Wanneer je me op Instagram volgt (WayMadiNL) heb je gisteravond al mee kunnen genieten van het lekkers dat ik aan het maken was. Een Chocolate Bomb Brownie!

Dus zoals beloof, hier is het recept. Voor de chocolade geld, kies goede kwaliteit. Ik heb nu chocoladerepen gebruikt omdat ik die toevallig in huis had, maar goede kwaliteit bakkerschocolade is natuurlijk nog beter. Het percentage cacaoboter geeft de lekker smaak ;) Ik hou niet van erg zoet gebak en heb dit recept zo samengesteld dat de chocoladesmaak de boventoon voert. Ben je wel een lekkere zoetekauw, voeg dan 50 gram extra suiker toe.

Wat heb je nodig

 • 3 XL eieren
 • 200 gram lichee of donkere basterdsuiker
 • snuf zout
 • 90 gram gezeefd meel
 • 200 gram pure chocolade
 • 50 gram melkchocola in stukjes gehakt
 • 50 gram witte chocola in stukjes gehakt
 • 180 gram ongezouten grasboter
 • Eventueel 40 gram cacaopoeder
 • Ovenschaal/bakblik van 20/25 cm
 • bakpapier
 • keukenmachine of mixer
 • mengkom
 • spatel

Bereiding

Begin met het smelten van de pure chocolade en de grasboter in je mengkom. Dit kan je au bain marie doen, maar ik gebruik daar de magnetron voor. Wel goed in de gaten houden en niet zomaar weglopen bij de magnetron. Het smelt snel en je wilt niet dat je chocolade verbrand. Ja dat kan ;) Zet je oven alvast op 170 graden zodat deze kan opwarmen.

Na een paar minuten heb je dit heerlijk ruikende mengsel. Goed roeren met je spatel zodat de boter en de chocolade goed mengen en het mooi glad wordt. Omdat ik dit mengsel wat wil laten afkoelen voor het verder te gebruiken zet ik het aan de kant en ga verder met de rest van het beslag.

Nu dit klaar is doe ik mijn eieren en de suiker in mijn keukenmachine en gebruik de ballonklopper om hier een luchtig geheel van te maken. Je wilt de consistentie hebben van een milkshake. Dit kan je natuurlijk ook met een mixer doen. Ik laat de machine een paar minuten zijn werk doen en ga ondertussen verder met het hakken van de melkchocolade en witte chocolade.

Voor het hakken van de chocolade gebruik ik een groot en scherp mes. Mijn linkerhand plaats ik op de bovenkant van het mes terwijl ik een lichte druk erop houd en met mijn rechterhand druk ik steeds het mes op de chocolade. Zo krijg ik schaafsel en stukjes chocolade. Rustig aan doen want je wilt niet uitschieten, de chocolade is hard en je hebt zo een snee in je eigen vinger ;)

Inmiddels is mijn chocolade- en botermengsel wat afgekoeld en ga ik dit mengen met het ei- en suikermengsel. Je wilt geen gegaard ei, dus wees er zeker van dat je gesmolten chocolade en boter niet te warm meer zijn! Het mag wel lauw aanvoelen. En nu vóórzichtig met je spatel alles mengen. Niet als een gek gaan staan roeren want dan heb je de eieren en suiker voor niks luchtig staan kloppen :P

Ik zeef mijn meel en het zout direct boven de kom en voeg dit beetje voor beetje toe terwijl ik rustig blijf spatelen. Ik denk dat ik het het beste uit kan leggen dat ik een denkbeeldige 8-vorm maak met mijn spatel in de kom. En nee een superdeluxe spatel is helemaal niet nodig, mijn vriendje is van de Action en doet het perfect. Voor de echt addict van diepe chocoladesmaak, dit is je moment om ook het cacaopoeder te zeven en toe te voegen.

Ik heb mijn bakpapier op maat geknipt, 2 langere kanten zodat ik het er straks makkelijk uit kan liften en de andere twee zijkanten net zo hoog als het bakblik. Gewoon je beslag er lekker ingieten, goed uitlepelen met je spatel en je chocolade snippers en stukjes er zo opstrooien en licht in het beslag drukken met een vlakke (schone) hand. Je kan ook de snippers en stukjes door je beslag mengen voor je het in het bakblik doet, de keuze is aan jou.

Nu is het tijd om te bakken en plaats je het bakblik in het midden van je voorverwarmde oven op 170 graden. Omdat elke oven verschilt kan je na 20 à 25 minuten alvast kijken of de binnenkant al gaar wordt. Wat je op je prikker wilt zien zijn korreltjes gare cake die blijven plakken samen met wat vloeibare chocolade. Je voelt het ook wel zodra je je prikker erin duwt of je wat tegenstand hebt zodat je weet dat de binnenkant gaart.

Absoluut niet droog laten bakken, het moet wat zacht blijven van binnen dus elke 3 tot 5 minuten blijven controleren na je eerste check. Ik weet het, veel moeite, maar het is alle moeite waard! Mijn elektrische oven besloot er 35 minuten over te doen dus hou je oven in de gaten! Nog een tip om te zien wanneer je brownie klaar is, de zijkanten komen los van het bakblik ;)

En nu komt het moeilijkste gedeelte. Zodra je brownies klaar zijn haal je het uit de oven en laat je het afkoelen. Ja, afblijven en laten afkoelen, minstens een uur…Het geeft niet als de brownie in het midden wat inzakt tijdens het afkoelen. Na geduldig te hebben gewacht lift je heel simpel je gebakken brownie uit het bakblik met het bakpapier en snijd je deze aan met een scherp (!) mes, je kan hier zo’n 16 stukken uit halen.

Neem een hap en geniet. En je bent gewaarschuwd, dit zijn Chocolate Bomb Brownies!

Enjoy, taste and share people :hart