appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Onder het alziende keurende oog van Kitteh Fahad heb ik een appelkruimeltaart met banketbakkersroom gebakken. Voor mij de eerste keer dat ik met kruimeldeeg werk, dus het was eventjes wennen hihi. Ik was geinspireerd door het recept van Gonny’s appelkruimeltaart dus heb ik op Smulweb een recept opgezocht van appelkruimeltaart met banketbakkersroom en dat aangepast naar onze eigen smaak.

Wat heb je nodig

 • 250 gram zelfrijzend meel
 • 250 gram lichte basterdsuiker
 • 125 gram grasboter (pas bij gebruik uit de koelkast halen!)
 • 1 ei
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snuf zout

Voor de vulling

 • 4 Granny Smith appels of andere zure appels in kleine blokjes gesneden
 • 4 afgestreken eetlepels lichte basterdsuiker
 • handje in warm water gewelde gele rozijnen (optioneel)
 • kaneel naar smaak
 • zakje vanillesuiker

Voor de banketbakkersroom

 • 2 eierdooiers
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 40 gram kristalsuiker
 • 25 gram bloem
 • 250 ml halfvolle melk

Bereiding

appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Begin met je vulling, zodat deze even kan staan marineren en de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Meng alles door elkaar in een kom en zet het apart.

appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Vervolgens maak je je banketbakkersroom. Er zijn zat recepten die zeggen dat je de ingrediënten apart van elkaar moet doen en dan bij elkaar, maar ik doe alles in een pannetje en breng het gewoon langzaam aan de kook terwijl ik met een garde blijf roeren tegen klontjes. Als het kookt zet je het vuur lager en blijf je roeren tot het lekker dik is. Daarna van het vuur afhalen en laten afkoelen. Makkelijker kan niet. Ze nu alvast je oven aan op 200 graden.

appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Voor het kruimeldeeg doe je alle ingrediënten in een kom behalve de boter. Even alles door elkaar roeren en dan de boter uit de koelkast halen en in de kom doen. Je snijdt met twee messen de boter in kleine stukjes door de andere ingrediënten. Je ziet nu dat het meelmengsel aan de boter blijft kleven en je grote en kleine kruimels gaat zien. Maak ze niet te fijn. Dit kruimels maken gaat het beste als je boter stevig is, dus haal hem net voor gebruik uit de koelkast.

appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Gebruik 2/3 van je kruimeldeeg voor de bodem van de taart. Vet eerst je bakblik in met boter en dan een handje meel erin en even rond draaien. Zo voorkom je dat de taart aan je bakblik blijft plakken na het bakken. Het kruimeldeeg kun je aandrukken met handen of de bolle kant van een lepel. Maak een rand van max 3 cm hoog aan de zijkanten.

 appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Schep je banketbakkersroom bovenop de kruimeldeegbodem en verdeel het. Rustig verdelen anders verniel je je kruimeldeegbodem. Het makkelijkste is de banketbakkersroom lepel voor lepel op je bodem te doen en als je zo alles hebt verdeeld het rustig met de lepel uit te smeren.

 appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Nu de vulling bovenop de banketbakkersroom. Even licht aandrukken met de bolle kant van van een lepel voor een egaal oppervlak.

appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Je hebt nog 1/3 kruimeldeeg over. Strooi dit over de vulling en bedek zo alles.

appelkruimeltaart met banketbakkersroom

Doe je taart ongeveer 45 min in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden, de taart moet lichtbruin worden, vergeet tussendoor dus niet te kijken. Bij mij werd hij sneller bruin dan ik verwachtte ook omdat ik lichte basterdsuiker heb gebruikt dus hou je oven in de gaten ;)

Eet smakelijk!