ramadan 2015 Quran Copyright Madelon Risakotta

Ramadan

Nog een kleine 3 weken en dan zal de maand Ramadan weer aanbreken. In huize B betekent dat ook de voorbereidingen al zijn begonnen. Een ‘Ramadandoelen lijstje’, een ‘Wat Te Eten Tijdens Ramadan keuzelijstje’ en dit jaar ook een ‘Ramadan Activiteiten voor de Dreumes lijstje’.

Ramadan en borstvoeding

De afgelopen 2 jaren heb ik door zwangerschap en borstvoeding niet gevast. Dit jaar is het voor mij nog onduidelijk of het vasten mijn productie dusdanig zal beïnvloeden dat er te weinig is voor mister Z. Er is maar een manier om dat te weten te komen ;) Vorig jaar was dat geen optie, nu is Mister Z niet meer volledig afhankelijk van de borstvoeding omdat hij ook vast voedsel eet.

Redelijkerwijs verwacht ik natuurlijk niet dat de volledige maand meedoen gelijk goed zal gaan. Elke dag die wel lukt is meegenomen en anders was het dit jaar nog niet mijn tijd om weer mee te vasten. Het recht van Mister Z om 2 jaar te mogen drinken gaat immers voor. Borstvoedende vrouwen zijn vrijgesteld van de vastenplicht wanneer ze vrezen voor de productie.

Ik weet dat ik in ieder geval goed zal moeten opletten dat ik voldoende voedingsstoffen en vocht binnen krijg en ben ook daar al een plannetje voor aan het opstellen met onder andere dadels als energie- en voedingsstoffenbooster en fenegriek als backup mocht ik een productiedip krijgen. Je kan nog een uitgebreider artikel van mij verwachten tijdens de Ramadan over de borstvoeding.

Doelen Ramadan

Het Ramadandoelenlijstje verschilt eigenlijk niet van de afgelopen jaren. Kort gezegd bewuster bezig zijn met het geloof en de dagelijkse bezigheden en (samen met Mister Z) de Quran volgens het maandschema uitlezen. Dit is mijn basis tijdens Ramadan. Meer kunnen doen is mooi maar het doel dat wij altijd stellen is haalbaar. Mama’s hebben eeuwig tijdgebrek, irreële doelen stellen zou niet verstandig zijn ;)

Ook op andere blogs zie ik al leuke Ramadanartikelen verschijnen. Mocht je nog een handige Ramadan Checklist zoeken bekijk dan deze post op Tres-Adorable.com eens.

Ramadan What Do We Eat

Het wat te eten lijstje is eigenlijk de afgelopen jaren ontstaan dankzij mijn What Did We Eat artikelen. Er zijn een aantal vast terugkerende (bij)gerechten die vooral W. zowat dagelijks eet. Enkele voorbeelden zijn soepen en de Arabische Yoghurtsalade die beiden ook als vochtaanvulling dienen en vol met groenten en eiwitten zitten. Daarnaast scheelt een lijstje met mogelijkheden tijd en moeite en grijpen we minder snel naar de ongezondere opties.

Ramadan 2015kopie

Ramadan Daily Goodies

Nieuw dit jaar is het lijstje voor de dreumes. Kinderen betrekken bij de Ramadan maakt het voor hun levend. Onderschat de hele kleintjes niet, ze krijgen ook op zeer jonge leeftijd al veel mee en snappen veel meer dan je denkt. Ik heb voor mister Z (dan 1 jaar en 7 maanden oud) een aantal leuke bezigheden in petto om spelenderwijs wat meer te leren over de Ramadan. Een daarvan is het dagelijks uitpakken van Ramadan gifttasjes en het samen maken en vullen van een sadaqadoos of -spaarpot.

Ik ga mijn best doen niet te vergeten te delen wat we met Z doen deze Ramadan. Momenteel ben ik nog druk aan het verzamelen en brainstormen met vriendinnen. Ik heb ook leuke websites met ideeën voor kids gevonden om met jullie te delen. Heb jij ook leuke ideeën, deel ze dan vooral in de comments zodat ook andere mama’s inspiratie krijgen!

Stiekem ben ik benieuwd of er meer mama’s zijn die borstvoeding geven en de intentie hebben te vasten?

Kijk jij al uit naar de maand Ramadan?

Love Madelon Post Signature