pepernoten2[print_link]

Pepernoten

Morning! Vorige week maakte ik pepernoten en jullie waren nieuwsgierig naar het recept ;) Pepernoten zijn echt heel makkelijk en snel te maken en is ook leuk om met kinderen te doen.

Wat heb je nodig

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram roomboter (ik gebruik ongezouten grasboter)
  • 150 gram suiker (ik gebruik rietsuiker, voor donkere pepernoten gebruik je bruine basterdsuiker)
  • 3 theelepels pepernoot/koekkruiden van Silvo (niet afgestreken maar met een mooi bergje)
  • 6 tot 10 eetlepels melk (ik gebruik volle melk of geitenmelk of soyamelk)

Verder nodig

  • Oven
  • Bakplaat
  • Mengkom
  • Bakpapier of aluminiumfolie

pepernoten1

 Om deze mooie bal deeg te krijgen meng je simpelweg alle ingrediënten door elkaar behalve de melk. Kneed alles goed door elkaar en daarna voeg je lepel voor lepel de melk toe tot je een mooi stevig en glad deeg hebt. Deze bal deeg zet je een half uurtje in de koelkast.

pepernoten

 Na een half uur pak je je deeg en zet je je oven op 160 graden. Heb je een elektrische oven zoals ik zet de oven dan op 170 tot 180. De grote bol deeg deel je door tweeën en je maakt kleine bolletjes. Ik hou van grotere pepernoten dus ik maak balletjes van een dikke cm doorsnee.

Om de balletjes makkelijker van gelijke grootte te krijgen maak ik steeds van een stuk deeg een streng van een dikke centimeter dik door te rollen op een houten snijplank strengen. Dan snij ik de strengen met een mes in stukjes van een dikke cm en die rol ik tot balletjes. Deze hoeveelheid deeg is voldoende voor 2 bakplaten vol grotere pepernoten.

Als je je bakplaat vol hebt zoals op de foto bovenaan dan bak je in 15 tot 20 minuten de pepernoten gaar. Bewaren in een luchtdichte voorraaddoos ;)

Eet smakelijk!

Love Madelon Post Signature