ramadan 2015 Quran Copyright Madelon Risakotta

Ramadan

Nog een kleine 3 weken en dan zal de maand Ramadan weer aanbreken. In huize B betekent dat ook de voorbereidingen al zijn begonnen. Een ‘Ramadandoelen lijstje’, een ‘Wat Te Eten Tijdens Ramadan keuzelijstje’ en dit jaar ook een ‘Ramadan Activiteiten voor de Dreumes lijstje’.

Ramadan en borstvoeding

De afgelopen 2 jaren heb ik door zwangerschap en borstvoeding niet gevast. Dit jaar is het voor mij nog onduidelijk of het vasten mijn productie dusdanig zal beïnvloeden dat er te weinig is voor mister Z. Er is maar een manier om dat te weten te komen ;) Vorig jaar was dat geen optie, nu is Mister Z niet meer volledig afhankelijk van de borstvoeding omdat hij ook vast voedsel eet.

Redelijkerwijs verwacht ik natuurlijk niet dat de volledige maand meedoen gelijk goed zal gaan. Elke dag die wel lukt is meegenomen en anders was het dit jaar nog niet mijn tijd om weer mee te vasten. Het recht van Mister Z om 2 jaar te mogen drinken gaat immers voor. Borstvoedende vrouwen zijn vrijgesteld van de vastenplicht wanneer ze vrezen voor de productie.

Ik weet dat ik in ieder geval goed zal moeten opletten dat ik voldoende voedingsstoffen en vocht binnen krijg en ben ook daar al een plannetje voor aan het opstellen met onder andere dadels als energie- en voedingsstoffenbooster en fenegriek als backup mocht ik een productiedip krijgen. Je kan nog een uitgebreider artikel van mij verwachten tijdens de Ramadan over de borstvoeding.

Doelen Ramadan

Het Ramadandoelenlijstje verschilt eigenlijk niet van de afgelopen jaren. Kort gezegd bewuster bezig zijn met het geloof en de dagelijkse bezigheden en (samen met Mister Z) de Quran volgens het maandschema uitlezen. Dit is mijn basis tijdens Ramadan. Meer kunnen doen is mooi maar het doel dat wij altijd stellen is haalbaar. Mama’s hebben eeuwig tijdgebrek, irreële doelen stellen zou niet verstandig zijn ;)

Ook op andere blogs zie ik al leuke Ramadanartikelen verschijnen. Mocht je nog een handige Ramadan Checklist zoeken bekijk dan deze post op Tres-Adorable.com eens.

Ramadan What Do We Eat

Het wat te eten lijstje is eigenlijk de afgelopen jaren ontstaan dankzij mijn What Did We Eat artikelen. Er zijn een aantal vast terugkerende (bij)gerechten die vooral W. zowat dagelijks eet. Enkele voorbeelden zijn soepen en de Arabische Yoghurtsalade die beiden ook als vochtaanvulling dienen en vol met groenten en eiwitten zitten. Daarnaast scheelt een lijstje met mogelijkheden tijd en moeite en grijpen we minder snel naar de ongezondere opties.

Ramadan 2015kopie

Ramadan Daily Goodies

Nieuw dit jaar is het lijstje voor de dreumes. Kinderen betrekken bij de Ramadan maakt het voor hun levend. Onderschat de hele kleintjes niet, ze krijgen ook op zeer jonge leeftijd al veel mee en snappen veel meer dan je denkt. Ik heb voor mister Z (dan 1 jaar en 7 maanden oud) een aantal leuke bezigheden in petto om spelenderwijs wat meer te leren over de Ramadan. Een daarvan is het dagelijks uitpakken van Ramadan gifttasjes en het samen maken en vullen van een sadaqadoos of -spaarpot.

Ik ga mijn best doen niet te vergeten te delen wat we met Z doen deze Ramadan. Momenteel ben ik nog druk aan het verzamelen en brainstormen met vriendinnen. Ik heb ook leuke websites met ideeën voor kids gevonden om met jullie te delen. Heb jij ook leuke ideeën, deel ze dan vooral in de comments zodat ook andere mama’s inspiratie krijgen!

Stiekem ben ik benieuwd of er meer mama’s zijn die borstvoeding geven en de intentie hebben te vasten?

Kijk jij al uit naar de maand Ramadan?

Love Madelon Post Signature

25 Comments
 1. ik heb echt respect voor de mensen die hieraan meedoen, ik studeerde destijds in Turkije en die mensen mochten niet eten dat ik mij bijna schuldig voelde. Ik vind het super tof dat mensen hieraan meedoen <3 Veel succes alvast!

 2. Ja ik zit echt met de borstvoeding. Nu’aim eet niet zo heel goed dus hij heeft het nog wel nodig. Ik zie er best tegen op. Vooral het slaapgebrek. Das elk jaar wel maar zonder ramadan ik al gebroken door de nachten. Ik slaap al meer dan 2 jaar super weinig en het begint me nu dus op te breken. En ik moet elke dag om 6 uur opstaan om Soraya naar school te brengen. Nu’aim is ook al 20 maanden dus iedereen vind dat ik moet vasten omdat hij toch al bijna 2 jaar is. Ik vind het heel lastig. Ben benieuwd naar je artikel.

  1. Mij lijkt het idd ook pittig. Heb een baby van drie maanden die niet super veel slaapt.. En een mini huis die erg gehorig ia, dus ala zij savonda (eindwlijkkk) in bed doen moeten we opletten dat we haae niet wakker maken. Komt vast goed in shaa allaah. Maar pitig zal t worden

 3. Interessant wat betreft borstvoeding en Ramadan. Dat lijkt me inderdaad wel lastig. Want komen er niet afvalstoffen in je borstvoeding als je bijvoorbeeld afvalt? Of val je niet af tijdens de Ramadan?

  1. Ik ben niet gewend dat ik afval tijdens de Ramadan, maar ik vermoed dat dat deze keer wel zal gebeuren. Ik val namelijk al af sinds ik borstvoeding geef. Inmiddels ben ik meer dan 14 kg lichter. Laten we maar zeggen dat ik genoeg reserves had (en nog heb) die weg mochten haha. Ik heb begrepen dat wanneer je niet gaat diëten of in heel hard tempo afvalt gewichtsverlies prima kan in combi met borstvoeding.

 4. Ik ga ook dit jaar gewoon vasten en bv geven. Heb ook gedacht aan fenegriek in de avond drinken. Wat leuk de activiteiten ik denk dat wij dat ook gaan invoeren in ons gezin. Ik heb er heel veel zin in weer.

 5. Ik ga wel vasten insha’Allah. Hij kan nu al andere dingen eten. En het is tot nu toe aldoor gelukt tijdens bv alhamdulillah. Nog wel aan het bedenken wat te doen met die mensen gedurende ramadan. School is er gewoon nog de hele maand.

 6. Ik voed nog zon 8 x per etmaal dus ben erg beniewd!! Nheb hyperlactatie maar wanneer ik paar uur niet eet daalt de productie al enorm.. Hoeveel heb jij vorig jaar gevast? Kan t bvartikelb niet voor ramadan al komen hihi?

  Missch doe k wel om en om dagje vasten en de dag dat k niet vast al paar flessen kolven. Maar goed wil niet lopen rotzooien met mijn vraag en aanbod…

  1. Ik voed ook nog steeds minimaal 8 keer per dag. En de hyperlactatie met snel dalende productie bij niet eten klinkt ook heel bekend XD. Vorig jaar heb ik niet gevast. Z was toen nog volledig afhankelijk van de bv en die was alles behalve stabiel. Het lijkt nu wel stabieler te zijn, als in, het lichaam heeft een ander proces ingezet. Dat er melk wordt aangemaakt wanneer er vraag is. Desondanks heb ik nog regelmatig stuwing dankzij de hyperlactatie.
   Als ik het af krijg voor ramadan plaats ik hem zeker eerder online haha. Maar dan zal het vooral bestaan uit ideeen die ik heb om de productie stabiel te houden. Of het ook werkt dat moet dan nog getest worden in sha allah. De komende week wil ik alvast een dag proberen te vasten en kijken of ik dezelfde directe dip merk.

   1. Ja ik moet nog 1 dag inhalen en idd volgende week ga dat in shaa allaah doen. Komt mooi uit want wou idd testen hoe t zou gaan

    Djazakallaahu ghairan xxxx

 7. Ik zie uit naar de ramadan, alleen maak ik me om de organisatie wel wat zorgen. Kinderen (kleinste nog apart)eten, man dan ik. Waneer wat dan koken. Maar ja, heb het wel wat in m’n hoofd hoe het zal gaan voor dit stuk zal het wat afwachten zijn.
  Heb ook een ljjstje opgeschreven wat ik wil doen.
  Op pintrest al leuke dingen gezien voor de kindjes, dat is iets voor deze week dus benieuwd naar je website lijstje.

 8. Er gaat een hele voorbereiding vooraf aan Ramadan.. daar had ik echt totaal geen idee van. Weer wat geleerd ;-) Leuk dat je de kleine bij Ramadan gaat betrekken dit jaar, hij zal dit nu allemaal bewuster meemaken. Ik ben benieuwd hoe hij erop reageert.

 9. Ben benieuwd hoe je het gaat ervaren. Ik heb altijd een hongerklop na de borstvoeding en zou het op dit moment nooit trekken fysiek. Nu hoeft het ook niet voor mij maar toch.

 10. Ik heb altijd begrepen dat wanneer je niet mee kan doen, je dit later in moet halen. Is er voor jou nog een moment waarop je de afgelopen 2 jaar in moet halen, of hoeft dat niet? (Soort uitzondering dus.)

 11. Salamalikum, wat steek jij in zo`n zakje eigenlijk. En als ik het goed begrijp kunnen de kindjes dat in de loop van de dag openen maar probeer je dan ook bij de kinderen het snoepen wat te laten of ze er toch wat attenter op te maken tijdens deze mnd..Mijn kids zijn wel al iets ouder de oudste is zeven. Denk er aan om ook zakjes te maken. met een klein snoepje of koek maar ook met bvb een briefje in waar ze die dag extra moeten opletten. Vb iets doen zoals opruimen zonder dat het iemand vraagt, een complimentje, bedankje extra geven, geen ruzie maken ,elkaar vergeven of uitleg over de Ramadan, sadaq,… Hoe zou jij het aanpakken

 12. Vorig jaar heb ik 20 dagen gevast tijdens BV omdat m’n zoontje al best veel ernaast at (8 maanden). Toch dronk hij nog zeker 4x per dag en het was wel echt pittig voor mij.. Had ik net alles opgeruimd na iftaar, hoorde ik hem al huilen voor de eerste nachtvoeding.

  Nu is zijn broertje er (nu 2 maanden) die volledig afhankelijk is en ga dus ook niet vasten.

  Kids betrekken is zeker een hele goede, voor mij nu helemaal omdat ik als niet-vastende uiteraard een beetje wil/kan compenseren met andere dingetjes.. Je hebt me geïnspireerd!

 13. Die twijfel en zorg is zó herkenbaar!! Ik heb borstvoeding gegeven en gevast tijdens de ramadan. De oudste was ruim vier maanden en de jongste was net drie maanden. Ik vond het reuze spannend maar had de hulp in geroepen van een lactatiedeskundige en een weegschaal gehuurd om mijn kleine voor en na elke voeding te wegen. Zo wist ik precies wat ze kreeg. Ik raakte even in de stress toen ik zag dat mijn productie afnam, maar ik leerde al snel dat mijn melk geconcentreerder werd. Ik maakte niet evenveel aan maar het was wel vetter en voller. De kleine deed het super!! Ik had niet extra last van dorst of honger, alleen de vermoeidheid vond ik pittig. Daarvoor schakelde ik mijn netwerk in om soms even weg te dutten en nieuwe energie op te doen.

  Iedereen verklaarde me voor gek om met zulke jonge kindjes te vasten, maar mijn idee was: als het kan, waarom niet?
  Het was empowering om te zien hoe mijn lijf deze grote verandering aan kon en kon voorzien in de voeding van mijn kleintjes. Allebei was BV hun enige voeding op dat moment.

  Mijn advies zou zijn: probeer het, laat je niet van de wijs brengen als je productie terug loopt, dat herstelt zich in de eerste week, mocht je je echt zorgen maken kun je het vasten en eten afwisselen, soort van recovery time.

  Boven alles: doe wat goed voor jou voelt!!
  Ga jezelf niet ontzettend overvragen om maar mee te kunnen.

 14. Ik ga ook proberen te vasten in shaa Allaah. Heb bv thee van medela in huis gehaald dus ga dat drinken bij suhor. Ga proberen van maghreb tot fajr 2,5 liter water te drinken. Verder wil ik niet teveel vettig eten maar juist gezonde soepen en hapjes. Kan tips goed gebruiken dus ik lees vooral mee haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.