Onder het alziende keurende oog van Kitteh Fahad heb ik een appelkruimeltaart met banketbakkersroom gebakken. Voor mij de eerste keer dat ik met kruimeldeeg werk, dus het was eventjes wennen hihi. Ik was geinspireerd door het recept van Gonny’s appelkruimeltaart dus heb ik op Smulweb een recept opgezocht van appelkruimeltaart met banketbakkersroom en dat aangepast naar onze eigen smaak.
Wat heb je nodig
- 250 gram zelfrijzend meel
- 250 gram lichte basterdsuiker
- 125 gram grasboter (pas bij gebruik uit de koelkast halen!)
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
Voor de vulling
- 4 Granny Smith appels of andere zure appels in kleine blokjes gesneden
- 4 afgestreken eetlepels lichte basterdsuiker
- handje in warm water gewelde gele rozijnen (optioneel)
- kaneel naar smaak
- zakje vanillesuiker
Voor de banketbakkersroom
- 2 eierdooiers
- 2 zakjes vanillesuiker
- 40 gram kristalsuiker
- 25 gram bloem
- 250 ml halfvolle melk
Bereiding
Begin met je vulling, zodat deze even kan staan marineren en de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Meng alles door elkaar in een kom en zet het apart.
Vervolgens maak je je banketbakkersroom. Er zijn zat recepten die zeggen dat je de ingrediënten apart van elkaar moet doen en dan bij elkaar, maar ik doe alles in een pannetje en breng het gewoon langzaam aan de kook terwijl ik met een garde blijf roeren tegen klontjes. Als het kookt zet je het vuur lager en blijf je roeren tot het lekker dik is. Daarna van het vuur afhalen en laten afkoelen. Makkelijker kan niet. Ze nu alvast je oven aan op 200 graden.
Voor het kruimeldeeg doe je alle ingrediënten in een kom behalve de boter. Even alles door elkaar roeren en dan de boter uit de koelkast halen en in de kom doen. Je snijdt met twee messen de boter in kleine stukjes door de andere ingrediënten. Je ziet nu dat het meelmengsel aan de boter blijft kleven en je grote en kleine kruimels gaat zien. Maak ze niet te fijn. Dit kruimels maken gaat het beste als je boter stevig is, dus haal hem net voor gebruik uit de koelkast.
Gebruik 2/3 van je kruimeldeeg voor de bodem van de taart. Vet eerst je bakblik in met boter en dan een handje meel erin en even rond draaien. Zo voorkom je dat de taart aan je bakblik blijft plakken na het bakken. Het kruimeldeeg kun je aandrukken met handen of de bolle kant van een lepel. Maak een rand van max 3 cm hoog aan de zijkanten.
Schep je banketbakkersroom bovenop de kruimeldeegbodem en verdeel het. Rustig verdelen anders verniel je je kruimeldeegbodem. Het makkelijkste is de banketbakkersroom lepel voor lepel op je bodem te doen en als je zo alles hebt verdeeld het rustig met de lepel uit te smeren.
Nu de vulling bovenop de banketbakkersroom. Even licht aandrukken met de bolle kant van van een lepel voor een egaal oppervlak.
Je hebt nog 1/3 kruimeldeeg over. Strooi dit over de vulling en bedek zo alles.
Doe je taart ongeveer 45 min in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden, de taart moet lichtbruin worden, vergeet tussendoor dus niet te kijken. Bij mij werd hij sneller bruin dan ik verwachtte ook omdat ik lichte basterdsuiker heb gebruikt dus hou je oven in de gaten ;)
Eet smakelijk!
Dat ziet er echt heerlijk uit!!
Jouw site is mijn ‘recepten website’ geworden haha.
Ik ga hem woensdag maken!
Ik ben benieuwd wat je er van vindt :D
Oeh… Dat ziet er lekker uit. Heb je alleen niet het idee dat het veel kruimeldeeg is? Heb nog nooit crumble gemaakt met onderin ook deeg. Maar dat snijdt wellicht wel gemakkelijker :D
Ik denk dat ik het binnenkort eens ga proberen ^_^
Ik zal morgen even een foto van de zijkant van een stuk taart voor je maken. Zowel boven als onder een vrij dunne korst in mijn ogen :D
Wat lief :D Ik ben benieuwd…
Nu heb ik nog meer trek whaaaa!! Hoe jij de taart hebt gemaakt lijkt hij mij ook erg lekker zeg :)
Vooral de banketbakkersroom is zoooooo lekker hierin :D
HONGERAANVAL! Ik heb mijn vriend net al opgemaakt dat dit op de planning staat dit weekend (:
Hihi, laat je me weten hoe het heeft gesmaakt? ;)
Mais bien sûr Madame, misschien moet ik ook eens beginnen met kookdingetjes op mijn site.
Al gaat het meestal zo: ‘Hee sebas, zullen we iets koken?’
‘Ja leuk! Snij jij even het vlees?’
‘Nee bah, dat is vies.’
En dan staat die arme jongen weer verlaten in de keuken haha.
Haha! Arme jongen :P Ik ben altijd wel nieuwsgierig wat anderen eten, geeft mij ook weer inspiratie namelijk haha.
Ik moet altijd lachen als we bij vrienden gaan eten die net samenwonen.
Terwijl wij altijd iets Thais, Indisch, Italiaans etc. koken en iets nieuws uitproberen, is daar dagelijks Nederlandse kost, aardappelen, groente vlees.
Misschien ga ik deze binnenkort proberen. Dol op kruimelvlaai. Had het er vanavond nog met mijn vriend over. Zaterdag gaat hij weer naar de barbier met in de buurt een winkel waar ze clotted cream verkopen. Lijkt me lekker bij appeltaart.
Iedereen is aan het bakken geslagen hier, ik zag net ook al een recept van appelflappen. Ziet er heerlijk uit.
Het water loopt me in de mond! Hoe ziet de binnenkant er trouwens uit na hebt bakken? Krijgen we ook foto’s van een aangesneden taart? ^_^
Wow! Dat ziet echt zo lekker uit! Ik ga hem ook zeker binnenkort eens maken :).
Oooh, ziet er echt heerlijk uit! :) Zou het graag eens willen maken :D Bedankt voor de foto tutorial ^^
Ziet er heerlijk uit! Ik ga ‘m volgende maand voor mn vriend z’n verjaardag maken denk ik.
heerlijk… appeltaart is 1 van mijn favo
Jij bent echt mijn inspiratie bron voor heerlijke recepten aan het worden. Hihi.
Het ziet er echt té lekker uit haha
o wow zit nu al te kwijlen
ga dit zeker is proberen
Dat ziet er echt heerlijk uit!
lekker, ik krijg er honger van!
Ziet er heerlijk uit! Wat voor springvorm heb je eigenlijk gebruikt? 20 cm?
Volgens mij is dit een springvorm van 24 of 26 cm.
Ah mag ik een stukje? Het ziet er echt heerlijk uit!
Oooh, hier heb ik zeker wat aan! Ik vind het altijd zo lekker appelkruimel. Mijn mama heeft het een paar keer proberen te maken, maar hij was niet stevig genoeg, deze eens proberen dan :D
ziet er superlekker uit! En geweldig goed gedaan met de foto’s, dit zijn nou recepten waar ik wat aan heb!
God oh god, Madelon wat doe je me aan!!
O oh, dit had je pas over een dag of 40 moeten zien XD
Oh jammmmmie, ziet er heeeerlijk uit!
Waaauw Madelon; deze taart ziet er Delicious uit! Die ga ik zeker maken!
Oh dat ziet er echt HEERLIJK uit! Ik hou ontzettend van appeltaart én bakken, dus dit recept komt goed van pas.. Ik denk dat die banketbakkersroom de taart net wat anders maakt.
Jammer genoeg heb ik pas volgende week vrijdag tijd om deze taart te maken, ik werk overdag en ben dit weekend bij mijn ouders.. Nou kan ik natuurlijk hun oven confisceren muahahahaha!
Bdankt voor het delen van dit recept :)