog dat je als kind nieuwe dingen vaak meerdere keren moest eten om aan de smaak te wennen? Dat heeft met de vernieuwing van je smaakpapillen te maken.

Ik begon zelf extra groenten te eten door veel soepen vol groenten te maken en die dan glad te pureren. Dat doe je het makkelijkste met een goede blender. Op Bestenu.nl hebben ze verschillende blenders voor je vergeleken zodat je de beste keuze kunt maken.


4. Maak er iets leuks van 

Gezonder eten hoeft helemaal niet saai te zijn. Er zijn zoveel verschillende recepten,  dat er ongetwijfeld meer dan genoeg is waar je blij van wordt. Ga dus op zoek naar gezonde recepten en probeer zoveel mogelijk uit. Uiteindelijk heb je dan een flinke lijst verzameld met gerechten die je lekker vindt. Een gezond eetpatroon is een gevarieerd eetpatroon, dus het is juist goed om vaak af te wisselen.

Maak van elke maaltijd een feestje. Gebruik mooie borden, leg je eten mooi neer en geniet. Wist je dat het kan helpen je maaltijden samen te stellen door eerst je eiwitbron te kiezen en dan te combineren met groenten en gezonde vetten naar keuze?

5. Zoek je valkuil

Je kunt nog zo gezond ontbijten, lunchen en dineren, het gaat vaak fout met de tussendoortjes. Eigenlijk geeft de behoefte aan tussendoortjes aan dat je maaltijden te weinig voeding bevatten. Want voor een stabiele bloedsuikerspiegel heb je juist geen tussendoortjes nodig. Wat je eet en drinkt, helemaal de tussendoortjes, kunnen de doorslag geven of je een suikerverslaving aan het boosten bent of dat je kiest voor voeding voor een optimale gezondheid.

Soms kan dorst ook op een hongergevoel lijken, dus je kunt op zo’n moment ook proberen om iets te drinken. Mijn richtlijn is eerst een glas (elektrolyten)water naar binnen en dan voelen of ik nog steeds ‘trek’ heb. En heb ik net gegeten? Dan is het zeker geen trek maar echt dorst.

6. Eet genoeg eiwitbronnen

Hoewel het prima is om vlees te eten, hebben we dit helemaal niet zo vaak nodig als je wellicht zou denken. Het is zeker niet essentieel om het elke dag te eten. Het is wel noodzaak om elke dag genoeg eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn de bouwstenen van elke cel in je lichaam. Wat zou er gebeuren als je die dagelijks te weinig binnen krijgt?

Wissel je eiwitbronnen af door afwisselend te kiezen voor vis, vlees, gevogelte, eieren, noten en zaden en groenten die veel eiwit bevatten. Vooral de volvette vissoorten zoals zalm, makreel, sardines en haring zijn echt een aanrader door de gezonde vetzuren die ze bevatten. Wist je dat het orthomoleculair gezien is aangeraden om meerdere keren vis te eten per week zodat je genoeg omega 3 vetzuren binnen krijgt?

7. Leer te luisteren naar je lichaam

Een gezonder voedingspatroon is persoonlijk. De lichamelijke macro behoeften zijn voor iedereen uniek. Daarom werken eetschema’s ook niet op de lange termijn, daarmee leer je namelijk niet wat de voedingsbehoeften van je lichaam zijn. Wat voor het ene goed werkt, kan voor een ander juist helemaal niet werken. Het is dus belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je te verdiepen in een gezonder eetpatroon met als basis voeden en niet vullen.

Kies jij al voor deze vorm van zelfzorg?