Ramadan 2011. Voor mijn gevoel is Ramadan 2010 nog maar kort geleden geweest. Vandaag is de eerste dag van de ramadan in  2011. 2 jaar geleden schreef ik mijn eerste logje over de ramadan. Vorig jaar heb ik die blog nogmaals geplaatst, dit jaar is het tijd voor een nieuwe tekst over de Ramadan, wel natuurlijk met wat notes uit mijn oude blog ;)

Ramadan 2011

Een voor moslims prachtige maand. Veel mensen vragen zich af hoe een maand prachtig kan zijn als je tussen zonsopgang en zonsondergang  niet eet en drinkt. De afgelopen maanden heb ik van een aantal niet-moslims een aantal vragen gekregen over de ramadan. En mocht je vragen hebben na het lezen van mijn blog, de commentbox staat open ;) Het schijnt dat veel mensen denken dat moslims in de maand Ramadan zich ’s ochtends en ’s avonds helemaal volproppen met eten en drinken en elke dag wel bezoek krijgen of op bezoek gaan en that’s it. Nou nee.

Het vasten ( je onthouden van eten, drinken en seksuele gemeenschap) is voor moslims een manier om je godvrezendheid en het bewustzijn van God te versterken, je zet immers de als grootste geziene geneugten van het leven, die veelal als vanzelfsprekend worden gezien, voor een korte tijd op een lager pitje.  Het respect voor de medemens en voor God staat centraal en er wordt ook meer aandacht besteed aan liefdadigheid, bezinning en verbroedering.  De maand Ramadan staat namelijk niet alleen in het teken van niet eten en drinken, maar ook voor extra aanbidding en er extra aan herinnerd te worden het goede te doen en het slechte te laten.

Dus wie bijvoorbeeld besluit dan maar even voor een maandje te stoppen met roken (is haram, verboden) slaat volledig te plank mis. De islam is een geloof, een levenswijze, niet voor een maand, maar voor je hele leven. Het vasten is een van de vijf pilaren van de islam, naast de shahada (de geloofsbelijdenis), de dagelijkse vijf salat (gebeden), de hadj (de reis naar Mekka die elke moslim minimaal een keer in zijn leven doet) en de zakat (het weggeven van een bepaald percentage van je bezit/inkomen aan een islamitisch goed doel of arme mensen).

Het vasten laat je extra beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben. Een overvloed aan eten en drinken staat hier tot onze beschikking. Terwijl er zo veel mensen zijn die niet elke dag te eten hebben, denk maar aan de hongersnood die nu in enkele Afrikaanse landen heerst. Om dan een gedeelte van de dag te vasten voor een maandje klinkt dan plots erg makkelijk. Immers, na zonsondergang en voor zonsopgang kan er gewoon gegeten en gedronken worden, terwijl mensen in de landen met hongersnood die luxe niet hebben. De zelfdiscipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing die door het vasten wordt ontwikkeld is een basis om het tijdens de Ramadan extra gedane goede gedrag ook voort te zetten na de Ramadan.

Daarnaast is het vasten een goede herinnering aan de dankbaarheid die we kunnen tonen voor alles wat wij hebben. Vergeet dus maar de bunker en eetfestijnen, nee, de gedachte achter de Ramadan ligt veel dieper dan dat. Dankbaarheid, het besef dat je medemens het niet zo goed heeft als jij. Nederigheid, want zelfs de hele kleine dingen wie we als heel normaal zien zoals ademen, gezondheid, het kunnen bewegen van je ledematen, in de spiegel kunnen kijken en een gaaf gezicht zien, niet iedereen heeft het zo getroffen. Een hele maand om daar eens extra over na te denken en je te bezinnen en extra daden van aanbidding te doen. Je nog meer dan normaal te verdiepen in het geloof, de Quraan en de Sunnah (aanvulling en uitleg op de Quraan) en er bewust over na te gaan denken hoe je dat in je dagelijks leven ook na de Ramadan wilt gaan blijven toepassen, dat is de Ramadan.

Het vasten gedurende de maand Ramadan is verplicht voor de moslim die volwassen is, gezond is en in een goede geestelijke gezondheid verkeerd. Zieken, jonge kinderen, zwangere vrouwen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of het herstel van een ziekte, hoeven niet te vasten. Wel wordt het inhalen van de vastendagen aangemoedigd voor wie daar toe in staat is. De simpele gedachte daar achter is dat moslims geloven dat God niet meer vraagt van de mens dan hij aan kan.

De maand waarin moslims vasten verschuift elk jaar zo’n 11 dagen naar voren. De maand Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender, welke een maankalender is en jaren heeft van ongeveer 354 dagen. De Gregoriaanse kalender heeft 365 dagen. Daarom begint de maand Ramadan elk jaar op een andere datum op de Gregoriaanse kalender.  Zo wisselen elke Ramadan over de hele wereld de tijden waarop gevast wordt. Zo is het vasten voor elke moslim waar dan ook op de wereld ongeveer gelijk en komt het niet voor dat de ene moslimjjarenlang veel langere dagen vast dan een moslim aan de andere kant van de aarde.

Voor alle moslims die vasten: Ramadan mubarak! (vertaling: Een gezegende Ramadan toegewenst!)

27 Comments
  1. Ik heb de luxe dit jaar dat ik nog geen baan heb en thuis zit, maar weet precies wat je bedoelt…de eerste dagen zijn zwaar, zeker als je werkt. Wayelz zijn ploegendiensten zijn ook niet handig ivm sahur en fatur, die heeft maar wat dagen vrij genomen…

 1. Interessant! Mooie gedachte die erachter zit. Als ik het zo lees, zou iedereen bij al deze zaken eens een volle maand stil moeten staan. Het zou in ieder geval geen kwaad kunnen. Ik wens je een hele fijne Ramadan toe!

 2. Ik vind het wel mooi hoeveel mensen zeggen ´maar vorig jaar was het toch later?’. :D Niet beseffend dat er een andere kalender aan gehouden wordt dan de doorsnee kalender in het westen. Het lijkt me wel een moeilijke periode nu, met die lange dagen. Gisteren reed ik naar huis en ging de zon om half 10 ofzo onder. Ik bedacht me toen dat je eigenlijk maar een kort nachtje hebt om te eten en slapen dan. :)

  Ik hoop ook dat in de onrustige gebieden (syrië) men een vredige Ramadan kan hebben. Voor jullie iig een fijne Ramadan toegewenst! :)

  1. Haha klopt! Mensen weten het vaak ook niet over de andere kalender. Het is wel zwaar ja, de lange dagen, zeker de eerste paar omdat je moet wennen. Daarna vind ik het persoonlijk meevallen, heb vorig jaar ook fulltime gewerkt, dan ben je wel helemaal kapot aan het eind van de dag.
   Dankjewel voor je goede wensen!

 3. Fijne Ramadan toegewenst!!

  Dankjewel voor dit leerzame artikel, ik weet er wel iets over doordat ik 15 jaar ergens gewerkt heb waar een paar collega’s Moslim waren maar ik las nu toch weer dingen dat ik dacht, goh wist ik niet.

  Heb toch nog een (wss domme) vraag: mag je overdag wel drinken, als in water ofzo??

 4. Ik vind de gedachte achter de Ramadan erg mooi en inspirerend, al zou ik het wel heel erg moeilijk vinden om een maand lang niet te kunnen drinken en eten overdag. Wel denk ik dat je na een paar dagen in een nieuw soort van ritme komt hierin, waardoor het goed vol te houden is, klopt dit?

  1. Klopt. Al verschilt het wel per persoon. Sommigen vinden het zwaarder worden naarmate de maand vordert, maar wij vinden het dan juist langzaam makkelijker worden omdat je er aan went en ook in dat ritme komt. Ook eten we nog gezonder dan normaal, dus hebben we vaak gemerkt dat we na die maand ons juist een stuk fitter voelen. Je gaat ook veel bewuster met je eten om heb ik het idee.

 5. Zelf heb ik het in 2008 gedaan met mijn ex-vriend. Zelf had ik er enorm veel moeite mee omdat ik ook lichamelijk ziek ben. Ik had totaal geen energie meer! Maar ik ben wel blij dat ik het heb gedaan! Heb enorm veel respect voor de Ramadan! Heel veel succes! :-)

 6. Ramadan mubarak mijn lieve zus! Moge Allah deze maand tot de meest gezegende van alle maanden maken. Moge Hij jullie vasten en gebeden accepteren, jullie du’a verhoren, jullie harten zuiveren en jullie imaan vergroten, ameen. Geniet lekker met je mannetje! En insha’Allah zie ik je hier voor de iftar ;)

 7. Ik vind de gedacht erachter er prachtig, en ik heb ook respect voor mensen die dit willen en kunnen volhouden. Alleen het feit dat het gewoon niet gezond is, vind ik slecht. Maar dat is natuurlijk een bijzaak voor mensen die een geloof uitoefenen. Veel succes!

 8. Een hele fijne Ramadan toegewenst! Ik ben zelf niet gelovig op de manier dat ik in één bepaalde stroming zit qua religie, maar vasten en de gedachtengang eromheen vind ik wel enorm mooi. Heb het zelf 2 keer gedaan met gemeenschap en vlees eten. Vooral het proces wat je doormaakt terwijl je zo actief bezig bent met jezelf iets ontzeggen vind ik erg mooi.

 9. Succes met de ramadan. Ik vind het een mooi gebaar dat vasten maar wat ik weer zo jammer vind is dat voor het suikerfeest zo ontzettend veel geld uitgegeven wordt. Iedereen word overladen met cadeau’s maar wat is de gedachte daarachter dan? Zou het niet beter zijn om dat geld aan een beter doel te besteden. Ik bedoel het niet beledigend hoor ik vraag me dit gewoon af.

 10. Allereerst wil ik iedereen die aan de Ramadan mee doet toch nog heel veel succes wensen! Nog 2 weekjes ;)

  Verder had ik op de 2010 pagina nog een vraag gesteld waarvan ik begrijp dat deze juist hier kan! Mijn vraag was: Wat is de achterliggende gedachten dat je na zonsondergang wel mag eten?

  Het antwoord dat ik tot nu toe kreeg is dat je ’s avonds wel mag eten omdat je daarna gaat slapen en dus niet merkt dat je weer voldoende hebt. Is dit de echte reden of zijn er nog andere en hoe zit het dan met ’s ochtends voor zonsondergang.

  Groetjes,
  Timo

Leave a Reply

Your email address will not be published.