Lemon cake

Wie van (zoet) bakken houdt moet de blog van Louie van Nieuwenborgh eens bezoeken. Baked Louie’s staat vol met ‘alles wat in de oven past’. Een motto wat in huize B. natuurlijk zeer toepasselijk is haha.

Genoeg gebabbeld. Deze citroencake schijnt net zo te smaken als de Starbucks Lemon Pound Cake die helaas niet in Nederland wordt verkocht. Ik heb het recept wat getweaked door palmsuiker in plaats van witte suiker te gebruiken, dus dat kan je eventueel aanpassen. Het recept is voor een 500 gram cake.

Lemon cake-2

Wat heb je nodig

 • 200 gram bloem
 • 7 gram baking powder
 • snuf zout
 • 3 eieren
 • sap van 2 citroenen (75 ml)
 • 1 tl citroenextract
 • 40 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 225 gram palmsuiker/oersuiker
 • 130 ml plantaardige neutrale olie

Citroenglazuur

 • 140 gram poedersuiker
 • 3 eetlepels melk
 • 5 druppels citroenextract of eetlepel citroensap (dan ook minder melk toevoegen)

Bereiding

Zeef bloem, baking poeder en zout boven een grote kom. Klop in een andere kom de eieren, citroensap, citroenextract, roomboter, olie en palmsuiker tot een glad mengsel. Voeg toe aan de droge ingrediënten en klop tot een glad beslag. Stort dit in je bakvorm.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 150 graden in ongeveer 60 minuten. De cake is gaar als een sateprikker er droog uitkomt.

Let op! Ik gebruik een siliconen (tulband)vorm van 22 cm doorsnede. Gebruik je een metalen bakblik (vorm maakt niet uit) verhoog dan de temperatuur naar 180 graden en de baktijd is ongeveer 45 minuten. Vergeet dan ook niet je bakblik in te vetten en te bestuiven met bloem. Dit h0eft niet bij een siliconen bakvorm.

Laat de cake afkoelen voor 15 tot 20 minuten en stort deze erna op een bord.

Maak ondertussen het glazuur door de poedersuiker te zeven en met de melk en citroenextract tot een glad glazuur te roeren. Over de cake gieten (dit kan ook netjes met een spatel maar ik hou van messy) en even laten drogen voor je de cake aansnijdt.