Marmerkoek giftIk hou van hartige snacks. Hubby houdt wel van een portie zoet. Tijdens de Ramadan hebben we vrij gezond gegeten, daarna kwamen pas de zoete cravings haha. Dankzij een gezellige meeting proefden we marmerkoekjes en die moesten natuurlijk gemaakt worden…

Marmerkoekjes2

Marmerkoekjes

Marmerkoekjes zijn ook wel bekend als snickerkoek. Ze doen me inderdaad denken aan Snickers en de recepten zijn al door talloze foodies online gezet. Dit is de versie die ik maakte, gebaseerd op de recepten van Jorien en Fatima. Het makkelijke van marmerkoekjes is dat je geen oven nodig hebt. Het recept is voor ongeveer 40 stuks, afhankelijk van hoe groot je snijd en hoe groot de vorm is die je gebruikt. Ik had er ongeveer 60 omdat ik ze klein had gesneden en een hele grote ovenschaal had gebruikt. Je kan ook gewoon 500 gram ongezouten gebrande pinda’s gebruiken, maar de mix van nootjes is erg lekker.

Wat heb je nodig

 • 300 gr maria biscuit of graham crackers, gemalen
 • 250 gr gebrande gezouten pinda’s, gemalen
 • 250 gr gebrande cashewnootjes of hazelnoten zonder zout, gemalen
 • 1 blik gecondenseerde melk
 • 3 eetlepels gezeefde raw cacao
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 2 volle eetlepels honing (Aldi)
 • zonnebloemolie
 • 400 gram witte chocolade
 • 100 gram pure chocolade of melkchocolade
 • keukenmachine
 • bakplaat of grote ovenschaal
 • bakpapier
 • Grote mengkom
 • sateprikker

marmerkoekjes

Bereiding koek

Maal de nootjes en de koekjes zo grof of fijn als je wilt. Ik had ze iets te fijn gemalen, de volgende keer laat ik ze grover voor een crunchy bite. Gezouten pinda’s gebruiken geven je misschien een vraagteken, maar die geven net even die extra smaaktwist. Voor ik ze fijnmaal haal ik het teveel aan zout er natuurlijk wel af.
Marmerkoekjes

Marmerkoekjes bereidingMeng in een grote kom de gemalen koekjes, gemalen nootjes, gecondenseerde melk, cacao, kaneel, speculaaskruiden en honing. Je krijgt dan een kleverige maar redelijk droge massa. Hangt er maar net van af hoe fijn je de nootjes en koekjes hebt gemalen.

Marmerkoekjes

Bekleed je bakplaat of ovenschaal met bakpapier. Verdeel het koekjes- en nootjesmengsel zo egaal mogelijk op het bakpapier.

Bereiding chocola met marmereffect

Wanneer je je chocola aan twee kanten wilt hebben deel je de hoeveelheid door twee. Gebruik je een grote bakplaat dan krijg je waarschijnlijk plattere marmerkoekjes en heb je meer chocolade nodig.

Marmerkoekjes gesmolten chocola

Smelt de witte chocolade au bain marie. Doe er een theelepeltje zonnebloemolie bij. Dat maakt de chocola makkelijker te verdelen en geeft een mooie glanzende finish. De pure chocolade kun je in een boterhamzakje doen en in het warme (niet kokende) water leggen waar je de witte chocola mee hebt gesmolten. Dan is deze klaar om te gebruiken wanneer je klaar bent met de witte chocolade. Hele handige tip van Jorien ;)

De gesmolten witte chocola verdeel je met een spatel over de koekjes- en nootjeslaag. Knip een klein hoekje af van het boterhamzakje met de pure chocolade. Maak elke 2 cm een lijn. Draai de plaat en doe hetzelfde. Daarna trek je de satéprikker door de lijnen van de pure chocola. Speel met het patroon en geef je eigen draai er aan. Het hoeft er niet perfect uit te zien, het marmereffect komt door de donkere chocola die je door de witte chocola ‘trekt’.

Marmerkoekjes Chocola nat

Doe je de chocolade maar aan een kant dan ben je nu klaar. Ga je nog voor een laag chocolade aan de andere kant dan zet je nu de marmerkoek voor minimaal een uur in de koelkast. Het liefst langer. Laat de chocola helemaal uitharden. Afhankelijk van je koelkast kan dit een paar uur duren.

Voor de laag chocolade aan de andere kant ga je de marmerkoek liften. Leg een vel bakpapier op een grote snijplank of iets vergelijkbaars.  Til de marmerkoek uit de vorm en leg deze met de eerste laag chocolade naar beneden voorzichtig op de schone laag bakpapier. Trek het bakpapier voorzichtig van de koekjes- en nootjeslaag en herhaal de stap van de chocolade aanbrengen en koelen.

Daarna kun je met een scherp niet gekarteld mes gaan snijden in de vorm die je wil. Ik gebruikte een groot koksmes die ik in heet water doopte. Dan glijd je door de chocolade en de koek heen.

Houdbaarheid

Marmerkoekjes zijn (in de koelkast bij warm weer) minimaal 14 dagen houdbaar. 

Hou je van chocola? Probeer deze Kitkat berentaart ook eens!