Koffie heb ik echt geleerd te drinken. Waar thee leuten bij mij als kind met de theelepel erin is gegoten vond ik koffie niet te zuipen. Tot ik moeder werd en het cafeïne infuus hard kon gebruiken.

Wat ik bij al mijn aankopen belangrijk vind is de herkomst. Drink ik wel zuivere koffie? De herkomst en eerlijk betaalde boeren geven voor mij wel de doorslag om een merk koffie wel of niet te kopen. Dan smaakt een heerlijke suikervrije ijskoffie plots een stuk lekkerder met dit warme weer!

Waar selecteer ik mijn koffie op?

Biologische koffiebonen vind ik een pré. De herkomst vind ik qua smaak minder belangrijk. De boer die de koffiebonen verbouwt heeft moet daar een goede prijs voor hebben gekregen. Ik koop dus liever wat duurdere koffiebonen waarvan duidelijk te herleiden is dat ze eerlijk zijn ingekocht.

Wel let ik op welke roast de koffiebonen hebben. Licht gebrande koffiebonen hebben namelijk een zachtere smaak waardoor je kopje koffie niet snel zuur smaakt of bitter. Dat is wel mijn favoriet. Licht gebrande koffiebonen bevatten ook de meeste cafeïne, wel zo fijn als je een stoot cafeïne kan gebruiken haha.

Ook vind ik het fijn om mijn koffiebonen zelf te maken. Die geur van vers gemalen koffiebonen is gewoon heerlijk en komt de smaak echt ten goede. Het liefst dan nog gezet als slow coffee. Je neemt iets meer tijd voor je smakelijke drankje dan als je een capsule in een machine dropt.

We zijn zo gewend in deze snelle tijden om alles maar nu en gisteren te willen. Even de tijd nemen voor een bewust kopje koffie is letterlijk een moment van onthaasten en stilstaan. Een chemex staat daarom nog op mijn verlanglijstje, dat geeft zo’n heerlijke smaak! Meestal gebruik ik nu een French Press maar een chemex is next level lekkere koffie.

Wat is jouw favoriete koffie?

Credits foto